Gumidoktor Gumidoktor

16 colos felni Swiftre

195/45, illetve 205/45-ös abroncsra gondoltam

Kedves Gumidoki!

Új Suzuki Swift vételét tervezem a közeljövőben. 16"-os alufelnit szeretnék az autóra és a kérdésem az hogy mekkora gumit illetve milyen széles felnit ájánlana. Én 195/45 illetve 205/45-re gondoltam ennél szélesebbet nem szívesen raknák rá. Azt találtam a neten hogy a Swift ET-je 45 ezzel kapcsolatban az a kérdésem hogy mekkora az az eltérés amit még fel lehet rakni.

És egy utolsó kérdés. A jelenlegi autómon van 185/60 R14-es téligumi és ezt szeretném rátenni az új Swiftre, amin 165/70-es gumik vannak. Ha jól tudom akkor ezek a felnik 5*14-es méretűek. Erre rá lehet még rakni ezeket a gumikat?

Előre is köszönöm a segítségét!

Imre

Kedves Imre!

Kezdjük az elején: az új Swiftet 165/70 R14 vagy 185/60 R15 méretekkel szerelik gyárilag. Ezekből kiindulva a 195/50 R16 és a 205/45 R16 lehet megfelelő váltóméret. Előbbihez 5,5-7" széles, utóbbihoz pedig 6,5-7,5" széles felni szükséges.

Az ET-t végső soron az határozza meg, hogy milyen széles felnit választ. A 185/60 R14 gumijait viszont nem tudja használni az új Swiften, ugyanis egyrészt túl kicsi átmérőjű a gyári abroncsmérethez képest, másrészt túl széles a 4,5" széles gyári lemezfelnihez.

Üdv és B.Ú.É.K.:

Gumidoki

Megint Camry

Édesanyám már vett rá a nyárival azonos méretû, tehát 205/55R16-os téli gumikat; ez mennyiben befolyásolja az autó viselkedését?

Kedves Gumidoki!

Köszönöm válaszát a Toyota Camryvel kapcsolatban. De sajnos késõn kérdeztem, mert addigra édesanyám már vett rá a nyárival azonos méretû, tehát 205/55R16-os téligumikat. Szeretném megtudni, hogy ez mennyiben befolyásolja az autó viselkedését. Kell -e valami rosszra számítani a kisebb kerékátmérõ miatt?

És van még valami. Mivel a felnik 8" szélesek, a kérdésem az lenne, hogy nyárra tehetünk-e rá 245/50R16-os gumit. Igy a kerékátmérõ a gyárihoz képest nem változik csak egy kicsit, és azt is felfelé. A gumi szélessége miatt szenvedhet -e az autó károsodást, illetve jelent -e ez valamilyen veszélyt a menettulajdonságok tekintetében?

Megtisztelõ válaszát elõre is köszönöm:

Õsz Attila

Kedves Attila!

A kelleténél kisebb kerékátmérő bizonytalan úttartást, kormányzást okozhat, nagyobb fékezésnél kitörhet az autó fara. Egyszóval a biztonságot veszélyezteti. Vannak típusok, amelyek viselkedésén kisebb különbség még egyáltalán nem érződik. Ez a hatás autótípusonként más és más, nem tudom a Camry mennyire érzékeny erre. Fel vannak más szerelve az abroncsok, nem lehet még őket becserélni a helyes méretre?

A 8x16" felnire ideális a 245/50 R16 méret és váltóként is jó. Használata növeli a fogyasztást, sprődebbé teszi a rugózást, könnyen megvezetődik a nyomvályúkon, a futómű alkatrészeinek kopását is intenzívebbé teszi stb.

Üdv:

Gumidoki

Nyolcas van az akciós gumiban

Amikor rakták fel a felnire azt láttam az egyiken, hogy forgás közben a hosszanti barázdák kisebb nyolcast írnak le

Tisztelt Gumidoktor!

Itt a tél, és a téligumi akció.Vettem 4-et az olcsóbbikból,de legalább gyári új.Amikor rakták fel a felnire azt látom az egyiken,hogy forgás közben a hosszanti barázdák némi 8-ast írnak le.Kérdem a szakembert ez nem lehet gond? Nem,ez semmiség. A kiegyensúlyozás az láthatóan sikerült. Kérdésem,:káros lehet a 8-as a menettulajdonságra,vagy a futómûre,ha igen,van -e v.milyen tûrés vagy szabvány az ilyesmire,v.indokolt lehet a garanciális csere? Visszavigyem?Vagy csak akkor ha rázná az autót?Sajna nem ott szerelték ahol vettem,mert nem volt nálam a felni,de számlát kértem hogy szakszervíz szerelte.

