Kell-e a C-s gumi?

2016.11.30. 13:24

Van nekem egy Renault Traficom, 9 személyes, a forgalmiban személyautóként szereplő autóm. Kérdés hogy erre kell e a C-s gumi? Most az van rajta, de szívesebben vennék rá valami rendes gumit.

Ugyanabban az árban inkább vennék valami minőségi 215/65r16-os gumit mint egy 195/65r16-os C-st. Most az utóbbi méret van rajta és sokat csal vele a km-óra is, hiába ez is gyári mérete az autónak, ezért lenne jobb a gyári méret felső határáról gumit venni, mert azzal a csalás is szinte megszűnne.

Üdvözlettel Péter

Kedves Péter,

Nem az dönti el, hogy C-s gumi kell-e az autóra, hogy mi van a forgalmijában. Az a mérvadó, hogy mi szerepel az adott alvázszámú jármű gyári specifikációjában. Ezt nézik műszaki vizsgán is és egy szúrópróbaszerű, útszéli NKH-s ellenőrzésnél is. Láttam már 9 fős kisbuszt C-s gumival specifikálva és egyértelműen tgk-t is erősített oldalfalú, XL-es személyabroncsra. Méret tekintetében pedig szintén a gyári előírásokat kell követni, pláne egy ilyen 9 főt szállítani képes járműnél ez alapvető fontosságú tényező. Azt kell mondjam, hogy a km-óra csalása nem érv a méretváltás mellett.

Üdv, Gumidoki