GumidoktorGumidoktor

Fontos a sebességindex?

2013.02.28. 12:28 -

Kedves Gumidoktor!

Nyári gumit keresek egy SEAT Toledora. Eddig a Vredestein Sportrac 3at használtam, de kellően megkopott az évek alatt és cserés. Megvoltam vele elégedve, így lehet maradok az újabb Sportrac 5-ösnél. A kérdésem a következő lenne: fontos a sebességindex? Mármint most "V" indexű van rajta, és nagy gond ha kisebbre cserélem? Mondjuk "H"-ra? Árban 4-5 ezret jelentene a garnitúrán. 205/55 R16

Köszönöm a válaszát!

Gábor

u.i.: Ajánlaná egyáltalán ezt a gumit?

Kedves Gábor,

Több dolog van itt, amit figyelembe kell venni. Egyrészt vannak a gyári homologizációk, amelyek világosan leírják, milyen méretű, sebesség- és terhelési indexű abroncsokkal működik optimálisan és maximális biztonságban az adott autó. Másrészt az abroncsnak mindig többet kell tudnia, mint az autónak. Azaz, ha ez egy - mondjuk - 1.4-es Toledo, ami hátszéllel sem közelíti meg soha a 200km/h-t, bőven jó rá a H-s gumi. Ha azonban pl. 1.8T, ami simán csípi a 230-at, az minimum V-s, de inkább W-s abroncsokat igényel.

Döntsön tehát okosan!

A Vredestein egy erős középkategóriás márka. Ha meg volt elégedve a Sportrac3-mal, akkor a Sportrac5 még inkább tetszeni fog Önnek. Nyilván vannak még hasonlóan jó, sőt jobb gumik, de én nem szeretném lebeszélni a beváltról.

Üdv,

Gumidoki

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2013. február 28., 12:28, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

 

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

Szíjtárcsa/vezetőgörgő, fogasszíj
SEAT IBIZA ST 1.6 TDI Kombi 2010-2013
8738 Ft
féktárcsa
SEAT TOLEDO 1.8 TFSI egyterű 2007-2009
6478 Ft
Javítókészlet, gólyaláb támasztó csapágy
SEAT LEON 1.9 TDI Ferdehátú 2001-2006
5510 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

The Oscar of car restoration goes to the Hungarian team
The car of RPM, a Hungarian company known for their uncompromising and meticulous classic car restorations won Best of Show in Essen.