Köszönöm:

B. Vilmos

Kedves Vilmos!

Amennyiben ez a deformáció olyan mértékű, hogy a futóműre káros legyen, azt érezni fogja Ön is vibrációk, elhúzás stb. formájában. Amennyiben ez bekövetkezik, haladéktalanul érvényesíttesse garanciaigényét! Ha semmit nem érez vezetés közben, akkor ne tulajdonítson neki jelentőséget.

Üdv:

Gumidoki

Xsarára 185/65-ös gumit vettem

Az eredeti abroncsméret 195/55R15, de 185/65-öset vettem, ami nem váltóméret

Kedves Gumidoki!

Az egyik Hipermarketben ma vásároltam Citroen Xsarámra gumit.(Sportiva)Az eredeti mérete az autónak 195/55R15. Amit vettem az 185/65R15.

Sajnos nem ez a váltómérete már tudom,mert a /60 kellett volna. Ez Picasso-ra való lenne.De mégis azt kérdezném,hogy mi van ha nem cserélem vissza,hanem feltetetem? Ha csak az a baj,hogy csal az óra,akkor nem érdekel,mert ez téli gumi (nem száguldozok vele).

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Így van, rossz méretet vásárolt. Szerintem ez a jóval nagyobb méret bele fog érni a futóműbe, kerékívbe. Ha nem, akkor is feleslegesen terheli vele a futóművet. Én azt javaslom, még újonnan cserélje be egy helyes méretű garnitúrába.

Üdv:

Gumidoki

Clióra 195/50 R15-ös abroncs

Meddig bírhatja a Clióra jelenleg szerelt 13-as helyett felszerelt 195/50 R15-ös abroncs?

Kedves Gumidoki!

99es Cliora szeretnék a jelenlegi 13" acélfelnik helyett 195/50/R15 abroncsmérettel rendelkezõ alufelniszettet hosszutávon használni. Fizikailag minden ok, felment szépen rá, rugózási komfort csökkent, fogyasztás nõtt. Mire számíthatok futómûügyileg, meddig fogja bírni? Vhol itt olvastam, hogy harmadolta, negyedelte egy Polonak a futási idejét a csere miatt. Esetemben is ilyen drasztikus az amortizálódás?

Köszönöm válaszát!

Kedves Érdeklődő!

Sajnos nem túlzóak a Polo esetében felmerült számok... Persze ezt nagyban befolyásolja a vezetési stílus, a felhasználás jellege, illetve az is, hogy a tankcsapdás budapesti utakon, vagy inkább jobb minőségű vidéki utakon, autópályákon használja autóját.

Sajnos a hazai útminőség még a gyári kerékméretekkel szerelt autók futóművét is kikészíti, nagyobb kerékkel ezt a hatást csak katalizáljuk.

Üdv:

Gumidoki

Golf V-re 7x16-os felni

1,6-os, 2004-es évjáratú Golf V-ös 7,5x16-os felnijére szeretnék gumit venni

Kedves Gumidoki!

7,5*16-os felnire szeretnék gumit vásárolni. Az autó Golf ötös 1,6ccm 2004-es évjáratu. Az lenne a kérdésem, hogy milyen méretü/ek/ felenek meg rá, és ön szerint melyik lenne az ideális választás.

Válaszát elöre is köszönöm:

Mazsola

Kedves Mazsola!

Ebben az esetben egyértelműen a 205/55 R16 a helyes méret.

Üdv:

Gumidoki

45-ös tempó felett üt a gumi

Használt, 185/65-ös gumi 45 felett üt; az egyik szerelő szerint a felni, a másik szerint a gumi rossz

Kedves Gumidoki!

Nem tudom hogy tud-e segíteni, de azért meg kérdezem. Az autómon 185/65/14 es téli gumi van és 45 km/h óra felett ráz a kormány és nem tudom mi lehet a balya. Az egyik szerelõ szerint a felni a másik szerint a gumi a hibás. A gumit használtan vettem ahogy a felnit is. A gumi még szinte új de a felni viszont elég rossz. Vettem 2 új felnit és amikor elvittem a szerelõhoz azt monta hogy a gumi rossz. Nem tudna valamit mondani?

