Fontos a sebességindex?

2013.02.28. 12:28

Kedves Gumidoktor!

Nyári gumit keresek egy SEAT Toledora. Eddig a Vredestein Sportrac 3at használtam, de kellően megkopott az évek alatt és cserés. Megvoltam vele elégedve, így lehet maradok az újabb Sportrac 5-ösnél. A kérdésem a következő lenne: fontos a sebességindex? Mármint most "V" indexű van rajta, és nagy gond ha kisebbre cserélem? Mondjuk "H"-ra? Árban 4-5 ezret jelentene a garnitúrán. 205/55 R16

Köszönöm a válaszát!

Gábor

u.i.: Ajánlaná egyáltalán ezt a gumit?

Kedves Gábor,

Több dolog van itt, amit figyelembe kell venni. Egyrészt vannak a gyári homologizációk, amelyek világosan leírják, milyen méretű, sebesség- és terhelési indexű abroncsokkal működik optimálisan és maximális biztonságban az adott autó. Másrészt az abroncsnak mindig többet kell tudnia, mint az autónak. Azaz, ha ez egy - mondjuk - 1.4-es Toledo, ami hátszéllel sem közelíti meg soha a 200km/h-t, bőven jó rá a H-s gumi. Ha azonban pl. 1.8T, ami simán csípi a 230-at, az minimum V-s, de inkább W-s abroncsokat igényel.

Döntsön tehát okosan!

A Vredestein egy erős középkategóriás márka. Ha meg volt elégedve a Sportrac3-mal, akkor a Sportrac5 még inkább tetszeni fog Önnek. Nyilván vannak még hasonlóan jó, sőt jobb gumik, de én nem szeretném lebeszélni a beváltról.

Üdv,

Gumidoki

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!