A forgalomból kivonás nehézségei.

2005.01.31. 14:09 -

Tisztelt Autójogász!

Illeszkedik a témához, ezért ide tettem: Tudomásom szerint 2005. 01. 01-től akkor vonható ki egy gépjármű véglegesen a forgalomból, ha arról egy bontó cég bevételi bizonylatot állít ki (alváz és motorszámmal együtt).Van egy gépkocsi, mely olyan állapotban van, hogy a bontó sem ad érte semmit, ezérta még használható alkatrészeket (számhoz nem kötött kisfődarabok) a családban szétosztottam, ugyanis hasonló gépjárműveink vannak. A többi elemet: motor, karosszéria, stb. elbontottuk, a fémek szétválogatásával. Ezután ezek a "MÉH"-be kerülnek. Így sokkal többet kapok érte, mint ha bontó vittem volna. Ez a művelet a télen elkezdődött, azaz autó már nincs. A forgalomból most, 2005. 01. 04-én megpróbáltam kivonni, de az okmányiroda nem teszi meg az igazolás nélkül, viszont igazolás nem lesz, hiszen a járművet nem bontó cég, hanem én bontom el. Hogyan vonjam ki a már csak elvben létező járművet a forgalomból?

Köszönettel:

Komáromi Z.

Tisztelt Komáromi Z.!

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet szabályozza ezt a kérdést. A rendelet 94. §-a szerint: "A közlekedési igazgatási hatóság járművet a jogosult kérelmében megjelölt időtartamra vonja ki a forgalomból. A kérelemre történő kivonás lehet ideiglenes vagy végleges. A 95. § szerint: "Amennyiben a jármű forgalomból történő kivonására az ismételt belföldi forgalomba helyezés szándéka nélkül kerül sor - a hatósági engedély és jelzés visszavonásával egyidejűleg - a törzskönyvet érvénytelenítve vissza kell adni a jármű tulajdonosának, kivéve, ha a külön jogszabályban hulladékkezelésre feljogosított kezelőnek átadta, és az erről szóló bontási igazolást a közlekedési igazgatási hatóságnak bemutatta. Amennyiben a jármű forgalomból történő kivonására bontási igazolás alapján kerül sor, a jármű hatósági engedélyét, jelzését és törzskönyvét, feltéve, hogy ez utóbbival rendelkezett, a közlekedési igazgatási hatóságnál le kell adni." Szerintem a fentiekből nem következik, hogy csak bontási igazolás bemutatásával lehet a forgalomból való kivonást elintézni, ha megvan a forgalmi, a rendszám és a törzskönyv, akkor a gépjárművet kérelem alapján bontási igazolás nélkül is ki kell vonni a forgalomból.

Tisztelettel:

Dr. Bodolai László

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2005. január 31., 14:09, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

Kommentek

 • 2010.07.07 13:59:15pakoot

  tisztelt jogasz ur! az autommal romaniaban voltam mikor a vezermüszijj szetszakadt, 19 eves oelröl van szo,szerelöt hivtam es 2 nap mulva kiderült,hogy nagyonsokba kerül a javitasa, nem er annyit az auto,mit javasol kerem mit tegyek ,szeretnem veglegesen kivonatni a forgalombol mi az eljaras,ha a roncs romaniaban marad, mert a szallitas az egy vagyon.ha roman bonto esetleg bevenne, akkor azt a papirt forditatnom kell es hitelesiteni,es igy elfogadja az okmany iroda önszerint?

 • 2011.02.22 12:59:08boreal

  Tisztelt szakértő!
  Autónkat kiszeretnénk vonni a forgalomból,de mivel a forgalmiba már nincs a pecsétnek hely,azt a választ kaptuk az okmányirodába kérjünk uj forgalmit amit csak akkor adnak ha levizsgázik az autó.De nem akkarom vizsgáztatni,forgalomba helyezni.kiakarom vonatni hogy ne fizesek sulyadót.
  Mi a teendő ilyen helyzetben?

 • 2012.01.11 23:45:22nessy007

  Tisztelt Jogász Úr!

  Külföldön baleset ért (2012. 01. 05.), az autóm (gazdasági) totálkáros lett. 2003. májusi évjáratú Suzuki Ignis, a javíttatása többe kerülne, mint maga az autó. A probléma az, hogy sem anyagilag nem tudom megengedni magamnak, hogy hazavitessem a roncsot, és a munkám miatt nem tudok hazajönni sem. Kérdésem a következő: itt lenne valaki, aki megvenné a kocsit, de ahhoz ki kell vonni a forgalomból. Megoldható ez meghatalmazással is, ha a rendszámtáblát hazapostázom, vagy muszáj személyesen megjelenni??? Előre is köszönöm a válaszát!!!

 

Autójogász Autójogász

Haragosa van? Kárvallott? Rendőri túlkapás áldozata? Kérdezze az Autójogászt, vagy böngéssze a több száz eddigi tanácsot. Kereshet is! Per- és tehermentességet kívánunk!

KeresésKeresés

IndapassIndapass