Mikor van szükség telepengedélyre?

2005. május 8., 20:26 Módosítva: 2005.05.08 20:26
Tisztelt Autójogász!

Szeretném megkérdezni, hogy telephely engedély kell-e ahhoz, hogy a férjem 7,5 t-s tehergépkocsival (nem õ a tulajdonos-vállalkozó, csak alkalmazott) a saját tulajdonú magánházunk zárt udvarában parkolhasson? Ott semmilyen ipari tevékenységet nem folytat: nem szerel, üzemanyagot sem tárol külön csupán reggel elindul vele, illetve este hazajön. A szomszédom szerint köteles lenne kiváltani az engedélyt a 80/1999. (VI. 11.) Korm. rendeletre hivatkozva. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Vigyikánné Váradi Anikó

Tisztelt Vigyikánné Váradi Anikó!

A rendelet, melyre a szomszédja hivatkozott a telepengedélyezési eljárás rendjét tartalmazza és mellékletében felsorolja, melyek azokat a tevékenységek, melyek telepengedély kötelesek, ezek főleg gyártási tevékenységek, és a tehergépkocsi parkolása nem tartozik ebbe a körbe. Az az üzembentartó, köteles telephelyet fenntartani és a járműveit ott tartani, aki a közúti közlekedési szolgáltatási tevékenységéhez tíznél több járművet használ.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Áthajtottam pirosnál a vasúti átjárón!

2005. május 8., 20:17 Módosítva: 2005.05.08 20:17
Tisztelt Autójogász!

Vasúti átjárón hajtottam át piros jelzésnél, leengedett sorompónál. Hogy miért, azt még magam sem tudom. Mindezt végignézték a rendőrök, akik megtették a szükséges intézkedéseket. Azt szeretném kérdezni, hogy mik a lehetséges következmények, úgy hogy nincs egy éve sem, hogy ittas vezetés miatt bírósági ügyem volt. Akkor nem vették el a vezetői engedélyem, mert munkaeszközöm. Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Norbert

Tisztelt Norbert!

Az elkövetett szabálysértés miatt 60.000 Ft-ig terjedő pénzbírságot lehet kiszabni és a járművezetéstől eltiltást is lehet Önnel szemben alkalmazni 1 hónaptól 1 évig terjedő időtartamra. A korábbi ittas vezetés bűncselekményét súlyosbító körülményként fogják figyelembe venni, elképzelhető, hogy most bevonják néhány hónapra a jogosítványát.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lejárt a zöldkártyám, mire büntethetnek?

2005. május 8., 20:09 Módosítva: 2005.05.08 20:09
Tisztelt Autójogász!

Jó napot. Tegnap munkába menet megbüntettek, mert 1,5 hónapja lejárt a zöldkártyám. Azt mondták, minimális büntetés lesz. Mennyire számíthatok, és mennyi időn belül?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A kiszabható pénzbírság maximum 30.000 Ft , (ennek nagyjából a felét, harmadát szabják ki első alkalommal) és mivel ez a szabálysértés elég könnyen bizonyítható és egyértelmű, 30 napon belül várható, hogy megkapja a határozatot.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Alkudozás a bírósággal

2005. április 30., 09:45 Módosítva: 2005.04.30 09:45
Tisztelt Autójogász!

Megközelítőleg 3 éve egy segédmotorkerékpárt vezettem enyhén ittasan. A gépi szonda 0.67mg/l értéket mutatott (2 sört ittam), ezt elismertem. Az elsőfokú bíróság 'vétség' kategóriában 40 000Ft pénzbüntetésre ítélt, de ezt megfellebbeztem, mivel havi jövedelmem nem éri el ezt az összeget. Úgy néz ki, hogy másodfokon is helybenhagyták ezt az összeget. Kérdésem: Mi az a legkisebb büntetési tétel, amit ilyenkor alkalmazhatnak a bíróságok, és mit tehetek azért, hogy ezt a 40000 Ft-os büntetést 'lealkudhassam'? Nem vicc, tényleg nincs miből kifizetni, ha közmunkát kapok, akkor ezt a minimális összeget sem tudom megkeresni! Nem vagyok visszaeső, sem alkoholista, több mint 8 éve kifogástalanul és balesetmentesen közlekedek! Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel:

S. Péter

Tisztelt S. Péter!

