2015.04.14. 09:21

Tisztelt Gumidoktor!

1999-es 80 kW-os Ford Rangerre keresek gumit 235/75R15 méretben. A gyári előírás szerint 105 S terhelés és sebesség indexű gumi kell rá, de az egyik gumiáruház honlapján 105 T-t is olvastam. 104 Q jelöléssel lényegesen nagyobb a kínálat. Terhelés szempontjából csodálkoznék, ha guminént 25 kg (2.7%) eltérés műszaki szempontból gondot okozna, és az autóval biztosan nem fogok 130 km/h-nál gyorsabban menni. Felszereltethetem-e a 104 Q jelölésű gumit, vagy műszaki vizsgán gondot okoz? Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.: Máté

Kedves Máté,

Elméletben valóban - feltehetően - nem okozna gondot ilyen mértékű eltérés "lefelé" a terhelhetőségben, mégis azt kell mondjam, ragaszkodjon az aranyszabályhoz! Azaz a guminak terhelhetőségben tudnia kell a gyári, homológ méretéét, azaz esetünkben a 105-ös (925 kg) terhelési indexet. Nagyobb természetesen lehet, azaz "felfelé" el lehet térni ettől.

A sebességindex kicsit más, itt ugyanis van lehetőség némileg "butítani" a gyári értéket (lásd pl. téli gumik).

Ezen kívül igen, műszaki vizsgán, NKH-s ellenőrzésnél, vagy éppen egy, a gumikkal-kerekekkel kapcsolatba hozható garanciális problémánál is gond lehet a gyárinál kisebb terhelhetőségű abroncsokból.

Üdv, Gumidoki