AutójogászAutójogász

 

Gyermekülés használata

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a két gyermekemnek, akik: 11 éves és 90 kg, 170cm, 9 éves és 60 kg, 150cm adatokkal bírnak, kell-e beszereznem valamilyen gyerekülést - feltéve, ha lehet ilyet kapni - az új szabályozás mellett. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A KRESZ módosítás szerint: A gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni (többek között): a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható); b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető. Önöknél mindkét gyermek meghaladta a 150 cm-t és feltételezem, hogy az üléshez tartozó biztonsági övvel biztonságosan rögzíthetőek is, tehát nem muszáj a megfelelő biztonsági ülés után kutatnia.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2007. május 1., 11:29, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.


h i r d e t é s

Autójogász Autójogász

Haragosa van? Kárvallott? Rendőri túlkapás áldozata? Kérdezze az Autójogászt, vagy böngéssze a több száz eddigi tanácsot. Kereshet is! Per- és tehermentességet kívánunk!

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

olajszűrő
SUZUKI SWIFT 1.6 Ferdehátú 2012-2013
1640 Ft
hosszbordás szíj
SUZUKI GRAND VITARA 2.7 Összkerékhajtás zárt terepjáró 2007-2013
3100 Ft
hosszbordás szíj
SUZUKI GRAND VITARA 2.0 zárt terepjáró 1998-2013
1250 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

I’m in love with my car
Totalcar’s TrackDay, during which the Hungaroring was open to car enthusiasts for two days, made me fall in love with my car all over again.