Elõre is köszönöm:

Király Krisztián

Kedves Krisztián!

Látatlanban csak annyit tudok mondani, hogy vagy az abroncs(ok), vagy a felni(k), vagy pedig a nem megfelelő centrírozás okozhatja első körben a problémát. Mivel a kerekeket használtan vette, nagy valószínűséggel ott keresendő a jelenség oka. Ezért írom mindig, hogy a használt gumi vagy felni sok bosszúságot okozhat.

Centrírozógépre szerelve és ott megpörgetve látszik, hogy a gumi, és/vagy a felni üt-e? Ezt kéne egy korrekt gumisműhelyben ellenőriztetni.

Üdv:

Gumidoki

Fiestára Michelin Alpin gumik

Újonnan vett Ford Fiestámat nyári gumikkal adták, 2 hónapig használt téli gumit vennék rá

Kedves Gumidoki!

Nemreg vettem egy Uj Ford Fiesta-t es sajnos nyari gumikkal adtak (175/65R14). Volna elado Michelin Alpin 165/70R14 -es teli gumi ami a tavaly telen volt vasarolva es csak 2 honapot volt az auton. Allitolag 95%-os. Ha van rajta forgasirany es annak megfeleloen volt hasznalva na meg a profilmelyseg is megfelelo lesz, akkor on szerint erdemes lenne megvasarolni ezeket a gumikat? Mi a velemenye a Michelin Alpin gumikrol? Erdemes megvenni?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Az új autókat mindig nyári abronccsal adják, legfeljebb akcióban adnak hozzá 4 télit is. A méret korrekt, remek téli váltója a gyárinak. Én mindig - ezért most is - azt hangoztatom, hogy egy bizonytalan előéletű használt abroncs mindig lutri. Hiába csak 2 hónaposak, az abroncsszerkezetben 2 nap alatt is lehet maradandó kárt tenni... Ez persze nem jelenti azt, hogy alkalmanként ne lehetne kifogni valóban jó állapotú használt abroncsokat.

A Michelin Alpin prémium kategóriás, forgásirányos mintázat. Nem rossz termék, de szegmensében messze nem a legjobb.

Üdv:

Gumidoki

Mazda, 195 vs. 205

93-as évjáratú Mazda 626-osom alufelnije 7x15-ös, erre szeretnék nyári gumit vásárolni

Kedves Gumidoki!

'93-as évjáratú Mazda 626 2.0-osomon a gyári méret 195/65 R14. Az alufelnim 7X15-ös, erre szeretnék nyári gumit vásárolni. Az adott paraméterekkel elvileg 195/60 R15-ös gumi jó lenne rá, de a szerelõm inkább a 205/55-öst javasolja erre a felnire, szerinte a 195 ugyan még éppen jó, de a 205 az igazi-a keskenyebb gumi hamarabb fog elkopni, mert széthúzza a felni. Én viszont nem szeretem a "sínautó" effektust, ami a hazai utakon elég gyakori.

1. Ön szerint melyiket válasszam?
2. A Dayton D200 jó választás lenne?

Köszönöm:

K. Balázs

Kedves Balázs!

Technikailag mindkét méret nyugodtsággal felszerelhető a 7x15" felnire. Azonban az Ön aggályait és a magyar utak minőségét figyelembe véve én a 195/60 R15-t ajánlanám.

A Dayton a Bridgestone harmadmárkája, minősége és árszínvonala ennek megfelelő. A Debica, Barum, Matador márkákkal van kb. egy nívón.

Üdv:

Gumidoki

Chevrolet Lacettire téli gumi

Jelenleg 195/55 R15-ös gumi van a felnin, mekkora lehet a téli gumi?

Kedves Gumidoki!

Most vettünk egy Chevrolet Lacettit! Nagyon egyedi a mérete 195/55R15! Érdeklődni szeretnék,hogy milyen méretü téligumit lehet erre a méretre tenni!

Válaszát előre is köszönöm:

Bánhegyi Ferenc

Kedves Ferenc!

Két megoldás van, vagy a gyári felnin használ 185/60 R15-öt télen, vagy pedig vásárol egy szett 14"-os lemezfelnit az autóhoz és azokra szereltet 185/65 R14 (esetleg 175/70 R14) méretet.