Lealkudni nem tudja, de a büntetőeljárásról szóló törvény alapján halasztást vagy részletfizetést kérhet, ha tudja valószínűsíteni a bíróság előtt, hogy a pénzbüntetés egy összegben való megfizetése magának vagy tartásra szoruló hozzátartozóinak a büntetés célján túlmenő jelentős anyagi nehézséget okozna. Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy Ön a meghosszabbított határidőben fizetési kötelezettségének pontosan eleget fog tenni, legfeljebb három hónapi halasztást vagy hat havi részletfizetést engedélyezhet. A kérelemmel azonban nem szabad megvárni, hogy a fizetési határidő leteljen, mivel, ha a pénzbüntetést nemfizetés miatt szabadságvesztésre átváltoztatják, halasztást vagy részletfizetést már nem engedélyezhet a bíróság.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elállás a kötelező biztosítási szerződéstől

2005. április 30., 09:33 Módosítva: 2005.04.30 09:33
Tisztelt Autójogász!

Nemrégiben vásároltam egy személygépkocsit, amire a használtautó kereskedőn keresztül kénytelen voltam egy halasztott fizetéses kötelezőt kötni az egyik biztosítónál. Ami piszkosul drága lett volna, ezért meg szerettem volna szüntetni. A kérdésem az lenne, hogy jól tudom-e azt, hogy a jog lehetőséget nyújt mindenfajta szerződés felmondására a kötéstől számított 15 napon belül. Amikor ugyanis erre hivatkozok a biztosítónál, egyszerűen nem akarják figyelembe venni. Ha van ilyen paragrafus, megírná nekem, hogy pontosan utána nézhessek! Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Parragh Krisztián

Tisztelt Parragh Krisztián!

Amire ön gondol, az a casco-nál van, és fordítva, azaz a biztosítónak van 15 napja mérlegelni, hogy az ügyfél szerződéskötési ajánlatát elfogadja-e vagy sem, ha igen, az ajánlat keltének napjáig visszamenőleg létrejön a biztosítás, ha nem, akkor a fél kereshet egy másik biztosítót. A kötelező felelősségbiztosításánál csak az évfordulóra lehet felmondani a már megkötött biztosítást.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Roadster készülne házilag

2005. április 30., 09:26 Módosítva: 2005.04.30 09:26
Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, hogy Magyarországon forgalomba lehet-e helyezni házilag épített gépjárművet, konkrétan egy Lotus Super Seven-re hasonlító roadstert, és ha igen, akkor ennek milyen feltételei vannak. A vázat, karosszériát és a futóművet én csinálnám, azt, hogy milyen motor lenne benne még nem tudom. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Mezey Krisztián

Tisztelt Mezey Krisztián!

Járművet összeépíteni csak kísérleti célra vagy olyan különleges egyedi rendeltetésre szabad, amelyre a hazai kereskedelem járművet nem forgalmaz. Összeépíthető ezenkívül pótkocsi és muzeális jellegű jármű, valamint - a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Technikai Bizottságának szakvéleménye alapján - az igazolt sportegyesület vagy versenyző tulajdonában lévő, kizárólag versenyzési célra készülő, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sportszabályainak megfelelő, "feljavított túrakocsi" és "feljavított terepjáró kocsi" osztályba sorolt gépkocsi. Javasolom, hogy forduljon részletes információkért (részletes feltételek, várható költségek, szükséges dokumentáció) a területi közlekedési felügyelethez, ugyanis ez a hatóság adhat ki ilyen, jármű összeépítéshez szükséges engedélyt. Az összeépített járművet forgalomba helyezés előtti vizsgálat céljából be kell mutatni a területi közlekedési felügyeletnek. Az összeépített jármű forgalomba helyezés előtti vizsgálata során az érvényes összeépítési engedély egyedi forgalomba helyezési engedélynek minősül.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hogyan lehet Babettát vezetni?

2005. április 30., 09:20 Módosítva: 2005.04.30 09:20
Tisztelt Autójogász!

