Más autójával gyorshajtottam

2011.09.27. 10:24 - Autójogász

Tisztelt Autójogász!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a tegnapi nap folyamán 80%-al gyorsabban mentem a kelleténél 50-es táblánál. A kérdésem az lenne, hogy ha kiküldik a csekket, azt kifizetem, de mivel nem én vagyok az autó tulajdonosa, akkor ha még létezik az a szabály, hogy 3 hónapos jogosítvány bevonás, akkor kiét fogják bekérni?
Vagy ezt lehet valamilyen úton kérni, illetve egy nyilatkozattal írni, hogy én vezettem az autót?
Válaszát előre is köszönöm!
M.L.

Tisztelt Kérdező!

Gyorshajtás esetén a gépkocsi tulajdonosát értesíti a hatóság szabálysértés elkövetéséről és felszólítja, hogy nyilatkozzon arról, hogy ki vezette a gépkocsit. Amennyiben a tulajdonos nem nyilatkozik, az objektív felelősség értelmében vele szemben folytatják le, ha megjelöli azt személyt aki a szabálysértés idején az autót vezette, azzal szemben indítják meg az eljárást. Természetesen hitel érdemlő módon kell tudnia a tulajdonosnak igazolnia azt, hogy az általa megjelölt személy követhette el a szabálysértést olyan esetben, amikor a megjelölt személy ezt vitatja.

tisztelettel
autójogász
dr. Lenkei Balázs

Két ember a robogón

2011.09.24. 07:16 - Autójogász

Tisztelt Cím!

Most gondolkodom egy nagyobb méretű segédmotor vásárlásán (Kymco Grand Dink 50). Ennek a motornak gyárilag kialakított második ülés is van. Szállíthatok-e rajta +1 főt vagy sem, mert nagyobb hengerűrtartalmú motort nem szeretnék veni, mert ahhoz már "A" kategóriás jogosítvány kell, illetve nekem elegendőek ezek a menet tulajdonságok. Korom 40 év. Az iskolából szeretném a gyermekemet hazavinni. B kategóriás PAV II. jogosítvánnyal rendelkezem.
Köszönöm megtisztelő válaszát: Gergely Tamás

Tisztelt Kérdező,

Sajnálatos módon segédmotoron csak egy személy utazhat, függetlenül attól, hogy gyárilag hány üléssel felszerelték fel a motort.
tisztelettel
autójogász
dr. Lenkei Balázs

Bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítése

2011.09.23. 10:24 - Autójogász

Szép Napot. 2011.02.12-én eladott gépjármű tulajdonjogi változását 02.23-án sikerült regisztráltatni az okmányirodában. A bejelentési kötelezettségnek eleget tettem, bár annak határidejét 3 nappal túl léptem, de az okmányiroda bírságot nem szabott ki rám. Azonban az új tulajdonos a mai napig nem tett eleget az átírási kötelezettségének, s a tilos parkolás büntetései, illetve az útdíj megfizetése nélküli pályahasználat büntetései a mai napig nálam csapódnak le. Panaszomra a hivatkozás az, hogy a bejelentési kötelezettség késedelme miatt nekem kell fizetnem. Az adás-vételkor készített magánokirat tartalmazza, az okmányok és a gépjármű átadásának pontos napját óráját és percét is, ezt nem kötelesek figyelembe venni? A késedelmes bejelentés idejében 02.22-én egy esetben történt tilos parkolás az azt követő esetek mind 03-04 hóban történtek. Lehet ilyen jogkövetkezménye a 3 nap késedelemnek?

Köszönettel : Bagi Auto

Tisztelt Kérdező!

Mind a parkolás, mind az útdíj fizetési kötelezettség polgári jogi jogviszony keletkeztet. Ebből az következik, hogy ha Ön az adásvételi szerződéssel hitelérdemlő módon határidőben igazolja, hogy az autó már nincs a tulajdonában, alaptalanul hivatkoznak a bejelentési kötelezettség késedelmére az üzemeltetők. A bejelentési kötelezettséggel való késlekedés miatt legfeljebb az okmányiroda szabhatott volna ki bírságot, egyéb joghátrány ezzel kapcsolatosan nem érheti. Amennyiben a parkoló és közút üzemeltetői felé kellő időben jelzi (postai tértivevényes levélben), hogy az autó tulajdonosa az esemény időpontjában XY volt, egy esetleges bírósági eljárás során mentesül a fizetési kötelezettség alól.

Tisztelettel

autójogász
dr. Lenkei Balázs

Kocsi a gyerek nevén

2011.09.20. 10:49 - Autójogász

Van egy Opel Agilánk ami a 10 éves lányom nevén van. Én vettem a nevére, de el szeretnénk adni és nem akarjuk a gyámügyet bevonni. Ha a tulajdon jog marad, el lehet adni az autót üzembentartói jogal? Vagy mi az ügy menete?

Tisztelt Kérdező, Az autó tulajdonjogát érvényesen csak a gyámhivatal hozzájáruló határozata alapján tudja a 10 éves lánya átruházni a vevőre. A vevő a gyámhivatali hozzájárulás hiányában nem tud tulajdonjogot szerezni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vevő nem tud rendelkezni az autó felett, sőt a tulajdonos esetleges tartozása miatt még le is foglalhatják tőle azt. Az üzembentartói jog érvényes jogcímet jelent a mindenkori üzembentartónak az autó használatához, a tulajdonos pedig ugyanezen üzembentartói jog alapján tudja magát kimenteni az objektív felelősség alól, pl. szabálysértés, parkolás ügyekben az üzembentartó rovására. Amennyiben a fentiek ellenére valaki jelentkezne az autóra, fontos szerződésben rendelkezni a kárveszély és az állagmegóvás (szervizelés) viselésének módjáról, ugyanis a főszabály szerint ezeket a tulajdonos viseli. Tisztelettel autójogász dr. Lenkei Balázs

Parkolás parkolótábla nélkül

2011.09.18. 08:38 - Autójogász

Piros csomagot kaptam egy olyan útszakaszon, ahol az utca elején (pontosabban a kereszteződés utáni szakasz kezdetén) nem volt parkolást jelző tábla. Jogos volt-e a büntetés? Az útkereszteződés nem oldja fel a tábla hatályát?

