Merre kell állni a guminak?

2014.07.28. 11:30

T.Gumidoki

Vettem 4 jó állapotú használt téligumit. A gumikon címkével volt jelölve hogy hová volt felszerelve de nem volt megjelölve hogy volt a felnin,így nem tudni mi volt az eddigi forgásirány. Esetleg a gumi kopásából lehet-e erre következtetni? Amennyiben nem tudom megállapítani eddig merre forgott használhatom-e biztonságosan a gumikat? Természetesen nem kötött forgásirányosak.

Köszönöm válaszát

Kedves Levélíró,

Biztos, hogy nincs a gumikon az eredeti forgásirányt mutató, krétával rajzolt nyíl a címkéken kívül? Ha nincs és semmilyen módon nincs jelezve ez a tény az abroncsokon, akkor bizonyos futás (kopás) után szakértő szem (kéz) meg tudja állapítani, merre foroghattak ezek az abroncsok. Én sajnos itt a virtuális térben ebben nem tudok önnek segíteni, keressen fel egy tapasztalt gumis szakembert, vagy szervizt!

Egyébként, ha nem sokat futottak ezek az abroncsok, akkor abból sem lesz baj, ha netán fordítva kerülnek majd felnire és az autóra. A mai modern abroncsoknál azt hangoztatják a gyártók, hogy a forgásirány akár több ezer kilométeres futás után is "büntetlenül" változtatható...

Üdv, Gumidoki