Miért kell keskenyebb gumi télre?

Tények és érvek a keskenyebb téli gumi használata mellett.

Kedves Gumidoki!

Gumivásárlás elõtt vagyok, és a mende.monda szerint keskenyebb kell vagy ajánlott télre! Én csak azt halottam errõl tényleg csak házias nyelven, ,hogy azért jobb mert könnyebben "vágja" a havat! . ...és ennyi amit tudok. De közúton álltalában vagy levan taposva a hó, vagy fel van takarítva ,vagy le van jegesedve! Akkor? Miért javasolt másért még a keskenyebb gumi?

Elõre is köszönöm!

Üdv:

Arnold

Kedves Arnold!

Az indokok, amelyek a lemezfelni és a lehetőség szerint keskenyebb és ballonosabb abroncsok téli használata mellett szólnak a következők:

- a könnyűfémfelnik nagyon rideggé és így sérülékennyé válnak alacsony hőmérsékleten;

- az alufelnik vékony küllős, nyitottabb mintázatába könnyen berakódik a hó, amely a centrírozást tönkreteszi, és menet közbeni rázkódást okoz;

- a sós latyak nagyobb kárt tehet a köfémfelnikben, mint a lemeztárcsákban;

- a peresebb gumik fokozottan ki vannak téve a hó alatt megbúvó kátyúk támadásainak, míg a ballonosabb abroncsok kevésbé sérülékenyek;

- a keskenyebb abroncsok az autó adott tömegét kisebb felületen támasztják fel, így nagyobb tapadással bírhatnak csúszós, téli körülmények között;

- a keskenyebb gumival jóval könnyebb haladni nagyobb hóban is.

Mindez persze csak abban az esetben igaz, ha van megfelelo keskenyebb váltómérete a gyári méretnek.

Üdv:

Gumidoki

Négy lemezfelni, egy eltérő ET

Négy használt lemezfelnit vettem, de csak három volt egyforma.

Kedves Gumidoki!

Vettem téli gumihoz 4db használt acélfelnit (Ford). Három egyforma 6Jx15x52,5 a negyedik 6Jx15x49,5. Azt szeretném megtudni, hogy a harmadik szám (ami az eltérés) mit jelent? Ránézésre csupán a felni kivágásaiban van különbség (elsőnél sok-sok köralakú, a másodiknál sok-sok ovál). Ez probléma, így használhatóak együtt?

Köszönettel:

Amatőr

Kedves Amatőr!

Amit Ön különbségnek lát, az csak a felni mintázata, ennek nincs különösebb jelentosége. A harmadik szám, bár ezt így soha nem írják, feltehetoen a felni ET-száma. Ez pedig nem szabad különbözzön! Mind a négy felni ET-je azonos kell legyen. Azonnal reklamáljon a vásárlás helyén!

Remélem, csak egy véletlen mellényúlásról van szó, nem szándékos átverésről...

Üdv:

Gumidoki

Megveszlek Clióra

WV Polo nyári gumija mehet-e Renault Clióra?

Üdv Gumidoki!

A Polomról leszedtem a gyárilag adott gumit, ami 165/70 R14-es méretű volt és ezt szeretném eladni. A Vevőnek 2001-es Renault Clioja van, amin most 175/65-ös gumik vannak. A két átmérő között ha jól számoltam 3,5 mm a differencia. Az lenne a kérdésem, hogy beszéljem le a vételről, vagy adjam el neki a gumikat.

Üdv:

Deák Balázs

Kedves Balázs!

A két méret egymás váltómérete, tehát felcserélhetők egymással. Az üzlet lebonyolódhat.

Üdv:

Gumidoki

Használt téli gumi

Biztonságos-e használt téli gumit venni?

Kedves Gumidoki!

Egy korábbi kérdésre adott válaszában olvastam, hogy nem javasolja a használt téli gumit. Miért? Ha mindenképpen használtat szeretnék venni, hogyan állapíthatom meg, hogy az biztonsággal használható-e vagy sem.