Tisztelt Kérdező! A piros csomagból arra következtetek, hogy parkolás társaság által üzemeltetett közterületen parkolt érvényes parkolójegy nélkül. A parkolási övezeteket jogszabály állapítja meg, ilyen esetekben a fizető övezetre figyelmeztető táblákat nem kell minden kereszteződés után kihelyezni, mint például a megállni tilos kresz táblát. Nem egyszer előfordul azonban, hogy a parkoló társaságok olyan közterületen parkoló autókra parkolási díj és pótdíjat szabnak ki, melynek üzemeltetési jogosultságával nem rendelkeznek. Az Ön esetében arról kell meggyőződni, hogy az érintett közterületet a Fővárosi Önkormányzat fizetős övezetté nyilvánította-e. tisztelettel autójogász, dr. Lenkei Balázs

Most akkor átvertek az Astrával?

2011.09.14. 15:37 - Autójogász

Tisztelt Autójogász! Tegnap vásároltunk egy 13 éves Opel Astra típusú gépjárművet. Nem vártunk csodákat, de azt sem hogy másnap kiderüljön az autó balra húz, futóműve el van menve, kormányozni nagyon nehéz, valószínűleg az autó törött volt, amiről minket úgy tájékoztattak, hogy az kocsi gumija szálszakadt, ezért tart oldalra. A próbaúton a kereskedő vezetett, amiből nem sejtettük, hogy ekkora nagy a baj. Mit tehetünk most? Kérem segítsenek! Válaszát előre is megköszönöm!

Üdvözlettel: W. Józsefné

Tisztelt Kérdező! Amennyiben nem telt el több nap az autó megvásárlásától számítva, javasolom, hogy keressék fel a kereskedőt és próbáljanak vele megegyezni, akár úgy is, hogy egy másik autóra kicserélik. véleményem szerint ez lenne a legjobb megoldás. Ha nem vezet eredményre a kereskedővel folytatott egyezkedés az alábbi eljárást javasolom; Egy szakszerviztől be kell szerezni egy szakvéleményt arra vonatkozólag, hogy mi okozza az autó balra húzását, valamint egy árajánlatot arról, hogy mennyibe kerül ennek a javítása. A szakvélemény és az árajánlat birtokában fel kell szólítani a kereskedőt, hogy a javítási költséget a már kifizetett vételárból fizesse vissza. Valószínűleg a kereskedő azzal fog védekezni, hogy az autóban keletkezett sérülést Önök okozták, ezért nem teljesíti az árleszállítás iránti kérésüket. Ebben az esetben bírósághoz kell fordulni és megfelelő bizonyítékokkal kell alátámasztani, hogy amikor megvásárolták az autót, már megvolt a hiba és ezt a kereskedő elhallgatta. Minél rövidebb idő telik el a vásárlás és a szakvélemény kiállítása között, annál nagyobb az esély arra, hogy a bíróság az Ön előadását fogja elfogadni. Amennyiben látható sérülések is vannak az autón, abból a szakértő meg tudja állapítani a sérülés keletkezésének időpontját. További nehézséget jelenthet az Ön esetében, ha olyan tartalmú adásvételi szerződést írt alá, melyben elismeri, hogy az autót kipróbálás és megtekintés után vásárolta meg. Remélhetőleg ilyen rendelkezést nem tartalmaz a szerződés. tisztelettel autójogász dr. Lenkei Balázs

Menetlevél külföldön

2011.09.13. 14:13 - Autójogász

Üdvözlöm!

Nemsokára Svájcban fogok tartózkodni több hónapot, a kérdésem az lenne, hogy a Magyarországon vásárolt saját tulajdonomban lévő pick-up gépjárművem esetében milyen speciális szabályok vonatkoznak a menetlevél vezetésére, illetve be kell-e szereznem egyéb okmányokat? Nem fogok árut fuvarozni, nincs cégem, teljesen privát használatban lesz.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a tehergépkocsival nem szállít árut nem kell a magyarországi szabályozástól eltérően menetlevelet vezetnie. Ha a pick-upon mégis szállít (fuvaroz) valamit, akkor a CMR (Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route)  kitöltése kötelező. Ez érvényes mind Ausztriára, mind Svájcra, mind egész Európára
A CMR hatálya alá csakis a térítés ellenében végzett fuvarozások tartoznak, tehát olyan fuvarozások, amelyeket fuvardíj fizetése ellenében végez, így a privát közlekedésre nem vonatkozik.

tisztelettel

autójogász
dr. Lenkei Balázs

A vonalon túl!

2011.09.12. 14:50 - Autójogász

Tisztelt Autójogász!

