Mikor érdemes motorgumit cserélni?

2016.09.20. 13:15

Tisztelt Gumidoktor,

Egy olyan kérdésem lenne Önhöz, hogy mikor érdemes cserélni a motorkerékpár gumit. Egy Piaggio Beverly 500-as a motor 2003-as évjáratú. Jelenleg 4 éves és 15 000 km-t futottak a gumik.

A márkájuk és méretűk pedig Michelin CITY GRIP 150/70-14 66S, Michelin CITY GRIP 110/70-16 52S. Szükséges lecserélni már a gumikat? Ön mit javasol? A hátsó gumin már látszódnak a bordákban hajszálvékony kis repedések is.

Köszönettel, János

Kedves János,

Mint minden, gumikerekeken gördülő járművön, a motorkerékpáron is alapvetően három oka lehet az abroncsok cseréjének:

1. Ha az abroncs a biztonságos használhatóság szintje alá kopott. Ne várjuk meg, hogy a kopás mértéke elérje a jogszabályban előírt minimumot, a csere 2-2,4 mm-nél már ajánlott.

2. Amennyiben az abroncs - bár profilmélysége még megfelelő lenne, de - túl koros, anyaga elöregedett. Ez a kor autógumiknál nagyon maximum 10 év, én a motorkerékpárokon előbb javasolnám a cserét.

3. Ha az abroncs sérült és nem javítható. Ha technológiailag javítható, akkor is megfontolandó a reparáció egy nagyobb sebességindexű motorabroncs esetében.

A konkrét esetben én azt gondolom, hogy várja meg az új szezont tavasszal és akkor döntse el a profilmélység és az abroncsok állapota alapján, hogy időszerű-e a csere. A km-futás nem releváns ebből a szempontból, valaki ugyanazon a motoron ugyanazzal a gumival elfut 20 ezret, más csak a felét, vagy éppen kétharmadát.

Üdv, Gumidoki