Üdvözlettel:

F. A.

Kedves F.A.!

Én általában nem javaslom használt gumi beszerzését, nem csak a téliek esetében. Ennek oka, hogy a már mások által levetett abroncsnak nem ismerjük az előéletét, semmit nem tudunk róla, pl. az eredeti forgásirányát sem (forgásirányos mintázatnál jobb a helyzet). Lehet olyan rejtett, vagy csak a felszerelés után kiderülő hibája az abroncsnak, ami a biztonságát nagyban veszélyeztetheti. Új abroncsra garancia is van, illetve könnyebben érvényesíthető.

Én mindig azt tanácsolom, inkább vegyünk valamilyen kevésbé márkás új abroncsot, mint egy bizonytalan eredetű használtat! Azért felhívnám a figyelmét arra a tényre - ha mégis használtat vásárol - , hogy 4 mm, vagy annál kisebb profilmélységnél már nem tekinthető az abroncs télinek.

Üdv:

Gumidoki

Skoda acél- és alufelnije

Lemezfelnire 16 colos téli gumi, vagy alufelnire 14 colos gumik?

Kedves Gumidoki!

Az a kérdésem lenne hogy érdemes lenne a skoda fabiamra 16 os acélfelnit rakni téligumival,vagy az alufelnire vegyek 14 es gumikat.

Ön mit tanácsolna?

Kedves Érdeklődő!

Semmi értelme nem lenne annak, hogy a Fabia-n 16" acél(?)felnin legyen a 195/45 R16 méretű téli abroncs. A Fabiára leginkább egy 165/70 R14 (esetleg 185/60 R14) méretu téligumi illik, lemezfelnin.

Üdv:

Gumidoki

Passat, per, méret

Öt kérdés, öt válasz.

Kedves Gumidoki!

A „lassan” aktuális téligumicsere apropóján lennének kérdéseim.

a, lehetséges-e, hogy 1995-ös vw passat kombi gyári gumimérete 205/50 15 lenne?

b, azt már tudom, hogy a fenti számsor mely tagja mit jelent, de azt jól tudom-e, hogy a peresedés szó azt jelenti, hogy a perjel utáni szám (azaza a szélesség és magasság viszonyszáma) csökken?

c, van-e olyan gumiméret, amelyiknél a gumi szélességét követõ szám után nincs peres érték?

d, mekkora egy felni tûréshatára, azaz mekkora gumiszélesség ingadozásra van lehetõség?

e, a fenti passatot egy kereskedõtõl vettük, és jelenleg 185/65 R15 jelû gumik vannak rajta. gondolom, hogy ez karcsú. azt már kiszámoltam, hogy a 205/50 15-tel nem egyezik a kerülete, de kérdés, hogy mekkora eltérés engedhetõ meg az ún váltóméreteknél?

Segítségét elõre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Fehértói-Nagy Kázmér

Tisztelt Kázmér!

Válaszaim alant olvashatók:

a. Igen, ezzel a mérettel is szerelték a '95-ös , erősebben motorizált Passatokat.

b. Igen, jól tudja, de ez egy nem túl szakszerű kifejezés. A viszonyszám csökkenésével az abroncsszélesség viszont nő, így maradhat állandó az átmérő.

c. Igen van, pl. 145 R13. Itt a viszonyszám /80, ezért ezt a méretet így is leírhatjuk: 145/80 R13.

d. Ha megnézi a Totalcaron a gumimérettáblázatot, az egyes értékek mellett megtalálhatja azt, hogy az a méret milyen felniszélességet kíván.

e. A 185/65 R15 nem is megfelelő erre az autóra, azért nem egyezik az átmérő. A megfelelő méret 15"-ban a már említett 205/50 R15, vagy a 195/55 R15. Azokat a méreteket nevezhetjük váltóméretnek, amelyek átmérőjében a különbség nem nagyobb mint 1%.

