Ha nincs állandó lakcímem autóm sem lehet?

2005. január 31., 12:50 Módosítva: 2005.01.31 12:50
Tisztelt Autójogász!

Kérem segítségét, a következő problémám megoldásához. Nemrég vásároltam egy 12 éves Opel Vectra 1.6i típusú autót. Felújítottam, levizsgáztattam, majd eredetvizsgálatot végeztettem. Ezek után biztosítást kötöttem rá és elballagtam az érdi okmányirodába, hogy nevemre írattassam. Ott annak rendje s módja szerint befizettem a vagyonszerzési illetéket és az egyéb, az átírással kapcsolatos költségeket. No ezek után következett a baj! Mivel állandó bejelentett lakcímmel nem rendelkezem, csak egy érdi ideiglenes lakcímmel, megtagadták az autó átírását! Felhívtam több okmányirodát, többek között a Központi Okmányirodát is, ahol azt az információt kaptam, hogy az autót át kellett volna írniuk az érdieknek, mert a törvény szerint az álladó bejelentett lakcím, annak hiányában a tartózkodási hely illetékes az átírást eszközölni. Visszamentem az érdi irodába, ott elmondtam a hallottakat, de mit sem törődtek vele! Azt javallották, hogy jelentkezzek be arra a címre, ahol most ideiglenesen lakom, egy bérelt családi házba. Az ingatlantulajdonos nem egyezik bele, viszont az adásvételi szerződés erre a címre szól. Jött a következő ötlet, hogy keressem meg a autó volt tulaját és írjunk egy újabb szerződést arra a címre, ahova sikerült állandó lakcímet nyernem. Igen ám, de az autó volt tulajdonosa Kínában dolgozik és csak tavasszal jön haza. Tehát vettem egy autót, majd félmillió forintért, ráköltöttem háromszázezer forintot és nem használhatom? Annak ellenére, hogy Magyar állampolgár vagyok, születésem óta. Ha egy közúti ellenőrzés esetén vissza akarják vonni a forgalmi engedélyt, hogy adjam elő a rendőrnek, hogy nem az én hibámból nincs átíratva az autó?! Hiába mutogatom az érvényes biztosítást, az adásvételi szerződést, ki fogja vonni a forgalomból! Kérdésem az lenne, hogy jogszerűen járt el az Érdi Okmányiroda?

Tisztelettel:

Imre Ferenc

Tisztelt Imre Ferenc!

A járműigazgatásra vonatkozó 35/2000. sz. BM rendelet szerint a közúti közlekedés igazgatási feladatok ellátásakor az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Ez a tv. pedig az illetékesség vonatkozásában arról rendelkezik, hogy az eljárásra illetékes az a közigazgatási szerv, amelynek területén az ügyfél állandó vagy ideiglenes lakóhelye (székhelye, telephelye) van, ezért mindenképpen keresse fel az érdi okmányirodát, nyújtsa be a kérelmét, illetőleg kérjen időpontot az okmányiroda vezetőjétől és tisztázza mi is a probléma valójában.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Kell-e a fényvisszverő mellény?

2005. január 31., 12:42 Módosítva: 2005.01.31 12:42
Tisztelt Autójogász!

2005 januárjától Magyarországon is kötelező tartozék lesz a gépkocsikban a fényvisszaverő mellény?

Tisztelettel:

Radics Attila

Tisztelt Radics Attila!

A meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közúti közlekedéséről, a közútkezelői és a hatósági eljárás, valamint a díjfizetés feltételeiről szóló 4/1999. (II. 12.) KHVM rendelet változott e tekintetben 2005. január 1-től. A rendeletben korábban az szerepelt, hogy az össztömeg-, tengelyterhelés-, illetve mérethatárt meghaladó járművek szakkíséretéhez előírt egyik tárgyi feltétel a fényvisszaverő sárga-fehér mellény, 2005. január 1-től ez a jogszabály úgy szól, hogy az ilyen járműveknél szükséges a fényvisszaverő figyelemfelkeltő mellény, amelyet a járműn kívüli munkavégzés esetén a kísérő jármű vezetőjének, illetve a szakkísérethez tartozó személynek is viselnie kell.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Összetörtem a motoromat, kell-e súlyadót fizetnem?

2005. január 31., 12:36 Módosítva: 2005.01.31 12:36
Tisztelt Autójogász!

Egy olyan problémám van, hogy 2002-ben összetörtem motorkerékpáromat. Ócskavas árban eladtam egy magánszemélynek, aki meg akarta javítani és használni, de anyagi problémai miatt nem írattuk át, mondván majd ha üzemképes lesz. Aztán mégsem javította meg, hanem eladta egy bontónak. Azóta a forgalmi engedély már nincs meg. Nem is lenne túl nagy probléma, de a súlyadóra még mindig küldözgetik a csekket. Utána néztem, ha 1 év elmaradásom van, akkor a hatóság indoklás nélkül véglegesen kivonja a forgalomból a járművet, azonban mivel még mindig kapom a csekket ez valószínűleg nem történt meg. Kaptam olyan tanácsot, hogy az önkormányzat adócsoportjánál benyújtok egy nyilatkozatot, hogy a jármű nincs a birtokomban és ezzel le van rendezve. Szeretném megtudni mit lehet tenni valójában tenni. Fizetni egy fillért sem kívánok. A motor értéke 10ezer forint volt, tehát bármilyen hatósági illetek aránytalanul magas és etikátlan szerintem. Jelentsem be, hogy ellopták és a kárérték 1 forint?