A minap a VII. kerületben 03:27-kor kaptam egy szabálysértési bírságot, mondván hogy a járdára felfestett fehér vonalon túl nyúlt az autóm.
Itt megjegyzem, egy régi kombi Ford-ról beszélünk és mindig ügyelek arra hogy ne okozzak fennakadást sem a járdán sem az úton. Honnan látta hogy túlnyúlt az autó hajnalban, amikor közvilágítás sincs, és a vonal is alig látszik.
Már mindenkinek írtam emailt hogy szeretném ha megmutatnák a képet, de senki nem válaszol.
Kérdésem az lenne hogy jogos a követelőzésem? Megmutathatják a fotót? És ha nem válaszol senki akkor, ha nem fizetem be mire számíthatok?
Mert a pénzt besöpörni azt jó lenne mi? De hogy válaszoljunk a kérdésekre és elmondják, hogy tessék itt van, így parkoltál hoppá. Akkor aláírom és befizetem természetesen. De nem ez történik.

Tisztelt Kérdező!

A leírtakból egyértelműen nem lehet megállapítani, hogy melyik hatóság bírságolta meg: a Rendőrség, vagy a Közterület-felügyelet?
Amennyiben szabályszegési bírságot kapott a rendőrségtől, akkor Ön Vas Megye Rendőrfőkapitányától kapott egy értesítést, illetve egy határozatot. Mindkettőn feltüntették az ügyszámot.
A www.kozigbirsag.police.hu internetes portálon meg tudja tekinteni az autójáról készült képet, az ügyszám és a forgalmi rendszám megadásával.
Amennyiben Önt az illetékes Közterület-felügyelet bírságolta meg, akkor javasolom, hogy keresse fel az Ügyfélszolgálati irodát, ahol mint ügyfél joga van betekinteni az ügy irataiba.
Abban az esetben, ha a hatóság nem tudja kétséget kizáró módon bizonyítani (pl fényképfelvétellel) a szabálysértés elkövetését, a határozat ellen fellebbezzen!
Minden, a kérdésével kapcsolatos információt megtalál a bírságoló dokumentumok mellé kapott tájékoztatóban.

tisztelettel
autójogász

dr. Lenkei Balázs

Elvették a forgalmit

2011.09.11. 14:41 - Autójogász

Lejárt műszaki vizsgával rendelkező autóval közlekedtem, a szerviztől a lakásomig, E-n kevesebb, mint 1 km távolságon),
2011. június 27-én reggel 7:50-kor. Ez idő alatt a rendőr elvtárs és elvtársnő ellenőrizték majd elvették a gépkocsi forgalmi igazolványát törvényesen mivel ezen az 500 méteren szabálysértést követtem el.
A rendszámról lekaparták a meglévő matricát erre jogosultak?
(Megjegyzem a kitöltött jegyzőkönyvbe június 28 került, amit akkor nem vettem észre)
Hangsúlyoztam, hogy csak ezen az útszakaszon használtam az autómat, a szervizből, hoztam, a telefonomon az utolsó hívott szám a pár perce hívott szervizé. A szomszédok (350 m-re a megállítás helyétől) és bárki a környezetemből tudja igazolni, hogy nem jártam ezzel az autóval (hanem egy kölcsönözött Suzukival), de nem voltak kíváncsiak az állításomra).
Június 27.-július 7. Vártam az értesítést az esetleges büntetéssel majd, június 7-én elmentem a Gy.-i okmányirodába érdeklődni a forgalmim iránt.
Július 11. A Gy.-i okmányiroda robottelefonja közölte, hogy nincs ügyintézés július 11 és augusztus 1 között.
Július 13.-án a M. rendőrkapitányságon felvilágosítottak, hogy az elvételt követő 7. napon (július 4) átküldték a Gy.-i okmányirodába, érdekes és hihetetlen az esetem, de ők teljesen jogszerűen jártak el.
Tehát több mint egy hónapja nem rendelkezem a forgalmival és az autóm használatával. A munkába járás vonattal és BKV-val még elviselhető is lenne, többször teszem, viszont ettől a tehetetlenségtől és megalázottságtól képtelen vagyok napi pár óránál többet az ágyban tölteni, és a munkahelyemen a követelményeknek megfelelően viselkedni.
Július 14. Kénytelen voltam a szabadságomat is kivenni és élvezni az autó nélküli álmatlan éjszakáimat.  
A több mint 20 év alatt több mint 400 000 km vezettem, leellenőrizhető, hogy soha nem volt a gépkocsi biztosítás illetve műszaki nélkül.
Kérdéseim: Ez jogszerű? El kell fogadjam és kész? Tehetek e valamit ebben az esetben? Csak nekem kell betartani a szabályokat?
Büntethető az én szabálysértésem ilyen mércével több, mint egy hónapig felfüggesztett forgalmi?
Ez egy normális eljárás?
Nap, mint nap csak gyűl a düh és a tehetetlenség ebben a kiszolgáltatott helyzetben.
Elvárható-e, hogy ezek után tiszteljem a rendőrt és a rendőrséget?
Nagyon várom a válaszukat,
Tisztelettel
K. Attila

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által előadott történet valóban bosszantó, ugyanakkor mint autójogász fontosnak tartom tisztázni, hogy minden alapot nélkülöz a rendőrséggel szembeni dühe.

A hatóság jogszabályban rögzített feladata többek között az, hogy a közlekedésben résztvevőket  megvédje az érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező gépkocsiktól. a műszaki vizsga rendeltetése, hogy olyan gépjármű ne vegyen részt a forgalomba, mely mások és saját biztonságát veszélyezteti. Önmagában az a tény, hogy az Ön gépjárműve műszakilag kifogástalan állapotban vett részt a közlekedésben, csak éppen a műszaki vizsgája lejárt, illetve, hogy csak pár száz métert tett meg műszaki vizsga nélkül közúton, nem mentesít a szabálysértési felelősségre vonás alól.
A fentiekből az következik, hogy az intézkedő rendőrnek nincs mérlegelési jogköre. A rendőr abban az esetben járt volna el jogellenesen, ha Önt tovább engedi közlekedni egy olyan gépjárművel, mely nem rendelkezik érvényes műszaki vizsgával.
Az intézkedés módja és menete mindenben megfelel a jogszabályi előírásoknak.