Jónapot, Én egy 14 éves fiú vagyok, és azt szeretném megkérdezni hogy, BABETTA-ra tényleg nem kell lerakni a kismotor jogosítványt? Hanem csak bukósisak és biztosítás kell rá.

Köszönettel:

Spanbi

Tisztelt Spanbi!

A jó hír nem igaz, ugyanis a Babettát is csak segédmotoros (M kategóriás) jogosítvánnyal lehet vezetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Teherautó tárolása

2005. április 30., 09:14 Módosítva: 2005.04.30 09:14
Tisztelt Autójogász!

Kötelező telephellyel rendelkeznie annak, akinek a tulajdonában tehergépkocsi van, vagy tárolhatja azt közterületen is?

Köszönettel:

Anikó

Tisztelt Anikó!

Településrendezési szabályok tiltják bizonyos területeken a 3,5 tonnánál nagyobb önsúlyú tehergépjárművek részére parkolóterület létrehozását, ezért javasolom, hogy ezzel a kérdéssel forduljon az önkormányzathoz.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vita a tulajdonos és az üzembentartó között

2005. április 30., 09:09 Módosítva: 2005.04.30 09:09
Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy milyen jogi háttere van egy üzembentartónak. A helyzet a következő van egy gépjárművem, amit nem használhatok, mert az üzembentartó nem adja ide a kulcsaimat. Mit tegyek? Perelhetek-e? (A gépjármű a nevemen van.)

Köszönettel:

G. Botond

Tisztelt G. Botond!

Két tanú előtt nyilatkozzon arról, hogy x.y. üzembentartói jogát visszavonja. Ezt leadja az okmányirodában, kifizeti az eljárási díjat, az okmányirodában törlik az üzembentartót a nyilvántartásból és a jármű új forgalmi engedélyt kap, amiben már Ön lesz üzembentartóként megjelölve. Innentől kezdve a korábbi üzembentartó jogtalanul tartja magánál a gépkocsi kulcsait, és Ön is eredményesebben követelheti vissza tőle, esetleg a rendőrséghez is fordulhat feljelentéssel.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Tulajdonjog átírása

2005. április 23., 09:44 Módosítva: 2005.04.23 09:44
Tisztelt Autójogász!

A cégünknél lehetett volt szolgálati gépkocsikat vásárolni, amit sorsolással döntöttek el a jelentkezett dolgozók között. Én több kollégát is megkértem, hogy jelentkezzen egy kocsira, és ki is húztak egy kollégát, de a cégem csak vele köt adásvételi szerződést, hiszen ő a nyertes. A kérdésem az lenne, hogy, ha én meg akarom tőle venni, akkor kétszer kell átíratni a gépkocsit, egyszer az ő nevére egyszer az enyémre?

Üdvözlettel:

Gy.

Tisztelt Gy. !

Igen, ha a munkahelyén nem lehet megoldani, hogy a kollégája átadja önnek a vétel jogát, akkor szabályosan úgy járhatnak el, hogy előbb a kolléga a saját nevére íratja, aztán eladja Önnek és Ön is a nevére íratja.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mi alapján minősít a Muzeális Minősítő Bizottság?

2005. április 23., 09:34 Módosítva: 2005.04.23 09:34
Tisztelt Autójogász!

Arról szeretnék információt kapni, hogy mik a feltételei annak, hogy egy autót veteránautónak minősítsenek. Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel:

Szigligeti Ádám

Tisztelt Szigligeti Ádám!

A muzeális jellegű járműveket a gyártási évük alapján lehet besorolni, így pl. az 1905. év előtt gyártott jármű az antik, az 1905-1919. között gyártott jármű a veterán stb., a leggyakoribb az, hogy az 1971. utáni, legalább 30 éve gyártott jármű muzeális minősítését kérik, ezek a "nosztalgia III." kategóriába tartoznak.