Tisztelettel:

Keri László

Tisztelt Keri László!

Ha kivonják a forgalomból a motort, az elmaradt súlyadót akkor is be fogják hajtani Önön. Lopás esetén a helyzet annyiban más, hogy kérelmezheti az adófizetési kötelezettség szünetelését, ha rendőrségi igazolást nyújt be a lopás bejelentéséről. A gépjárműadóról szóló jogszabály szerint: "A szünetelés a jogellenes cselekmény bekövetkezését követő hónap első napjától annak a hónapnak az utolsó napjáig tart, amelyben a gépjármű az adóalany birtokába visszakerült. A szünetelés időszakára időarányosan eső adót nem kell megfizetni. Ha a gépjármű nem kerül vissza az adóalany birtokába, akkor a jogellenes állapot bekövetkezésének időpontját követő év utolsó napján az adóalany ezen gépjárműve utáni adókötelezettsége megszűnik."

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Mi van a bónusszal?

2005. január 31., 12:29 Módosítva: 2005.01.31 12:29
Tisztelt Autójogász!

Értesítést kaptam, hogy biztosításomat díjnemfizetés miatt felmondták. Van-e lehetőségem arra, hogy habár a biztosításom sérült (õk fogalmaztak így), én a bónusz igazolásomat megkapjam. Tehát a kötvény megszűnésével megszűnik-e a bónuszom is, vagy az egy külön dolog?

Tisztelettel:

Galambos András

Tisztelt Galambos András!

Igen, ha díjnemfizetés miatt szűnik meg a felelősségbiztosítás, a 190/2004. (VI. 8.) Kormányrendelet alapján a bonus osztályba sorolás megszűnik, az új szerződés osztályba sorolása A00 lehet. A díjnemfizetés miatt megszűnt szerződésnek csak a malus osztályba sorolása marad érvényben.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Lehet-e mozgáskorlátozott igazolvánnyal tilos helyen várakozni?

2005. január 31., 12:22 Módosítva: 2005.01.31 12:22
Tisztelt Autójogász!

A napokban Budapest VII. kerületébe szállítottam mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező hozzátartozómat. Szabad parkolóhely híján tilos helyen várakoztam. Az igazolványt jól láthatóan kiraktam a műszerfalra, ennek ellenére egy feljelentő cédulát találtam a szélvédőn. Úgy tudom, hogy ilyen igazolvánnyal tilos helyen is lehet várakozni. Ön szerint jogos-e a feljelentés?

Köszönettel:

Hidasi Tamás

Tisztelt Hidasi Tamás!

A KRESZ szerint a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben tárcsa használatával egy óra időtartamig várakozhat.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Kell-e súlyadót fizetni, ha eladtam a kocsit?

2005. január 31., 12:17 Módosítva: 2005.01.31 12:17
Tisztelt Autójogász!

2000-ben eladtam az autómat bontásra, de akkor nem jelentettem be az eladás tényét és gyanítom, hogy ezt a vevő sem tette meg, de sajnos az adásvételi már nincsen meg. Jelenleg levelezésben állok az Önkormányzat adóosztályával hogy fizessem meg nekik a súlyadót az elmaradt évekre. Kérték tőlem, hogy két tanúval igazoljam, hogy korábban eladtam az autót, de az elmaradt súlyadótól nem tekintenek el. Kérdésem az lenne, hogyha nem fizetem ki az adót, akkor tudtommal kivonhatják a forgalomból a gépjárművet, ettől függetlenül a súlyadót attól még meg kell fizetnem visszamenőleg vagy sem?

Köszönettel:

Péter

Tisztelt Péter!

A súlyadó meg nem fizetése valóban alapot szolgáltat a jármű forgalomból történő kivonására, azonban a súlyadót elévülési időn belül még így is meg kell fizetnie.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Forgalomból kivonás forgalmi és rendszám nélkül

2004. december 27., 12:39 Módosítva: 2004.12.27 12:39
Tisztelt Autójogász!

Egy lejárt műszakival rendelkező autót szerelőhöz vittem. Ott kiderült, hogy nem érdemes megjavítani. A gépkocsit a forgalmijával, rendszámmal otthagytuk a szerelőnél. Ennek már több éve. A kérdésem az, hogy a forgalomból történő kivonás lehetséges-e forgalmi engedély és rendszám nélkül.

Tisztelettel:

N Z

Tisztelt N Z!

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet szerint ha a hatóság a járművet kérelem alapján véglegesen kivonja a forgalomból, a forgalmi engedélyt érvényteleníti és a hatósági jelzést visszavonja, tehát a forgalmi engedélyt és a rendszámot le kell adni. Ha ezeket nem tudják leadni, mert elvesztették vagy azok megsemmisültek, a közlekedési igazgatási hatóság határozattal soron kívül el fogja rendelni a rendszám és a forgalmi engedély körözését.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Forgalomból kivont kocsi károkozása

2004. december 27., 12:30 Módosítva: 2004.12.27 12:30
Tisztelt Autójogász!