Ami az okmányirodát illeti, érdemes lenne utánajárni, hogy mivel indokolják, hogy ilyen hosszú ideig szünetelt az ügyfélfogadás. Amennyiben az okmányiroda nem ad érdemi választ, az ügyintézés indokolatlan elhúzódása miatt keletkezett esetleges vagyoni kár igényét bírósági úton érvényesíteni tudja.

tisztelettel
autójogász
dr. Lenkei Balázs

Mennyi büntetőpontom van?

2011.09.01. 19:21 - Autójogász

T. Cím!
Kérdésem a következő: hol és milyen formában lehet érdeklődni a büntetőpontok száma iránt?
Várom megtisztelő válaszukat.
Üdvözlettel: Tóth Béla

Tisztelt Kérdező!

Az előéleti pontadatairól írásban, postai úton tájékoztatást kérhet. A kérelmet az alábbi címre kell megküldeni:

KEK KH Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály
Közlekedési Nyilvántartó Osztály
1106 Budapest, Tárna utca 1-3.
1475 Budapest Pf. 367.

A kérelemnek az alábbi adatokat kell tartalmaznia

- a járművezető azonosításához szükséges személyazonosító adatok (születési hely, születési év, hónap, nap, anyja név),  a járművezető lakcíme, tartózkodási helye, vagy levelezési címe.

Ha a járművezető a tárgyévben erre irányuló kérelemmel még nem élt, az Avtv. 12. §-ában foglaltakra is figyelemmel, igazgatási szolgáltatási díjat nem kell fizetni.

A további kérelmekre történő adatszolgáltatás már díjköteles, 1250 Ft.

tisztelettel

autójogász

Sokan a teherautóban

2011.08.19. 15:24 - Autójogász

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben egy olyan autót (konkrétan egy H Astra kombit), amely haszongépjárműnek van vizsgáztatva, gyári hátsó üléssor beszerelésével a forgalmi engedélyben megengedettnél (2 fő)  több emberrel használunk, milyen szabályt sértünk, és milyen büntetésre számíthatunk?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
T. Péter

Tisztelt Kérdező!

Azt, hogy az adott járművel hány személy szállítható utasként, a forgalmi engedély bejegyzése mondja meg. Az S.1 bejegyzés adja meg az ülőhelyek számát, a vezetővel együtt számolva. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy hányan utazhatnak összesen a gépjárművel.
Egyéb szabályokat a KRESZ, azaz az 1/1975. évi KPM-BM együttes rendelet személyszállításra vonatkozó 46. § -ának  (1) bekezdése állapít meg.

A felelőségre vonás csak tettenérés során szankcionálható, ezért helyszíni bírságra számíthat, melynek összege szabálysértés esetén 3000-től 30 000 forint.

tisztelettel
Autójogász

Tehetek villogót az autó tetejére?

2011.08.18. 10:43 - Autójogász

Azt szeretném megkérdezni, hogy műszaki hibaelhárítás céljából hogyan használhatunk sárga figyelmeztető jelzést, hol kaphatok rá engedélyt.

Mi térfigyelő rendszerek telepítésével foglalkozunk és sok esetben csak közúton megállva tudjuk elvégezni ezt a feladatot.

Válaszát várva, köszönettel: Péter

Tisztelt Péter!

Az Ön kérdésére alapvetően a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló 12/2007. (III.13) IRM-rendelet ad választ.

Különbséget kell tennünk megkülönböztető fényjelzést adó készülék (kék vagy kék-vörös) és figyelmeztető jelzést adó készülék (sárga) között.

A figyelmeztető jelzést adó készülék felszerelésének engedélyezése és használatának szabályozását a 9.-15. §0 tartalmazza. Nem kell hatósági engedély a figyelmeztető jelzést adó készülék felszereléséhez az út, úttartozék vagy közmű építésére, ellenőrzésére, fenntartására (javítására), illetőleg tisztítására szolgáló járműre.

Tisztelettel

Autójogász

dr. Lenkei Balázs

Parkolhatok-e a bal oldalon

2011.08.05. 12:03 - Autójogász

Tisztelt Autójogász!

Lehet, hogy csak az én hülyeségem, de egyszerűen nem tudok rájönni, hogy Budapesten, a Villányi úton az úttest bal oldalán szabad-e parkolni. Ugye a Villányi úton a villamos középen közlekedik, tehát a két haladási irány ketté van osztva, így parkoláskor a szembe lévő forgalmat nem akadályozza az autó megálláskor, illetve várakozáskor, és a villamostól is kellő távolságban van. Illetve a közlekedő forgalmat sem akadályozza az autó parkoláskor.