Üdv:

Gumidoki

Gumicsere új Suzuki Swiften

Új Swiftem vékonyka, 165/70 R14-es gumijait szeretném 185/60 R14-re cserélni

Kedves Gumidoki!

A kérdésem a következő lenne:új suzuki swift típusú személygépkocsimon szeretném kicserélni a vékonyka(165/70r14-es)gumikat 185/60r14-re(gyári 14-es lemezfelni maradna),megtehető ez? Ha nem akkor milyen paraméterekkel rendelkező gumit tegyek rá 185/? R14-ben? Vagy érdemesebb lenne inkább R15-ös gumit feltenni felnivel? Akkor viszont a 195/50-es el jobban járok anyagilag,ha jól tudom,persze ha befér!

Válaszát előre is köszönöm:

Tóth Béla

Kedves Béla!

Az új Swift 165/70 R14-es gyári méretének a 195/60 R14 a legpontosabb váltómérete. E helyett használható a 185/65 R14 is.

Természetesen a 15" is működhet, ebben a Swift gyárilag 185/60 R15-öt használ. A 195/50 R15 semmiképpen nem jó, nagyon kicsi erre az autóra.

Üdv:

Gumidoki

Citroën C4 coupé felni ET-száma

Ismét bővebben az ET-számról, Citroën-perspektívából

Kedves Gumidoki!

Kezdeném mindjárt a legelején: Be kell vallanom, nem igazán értem mit is takar valójában az úgynevezett ET szám. Ez ugyanis témaként akkor merült fel bennem, mikor alu felni választásra került a sor és a tuning katalógusokban találkoztam elõször vele (ráleltem már a totalcar oldalán erre a témára a gumi ügyeknél és ott el is van szakszerûen magyarázva, de sajnos nem értettem meg pontosan). Citroen C4 coupém van 1.6 HDI 110 lóerõs motorral, a gyári felnik 16-osak 205/55R16 gumikkal. Az autót tuningolni szeretném, ami a kerekeket sem kerülné el. Mindenképp nagyobb átmérõjû felniket szeretnék rá és a motor adta lehetõség szerint szélesebbeket (természetes hogy csakis váltóméret jöhet számításba, mert -fõleg- nem akarok bekeverni a menetstabilizálónak, ami kitûnõen mûködik). Eleinte 19-es felni volt számításomban (minél nagyobb annál szebb alapon), de pillanatnyilag mégiscsak a 18-asoknál maradok, mivel nem szeretnék elveszíteni túl sokat a komfortérzetbõl sem, ugyanis már a 18-asokkal is eléggé peresedik a gumi (váltóméret szerint: 225/40 18) és nem szeretném emiatt jobban érezni az út egyenetlenségeit. Továbbá -nem tudom, hogy ez befolyásolja-e az ET számot- olyan alu felnit szeretnék, amely küllõzete sülyesztett, azaz nem a felni peremétõl kezdõdik, hanem bentebbrõl, a felni peremétõl számított kb. 50 mm-tõl. Annak már utánna jártam, hogy az új felni mérete legalább 8x18-as lesz, de az ET szám egy picit bekevert.

A következõ kérdéseim lennének: 1. Mi is ez az ET szám, mi a jelentõsége és ha lehetséges hétköznapi nyelven kérném a magyarázatot,hátha sikerül megértenem? :-) 2. Az új felni mérete szerint mennyi az ET szám (külön 8x18 és 8x19-es méretre)? 3. Az új gumik (méret szerint 225/40 18 és 235/35 19 -táblázatból úgy láttam ezek lennének a gyári szerinti váltók) + felnik megerõltetõek lennének a motor számára? (gondolom a 235/35 19-es már igen)

A lehetõ legjobbakat és kellemes ünnepeket kívánok:

Kémenes Attila

Kedves Attila!