A jármű muzeális jellegét a tulajdonos kérelmére, az általa biztosított műszaki dokumentáció figyelembevételével, minősítő vizsgálat keretében a Muzeális Minősítő Bizottság állapítja meg. A jármű akkor minősíthető muzeális jellegűnek, ha:

- gyártási éve alapján valamely muzeális jármű kategóriába sorolható, azaz legalább 30 éves, - műszaki kivitele megegyezik a gyártásakor meghatározott jellemzőknek, tehát a karbantartáson kívül nem történt rajta olyan beavatkozás, mely az eredeti gyári jellegét megváltoztatta volna, - a műszaki és esztétikai állapota alapján alkalmas a típusának muzeális szempontú bemutatására. Ha a gépjármű ezeknek a feltételeknek megfelel, a Muzeális Minősítő Bizottság nyilvántartásba veszi, és a járművön rögzítendő regisztrációs táblával való megjelölését engedélyezi.

A Muzeális Minősítő Bizottság tagjai: a Közlekedési Főfelügyelet, a Közlekedési Múzeum, a Történelmi Járművek Nemzetközi Szövetsége (F.I.V.A.) nemzeti képviselő szervezete és a Magyar Autóklub által kijelölt személyek. A muzeális minősítő vizsgálat szervezését, lebonyolítását a Magyar Autóklub végzi.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mennyit ér három sör?

2005. április 23., 09:26 Módosítva: 2005.04.23 09:26
Tisztelt Autójogász!

Közelmúltban közúti ellenőrzés során szondát fújattak velem hármat, is mely nem mutatta ki egyértelműen az ittasságomat, de elismertem, hogy ittam. 19.00-23.00-ig három üveges sört ittam meg, majd hajnali kettőkor és fél háromkor vettek tőlem vért. Ön szerint körülbelül milyen eredményt mutathatott ki a vérvétel, és milyen büntetésre számíthatok? Még egy kérdésem lenne, a rendőr köteles-e visszavinni az igazoltatás helyszínére vagy sem. Mert nem vittek vissza és azt sem mondták meg, hogy hol vagyok, hogy jutok a legközelebb haza. Előre is köszönöm !

Tisztelettel:

Kanovits Róbert

Tisztelt Kanovits Róbert!

A véralkoholszintjét nem tudom megsaccolni, mivel az alkohol lebontása minden embernél más és más, attól is függ, mennyire volt pihent, mit evett, mit csinált sörözés közben és után, mekkora a testtömege, alkatilag melyik kategóriába tartozik, milyen gyakorisággal fogyaszt alkoholt stb... Feltételezve (a körülmények alapján ez nagyon valószínű), hogy az ittasság mértéke alapján szabálysértést követett el, a kiszabható büntetés 100 ezer Ft-ig terjedő pénzbírság, emellett a vezető engedély bevonásáról is dönthetnek 1 hónaptól egy évig terjedő időtartamra. Másik kérdésére az a válasz, hogy a rendőrök nem köteles sem hazavinni, sem visszavinni a gépkocsijához, a korrektség azonban úgy kívánná, hogy tájékoztassák Önt, hogy hogyan tud hazajutni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A vevő nem tulajdonos akar lenni, hanem üzembentartó

2005. április 23., 09:16 Módosítva: 2005.04.23 09:16
Tisztelt Autójogász!

29 éves Lada tulajdonosa vagyok. Eladnám a gépkocsit, vevő is lenne rá, de nem akar tulajdonos lenni, csak üzembentartó. Milyen terhek, és kötelezettségek hárulnak rám, ha én maradok a gépjármű tulajdonosa?

Segítségét köszönve:

Horváth Ferenc

Tisztelt Horváth Ferenc!

A gépkocsi üzembentartója köteles rendezni a gépkocsit érintő fizetési kötelezettségeket, a súlyadót és a kötelező felelősségbiztosítást, ő felel a gépkocsi műszaki állapotáért is, tehát neki kell karbantartania és vizsgáztatnia. A tulajdonost, ha van üzembentartója is a gépkocsinak, fizetési kötelezettségek nem terhelik, ő jogosult a gépjármű eladásáról, forgalomból való kivonásáról dönteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Eladtam az autómat, mégis kapom a súlyadós csekkeket.

2005. április 23., 09:10 Módosítva: 2005.04.23 09:10
Tisztelt Autójogász!

2003 júniusában eladtam egy bontósnak a kis polskimat, amiről van egy adásvételi papírom is. Arra az évre a súlyadót teljes évre kifizettem, és azóta folyamatosan küldik a csekkeket már lassan 2 éve. Mi lenne ennek a helyzetnek a megoldása?