Tisztelt Kérdező!

a kérdés megválaszolásához a KRESZ, azaz a közúti közlekedés szabályairól szóló 40. §-ban tárgyalt megállásra vonatkozó rendelkezése az irányadó; 40. § (1) bekezdése tartalmazza a főszabályt, mely szerint járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A főszabályt a (2) bekezdésben követő kivétel esetünkben csak erősíti, hiszen azt mondja ki, hogy egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad. A Villányi útnak van egyirányú része is, így erre a részre vonatkozóan azért sem szabad a bal oldalon megállni, mert nem marad 5,5 méter az úttest jobb széléig. Ez persze az osztottpályás kétirányú útszakaszra nem vonatkozhat. Viszont az ehhez hasonló gondolatmenet mentén haladva megfogalmazott (5) bekezdés b) pontja szerint tilos megállni, ahol a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad. A Villányi út jellemzően kb 7 méter széles. Ha tehát a jobb oldalon egy kb 2 méter széles autó áll az úttest szélétől megfelelő távolságra, és egy másik kb 2 méter széles autó áll az úttest bal oldalán az úttest szélétől szintén megfelelő távolságra, akkor 7- (2+2+2 megfelelő távolságnyi hely) méter, azaz kb 2 és fél méter marad, ami nem több 3 méternél. Ezért nem lehet megállni a Villányi út bal oldalán.

tisztelettel

autójogász
dr. Lenkei Balázs

Jogsi nélkül vezetni

2011.08.05. 12:02 - Autójogász

Tisztelt Autójogász!

A testvéremet tanítom vezetni az Auchan parkolójának olyan részén, ahol nincs forgalom. Mennyi büntetésre számíthatok, ha elkapnak?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

A téma vizsgálata során szükséges az „úthálózat” és az azt összetevő két fő útcsoport (közutak, közforgalom elől el nem zárt magánutak) kapcsolatának egyértelmű meghatározása, valamint a magánutak meghatározásának pontosítása. Itt a hangsúly azon van, hogy a közforgalom elől el nem zárt magánutak is az egységes és összefüggő rendszert alkotó úthálózat részei. Az ilyen magánút abban különbözik a közúttól, hogy elzárható a közforgalom elől, - azaz a „közönségnek” nincs alanyi joga ennek a magánterületnek a használatára. Amelyik magánút nincs elzárva - a külön jogszabályban meghatározott módon - a közforgalom elől, az a közforgalom rendelkezésére áll, és osztja az úthálózathoz tartozó közutak jogi sorsát, azaz mind a KRESZ, mind a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény területi hatálya kiterjed rá, azaz a köznyelv módján: a magánúton vezető autósra a közúti közlekedés szabályai vonatkoznak. Így a szabálysértési törvény, és az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Kormány rendelet rendelkezései is hatályosak az Auchan parkolójában közlekedő gépjárművezetőre. Utóbbi rendelet 44. §-a szerint Aki a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azzal szemben, aki a közúti forgalomban gépi meghajtású járművet engedély nélkül vezet, a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, továbbá a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki. A szabálysértésekről szóló 1999.évi LXIX. törvény 135.§ (1) bekezdése értelmében a helyszíni bírság összege 3000 forinttól 20.000 forintig terjedhet.

A szabálysértést meghatározó jogszabályban megállapított esetekben a szabálysértés tetten ért elkövetőjét helyszíni bírsággal sújthatja a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve, a hivatásos tűzoltóság; a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője; a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr, a természetvédelmi hatóság részéről eljáró és erre felhatalmazott személy, a közterület-felügyelő; és a a közlekedési hatóság ellenőre. Más kérdés az, hogy a vezető jogosítványát a fentiek közül egyedül a rendőrség kéri el A hatályos Sztv. nem teszi lehetővé a tudomásul vett helyszíni bírság helyszínen történő megfizetését, kötelezően előírja, hogy az elkövetőnek készpénz-átutalási megbízást kell adni. A törvény e szabályozáson annyiban változtat, hogy lehetővé teszi a helyszíni bírságnak a helyszínen bankkártyával történő megfizetését. A helyszíni bírság megfizetésének e módja lehetőség, így ha a helyszíni bírságot kiszabó hatóság nem tudja biztosítani a bankkártyával történő befizetést, akkor továbbra is a készpénz-átutalási megbízás a befizetés módja. Egyszerűen fogalmazva tehát a szankció a helyszíni tettenérés vagy beismerés esetén 3000-20 000 forintig terjedhet, feljelentés esetén 100 000 forintig terjedhet, és szem előtt kell tartanunk a járművezetéstől eltiltás lehetőségét is.

tisztelettel

autójogász
dr. Lenkei Balázs

Természetvédelmi őr büntethet így?

2011.08.03. 13:26 - Autójogász

Üdvözlöm!

Természetvédelmi őrök büntettek meg, Tájvédelmi Körzetben történő gépjármű használatért. De semmilyen tájékoztató vagy figyelmeztető tábla nem volt ami ezt a területet jelezte volna. Így indokoltak: Régebben volt tábla, de ellopták s itt ingatlanbejegyzés szerint nincs is út. Bővebben leírtam itt és képek is vannak a területről:
http://nemisut.blog.hu

Ön szerint jogos volt a büntetés ilyen feltételek mellett?

Üdvözlettel:
Bálint András

Tisztelt Bálint András!