Én az Újszegedi Polgárőr Egyesület nevében kerestem meg. 2004. áprilisában történt egy baleset a kocsinkkal. Szolgálatban voltak a kocsival és benzin tolvajokat fogtak. Az elkövetők úgy akartak elmenekülni, hogy belehajtottak a kocsinkba. A rendőrségi helyszínelés során az illető elismerte a felelőségét. Sajnos mivel a biztosítása lejárt így az ő biztosítója tovább küldte a papírokat a Mabisznak. Ők hosszas vizsgálódás után visszaküldték a papírokat az Allianznak, mivel a kocsit kivonták a forgalomból véglegesen és így Ők sem akarnak fizetni. Kérdésem: Létezik e olyan ok a forgalomból való kivonásra, amely alapján egyik Biztosító sem fizeti ki a kárunkat ? Ha igen, akkor mi hol tudjuk érvényesíteni az ebből származó kárunkat ?

Tisztelettel:

Guvat Zoltán

Tisztelt Guvat Zoltán!

A gépjármű üzemben tartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló 190/2004. (VI. 8.) Korm. rendelet 14. § (1) bekezdése szerint a károsult a biztosítási kötelezettség ellenére szerződéssel nem rendelkező üzemben tartó gépjárműve által okozott kárának megtérítése iránti igényét a Kártalanítási Számla kezelőjével szemben is érvényesítheti. A károsult kárát a Kártalanítási Számla kezelője akkor is köteles megtéríteni, ha a kárt forgalomba nem helyezett vagy a forgalomból kivont gépjárművel okozták. A rendelet 15. § (7) bekezdése alapján a Kártalanítási Számla kezelője a károsult követelésének kielégítésével kapcsolatban felmerült összes ráfordítása és költsége megtérítését követelheti a forgalomból kivont gépjármű tulajdonosától és vezetőjétől.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Légből kapott légzsák

2004. december 27., 12:23 Módosítva: 2004.12.27 12:23
Tisztelt Autójogász!

Május legvégén vásároltam egy használt autót, egy használtautó-kereskedésben, finanszírozással. Az autót a kereskedés munkatársa úgy kínálta, hogy az autó korának és futott kilométernek megfelelő állapotban van, minden jó rajta, megfelelő állapotban van. A vásárlás után 2 héttel elvittem az autót szervizbe (olajcsere stb.) és egy állapotfelmérésre, ahol közölték velem, hogy ezzel az autóval ne nagyon menjek, mert törött a fékmunka henger, amiből folyik az olaj, a stabilizátorai, el van törve két rugója, stb. a javítása kb. 430e ft-ba került (ez csak a futóművet érintő, az én extra kívánságaim, pld. olajcsere nincs bent). Ezen kívül az autó casco megbízási szerződésén szerepel, hogy ez ennek az autónak a felszereléséhez tartozik egy airbag is. ezt a kereskedő munkatársa aláírásával szavatolja a megbízási szerződés megfelelő lapján. Sajnos én nem értek hozzá, ezért ránézésre nem láttam, hogy ebben az autóban nincs légzsák. (bár a márkakereskedés adatbázisa szerint az alvázszám alapján kellene lennie) Az adás-vételi szerződésen (1lap) ugyan nincs szó a kocsi felszereltségéről, csak ebben a casco megbízási szerződésben. A kérdésem, az hogy fel lehet-e lépni kártérítési igénnyel jogszerűen, ill. ilyen esetben védi-e a vásárlót valamilyen jogszabály.

Üdvözlettel:

Bödőcs András

Tisztelt Bödőcs András!

A Polgári Törvénykönyv védi Önt, mint szerződő felet, a légzsák miatt biztosan felléphet, azonban lényeges lenne tudni, milyen korú és mennyibe került a gépkocsi, a vételárhoz és a korához képest milyen mértékű volt a javítása, az autó állapotára van-e utalás a szerződésben. Ezek függvényében fel lehetne lépni a kereskedés ellen. A használatra való alkalmasság egy használt járműnél is feltétel, így pl. hibás teljesítés miatt kártérítési igénye lehet a javítási költségekre, de akár a vételár megalapozottsága is vizsgálható, elképzelhető, hogy még a szerződéstől is elállhat.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Szabálysértési ügyekben a bíróság rövid határidőkkel jár el.

2004. december 27., 11:41 Módosítva: 2004.12.27 11:41
Tisztelt Autójogász!

A belvárosban közlekedtem mikor egy őrült előzés után nekem jött és nekilökött egy másik autónak is. Rendőrt kellett hívni mivel nem ismerte el a felelősségét, (azt mondta én direkt gyorsítottam így Ő nem tudta befejezni az előzést). A rendőr feljelentette. Már négy hónapja húzódik az ügy, sőt már a bíróságon van. Azóta törött autóval járok. Félek, hogy az "úriember" hibájából ez évekig is eltarthat. Kérdezem én, nincs egy határidő amin belül dönteni kell a hatóságoknak hogy ki volt a felelős a balesetben?

Köszönettel:

Annamari

Tisztelt Annamari!