Köszönettel:

E.deli

Tisztelt E.deli!

Az adásvételi szerződéssel keresse fel a súlyadót megállapító önkormányzati irodát, mutassa be a szerződést, majd keresse fel az okmányirodát és ott is jelentse be a gépkocsi eladását. A gépjármű-nyilvántartásban Ön szerepel tulajdonosként, mivel eddig sem Ön, sem a gépkocsi vevője nem jelentették be a tulajdonjog megváltozását, emiatt a 2005-re vonatkozó súlyadót is meg kell fizetnie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem a tulajdonos vezette a kocsit

2005. április 15., 20:18 Módosítva: 2005.04.15 20:18
Tisztelt Autójogász!

A kérdésem a következő lenne: Édesapám nevén van egy autó, amit kizárólag én használok már egy ideje. Az az aggály merült fel, hogyha a gépjárművel balesetet okoznék, akkor fizetne-e a biztosító a károsult félnek vagy sem? Édesapám szerint nem, mert abba kötnének bele, hogy nem ő használta az autót a baleset idején.Másik kérdésem szintén ehhez kapcsolódik: Ha az autó az én nevemre kerülne, de édesapám lenne az üzembentartó, akkor hogyan módosulna a helyzet kárrendezés esetén?

Köszönettel:

B.G.

Tisztelt B.G.!

A kötelező felelősségbiztosítás szempontjából a gépjármű üzembentartója és vezetője is biztosítottnak számít. Ha a vezető az üzembentartónak a hozzátartozója és az üzembentartó engedélyével vezeti a járművet, akkor a biztosító a káresemény bekövetkeztekor ugyanúgy jár el, mintha az üzembentartó vezette volna a járművet. Értelemszerűen azonban a gépjárművet ténylegesen vezető személy jelenti be a káreseményt és adja le az őt érintő hatósági, rendőrségi határozatot, ezt követően a biztosító tisztázza az üzembentartóval azt, hogy a kárt okozó vezető a hozzátartozója-e. Akkor lenne más a helyzet, ha idegen személy az édesapja tudta és beleegyezése nélkül vezetné a járművet és így okozna balesetet. Ebben az esetben is a biztosító a kárt megtéríti a károsultnak, és a kárt okozó jogellenes vezetőtől az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését fogja követelni. Ha a gépjárművet idegen személy jogtalanul használatba veszi (magyarul ellopja) és ezt az üzembentartó a rendőrségnél bejelenti, a gépjármű jogellenes vezetője által okozott kár a biztosítási szerződés bonus-malus besorolását sem érinti. Tehát az autót emiatt nem érdemes átíratni az ön nevére.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Tulajdonos és üzembentartó

2005. április 15., 15:42 Módosítva: 2005.04.15 15:42
Tisztelt Autójogász!

Családunkban a nagypapa egy új autó vásárlását tervezi. Felmerült, hogy unokája nevére venné meg, de ő használja, amíg tudja. Kérem szíves tanácsát, ha a gépkocsi tulajdonosa és üzembentartója nem ugyanaz a személy, mi van, abban az esetben, ha az üzembentartó megszűnik/meghal? Valamint a tulajdonos (unoka) visszavonhatja-e az üzembentartótól a személygépkocsit, mit/mivel/miről rendelkezhet, vagy az üzembentartónak van-e ahhoz valamilyen joga. (Reméljük, nem kerül rá sor, de jogi biztosítéka lenne-e az üzembentartónak?)

Köszönettel:

Bernadett

Tisztelt Bernadett!

Véleményem szerint nyugodtan elfogadhatják a nagyszülő ajánlatát. Az adásvételi szerződésben az unoka lesz a vevő, azaz tulajdonos, és köthet a nagyapával egy üzembentartói szerződést, melyben átruházza az üzembentartói jogot, illetőleg erről a tulajdonos 2 tanú előtt írásban is nyilatkozhat, ezeket az okmányokat fogadják el a gépjármű ügyintézés során az okmányirodák, az eljárásokért néhány ezer Ft igazgatási eljárási díjat kell fizetni. Az üzembentartói jog visszavonásáról is dönthet a tulajdonos, ezt is az előzőekhez hasonlóan az okmányirodában kell bejelenteni. A gépkocsival járó terheket az üzembentartó viseli, a tulajdonos pedig jogosult intézni a jármű eladását, forgalomból történő kivonását.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Halálos gázolás

2005. április 15., 15:38 Módosítva: 2005.04.15 15:38
Tisztelt Autójogász!