Üdvözlettel:

Gumidoki

Felniváltás Alfa GT-n

Alfa GT Coupe 2.0 JTS 215/45 R17-es alufelni helyére milyen acélfelni és téli gumi illik?

Kedves Gumidoktor!

Alfa GT Coupe 2.0JTS gyári 215/45 R 17 es alufelni és nyári gumi helyett, milyen acélfelni és gumi méret passzol a téli átszereléshez? Ismereteim szerint ennek a tipusnak a szériánál, illetve a 147-es 156-osnál nagyobb féktárcsája van.

Válaszát, segitségét elõre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Gergely Gábor

Kedves Érdeklődő!

Arról, hogy mekkora felni megy rá az autóra, egy Alfa-szakszervizt kellene megkérdeznie.

Ha a 15" felni is rámegy, akkor a 185/65 R15, esetleg a 205/60 R15 a jó méret. 16"-ban nincs igazán jó váltóméret, talán a 205/55 R16 lehet megfelelő. Szerintem rámegy a 15"-os kerék...

Üdv:

Gumidoki

Téli gumi új Swiftre

Swift GS-re 185/60 r15 helyett 185/65 r15 került.

Kedves Gumidoki!

Nemrégiben vásárolt új swiftemre (gs modell) vásároltam téli gumit. De a gyári 185/60 r15 helyett, 185/65 r15 került rá.

Azt tudom hogy ez így nem helyes, de mivel meggyõztek arról hogy nem lehet vele semmi gond feltetettem. Arról szeretnék tanácsot kapni hogy valójában milyen problémám lehet még az eltérés miatt? Tudomásom szerint csak a km-óra csal majd egy picit.

Elõre is köszi a választ!

Kedves Érdeklődő!

A Suzukisok tudják...

Ha valóban nem ér bele sehol a kerékdobba, még terhelten sem, olyan nagy problémát nem okozhat. A gyárinál kisebb méret sokkal veszélyesebb. A km-óra pedig kevesebbet fog mutatni, mint amennyivel megy.

Üdv:

Gumidoki

1999-es Astrához alufelni

1999-es Opel Astrához szeretnék alufelnit vásárolni, de nem tudom a megfelelő méretet.

Kedves Gumidoki!

1999-ben gyártott Opel Astra G szgk-hoz szeretnék alufelnit vásárólni, de nem tudom a megfelelõ méretet. A gumiabroncs 185/65 R15. A felni 4 lyukas. Melyik a legmegfelelõbb választás?

Tisztelettel:

Tibor

Kedves Tibor!

A G-Astra felnijének osztóköre a következő: 4x100x56,5.

Ehhez a gumimérethez a 6,5x15" felni jó ET38-cal.

Üdv:

Gumidoki

Renault Twingo nyári gumija

Renault Twingóra jó a 165/65R14 nyári gumi?

Kedves Gumidoki!

Kérdésem a következő: Renault Twingora jó e a 165/65R14 nyárigumi? Az alufelni adatai a következők:5,5*14, ET:36, 4 furatos.

Köszönettel:

Joesy

Kedves Joesy!

A Twingo 14"-os mérete 155/65 R14. Így tehát a 165/65 R14 kicsit nagy rá.

Üdv:

Gumidoki

Hány évig használható egy gumiabroncs?

Viszonylag jó mintázatú, 54 ezer kilométert futott, 1999-es gumit érdemes-e lecserélni?

Kedves Gumidoki!

1999-es elsőszerelt Michelin MXT abroncsok vannak a verdámon, 54000 km-t futottak. A kérdésem az lenne, hogy önmagában az abroncsok életkora miatt indokolt-e a cseréjük? A mintázatuk még viszonylag jó.

Köszönettel:

Roland

Kedves Roland!

Amennyiben nem csúszkál az abroncs, nem csikorog, tehát nincs megkeményedve a futófelület, valamint nem láthatók rajtuk repedések, még elgurulhatnak egy ideig. Általában az abroncsok cseréje - profilménységtol függetlenül - 6-7 éves korukban ajánlott.