Elvileg a bíróságok néhány hónap alatt (kb három hónap) döntést hoznak szabálysértési ügyekben, ezek az ügyek nem szoktak évekig elhúzódni, a bíróságnak még tárgyalást sem kell feltétlenül tartania, csak meghatározott esetekben. Természetesen tárgyalás tartásának kérése esetén ez az ügyintézési idő hosszabbodik, de a fél évet jellemzően nem haladja meg.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Meddig halogatható az adásvételi szerződés teljesítése?

2004. december 27., 11:32 Módosítva: 2004.12.27 11:32
Tisztelt Autójogász!

Nyár közepén vásároltam szalonból egy új autót, melyet kézpénzben akkor ki is fizettem. Azóta sem adták át a járművet! Kb. egy hónappal a "vásárlás" után kaptunk egy csereautót, míg a miénket átvehetjük. Ezt két héttel ezelőtt visszaadtam (mert találtak rá vevőt) és kaptam egy másikat helyette. Ez első autó felszereltsége (és motorteljesítménye) sem érte el a vásárolt gépkocsiét, de a mostanié hihetetlenül alulmúlja azt! (Se légzsák, se szervó, se elektromos ablak, se légkondi, stb.) Az ügyvezető csak ígérget, arról pedig nincs tudomásom, hogy a Budapesti márka-központ bármit is tett volna, pedig panaszomat már írásban is benyújtottam feléjük. Kérdésem az lenne, hogy -a naponkénti rájuk telefonáláson kívül- mit tehetek ilyenkor, hova fordulhatok? Felléphetek-e kártérítési igénnyel? (Vagy azt elszúrtam, mikor elfogadtam a csereautót?)

Tisztelettel:

Somogyi Vince

Tisztelt Somogyi Vince!

Kérdés, hogy kikötötték-e az adásvételi szerződésben, hogy az új autó leszállításáig milyen felszereltségű gépkocsit biztosítanak. Gondolom, hogy nem, ezért Ön az átvett, elfogadott cseregépkocsikkal közlekedve ezen a címen nem kérhet kártérítést. A másik, lényegesebb szempont, hogy az adásvételi szerződésben milyen határidőre vállalták a megvásárolt jármű átadását. Feltételezem, hogy ez a határidő már régen letelt, fél éve használják az Ön pénzét, ezért is fordult panasszal a márkaképviselethez. Ön elfogadott egy tartalékmegoldást, ez egy ésszerű időre jelenthet csak megoldást, azonban a féléves késés már túllépett azon a határon, amit még el lehet fogadni. Azt javasolnám, hogy írjon egy felszólító levelet az eladónak, melyben 8 napon belüli szerződésteljesítésre hívja fel őket és jogkövetkezményként helyezze kilátásba, hogy érdekmúlásra hivatkozva el fog állni a szerződéstől, a határidő eredménytelen letelte után indítson pert ellenük.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Előleg vagy adásvétel?

2004. december 22., 17:39 Módosítva: 2004.12.22 17:39
Tisztelt Autójogász!

Vasárnap (nov 21.) 'leelőlegeztem' egy autót, 30.000 forinttal, de kedden meggondoltam magam. Felhívtam a kereskedést, ahol közölték, hogy az nem előleg volt, hanem a végső szerződés (??). Valóban a hátoldalán valahol a meglehetősen zavaros szövegben ott van, hogy a szerződő fél nem állhat el a szerződéstől. És különben is már elindították a dokumentumokat és azokat nem lehet visszacsinálni. Ma vettem volna át a kocsit, de kiderült, hogy nem voltak nálam bizonyos papírok. Amiket nekem nem mondtak. Merthogy ezt mindenki tudja. A kioktató és lekezelő stílus annyira kiborított, hogy most már valóban nincs kedvem a kereskedésbe belépni sem. Én az előleget is veszni hagynám, bár kicsit drága a tanulópénz, de azt mondták, hogy a szerződés alapján végrehajthatnak engem. Valóban? Olvastam valami 8 napos időről, amikor meggondolhatja magát az ember. Ez vonatkozik erre az esetre is? Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Czobor Zsuzsa

Tisztelt Czobor Zsuzsa!

Ha aláírta az adásvételi szerződést, akkor annak teljesítésére kötelezhető, elállási jogot nem gyakorolhat. Megtévesztésre hivatkozhatna ugyan a bíróságon és kérhetné a szerződés érvénytelenítését, a megtévesztést azonban bizonyítania kellene, ami ilyen esetben nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen. Valószínűnek tartom, hogy nem fogják Önön végrehajtatni a szerződés teljesítését, hiszen ez nagyon időigényes lenne, inkább megpróbálják majd más személynek értékesíteni a járművet. Az Ön példája is igazolja, hogy nagyon fontos lenne mindig minden elénk tolt iratot alaposan áttanulmányozni, mielőtt aláírjuk.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

89-cel mentem 50 helyett

2004. december 22., 17:34 Módosítva: 2004.12.22 17:34
Tisztelt Autójogász!