Édesapám november végén egy telephelyen halálra gázolt egy a telephely alkalmazásában álló alkalmazottat. Az áldozat tisztázatlan körülmények között a kocsi holtterébe került, onnan a lépésnél is lassabban guruló betonkeverő kereke alá. A helyszínen életét vesztette, édesapám jogosítványát B és C azonnal elvették a helyszínelők. Azóta egyetlen érdemleges tény derült ki, éspedig az áldozat véralkohol szintje 3,86(!) volt. Apu nem fogyasztott alkoholt. Egyszer már 30 nappal meghosszabbították az eljárást. Tegnap újabb levelet kaptunk, miszerint 90-nappal ismét meghosszabbítják azt... Indoklás nem szerepelt a levélben. Kérdésem a következő: Van-e arra lehetőség, hogy az eljárás lezárulta előtt visszakapja jogosítványát (legalább a b-t)? Több mint 30-éve sofőr, soha nem volt balesete, felesége évek óta munkanélküli. A jogosítvány nélkül lassan felkopik az álluk.

Tisztelettel:

K. István

Tisztelt K. István!

Az intézkedő rendőr a vezetői engedélyt a 35/2000. számú BM rendelet alapján a helyszínen köteles elvenni, ha a járművezető azzal gyanúsítható, hogy közúti baleset során halált okozó bűncselekményt követett el, ebben az esetben a büntetőeljárás jogerős befejezéséig nem kaphatja vissza a jogosítványát. Így tulajdonképpen még a bűnösségének megállapítása előtt kénytelen a jogosítvány bevonás következményeit elviselni. Hasonló okból egyébként már fordultak panasszal az ombudsmanhoz is, aki megállapította, hogy az erre vonatkozó BM rendelet a panaszosra nézve aránytalanul hátrányos és indítványozta a rendelet megváltoztatását, azonban nem járt eredménnyel. A járművezetéstől eltiltás mértékének a megállapításánál a bűncselekmény jellegének, tárgyi súlyának, az elkövető közlekedési élőéletének és a bűnösség fokának van meghatározó jelentősége, a bíróság a járművezetéstől eltiltás érvényesülési körét korlátozhatja a közlekedés egyes ágazataira és az egyes járműkategóriákra. Alapelv, hogy az eltiltott személy olyan járművet ne vezethessen, amelyikkel a bűncselekményt elkövette. Ha a nyomozás végén édesapja ellen bűncselekmény hiányában nem történik vádemelés, az ügyész a nyomozást megszünteti és a jogosítványát is visszakaphatja. Ha édesapját bűncselekmény elkövetésével vádolják, nincs lehetősége arra, hogy méltányosságból kérje a B kategória visszaadását, erre szabálysértési ügyben kerülhetne sor.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Közúti közlekedési szabályok megsértése

2005. április 15., 15:32 Módosítva: 2005.04.15 15:32
Tisztelt Autójogász!

Budapesten egy gyalogátkelőhely előtt későn vettem észre a piros lámpát, és már csak a stopvonal után, de még a zebra előtt tudtam megállni. Pechemre épp ott volt két járőr, majd félreállítottak és közölték, hogy a lakhely szerinti illetékes kapitánysághoz küldik a feljelentést. Mekkora összegű lehet a büntetés, és a büntetőpont?

Tisztelettel:

Faragó Tamás

Tisztelt Faragó Tamás!

A közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése esetén harmincezer forintig terjedő pénzbírságot lehet kiszabni és büntetőpontok száma akár 3 is lehet a 236/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet alapján.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mi az OT-s rendszám?

2005. április 15., 15:26 Módosítva: 2005.04.15 15:26
Tisztelt Autójogász!

Mi az az OT-s rendszám ???

Üdvözlettel:

Jtolnai

Tisztelt Jtolnai!