Üdv:

Gumidoki

Amit az ET-számról tudni kell

Milyen tulajdonságokat kell figyelembe venni felni vásárlásakor?

Kedves Gumidoki!

Érdeklõdöm, hogy mit jelent a keréktárcsa méreteinél az ET=36. Aluflelni vásárláshoz mit kell figyelembe venni?

Tisztelettel:

Totya

Kedves Totya!

Az ET-szám vagy besajtolási mélység a felni szimmetriatengelyének a felszerelési/felfekvési síktól való eltérése mm-ben. Kiszámolni nem lehet, csak táblázatból kikeresni, az egyes autótípusok ET-tűrése más és más. Éppen ezért nagyon fontos adat egy új felni kiválasztásakor. Emellett természetesen alapvető a helyes osztókör és középfurat figyelembe vétele is.

Üdv:

Gumidoki

Pirelli centrírozása 40 grammal

Sok vagy kevés a centrírozáskor felrakott 40 gramm?

Kedves Gumidoki!

Anyukám autójára vásároltunk négy darab új Pirelli Snowcontrol gumiabroncsot, 155/70 R13-as méretben. Felszereltettük új, gyári Fiat felnikre, hogy a téli-nyári csere ne legyen gond házilag. A gumiszervizes viszont csalódottan közölte, hogy elég jelentős mennyiségű súlyt kell a kerekekre tennie. A kérdésem az, hogy normális-e, illetve egy prémiummárka termékénél elfogadható-e ha kerekenként 30-40g-ot kell felszerelni a kiegyensúlyozott futáshoz?

Üdvözlettel:

Gergely Gábor

Kedves Gergely úr!

A centrírozás elengedhetetlen része a kerékszerelésnek. Minden abroncs és felni összeszerelve különböző helyre különböző mennyiségu súlyokat kér. Személyabroncsoknál 80 gramm alatt a súlyigény normálisnak tekinthető, így az Ön abroncsai esetében sincs semmilyen extremitásról szó. Megjegyzem, a súlyigény jöhet a felni miatt is, nem feltétlenül a gumi a ludas a dologban...

Sok tízezer élvezetes és biztonságos kilométert kívánok Önnek új abroncsaival!

Üdv:

Gumidoki

Corsára BF Goodrichet, vagy valami mást?

Az örök kérdés: milyen téli gumit vegyek?

Kedves Gumidoki!

Olvastam a neten Andrea kérdését a télugomuval kapcsolatban az Opel Corsahoz. Én szintén hasonlót szeretnék kérdezni.

Opel Corsa-ra szeretnék téli gumit venni. A Kormoran ára kedvező, de több helyen is olvastam h ez alacsonyabb kategóriájú. Hosszú távon jobban megérné ha Kléber-t vagy Continental-t vennék. Ár-érték arányban melyik a legjobb a három közül, vagy van valami más ajánlatod?

Válaszod előre is köszi:

Andrea

Kedves Andrea!

A BFGoodrich a Kleberrel együtt a Michelin-csoport másodmárkája. Szerintem nyugodtan megvásárolhatja a Kleber helyett, minoségileg hasonló termék ez is.

Üdv:

Gumidoki

Téli és nyári gumi egyszerre

Hatóságilag engedélyezett a téli és nyárigumik együttes használata?

Kedves Gumidoki!

Hatóságilag engedélyezett a téli és nyárigumik együttes használata? Pl: hajtott tengelyen téligumi, másik tengelyen nyárigumi.

Köszönettel:

Kovács József

Kedves József!

Hatóságilag csak az van előírva, hogy egy tengelyen lévő abroncsok mintázata azonos kell legyen, feltéve, hogy a profilmélységük 1,6 mm-nél nagyobb.

Így tehát a válasz: igen.

Üdv:

Gumidoki

Eltérő ET-számú felni Daihatsun

Jó állapotú, de eltérő ET-számú acélfelni használható-e?

Kedves Gumidoki!