A mai napon Ercsi határában a rendőr állítása szerint 89 Km/h-val mentem 50 helyett. A szabálysértés tényét nem ismertem el. Tudom, hogy elvileg ez a sebesség jelentős túllépése kategória és ezért 60 e Ft büntetés és jogsibevonás járhat. Az autó édasapámé, 6 éve van jogosítványom büntetőpontom, eddigi szabálysértésem nem volt. Ön szerint az én esetemben mik a kilátások? Egy ilyen eseménynek mi az átfutási ideje? Szeretném továbbá megkérdezni, hogy a rendőr a szabálysértési adatlap kitöltésé során miért kérdezhet (amit megtett) a családi állapotom és a végzettségem/foglalkozásom felől. Ez nem személyes adat?

Válaszát várva, Tisztelettel:

Pados Márton

Tisztelt Pados Márton!

A szabálysértés elkövetésének körülményei határozzák meg, hogy a kiszabható büntetésből ténylegesen mennyit rónak ki, azt biztosan enyhítő körülményként figyelembe veszik, hogy eddig nem volt szabálysértése. A szabálysértési eljárás lefolytatására általában 30 nap áll rendelkezésre, ez egy alkalommal legfeljebb harminc nappal meghosszabbítható. Az adatvédelmi törvény nem zárja ki a személyes adatok kezelésének lehetőségét, hanem csak korlátokat, garanciákat állít fel, mivel többek között úgy rendelkezik, hogy személyes adat akkor kezelhető, ha azt törvény elrendeli, külön is nevesítve a bűnmegelőzés, bűnüldözés érdekében végzett adatkezelést. A személyes adatairól azért kérdezte meg a rendőr, mert erre a szabálysértési törvény (1999. évi LXIX. törvény 66. §) felhatalmazta, mivel előírja, hogy meg kell állapítani az eljárás alá vont személy személyazonosságát (nevét, születési idejét és helyét, anyja nevét), lakóhelyét, személyazonosító okmányának számát, majd ezt követően meg kell kérdezni az eljárás alá vont személyt személyi körülményeiről (vagyona, jövedelme, családi körülményei, foglalkozása, munkahelye).

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

A bonus malus besorolás cseréje

2004. december 22., 17:27 Módosítva: 2004.12.22 17:27
Tisztelt Autójogász!

Segítségét kérném egy gépjármű kötelező biztosítási ügyben . Problémám a következő : Több éve használok egy alacsony értékű személyautót (kispolski) bonusz besorolása B10 pár hónapja vásároltam egy Seat Cordobát bonusza A0 célom mindkét autót megtartani (érzelmi szálak) csak szeretném a bonusz besorolást felcserélni nem mindegy mennyit fizetek éves szinten GFB-ra. Tehát szeretném a kispolskit A0-ba a seatot pedig B10 soroltatni. Lehetséges ez ? Ha igen mi szükséges hozzá? A biztosítómnál falakba ütköztem ebben a kérdésben Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Vajcs Attila

Tisztelt Vajcs Attila!

A bonus-malus besorolás mindig egy adott gépjárműhöz kötődik, egyszerűen kicserélni nem lehet a besorolásokat. A korábbi autó kedvező besorolását úgy tudja átvinni Seatra, ha a kispolskit kivonatja a forgalomból (akár csak ideiglenesen is), majd a biztosítása 6 havi szünetelés után érdekmúlással megszűnik. A jogszabály szerint: "Ha az üzemben tartó egy adott gépjárműre már rendelkezik szerződéssel és annak hatálya alatt másik, azonos járműkategóriába tartozó gépjárműre is szerződést köt, az új szerződést A00-ba kell sorolni. Ha a kedvezőbb besorolású gépjármű szerződése érdekmúlás miatt megszűnik, akkor a megszűnt szerződésen megszerzett bonus osztályba sorolás a szerződés megszűnését követő nappal bármely, ugyanazon gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre (személygépkocsi, motorkerékpár, autóbusz, tehergépkocsi, vontató, mezőgazdasági vontató) az adott üzemben tartó által kötött, hatályban lévő szerződésre érvényesíthető." Tehát a kispolski forgalomból való kivonását követő szerződés megszűnés után átviheti annak a besorolását a Seatra, később a polskit visszahelyeztetheti a forgalomba, ami így A00-ás besorolást kap. Viszont így kispolski forgalomból kivonásának majd újbóli forgalomba helyezésének költségét kell viselnie.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Ki fizeti a gépjármű adót?

2004. december 22., 17:04 Módosítva: 2004.12.22 17:04
Tisztelt Autójogász!

A következő ügy miatt fordulok Önhöz: ez év októberében vásároltam egy használt gépjárművet, mely ideiglenesen ki volt vonva a forgalomból kötelező nem fizetése miatt. Nevemre írattam, mely során természetesen újra forgalomba helyezték az autót. Egy hete kaptam az Önkormányzattól egy határozatot, melyben megállapítanak részemre november és december hónapra gépjárműadó fizetési kötelezettséget. Mivel Ön az eddigi reagálásaiban leírta, hogy az fizeti ki ezt az adónemet, akinek a tulajdonában volt a gj. január 1-n, ezért nem tartom jogosnak a részemre kirótt adót. A kérdésem a következő: az újbóli forgalomba helyezés megteremti-e a jogalapot az Önkormányzatnak arra, hogy az adót velem kifizetesse?

