Egy márka, két gyártási ország

2018.04.24. 11:57

Kedves Doki,

neten rendeltem 4 új nyári gumit (Hankook Ventus Prime 3 K125, 215/55R16, bár gondolom ezek most lényegtelen infók).

Ma megjöttek, az átvétel után vizsgáltam át őket tüzetesebben: háromnak megegyezett a DOT száma és a gyártási helye is (Dél-Korea), a 4. viszont pár héttel korábban készült (ez kevésbé aggaszt), viszont a gyártási ország is más (Kína). Érdemes ezen aggódni, vagy nem várható olyan minőségi probléma az egyértelműen más gyártmány miatt, ami kijöhet átlagos autózásnál? Főleg azért zavaró a dolog, mert így egy tengelyre kell majd két máshol gyártottat feltenni.

Köszönöm előre is a választ, Üdv, Tamás

Kedves Tamás,

Szerencsétlen és elbizonytalanodásra okot adó helyzet ez. Elméletileg semmi különbség nem lehet a két, különböző gyártósoron készült abroncs között, ha egyébként a cikkszámuk (termékkódjuk) megegyezik. A gyakorlatban azonban találkoztam már olyannal, ahol nem egyformán kopott a különböző gyárban gyártódott, egyébként koppra azonos abroncs. De ne vegyük ezt általánosnak.

Először is azt kell kiderítenie tehát, hogy valóban azonos-e a különböző DOT-számú termék a többivel. Ha nem, jogosan reklamálhat, hogy nem négy egyforma gumit kapott. Ha igen, én biztos, ami biztos akkor is inkább a hátsó tengelyre tenném az eltérő országból származó abroncsokat és időnként ellenőrizném, hogy hasonló állapotúak-e!

Üdv, Gumidoki