Napokban sikerült hozzájutnom egy egész jó állapotban lévő acélfelnihez ami a paramétereit tekintve jónak tűnik, csak az ET szám zavar picit.

Kérdésem az lenne, hogy ezt tudom e használni?

Tipus: Daihatsu Charade '94 Sedan. Eredetileg 4.5*13 4*100*56 ET45 os van rajta. Váltófelni pedig: 5.5*14 4*100*57 ET35 lenne

Tanácsát elõre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Ennél a cserefelninél a középfurat sem tökéletesen az autóhoz passzoló, csak a csavarokkal pedig nem elégséges a központosítás.

Bár a két felni szélessége is eltérő (4,5" és 5,5"), ez nem indokolna ekkora ET-eltérést. Véleményem szerint ez a kerék túlságosan kilógna a kerékjáratból. Egy próbát esetleg megér...

Lehetoség szerint keresgéljen tovább!

Üdv:

Gumidoki

Mazda 323F gumi váltómérete

A 17"-os méret számomra már kicsit aggasztó.

Kedves Gumidoki!

Tudom, hogy már számtalanszor leírták, hogy gumi váltómérettel kapcsolatban nézzem a link-et, de a gyári 185/65R14-es gumira az alábbiakat ajánlotta fel: 195/55R15 ill. 205/40R17. 16"-os felnire én nem találtam megfelelõ váltóméretet és a 17"-os méret számomra már kicsit aggasztó lehet.

Tudna tanáccsal szolgálni arra volnakozólag, hogy egy 17"-os felni (a 14-es után) nem lesz-e már olyan nagy, hogy az a futómû illetve a menetstabilizálás rovására megy majd?

A másik kérdés, hogy létezik-e esetleg egy kompromisszumos megoldás 16"-ra.

Köszönöm válaszát elõre is:

Ricardo

Kedves Ricardo!

Általában nem javasolt 2 colnál nagyobbat váltani felni tekintetében, csak ha a tuning már a futóművet is érinti. A 185/65 R14-ből kiindulva 16"-ban a 195/50 R16, vagy a 205/45 R16 is lehet váltóméret.

A 205/40 R17 szerintem sem a magyar utakra való méret...

Üdv:

Gumidoki

Téli gumi Corsára

A legjobb ár/érték arányú téli gumit szeretném az Opel Corsámra.

Kedves Gumidoki!

Opel Corsa-ra szeretnék téli gumit venni. A Kormoran ára kedvezõ, de több helyen is olvastam h ez alacsonyabb kategóriájú. Hosszú távon jobban megérné ha Kléber-t vagy Continental-t vennék. Ár-érték arányban melyik a legjobb a három közül, vagy van valami más ajánlatod?

Válaszod elõre is köszi:

Andrea

Kedves Andrea!

Az abroncsok között is vannak - mint minden más terméknél - prémium-, másod- és harmadmárkák. A Kormoran harmad-, a Kleber másod-, míg a Conti prémiummárkának mondható. Ennek megfelelően alakul áruk is. Egyértelmű, hogy a legjobb szolgáltatást, tulajdonságokat, a legmagasabb technológiai színvonalat a prémiummárkák kínálják a többiekhez képest legmagasabb árakon. Egy Corsa méretű és teljesítményű autón lehet, hogy nem is használható ki a prémiummárka által nyújtott plusz, erre az autóra remek választás egy jó középkategóriás abroncs, mint pl. az Ön által felsoroltak közül a Kleber.

Üdv:

Gumidoki

Nem felcserélhető méret

Abnormális kérdés: 195/60 R15 felcserélhető-e 195/65 R15-össel?

Kedves Gumidoki!

Elsõre biztos abnormálisnak fog tűnni a kérdésem.

Az autóm kerekeinek gyári mérete 195/60 R15. A szomszédomnak van egy garnitúra alig használt 195/65 R15-ös téligumija, amit nekem adna. Azt mondta, hogy nyugodtan feltehetem õket a /60-asok helyére, főleg mivel én elég lassan vezetek.