Üdvözlettel:

Kulcsár Bence

Tisztelt Kulcsár Bence!

A fő szabály a gépjárműadó kivetésekor, hogy az az adó alanya, aki, tárgyév január 1-én tulajdonosa az autónak, van azonban az általánostól eltérő helyzetekre néhány speciális szabály is, így pl. A következő: "Év közben használatba vett új vagy újra forgalomba helyezett gépjármű esetén az adó alanya az, akit/amelyet ez alkalommal tulajdonosként a hatósági nyilvántartásban feltüntettek." Tehát a gépjármű újra forgalomba helyezésekor az új tulajdonos köteles az adót megfizetni.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Következmények biztosítás nemfizetése esetén

2004. december 22., 16:36 Módosítva: 2004.12.22 16:36
Tisztelt Autójogász!

Nagy problémám van! A Grupama biztosítónál vagyok kötelezőre bejelentve, és saját hibám miatt nem fizettem be sajnos az utolsó negyedévet (átváltott csekkre, és hát nem vagyok egy postára járó). Teljesen jogosan felmondták a szerződést, és köteleznek egy új megkötésére, de csak A0 bonusszal. A problémám az, hogy így elvesztettem a B7-es besorolásomat. Nem akarok biztosítót váltani, nem is lenne gond, ha ez a biztosító marad, és akár 1 évet is kifizetnék előre, csak hogy visszakaphassam a B7-esemet. Nem azért nem fizettem, mert nem akartam, hanem mert figyelmetlen vagyok. És picit erősnek tartom ezt a lépést. Büntessenek meg, és fizessek extra kamatokat, de hogy elveszítsem a B7-et. Ez szerintem nagyon durva. Biztosan van valami megoldás, hogy ne kelljen keserű szájízzel újra megkötnöm, és a legelső alkalommal eljönnöm onnan. Mit lehetne tenni? Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel:

Bánhidai Csaba

Tisztelt Bánhidai Csaba!

A biztosítót ennek a kemény lépésnek a megtételére a 190/2004. (VI. 8.) Korm. rendelet (a gépjármű üzemben tartójának kötelező felelősségbiztosításáról) kötelezi, ami kimondja, hogy ha a biztosítási szerződés a biztosítási időszak tartama alatt díj nemfizetés miatt szűnik meg, az üzemben tartó az adott biztosítási időszak hátralévő részére fedezetet nyújtó szerződést annál a biztosítónál köteles megkötni, ahol a biztosítási szerződése díj nemfizetéssel szűnt meg. Az üzemben tartó új ajánlatát kizárólag az a biztosító jogosult és köteles elfogadni, ahol a szerződés az adott biztosítási évben díj nemfizetéssel szűnt meg. Ez a rendelet írja elő azt is, hogy ha a szerződés díj nemfizetés miatt szűnik meg, akkor a bonus osztályba sorolás megszűnik, az új szerződés osztályba sorolása A00 lehet, ilyenkor csak a malus osztályba sorolás maradhat érvényben. A biztosító nem hatóság, ezért nem bírságolhat, viszont jogosult, sőt olykor köteles megvonni a kedvezményeket. Így Ön kénytelen lesz lenyelni a békát.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Szabad-e lejárt zöldkártyával közlekedni?

2004. december 22., 15:25 Módosítva: 2004.12.22 15:25
Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne, hogy szabálysértésnek minősül-e, és ha igen, milyen büntetésre számíthatok, ha egy hete lejárt zöldkártyával járok a gépjárművemmel.

Válaszát előre is köszönöm:

Róbert

Tisztelt Róbert!

Igen, a "Közúti közlekedési igazgatási szabályok megsértése" szabálysértését követi el, ez alapján harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, a bírságot ellenőrzés során a rendőrség helyszíni bírságként is kiszabhatja.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Nem jelentettem be a kocsim eladását?

2004. december 22., 15:20 Módosítva: 2004.12.22 15:20
Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulók önhöz, hogy év elején eladtam az autómat és az okmányirodában nem jelentettembe az eladást. Most eszembe jutott, hogy lassan január és megint nekem kell fizetni a súlyadót. Sajnos az adásvételit költözés közben elvesztettem és a vevő címét sem tudom, hogy felkeressem egy másolatért. Várom válaszát.

Köszönettel:

Török István

Tisztelt Török István!

A súlyadót valóban Ön fogja megfizetni jövőre is, ha a tulajdonosváltozás nem lesz bejegyezve. Abban bízva, hogy esetleg a vevő bejelentette a gépjármű megvásárlását, javasolom, hogy keresse fel az okmányirodát, és ott kérhet szerződésmásolatot.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Díjfizetés szüneteltetése

2004. december 22., 15:14 Módosítva: 2004.12.22 15:14
Tisztelt Autójogász!