A BM Központi Adatfeldolgozó Nyilvántartó és Választási Hivatal muzeális jellegű járművekre ad ki OT betűjelű különleges rendszámtáblát a Muzeális Minősítő Bizottság igazolása, továbbá a muzeális jellegű járműhöz a közlekedési hatóság által kiadott "Műszaki Adatlap" alapján. A muzeális jellegű gépjármű legalább 30 éves, használata kizárólag a jellegével összefüggő célból történik, továbbá az eredeti műszaki jellemzőit nem változtatták meg, vagy annak megfelelően helyreállították.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Előzetes eredetiségvizsgálat

2005. április 7., 13:52 Módosítva: 2005.04.07 13:52
Tisztelt Autójogász!

Autóm eladósorba került, s mivel a vevő is megvan, eredetvizsgálatra vittem. 2004-ben TÍPUSAZONOS motorcsere történt az autóban, vagyis a 18E motorkód után csak a sorozatszám változott. Mivel közben lakhelyet is változtattam (Bp. másik kerületébe költöztem), 2004 októberében az okmányirodán kértem ennek átvezetését, ami új forgalmi engedély kiállítását jelentette. Az ügyintézőnek megemlítettem a motorcserét és a motor számlájának és vámpapírjainak átvétele után az "új" motorszámot írta az új forgalmiba. Kérdésem: helyesen járt-e el az ügyintéző így, hogy eredetiségvizsgálat nélkül állította ki az új forgalmit a cserélt motor számával? Ma felhívtam őket és a szakértőjük válasza szerint helyes volt az eljárás. Az eredetiségvizsgáló állomás szerint nem. Az internetet böngészve nem egyértelmű a válasz: a kormányzati portálon (magyarorszag.hu) kötelező eredetvizsgálatot csak alvázszámban bekövetkezett változásnál írnak elő. Az autóklub honlapján viszont "a járműbe használt alváz és/vagy motor beépítésének nyilvántartásba vételekor". Önnek mi a véleménye? Tud-e olyan linket küldeni, amelyen olvasható az idevonatkozó egyértelmű jogszabály? Várom válaszát;

Üdvözlettel:

Gömöri Gábor

Tisztelt Gömöri Gábor!

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet 44. §-a rendelkezik az előzetes eredetiségvizsgálatról. Eszerint (44. § (2) bekezdés d) pont) az eredetiségvizsgálatot el kell végezni "a jármű alvázszámának megváltoztatásával járó műszaki beavatkozást (alvázszámot hordozó szerkezeti elem, alváz vagy karosszéria cseréje) megelőzően". Itt egy felsorolás található az eredetiségvizsgálat elvégzését indokoló esetekről, de a motorcsere nem szerepel. Tehát én is azt tudom mondani, amit a kormányzati portálon is megtalált, motorcsere miatti motorszám változás esetén nem kell eredetiségvizsgálatot végeztetni, csak alvázszámot érintő csere esetén. A gépjármű motorját azonosítási számmal több gépjárműgyártó már nem is látja el, csak motorkódot alkalmaz és a gépjármű motorszáma már nem számít járműazonosító adatnak sem.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Közvetlen és közvetett átiratás

2005. április 7., 13:46 Módosítva: 2005.04.07 13:46
Tisztelt Autójogász!

Autóm lízing ideje hamarosan lejár, a bank tulajdonjoga megszűnik, ezzel egyidőben a kocsit eladom harmadik személynek. Amennyiben a bank és közöttem, (korábbi üzembentartó) készül egy adás-vételi szerződés, majd másnap szerződés szerint tovább adom a harmadik személynek az autót, átíratható-e közvetlenül? Esetleg a kétszeres tulajdon átruházást érdemes egy szerződésben megfogalmazni? Létezik-e jogszabály, ami az eljárást tiltja, vagy az ügyintéző jóindulatán múlik, kell-e mindkét félnek illetéket fizetni?

Tisztelettel:

Ágh László

Tisztelt Ágh László!