Kérdéses az, hogy milyen fajta védett természeti területen történt az eset. Lehet ez „természetvédelmi terület”, „tájvédelmi körzet”, „Natura 2000 terület”, „nemzeti park”, és ehhez hasonló területek. A tájvédelmi körzetre speciális szabályok vonatkoznak. Az ilyen területekre szakterületi jogszabályok vonatkoznak, melyek kiterjednek a terület kezelését, fenntartását, felügyeletét végző személyzetre, és sok már kérdés vizsgálata mellett a területet érintő tilalmakra is.
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kktv.) módosítása alapján 2008. január 1-jétől az objektív felelősség elve érvényesül a védett természeti területen gépjárművel engedély nélkül történő közlekedés, valamint az engedélyezett közlekedési útról való letérés tényállásokra is. A kiszabható bírságok összegét, valamint a szabályszegések körét a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet 7. sz. melléklete tartalmazza.
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 21. §-ának (1) bekezdése értelmében a gépjármű üzemben tartója, illetve a 21/A. § (2) bekezdésében meghatározott esetben a gépjárművet használatra átvevő személy felel azért, hogy az általa üzemeltetett, illetve használt gépjárművel ( g) pont) a természet védelmére vonatkozó - külön jogszabályban meghatározott - egyes előírások betartásra kerüljenek.
A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 38. §-ának (1) bekezdése szerint védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges különösen:
járművel történő közlekedéshez, az arra kijelölt utak, az engedélyezett tevékenységek végzéséhez szükséges munkagépek, valamint a feladatukat ellátó - külön jogszabályokban erre feljogosított - személyek járművei kivételével.
A 80. § (1) bekezdés értelmében, aki tevékenységével vagy mulasztásával a természetvédelmi hatóság engedélyéhez, hozzájárulásához kötött tevékenységet engedély, hozzájárulás nélkül vagy attól eltérően végez, természetvédelmi bírságot köteles fizetni. A természetvédelmi bírság nem mentesít a büntetőjogi, a szabálysértési, a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, továbbá a helyreállításra vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.
Így szabálysértésekről szóló 1999. LXIX. törvény Természetvédelmi szabálysértésekre vonatkozó 147. §-ának (1) bekezdése szerint aki természeti területen - beleértve a védett természeti területet is - a természetvédelmi célokkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytat, szemetel, a területet más módon szennyezi, tiltott helyen tartózkodik, tiltott módon közlekedik, engedély nélkül tüzet rak, százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Éppen ezért érdemes figyelni, hogy milyen területen autózunk. Ha tábla jelöli a természeti területet, akkor egyértelmű a helyzet, de minden más esetben szükséges ismernünk az alábbi linket: http://geo.kvvm.hu/tir/viewer.htm

tisztelettel

autójogász
dr. Lenkei Balázs

Kell-e öv a régi Golfba?

2011.08.02. 11:56 - Autójogász

Szeretném megkérdezni, hogy 1989-es Golf 2-t a lányom 3 éve vette, hátsó űléseknél nincs biztonsági öv, még a helyét sem találtuk. Megbüntethet-e a rendőr, és kötelesek vagyunk a hátsó ülésekhez biztonsági övet felszereltetni?

Várom válaszát, köszönettel Soós Antalné

Tisztelt Soós Antalné!

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 80. §-ának értelmében biztonsági övvel kell felszerelni ( a b) bekezdés szerint) az 1992. évi július hó 1. napja után forgalomba helyezésre kerülő személygépkocsik hátsó üléseit. Az Ön 1989-es gyártmányú autója esetén azt kell tehát figyelembe venni, hogy 1992. július hó 1. után helyezték-e forgalomba valamikor. Ez természetesen akkor lehetséges, ha ezt megelőzően valamikor kivonták a forgalomból. Így tehát ha 1992. július hó 1. napja előtt helyezték forgalomba, akkor a jogszabály jelen rendelkezése az Ön autójára nem vonatkozik. A 81. § értelmében (4) bekezdés szerint) biztonsági övvel kell felszerelni a személygépkocsi hátsó utasüléseit, amennyiben a biztonsági öv rögzítésére szolgáló rögzítő elemeket gyárilag beépítették. E bekezdés rendelkezéseit 1991. évi július hó 1. napjától kell alkalmazni. Mivel Önök ilyen rögzítő elemeket nem találtak -feltételezem, nincs is az Önök autójában –, ezért ez a bekezdés is akként vonatkozik az Önök autójára, hogy nem kell felszerelniük a hátsó ülésekhez biztonsági öveket. Tehát álláspontom szerint az Önök Golfjának hátsó ülésén rögzítés nélkül 3. életévüket betöltött utasok utazhatnak. Ennek ellenére álláspontom szerint nem tökéletesen biztonságos az ilyen öv nélküli utazás.

tisztelettel

dr. Lenkei Balázs

Ki fizeti a viharkárt?

2011.07.29. 11:37 - Autójogász

Tisztelt Szerkesztő úr!

Azzal a kérdéssel fordulunk Önhöz, hogy mi a teendő abban esetben amikor az autónkat beadtuk egy használtautó-kereskedésbe és ott rádőlt egy fa a múlt heti viharban.A kereskedő azt mondja, neki nincs biztosítása a telepre, ezért a kárt nekünk kell elszenvedni.
Önnek erről mi a véleménye?
Köszönettel Darvas Máté

Tisztelt Darvas Úr!

A használtautó-kereskedő a felelős őrzés szabályai szerint felel a telephelyén lévő gépkocsikban keletkezett károkért. A felelős őrzés tényét azonban Önöknek kell tudni igazolni, pl. egy bizományi szerződéssel, vagy egyéb okirattal. Fontos kérdés, hogy ha készült az átadás-átvételről okirat, abban kizárta-e a kereskedő a gépkocsiban keletkezett károkért a felelősségét. Ha ilyen utalás nincs a gépkocsi átvételével kapcsolatos okiratok között, akkor ebből az következik, hogy megfelelő biztosítás hiányában a kárt a kereskedőnek kell megtérítenie.

Tisztelettel

dr. Lenkei Balázs
autójogász

Mit foglalhatnak?

2011.05.28. 06:56 - Autójogász

Tisztelt Autójogász!