Szeretném Öntől megkérdezni - kapcsolódva az Eladtam a kocsit mégis fizetnem kell utána című cikkhez-, hogy miként lehet a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás fizetését a leadott autómra megszüntetni/szüneteltetni abban az esetben, ha a leadott autót a kereskedőtől vásárolt új autó árába fogjuk beszámítani ? A kereskedő a leadott autót nem a saját cégnevére kiállított adásvételi szerződéssel, hanem bizományosi szerződéssel veszi át tőlem. A leadott autót elméletileg senki sem használja majd a kerekedőnél, a kereskedő telephelyén fog állni mindaddig, amíg új tulajdonosa nem lesz. Mindezen feltételeket a bizományosi szerződésben is rögzíteni fogjuk. A bizományosi szerződésben és az új autó adásvételi szerződésében szintén szerepelni fog, hogy a régi autó az új autó árába történő beszámítás miatt lesz leadva. A biztosítónál ezen okmányok (új autó adásvételi szerződés, régi autó bizományosi szerződése) alapján meg tudják szüntetni a leadott autóra szóló kötelező biztosításomat? Kell-e a továbbiakban, a régi autó új tulajdonosának megérkezéséig a régi biztosítást is fizetnem? Köszönöm szíves válaszát!

Tisztelettel:

Szabó Gábor

Tisztelt Szabó Gábor!

Hiába nem használja senki a járművet, a kötelező biztosítás fizetésének megszüntetésére nincs mód. A díjfizetés szüneteltetése pedig csak akkor lehetséges, ha biztosítónál a tulajdonos bemutatja a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonását igazoló okiratokat. A szünetelés kettőtől hat hónapig tarthat. Így a súlyadó mellett a kötelező biztosítást is fizetnie kell mindaddig, amíg az új tulajdonos nevére nem kerül jármű vagy amíg ki nem vonják a forgalomból. Sajnos a bizományosi szerződés és a beszámítás ezt a problémát nem oldja meg.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Fácán által okozott kár

2004. december 22., 15:03 Módosítva: 2004.12.22 15:03
Tisztelt Autójogász!

Üdvözlöm!Autópályán haladva, szélvédőmnek repült egy fácán és kitörte az üvegem. Mit tehetek?

Köszönettel:

Éva

Tisztelt Éva!

A vadászatra jogosult (vadásztársaság) a Polgári Törvénykönyvnek a fokozott veszéllyel járó tevékenységre vonatkozó szabályai szerint köteles megtéríteni a károsultnak a vad által a mezőgazdálkodáson és erdőgazdálkodáson kívül másnak okozott kárt. Azt tanácsolnám, hogy győződjön meg róla, volt-e az adott útszakaszon vadveszélyt jelző tábla, nézzen utána, hogy a baleset melyik vadásztársaság területén következett be és vegye fel velük a kapcsolatot a kárigénye bejelentésével.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Mit jelent a C jelű rendszám?

2004. december 22., 14:58 Módosítva: 2004.12.22 14:58
Tisztelt Autójogász!

Európai Unióból Magyarországra költözött (nem bevándorolt csak tartózkodási engedéllyel rendelkező) barátaim meglepetten vették észre, hogy nem a megszokott (három betű, három szám) táblát kaptak személygépkocsijukra, hanem egy C jelzésűt. Ez a tábla mindenkinek szemet szúr, a rendőri szerveknek is, ezért gyakorlatilag minden rendőr megállítja őket útszéli ellenőrzés során. Érdekelne őket, hogy miért különböztetik meg őket ilyen módon, hiszen az Európai Unió állampolgáraiként nem számítanak külföldinek és lakhelyük is Magyarországon van. Továbbá szeretnék tudni, hogy vannak-e különleges dolgok vagy megkötések amikre ezzel a fajta táblával figyelni kell?

Tisztelettel:

Horváth Kávay Árpád

Tisztelt Horváth Kávay Árpád!

A C betűjelű rendszámtábla egy ún. különleges rendszámtábla, ami azért van, hogy jelezze a gépjármű üzemeltetésének jellegét vagy üzemeltetőjét. A tartósan belföldön üzemeltetett EGT tartózkodási engedéllyel rendelkező természetes személy tulajdonát képező járműre C kezdő betűjelű táblát kell felszerelni. Hasonló különleges rendszámtáblát kapnak még pl. a muzeális járművek (OT), valamint a diplomáciai, konzuli szervezetek tagjai és családtagjaik (DT), valamint ezek alkalmazottai és családtagjaik (CK). Ennek a rendszámtáblának a célja csak a megkülönböztetés, a figyelem felkeltés, a C jelzéssel ellátott járművekre nem vonatkoznak más szabályok mint a normál rendszámos járművekre.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Mitől függ a regisztrációs adó mértéke?

2004. december 22., 14:53 Módosítva: 2004.12.22 14:53
Tisztelt Autójogász!

A 2003. évi CX. törvény a regisztrációs adóról, kimondja, hogy meg kell fizetni regisztrációs adót ha a gépjárművet átalakítom. Egy korábbi cikkében olvastam, hogy mi nem minősül átalakításnak, de nem tudtam eldönteni, hogy ha "csak" motort cserélek az autóban ( nagyobb ccm ) akkor kell e fizetnem, vagy mindenképp típusazonos motor kell ahhoz, hogy ne kelljen megfizetni a vonatkozó adókat. Ha esetemben kell fizetni akkor még egy kérdés felmerül: mi van ha kisebb ccm-es motort rakok bele? : kapok vissza pénzt? :)

Tisztelettel és köszönettel:

Tóth Aladár

Tisztelt Tóth Aladár!