Nem az ügyintéző jóindulatán múlik, hanem jogszabályi előíráson (35/2000. XI. 30.) BM rendelet), hogy a tulajdonjogban bekövetkezett változást be kell jelenteni az okmányirodánál, még akkor is, ha másnap Ön is eladja a gépkocsit, tehát Önt kihagyva nem lehet átíratni az Ön vevője részére a tulajdonjogot. Nem hivatalos megoldást pedig a bank sem fogadna el.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

50 helyett 117-tel mentem

2005. április 7., 13:40 Módosítva: 2005.04.07 13:40
Tisztelt Autójogász!

2004 tavaszán Baja belterületén 50 km/ó helyett 117 km/ó-val közlekedtem, eddig még semmilyen értesítést nem kaptam. Számíthatok valami szankcióra lassan egy év után ?

Üdvözlettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Elvben számíthat, de ha Ön a gépjármű üzembentartójaként bejegyzett személy és bejelentett lakcímén elérhető és tényleg nem kapott értesítést, akkor valószínűleg megnyugodhat, hogy ebből a gyorshajtásból nem lesz szabálysértési ügy, a szabálysértési eljárás határideje 30 nap, ami csak indokolt esetben hosszabbítható meg.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Engedély nélküli motorozás következményei

2005. április 7., 13:27 Módosítva: 2005.04.07 13:27
Tisztelt Autójogász!

Megfordult már a fejemben, hogy mi lenne, ha elkötném Apám 125 köbcm-is motorját. Én 16 éves vagyok, nincsen motoros jogsim (csak szeretnék) és tudni szeretném, milyen büntetés kapnék a rendőrtől? Előre is köszönöm őszinte válaszát.

Üdvözlettel:

Marciano

Tisztelt Marciano!

Az engedély nélküli vezetésért 100 ezer Ft-ig terjedő pénzbírságot szabhat ki a rendőrhatóság Ön ellen, de az édesapja ellen is, ha engedi Önt jogosítvány nélkül motorozni. Valószínűleg nem úszná meg helyszíni bírsággal, hanem feljelentené az intézkedő rendőr és szabálysértési eljárást folytatnának le.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Motoros gyorsahajtás következményei

2005. április 7., 13:18 Módosítva: 2005.04.07 13:18
Tisztelt Autójogász!

Minap a 2-es úton kaptam egy villantást a "fenekembe" amikor 120-al mentem 60 helyett. A motort pár napja vettem, jogosítvány még előkészületben. A kérdéseim a következők:

-ha kijön a fénykép, ilyen esetben is lehet mondani hogy egy rokonom vezette a motort és nem adom ki az adatait, hivatkozva az idevágó paragrafusokra? (bár egyetlen rokonomnak sincs nagymotorra jogosítványa)

-ha ez nem járható út milyen jogi következményei lehetnek az ügynek? Válaszát előre is köszönve!

Üdvözlettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

60 ezer forintig terjedő pénzbírsággal és 1 büntetőponttal lehet Önt büntetni, illetve a jogosítványát bevonhatja a hatóság 1 hónaptól 1 évig terjedő időtartamra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A

2005. március 30., 15:18 Módosítva: 2005.03.30 15:18

Tisztelt Autójogász!

Az én kérdésem az lenne, hogy él-e még a jogosítvány megszerzését követő 2 éves periódus, amelyen belül a vezetőt súlyosabban büntetik, ill. könnyebben elvehetik a jogosítványát és mondjuk mekkora sebességtúllépés vonja ezt maga után?

Tisztelettel:

Balogh László

Tisztelt Balogh László!

A vezetői engedély a megszerzését követő két évig kezdő vetetői engedélynek számít, ezzel "A" az "A" korlátozott kategóriára és az "A1" alkategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, a "B", "C", "D" kategóriára és a "C1", "D1" alkategóriára érvényesített bejegyzéssel pótkocsi nem vontatható .A "kezdő vezetői engedély" minősítés ez alatt a két év alatt közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt jogerősen kiszabott járművezetéstől eltiltás, illetve a vezetői engedély visszavonásának leteltét követően újra kezdődik. A jogosítvány elvételével az számolhat, aki a megengedett sebességet, 100 km/órát meg nem haladó sebességkorlátozás esetén legalább a felével, 100 km/órát meghaladó sebességkorlátozás esetén legalább a harmadával túllépi.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István