Melyik bírja tovább?

2017.11.07. 11:55

Tisztelt Gumidoktor!

Téli gumi vásárlása előtt állok. 195/60 R15-ös méretben Honda Civicre. Az alábbi márkák közül szeretnék választani: Continental WinterContact TS860 195/60 R15 88T, Dunlop WinterResponse2.

A kiválasztásnál egyik fontos szempont lenne, hogy melyik gumi bírja legtovább elöregedés nélkül. Esetleg Ön tudna ezeknél jobbat ajánlani? (négy évszakosat nem szeretnék vásárolni) Várom mielőbbi válaszát, és segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Tibor

Kedves Tibor,

Azt kell mondjam, hogy minden tekintetben a legjobbak közül nézett ki két terméket. A gumiabroncs öregedése nagyon sok tényezőn múlik. De ön is sokat tehet azért, hogy ez minél később, illetve minél kisebb mértékben következzen be.

Kezdődik a dolog ott, hogy megfelelő nyomással használja az abroncsokat. Aztán sokat jelent, ha tavasszal a letárolás előtt alaposan lemossa és esetleg glicerines ápolószerrel lekezeli a fél év pihenésre ítélt abroncsokat.

A tárolás körülményei is fontosak. Száraz, alacsony páratartalmú, kiegyenlített klímájú helyiség a legjobb; kemikáliáktól, sugárzó hőtől és legfőképpen ózontól védve kell elhelyezni a gumikat. Ha ezek közül minél többet betart, annál nagyobb eséllyel kopnak hamarabb majd el a gumijai, minthogy megöregedjenek. 

Üdv, Gumidoki