Lehet adni a gumitesztekre?

2020.07.01. 14:21

Tisztelt Gumidoki!

Remélem nem ismétlődik a kérdésem, amennyiben igen, kérem irányítsanak a korábbi válaszhoz.

Arra lennék kíváncsi, hogy a különböző autós magazinok, szervezetek tesztjei alapján jó helyezést elért abroncsok vajon más méretekben is hasonlóan jól szerepelnek?

Rendszeres olvasója vagyok ezeknek a teszteknek, de többször kerültem abba a helyzetbe, hogy abroncsot válasszak olyan méretből amire nincs konkrét irodalom. Érdemes ilyenkor a teszteken bevált mintázatokat választani, vagy nem garancia, hogy az egyik tesztben jól szerepelt (pl. Roadhawk, Sportrac, egyéb olcsóbb gumik) más méretben is hasonló jó jellemzőkkel bírnak majd?

Általában kedvezőbb árú abroncsokat keresek, ugyanakkor szeretném ezekből a lehető legjobbakat kiválasztani.

Köszönettel, Máté

Kedves Máté,

Jó a felvetés, érdekes a téma! (o: Én azt vallom, hogy a gumiteszteket érdemes szűrőn keresztül, "okosan" vizsgálni. Mert ugye vannak ráadásul irányított tesztek is, de ezekről ne beszéljünk, tegyük fel, hogy minden teszt független és objektív. (o;

Szóval egy adott tesztben egy konkrét járművön mérik meg adott felületen, adott körülmények között az adott méretű abroncsok teljesítményét. Ha nem is említünk más paramétert, elég, ha ebből a négyből csak egy változik, már borulhat is a sorrend. Elsőkerekes autó helyett összkerekes, vagy netán hátsós? Más felületű az aszfalt, 10 mm a vízfilm az úton, vagy csak 5, fúj a szél, vagy nem fúj, 10 Celsius fok ide, vagy oda...? Nyilván elsőből nem lesz utolsó, vagy fordítva, de azért nem mindegy, hogy egy mintázat második, vagy ötödik, ugye...?

Sokszor azzal is játszanak, hogy nem egyértelmű, melyik gumit tesztelik. Pl. azt írják oda hogy Pirelli PZero. Igen ám, csak abból vagy 8 különböző verzió létezik... Vagy sokszor bizonyos mintázatoknál a fejlesztési generációk közötti különbséget csupán számmal jelölik (pl. Continental SportContact 5 illetve 6)vagy egy 'plus' szó odabiggyesztésével (pl. Michelin CrossClimate illetve CrossClimate Plus).

Gyakran nem egyértelmű, hogy melyik szerepel a tesztben, illetve nem azonos generációkat hasonlítanak össze, ami csalóka. Tehát nem egyszerű a helyzet. Ezért kell kicsit a dolgok mögé gondolni!

Nyilván, ha egy adott mintázat sok különböző tesztben kiegyensúlyozottan szerepel jól, vagy rosszul, akkor abban lehet már valami. Javallott olvasgatni továbbá a felhasználói véleményeket, mert azok többnyire valós tapasztalatokon alapulnak. De érdemes tájékozódni az ismeretségi körben, vagy fórumokon is akár. Így a végén kialakul az emberben egy kép, ami segít eljutni egy nagy eséllyel működő választáshoz végül.

Üdv, Gumidoki