Van egy autóm, amit anno a bátyám nevére vettem, mert a korom miatt nem vehettem fel autót hitelre, de az autót már kifizettem, és az autó a bátyám nevén maradt. Viszont az üzemben tartó és a biztosítás az én nevemen van a megvásárlás óta. A kérdésem az lenne, hogy a bátyámnak banki tartózása van, és ha foglalásra kerül a sor, akkor lefoglalhatják-e az autómat.

Előre is köszönöm a segítségét.

Tisztelettel: B.P.

Tisztelt Levélíró!

Végrehajtási eljárásban az adós tulajdonában álló ingóságokat lefoglalhatják, tehát a szóbanforgó gépkocsit is. Ilyenkor a végrehajtó lefoglalja a forgalmit és a törzskönyvet is, ha ez nem volt lehetséges, akkor megkeresésére az okmányiroda kivonja a járművet a forgalomból. Ha az adós tulajdonában levő ingóság a feleken kívül álló harmadik személynél (azaz Önnél) van, a végrehajtó Önt nyilatkozatra hívja fel, nyilatkozatában köteles a végrehajtóval közölni, hogy
a) Önnél van-e a felhívásban megjelölt ingóság és milyen jogcímen,
b) elismeri-e az adósnak az ingóságra vonatkozó tulajdonjogát,
c) tart-e valaki igényt az ingóságra és milyen jogcímen.
Ha az adós tulajdonjogát elismeri, a végrehajtó az ingóságot a helyszínen lefoglalja.
Ha nem nyilatkozik, vagy az adós tulajdonjogát nem ismeri el, a végrehajtást kérő pert indíthat Ön ellen a foglalás tűrése iránt. Ezekben az esetekben már Ön felel azért a költségért és kárért, amely abból ered, hogy a nyilatkozat megtételét elmulasztotta, vagy az adós tulajdonjogát rosszhiszeműen nem ismerte el, az ingóságot a felhívás kézbesítése után gondosan nem őrizte meg, vagy a foglalást meghiúsította.

Tisztelettel: dr. Koszorú István

Büntetőpontok

2011.05.20. 11:03 - Autójogász

Tisztelt Autójogász!

Az a kérdésem lenne önhöz, hogy tegnap haladtam a gépkocsimmal és megállítottak közúti ellenőrzésre! A rendőr helyszíni bírságot szabott ki valamint 4 büntetőpontot kaptam. Nem tudom, hol lehet megnézni azt, hogy eddig összesen hány büntetőpontom van. Hány pont kell ahhoz, hogy visszavonják a vezetői engedélyemet? Azt hallottam valahol, hogy 18 pont után veszik el a jogosítványt, de előtte kapok 12 pontnál egy figyelmeztetést, hogy közelítek a vezetői engedélyem elvesztéséhez! Ez igaz? Kapok előtte figyelmeztetést 12 pontnál?

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Igen, amikor a büntetőpontok száma eléri a 12-t a központi nyilvántartó hivatal értesítést küld arról, hogy hogyan lehet utánképzéssel csökkenteni a pontok számát. A pontokról Ön is érdeklődhet az okmányirodánál vagy a központi nyilvántartó hivatalnál  (elérhetőségek: www.nyilvantarto.hu), utóbbinál 1250 Ft igazgatási díjért szolgáltatnak adatot.

Tisztelettel: dr. Koszoru István

Pocket bike - lehet-e használni?

2011.05.19. 16:09 - Autójogász

Tiszteletem!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy lehet-e pocket bike-ot közúton használni megfelelő világítással és biztosítással? Válaszát előre is köszönöm.

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A pocket bike-kal nem szabad közúton motorozni, csak forgalomtól elzárt pályán. Tulajdonképpen játéknak minősül, amivel akkor sem közlekedhet közúton, ha lámpát szerel rá, biztosítást pedig nem lehet rá kötni.

Tisztelettel: dr. Koszoru István

Bevonták a jogosítványt

2011.05.09. 18:18 - Autójogász

Tisztelt autójogász!

Előzési szabályt sértettem motorkerékpárral. Ellenőrzés során kiderült nincs "A" kategóriám. Az ellenőrzést végző rendőr nem vonta be a jogosítványom mondván a "B"-től nem tilthat el. Szabálysértés miatt megbüntettek 100.000 ft-ra és hat hónapra bevonták a vezetői engedélyem. Azt szeretném kérdezni szabályosan járt el a hatóság?
válaszát köszönöm. Cz.

Tisztelt Levélíró!

Engedély nélküli vezetésért 100 ezer, az előzés szabályainak megsértéséért 50 ezer a kiszabható bírság felső határa. Mindegyik szabálysértés esetén bevonható a jogosítvány legfeljebb egy évre.
A szabálysértési törvény szerint: ha az eljárás alá vont személyt ugyanazon szabálysértési hatóság előtt, ugyanabban az eljárásban több szabálysértés miatt vonják felelősségre, a legsúlyosabb szabálysértésre megállapított pénzbírság felső határa a felével emelhető, de nem érheti el az egyes szabálysértésekre megállapított pénzbírság felső határának együttes összegét. Ez az Ön esetében azt jelenti, hogy max. 150.000 bírságot és egy éves eltiltást kaphatott volna, ha a rendőrség ezen belül maradt, szabályosan járt el.

Tisztelettel: dr. Koszoru István

Honnét mérhetnek?

2011.05.07. 06:56 - Autójogász

Tisztelt Autójogász!