A regisztrációs adó mértéke egyrészt a motor hengerűrtartalmától függ, ezért ha a személygépkocsit úgy alakították át, a hengerűrtartalma nőtt, az átalakított személygépkocsi forgalomba helyezésekor az adó összegét az átalakítás utáni és az átalakítás előtti állapot közti adó különbözeteként kell megállapítani. A törvény úgy fogalmaz, hogy ha "különbözet előjele pozitív", (azaz a gépjármű motorjának hengerűrtalma nő) az adót az adóalany köteles az adóhatóságnak megfizetni. Azonban ha a motort kisebb ccm-sre cserélik, az adózó javára felmerülő (negatív előjelű) különbözet nem igényelhető vissza.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Átírási illeték elévülése

2004. december 22., 14:46 Módosítva: 2004.12.22 14:46
Tisztelt Autójogász!

Kilenc évvel ezelőtt vásároltam egy kis teherautót, ami egy hét után kifeküdt, majd szétbontottam, és alkatrésznek eladtam. Mivel közúti forgalomban nem sikerült használnom ezért soha át sem irattam. Nemrég kaptam az illetékhivataltól egy figyelmeztetést miszerint fizessek be 23000-Ft-ot átírási illetéket vagy mit. Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy ilyen esetekben nincs-e valamilyen jogszabály, ami meghatározza az ilyen ügyek elévülését, és ha igen, az mennyi idö? Vagy tudna-e valami tanácsot adni ez ügyben?

Előre is köszönöm:

Menyhárt István

Tisztelt Menyhárt István!

Lényegtelen, hogy használta-e a járművet, mindenképpen elmulasztotta az átíratási kötelezettséget. Normál esetben ugyanis a tulajdonjogot nyilvántartó hatóság jelentése alapján szabja ki az illetékhivatal az illetéket. Az illetéket is azért kell megfizetni, mert a jármű tulajdonjogát megszerezte. Az illeték megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben a vagyonszerzést illetékkiszabásra az illetékhivatalnál bejelentették, illetve az a körülmény, hogy az illeték megfizetését vagy a kiszabás céljából elrendelt bejelentést elmulasztották, az illetékhivatal tudomására jutott. Mivel az Ön az átíratást elmulasztotta, azt kell nézni, hogy mikor jutott az illetékhivatal tudomására az Ön tulajdonszerzése és attól az időponttól kezdődik az elévülés időtartama.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Ittas vezetés következményei

2004. december 22., 14:38 Módosítva: 2004.12.22 14:38
Tisztelt Autójogász!

A napokban "érdekes" dolog történt velem: édesanyám nevén lévő autót használtam, de mivel ittam, így átadtam egy barátomnak a volánt, sajnos ő is ittas volt (még 3 ittas ismerős ült az autóban). Pechünkre megállított a rendőr: ekkor derült ki, hogy a jármű kb.:3 hónapja nincs átiratva, és az ittas sofőrnél nincsenek ott a papírjai ill. még nincs 18 éves. Ezek után az lenne a kérdésem, hogy ebből én milyen büntetésre számíthatok? A rendőrök azzal ijesztgettek, hogy a járművet kivonják a forgalomból, pénzbírságot rónak ki és elveszik a jogosítványomat. Mi a valós ezek közül?

Köszönettel:

Ani

Tisztelt Ani!

Minden valós, amit a rendőr mondott. Az ittas vezetés szabálysértés elkövetése miatt nemcsak a jármű ittas vezetőjére szabnak ki pénzbírságot, hanem arra is, aki a jármű vezetését az ittas személynek átengedte. A kiszabható maximális büntetés fejenként 100 ezer Ft és mindkettejük esetében elvehetik a jogosítványt is. A gépjármű tulajdonjogával kapcsolatos átírási kötelezettség elmulasztása miatt pedig a járművet kivonhatják a forgalomból.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

Átvállalja-e a munkavállaló a bírságot?

2004. december 22., 11:05 Módosítva: 2004.12.22 11:05
Tisztelt Autójogász!

Az iránt érdeklődnék mit tehetek az alábbi esetben? Budapesten a járdán parkoltam (tábla nem engedélyezte) a közterület felügyelet feljelentett. Az autó cég tulajdona aminek én alkalmazottja vagyok ( nem a saját cégem) munkaidőben hivatalos ügyben rendszergazdaként szálltam ki a helyszínre. Van e lehetőségem arra, hogy a bírságot a munkáltatómmal megosszam részben, egészben, semennyire ? Számít-e, hogy alkalmazott vagyok és nem szórakozásból vezettem az autót ?

Köszönettel:

Dömötör Balázs

Tisztelt Dömötör Balázs!

A szabálysértés elbírálása során nincs jelentősége, hogy Ön nem szórakozásból, hanem a munkavégzése miatt követte el a tilosban parkolást. Természetesen azonban munkáltatójánál kezdeményezheti, hogy a kiszabott bírság egy részét vagy egészét vállalja át, ha a munkáját csak így tudta a munkáltató utasításának megfelelően elvégezni. A munkáltató mérlegelni fogja a kérését és saját belátása szerint dönt róla, amit Ön semmilyen módon nem vitathat.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László