Azt szeretném kérdezni, hogy valóban nem árt a kocsinak a csere?

Köszönettel:

Tamás

Kedves Tamás!

Nem abnormális a kérdés, jó, hogy feltette! A két méret ugyanis - sajnos - nem felcserélhető egymással.

A 195/60 R15 helyett sokkal jobb lenne egy 185/65 R15 méret télire.

Üdv:

Gumidoki

Rejtélyes kagylós kopás

Skoda Octaviám kötelező szervize során a hátsó gumikon kagylós kopást állapítottak meg annak ellenére, hogy a lengéscsillapítók jók.

Kedves Gumidoki!

Néhány napja jártam kötelezõ szervizen Skoda Octaviámmal és az inspekció során felfedezték a hátsó kerekek kagylós kopását, mely kapcsán futómű és lengéscsillapítás mérésére került sor. Ezen mérések nem mutattak ki semmi rendellenességet.

A gumik a gyárilag szerelt Matador márkájúak. Tekintve, hogy közeledik a tél, azt szeretném tudni - így gumicsere elõtt -, hogy tüzetesebb vizsgálat alá kell-e vetnem a futóművet a fenti jelenség kapcsán.

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Nem tudom, a Skoda használati utasításában szerepel-e, hogy időnként (kb. 8000 km-enként) érdemes cserélni az első tengely kerekeit a hátsókkal. Ez ugyanis megelőzi, vagy messze kitolja az említett probléma megjelenését. Előfordul ugyanis, hogy a motor elöl, hajtás elöl felépítésű autóknál a hátsó tengelyen lévő abroncsok annyira egyenlőtlen terhelést kapnak, hogy kialakul a fűrészfogas kopás.

Erre még katalizátorként hat a használat módja, tudniillik ha szinte csak a sofor ül egy terheletlen autóban, és többnyire nagy távolságokat, magasabb sebességtartományokban így teljesít, még inkább jellemző ez a jelenség. Vannak olyan széles mintaárkokkal, nagy mintablokkokkal kialakított mintázatok, amelyek fokozottan hajlamosak a fűrészfogazódásra. Ilyenkor persze a futómű mérésekor nem találnak hibát.

Lehet, hogy ez a háttere az Ön problémájának is...

Üdv:

Gumidoki

Legyen-e keskenyebb a téli gumi?

Célszerű-e keskenyebb téli gumit választani, előnyösen hat-e a téli menettulajdonságokra?

Kedves Gumidoki!

Azt hallottam, hogy célszerű télre keskenyebb gumit választani, mert kevésbé csúszik jégen, hóban. Valóban megtehetõ-e a keskenyebb gumi választása, illetve valóban elõnyösen hat a téli menettulajdonságokra?

Lehet-e 186/65 helyett 175/65-ös gumit feltenni?

Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

A hír igaz, ha van lehetőség a gyári méret lefelé váltására, abban az esetben célszerű keskenyebb és magasabb oldalfalú abroncsot választani télire. Arra kell figyelni, hogy az új méret átmérője megegyezzen, illetve csak minimálisan térjen el a gyáriétól!

Ez az Ön esetében akkor kivitelezheto, ha 14" a kiinduló méret. 185/65 R14 helyett ugyanis használható a 175/70 R14, de a 185/65 R15 nem váltható lejjebb ugyanazon a felnin. Amit Ön írt, az nem jó váltás.

Üdv:

Gumidoki

Felnis gumi téli tárolása

Hogyan kell szabályosan tárolni télen a gumit felnivel?

Kedves Gumidoki!

Érdeklõdnék, hogy a gumit felnivel hogyan kell szabályosan tárolni télen? Fűtött helység? Állítva? Fektetve? A tárolt gumit valamivel be kell kenni tárolásra? A téli gumi keréknyomásának nagyobbnak kell lennie, mint a négy évszakosnak? Kerék típus: 185/65/R15.

Üdv!

Kedves Érdeklődő!

