Kell-e új gumi?

2016.09.15. 15:02

Tisztelt Gumidoktor!

Családunk birtokában van egy Ford Focus. Nem autózunk sokat, évente 5-6000 km-t megyünk csak. Van egy garnitúra teli (Barum Polaris 2 185/60 R14) és egy nyári (Pirelli P6000 185/65 R14) gumiszettünk is külön felnire szerelve. Mind a nyolc gumi megfelelő futófelülettel rendelkezik, de meglehetősen öregek.

A teli gumik kb 10 évesek, akárcsak 2 db a nyári Pirelliből, viszont a másik 2 db Pirelli mar 15 éves is van. Jelenleg (még mindig) a teli gumikon fut az autó. Biztonságos, de lehetőleg gazdaságos megoldást szeretnénk (ebben a fontossági sorrendben). Szükséges-e cserélnünk? Ha igen, mire (milyen típus, marka, minta)? Tudom a négy évszakos gumi nem tökéletes sem nyárra sem télre, de ilyen kevés futásnál talán az a legésszerűbb választás. Arra is gondoltam, talán vehetnénk a két fiatalabb (de meg mindig idős) nyári gumi melle 2 négyévszakosat. Vagy teljes garnitúrát ajánl? Esetleg hagyjuk fent a télit egész nyárra?

Köszönettel: Takács László

Kedves László,

Egyetértek gondolatmenetével, azaz szerintem is ön tagja lehetne az ideális négyévszakos abroncs használók elégedett táborának. Az éves futásteljesítmény, illetve az, hogy nincs mindenáron, napi szinten autóhoz kötve indokolja ezt. Így ön számára - azt gondolom - teljesen vállalhatók az all season mintázatok által megkövetelt kompromisszumok. Ebből az abroncsfajtából azonban szigorúan négy darabot kellene vásárolnia, ami viszont megint jó néhány évre biztonságos megoldást jelent.

A meglévő gumijai amúgy is csere érettek a koruk miatt, mind a téliek, mind a nyáriak. A vásárlást én október-novemberre időzíteném, addig még a nyári-őszi útviszonyok között elgurulnak a fent lévő téli abroncsokon. Mivel évekig fogja használni őket, vásárláskor figyeljen, hogy friss gyártású gumikat vegyen! A termékválasztás tekintetében azt tudom tanácsolni, hogy a GoodYear négyévszakosai (Vector) évek óta ott vannak az élvonalban, de nagyon jókat hallani a Vredestein Quatrac Lite, vagy a Hankook Kinergy 4S mintázatokról is.

Üdv, Gumidoki