Arra lennék kíváncsi, hogy milyen szabályozás szerint és milyen feltételekkel mérhetik a forgalomban résztvevők sebességét a rendőrök.
Százával lehetne példát hozni a szabálytalan (és pofátlan!) mérési helyekről csak az általam megszokott III. ker. - Szentendre útvonal kapcsán is.
A kérdésem tehát: tényleg szabályos járdaszigetről, forgalommal szemben, leállósávból, buszmegállóból, etc. mérni?

Válaszára várva:
L

u.i.: a b*sztatás jól irányzottságát nem vitatom, értem, hogy a sebességmérések nagy részének semmiféle balesetmegelőzési oka nincs, de valamilyen szabályozás talán létezik. talán.

Tisztelt Levélíró!

A jelen állás szerint erre nincs konkrét szabály. Sebesség ellenőrzés céljából az út valamely részén leállított és ezt követően sebesség ellenőrzést végző rendőr jármű a közúti forgalomban már nem vesz részt, csak sebesség ellenőrző eszközként alkalmazza a rendőrség, amire a KRESZ nem tartalmaz szabályokat vagy megkötéseket, az ilyen jármű esetében a megállás, várakozás szabályait nem kérhetjük számon, ha a közlekedést nem akadályozza, akkor nincs mit tenni, mert nincs mit betartatni.

Tisztelettel: dr. Koszoru István

Ki igazoltathat?

2011.05.04. 18:12 - Autójogász

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy olyan ember, aki nem rendőr, hanem csak sárga ruhát visel, igazoltathat-e? Honnan kéne tudnom, hogy Ő igazoltathat-e és megálljak-e?

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az állampolgárok igazoltatására csak törvényben felhatalmazott személy jogosult. Nemcsak a rendőrség rendelkezik törvényi felhatalmazással az igazoltatásra, hanem más hatóságok, szervek nevében eljáró személyek is, pl. a közterület felügyelők. Ugyanakkor a polgárőröknek erre nincs joguk. Egyenruhás rendőröknél a jelvény igazolja a hivatalos minőséget, civilruhás rendőrnek fel kell mutatnia az igazolványát. A közterület felügyelő egyedi azonosító számmal ellátott jelvényt visel. Önnek joga van meggyőződni arról, hogy az Önt igazoltató akaró ember arra jogosult-e, ehhez meg kell állnia, és kérdeznie kell.

Érdemes tudni, hogy a közterület felügyelő az intézkedés megkezdése előtt - ha az az intézkedés eredményességét veszélyezteti, az intézkedés befejezésekor - köteles felügyelői minőségét szóban közölni, magát hatósági szolgálati igazolvánnyal vagy egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvénnyel igazolni. A hatósági szolgálati igazolvány tartalmazza a felügyelő fényképét, nevét, a munkáltatója nevét és címét, és a felügyelői jelvény sorszámát. Azt a személyt, aki személyazonosságát nem igazolja, annak megállapítására a legközelebbi rendőri szervhez a felügyelő előállíthatja. Ellenszegülés esetén az előállításhoz a a rendőrség segítségét kell kérnie, azok megérkezéséig az érintett személyt feltartóztatja.

Tisztelettel: dr. Koszoru István

Bizalmas információ az előélet?

2011.04.26. 10:36 - Autójogász

Tisztelt Csapat!

Használt autót vennék, ami az eladó szerint végig márkaszervizben szervizelt, megóvott állapotú, akár le is informálhatóan. Felhívtam néhány márkaszervizt, ahol azt a választ kaptam, hogy információt csak a tulajdonosnak adnak ki a javításokról, és neki is csak arról az időszakról, mikor ő volt a tulajdonos. Vagyis az első tulajdonos akármit tehetett vele, a szerviztől nem kaphatok semmilyen felvilágosítást róla. Érdeklődnék, valóban így van-e, és van-e bármi mód ilyen információkhoz legálisan hozzájutni. Előre is köszönöm!

Üdv,

Ádám

Kedves Ádám!

Egy megoldást tudok javasolni: kér egy meghatalmazást az eladótól, amelyben feljogosítja Önt, hogy az autó szerviz-előéletéről tájékoztatást kérjen.

Ha ettől az eladó elzárkózik, akkor azt hiszem, meg is kapta a választ az állítólagos karbantartások elvégzettségéről.

A korábbi tulajdonosokkal kapcsolatban ugyanezt látom az egyetlen, bár elég nehezen kivitelezhető jogszerű megoldásnak.

Tisztelettel,

dr. Horváth Bence

Bónuszfokozat-átvitel forgalomból ideiglenesen kivont autóról

2011.04.22. 14:10 - Autójogász

Tisztelt Autójogász!

Eddig használt autóm ideiglenesen ki lett vonva a fogalomból. Most másik autót szeretnék vásárolni. A kérdésem, hogy van-e lehetőségem az eddig megszerzett bónuszfokozatomat továbbvinni?
A régi autómat nem áll szándékomban később sem a forgalomba visszahelyezni, majd idővel véglegesen kivonatom a forgalomból.

Köszönettel!

Tisztelt Levélíró!

Ha a forgalomból ideiglenesen kivont autóját a kivonástól számított hat hónapon belül nem helyezi ismét üzembe, a biztosítása érdekmúlással meg fog szűnni a hat hónapos időszak utolsó napját követő napon. Ezen megszűnéstől számított két éven belül a megszerzett bónuszfokozat másik, azonos gépjármű kategóriára átvihető.


Tisztelettel,
dr. Horváth Bence

Autójogász Autójogász

Haragosa van? Kárvallott? Rendőri túlkapás áldozata? Kérdezze az Autójogászt, vagy böngéssze a több száz eddigi tanácsot. Kereshet is! Per- és tehermentességet kívánunk!

KeresésKeresés

IndapassIndapass