Általánosságban: az éppen "pihenő" abroncsok tárolhatók felnin is, de leszerelt állapotban is. Attól függően, hogy ez hogyan történik, a tárolás módja is eltérő. Felszerelt állapotban egymásra fektetve, nem állítva, esetleg felfüggesztve, leszerelt állapotban állítva, néha forgatva, nem függesztve ajánlatos a raktározás. Ez hűvös, sötét, mérsékelten szellőző, száraz, kiegyensúlyozott klímájú helyen történjen, távol napfénytől, kemikáliáktól.

A téli abroncsba 0,2 barral nagyobb nyomás ajánlatos, mint az ugyanolyan méretű nyári gumiba.

Üdv:

Gumidoki

Tehermentesítő gyűrű Altóra

Suzuki Altóra az agy kiképzése miatt tehermentesítő gyűrű nélkül tette fel a gumis az alufelniket.

Kedves Gumidoki!

Adott egy Suzuki Alto, és hozzá négy darab alu felni. A probléma a következõ: nem lehet rárakni a tehermentesitõ gyűrűt, mert az agy nem úgy van kiképezve. Ettõl függetlenül a gumis felrakta a felniket, de azért félek nehogy baj legyen. Mi a megoldás?

Elõre is köszi:

wfera

Kedves WFera!

Én nem használnám így az autót... A gyűrűnek fontos szerepe van!

Megoldás lehet egy mérethelyes tehermentesítő gyűrű megvásárlása, de csináltatni is lehet ilyet. Felnikkel, tuninggal foglalkozó üzletek, valamint gumis szakműhelyek tudnak ebben Önnek segíteni.

Üdv:

Gumidoki

Alufelni Kia Rióra

Kia Rio 185/65x14 kerekekkel jött ki, acélfelnivel; alufelnit keresnék hozzá.

Kedves Gumidoki!

Az új Kia Rió autó 185/65x14 kerekekkel jött ki, acélfelnivel. Alufelnit keresnék hozzá. A szalonban a 195/55x15 méretet mondták 5,5"-os felniszélességgel, de a kereskedelemben a 7"-ost ajánlják. Kérdésem, hogy melyik a megfelelõ. Az alufelnit nyári használatra szánnám.

Üdv:

István

Kedves István!

Váltóméretnek kiváló a 195/55 R15 a gyári helyett a Rióra, ez pedig 5,5-7" széles felnire szerelhető. Természetesen az optimális választás egy középértékű, mondjuk 6,5x15" felni, de a 7x15" is jó.

Üdv:

Gumidoki

Vegyek-e használt téli gumit?

Gondban vagyok. Van 2 db használt 205/65R15-ös Bridgestone gumim. Milyen márkát vegyek? Esetleg jobb megoldás lenne, ha Opel szervízben vennék 4 db használt Michelint?

Kedves Doktor Úr!

Gondban vagyok. Téli gumit vásárolnék egy Opel Omegára. Van 2 db használt 205/65R15-ös Bridgestone gumim. Nem tudom, hogy vegyek két újat ebbõl a méretbõl, vagy 4 újat a 195/65R/15-bõl. A következõ kérdésem pedig az, hogy milyen márkát vegyek?

Minden szerelõ mást ajánl - Kléber, Barum, GT Radiál,Falken (max:15 000 Ft/db). Esetleg jobb megoldás lenne, ha Opel szervízben vennék 4 db használt Michelin-t (állítólag 80%-osak)?

Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

A használt gumit nem javasolnám. Az Omega gyári méretét kell figyelembe venni a döntéskor, ha az 195/65 R15 volt, akkor ne kerüljön rá 205-ös és fordítva!

A lényeg még, hogy mindenképpen 4 egyforma méret kerüljön az autóra! A gumisok azt a márkát ajánlják, amellyel foglalkoznak. Ezek, amiket leírt, nagyjából egy kategóriában szereplő márkák. Ide tartozik még pl. a Ceat, Uniroyal, Sava, Fulda stb.

Üdv:

Gumidoki