Gyermekülés használata

2007.05.01. 11:29 -

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a két gyermekemnek, akik: 11 éves és 90 kg, 170cm, 9 éves és 60 kg, 150cm adatokkal bírnak, kell-e beszereznem valamilyen gyerekülést - feltéve, ha lehet ilyet kapni - az új szabályozás mellett. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A KRESZ módosítás szerint: A gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni (többek között): a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható); b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető. Önöknél mindkét gyermek meghaladta a 150 cm-t és feltételezem, hogy az üléshez tartozó biztonsági övvel biztonságosan rögzíthetőek is, tehát nem muszáj a megfelelő biztonsági ülés után kutatnia.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2007. május 1., 11:29, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

 

Autójogász Autójogász

Haragosa van? Kárvallott? Rendőri túlkapás áldozata? Kérdezze az Autójogászt, vagy böngéssze a több száz eddigi tanácsot. Kereshet is! Per- és tehermentességet kívánunk!

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

tömítés, szívókönyök
SUZUKI SWIFT 1.6 4WD lépcsőshátú 1989-1991
1758 Ft
olajnyomás kapcsoló
SUZUKI SWIFT 1.3 Ferdehátú 1986-1989
1280 Ft
További termékek »