AutójogászAutójogász

 

A forgalomból kivonás nehézségei.

2005.01.31. 14:09 -

Tisztelt Autójogász!

Illeszkedik a témához, ezért ide tettem: Tudomásom szerint 2005. 01. 01-től akkor vonható ki egy gépjármű véglegesen a forgalomból, ha arról egy bontó cég bevételi bizonylatot állít ki (alváz és motorszámmal együtt).Van egy gépkocsi, mely olyan állapotban van, hogy a bontó sem ad érte semmit, ezérta még használható alkatrészeket (számhoz nem kötött kisfődarabok) a családban szétosztottam, ugyanis hasonló gépjárműveink vannak. A többi elemet: motor, karosszéria, stb. elbontottuk, a fémek szétválogatásával. Ezután ezek a "MÉH"-be kerülnek. Így sokkal többet kapok érte, mint ha bontó vittem volna. Ez a művelet a télen elkezdődött, azaz autó már nincs. A forgalomból most, 2005. 01. 04-én megpróbáltam kivonni, de az okmányiroda nem teszi meg az igazolás nélkül, viszont igazolás nem lesz, hiszen a járművet nem bontó cég, hanem én bontom el. Hogyan vonjam ki a már csak elvben létező járművet a forgalomból?

Köszönettel:

Komáromi Z.

Tisztelt Komáromi Z.!

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet szabályozza ezt a kérdést. A rendelet 94. §-a szerint: "A közlekedési igazgatási hatóság járművet a jogosult kérelmében megjelölt időtartamra vonja ki a forgalomból. A kérelemre történő kivonás lehet ideiglenes vagy végleges. A 95. § szerint: "Amennyiben a jármű forgalomból történő kivonására az ismételt belföldi forgalomba helyezés szándéka nélkül kerül sor - a hatósági engedély és jelzés visszavonásával egyidejűleg - a törzskönyvet érvénytelenítve vissza kell adni a jármű tulajdonosának, kivéve, ha a külön jogszabályban hulladékkezelésre feljogosított kezelőnek átadta, és az erről szóló bontási igazolást a közlekedési igazgatási hatóságnak bemutatta. Amennyiben a jármű forgalomból történő kivonására bontási igazolás alapján kerül sor, a jármű hatósági engedélyét, jelzését és törzskönyvét, feltéve, hogy ez utóbbival rendelkezett, a közlekedési igazgatási hatóságnál le kell adni." Szerintem a fentiekből nem következik, hogy csak bontási igazolás bemutatásával lehet a forgalomból való kivonást elintézni, ha megvan a forgalmi, a rendszám és a törzskönyv, akkor a gépjárművet kérelem alapján bontási igazolás nélkül is ki kell vonni a forgalomból.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2005. január 31., 14:09, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

Kommentek

 • 2010.07.07 13:59:15pakoot

  tisztelt jogasz ur! az autommal romaniaban voltam mikor a vezermüszijj szetszakadt, 19 eves oelröl van szo,szerelöt hivtam es 2 nap mulva kiderült,hogy nagyonsokba kerül a javitasa, nem er annyit az auto,mit javasol kerem mit tegyek ,szeretnem veglegesen kivonatni a forgalombol mi az eljaras,ha a roncs romaniaban marad, mert a szallitas az egy vagyon.ha roman bonto esetleg bevenne, akkor azt a papirt forditatnom kell es hitelesiteni,es igy elfogadja az okmany iroda önszerint?

 • 2011.02.22 12:59:08boreal

  Tisztelt szakértő!
  Autónkat kiszeretnénk vonni a forgalomból,de mivel a forgalmiba már nincs a pecsétnek hely,azt a választ kaptuk az okmányirodába kérjünk uj forgalmit amit csak akkor adnak ha levizsgázik az autó.De nem akkarom vizsgáztatni,forgalomba helyezni.kiakarom vonatni hogy ne fizesek sulyadót.
  Mi a teendő ilyen helyzetben?

 • 2012.01.11 23:45:22nessy007

  Tisztelt Jogász Úr!

  Külföldön baleset ért (2012. 01. 05.), az autóm (gazdasági) totálkáros lett. 2003. májusi évjáratú Suzuki Ignis, a javíttatása többe kerülne, mint maga az autó. A probléma az, hogy sem anyagilag nem tudom megengedni magamnak, hogy hazavitessem a roncsot, és a munkám miatt nem tudok hazajönni sem. Kérdésem a következő: itt lenne valaki, aki megvenné a kocsit, de ahhoz ki kell vonni a forgalomból. Megoldható ez meghatalmazással is, ha a rendszámtáblát hazapostázom, vagy muszáj személyesen megjelenni??? Előre is köszönöm a válaszát!!!

 

h i r d e t é s

Autójogász Autójogász

Haragosa van? Kárvallott? Rendőri túlkapás áldozata? Kérdezze az Autójogászt, vagy böngéssze a több száz eddigi tanácsot. Kereshet is! Per- és tehermentességet kívánunk!

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

tömítőgyűrű, differenciálmű
SUZUKI IGNIS 1.3 zárt terepjáró 2000-2003
1104 Ft
olajszűrő
SUZUKI GRAND VITARA 2.4 Összkerékhajtás zárt terepjáró 2009-2013
1668 Ft
tömítés, szívókönyök| tömítés, szelepfedél| tömítés, olajteknő
SUZUKI LIANA 1.6 lépcsőshátú 2005-2013
2674 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

Are you young? This is the Toyota you will own
You don’t even have to drive it if you don’t want to, it drives by itself. If you want to have fun, you can control it with your body. Cool!