Szabad négyévszakos gumit venni?

2014.08.18. 10:47

Kedves Gumidoktor!

Nemrégiben vásároltam egy 2001-es Skoda Octavia Elegance 1,9 TDI-t, amelyen a 4 keréken 3 különböző márkájú, mintázatú és korú gumiabroncs található. (A teljes értékű pótkeréken egy 4. féle gumi van.) Gyakorlatilag csak a méret egyforma. A hátsó kettő azonos, viszonylag jó állapotúak, de valamilyen számomra ismeretlen, alighanem kínai gyártó termékei.

Az autóval évente néhány alkalommal Anglia-Magyarország viszonylatban utaznánk, ezért biztonsági szempontból fontosnak gondolom az abroncsok cseréjét. Korábbi autómon még Magyarországon külön nyári és téli garnitúrát használtam, most azonban csak egy-egy karácsonyi hazaút miatt nem éri meg külön téli garnitúrát vásárolni.

A kérdésem: Mi a véleménye a 4 évszakos abroncsokról?

Ezt néztem ki: Michelin Energy Saver - 205/55 R16 91H - All Season Tyre Téli időszakban Ausztriában, Németországban használhatom-e, vagy kizárólag téli gumival közlekedhetek?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel István

Kedves István, A leírás alapján valóban célszerű egy abroncsváltás. Lehet jó irány a négyévszakos abroncs, de ebben az esetben a GoodYear termékeit javaslom szemrevételezésre. Évek óta megbízhatóan az élvonalban vannak, ebben a kategórában nem vennék mást. Ráadásul a négyévszakos abroncsok vizes útfelületen is általában jobbak a nyári mintáknál, cserében kicsit zajosabbak lehetnek, de hát valamit valamiért. A jelen szabályzás szerint az osztrák hatóságok az abroncs oldalfalán lévő M+S felirat meglétét és a minimálisan 4 mm mély profilt követelik meg. A négyévszakos abroncsokon az M+S felirat ott van, a profilmélység pedig a kopottságtól, illetve használtságtól függ. A lámpa tehát zöldre váltott...! (o: Üdv, Gumidoki