Kérdéseire a válaszaim a következők:

 1. Az ET-szám a felni felezősíkja és a felni felfogatási síkja közötti távolság mm-ben. Ezt úgy tudja elképzelni, hogy gondolatban elfelezi a középvonalánál a felnit. Ez a sík általában nem esik egybe a felni kerékagyra való felfekvési síkjával. A két sík közötti mm-ben mért távolság az ET. Angol nyelvű magyarázat, ábrával.
 2. Tudtommal a C4-kerék négycsavaros felfogatású, ezért eléggé korlátozottak a lehetőségek 18", főleg 19"-os felni tekintetében. Az biztos, hogy egy ilyen nagy és széles felni kicsi ET-vel lehet csak jó a C4-re, ez kb. 15-20 között kell legyen.
 3. Váltóméretnek a 225/40 R18 és a 225/35 R19 jöhet szóba. Biztos, hogy egy ilyen széles kerék visszavesz az autó dinamikájából, sokkal sprődebbé teszi a rugózást és növeli a fogyasztást. Ezen kívül jelentősen megviseli a futómű elemeit a gyári méret használatához képest, valamint számolnia kell a fokozott sérülésveszéllyel (és a nagy méret miatt igen magas csereárakkal) is.

Hasonló szépeket és jókat kívánok én is Önnek!

Üdvözlettel:

Gumidoki

Toyota Camry gumimérete

Jó az 1994-es Camryre a 205/55 R16-os gumi?

Kedves Gumidoki!

Pár napja vettünk egy 1994-es évjáratú Toyota Camry-t. Az autón 205/55 R16-os méretû nyári gumik vannak alufelnin.

Jó ez a méretû gumi az autóra? Mi a Camry gyári gumimérete? Erre a felnire milyen méretû téli gumit ajánl?

Válaszát elõre is köszönöm:

Õsz Attila

Kedves Attila!

A '94-es Camry alapmérete a 205/65 R15. Ebből kiindulva nem lehet a 205/55 R16 gyári méret. A 215/55 R16, esetleg a 205/60 R16 sokkal jobban illik az autóra.

Télre én a 205/60 R16-ot ajánlom, ha ragaszkodik a 16"-os felnihez. Amennyiben nem, akkor egy megfelelő felnin visszaváltanék a 205/65 R15-re.

Üdv:

Gumidoki

Téli gumi (télen-)nyáron

Nyáron is érdemes téli gumival közlekedni?

Tisztelt Dr. Gumi!

Szamitasaim szerint olcsobb telen-nyaron teli gumit hasznalni a gyorsabb kopas ellenere is mint evente 2x kifizetni a csere utan jaro munkadijat (Nyugat-Europaban elek). Van-e valami muszaki/biztonsagi indok amely miatt megiscsak nyari gumit kellene hasznalnom nyaron?

Valaszat elore is koszonom!

Kedves Olvasónk!

Azt szoktam mondani, hogy még mindig jobb téli gumit használni nyáron, mint nyárit télen. Ez persze nem jelenti azt, hogy nyári időszakban ne lennének hátrányai a téli abroncsnak, sőt! Sokkal intenzívebb kopásra, hosszabb fékutakra számíthatunk ezzel a megoldással. Igazi kánikulában pedig a hidegre hangolt keveréke miatt valósággal megéghet a téli abroncs mintázata, ami felkeményedéssel és drasztikus tapadásvesztéssel járhat. Ha tehát téli abroncsot használ télen, a fentiekkel mindenképpen számolnia kell.

A legjobb - és több éves használat esetén leginkább rentábilis - megoldás a külön nyári és téli komplett kerék.

Üdv:

Gumidoki

Eltérő alufelni-szélesség

Netes áruházban rendeltem téli gumit alufelnivel, de nagyobb felnit kaptam

Kedves Gumidoki!

Az egyik internetes áruháztól szerelt kereket rendeltem téli gumival alufelnivel. (dunlop Wsp M3+Alessio Lord alufelni) Az autó vadonatúj Toyota Corolla Verso 2.2 d-4d. A szállító az általam rendelt 6.5*16-os felni helyett 7.5*16-os felnivel szállította le a kerekeket. Kérdéseim:

1. Használható-e ez a párosítás?
2. Okozhat-e az autónál mûszaki illetve garanciális problémát.
3. A 205/55R16-os gumit egyáltalán fel szabad szerelni 7.5*17-os felnire.

Válaszát elõre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

1. Igen, ha a felni egyéb paraméterei (osztókör, középfurat, ET) megfelelők az autóhoz.
2. Nem, ha az első pontra igen a válasz.
3. Igen, ez a gumiméret 5,5-7,5" széles felnikre szerelhető.

Üdv:

Gumidoki

Nyári gumi választása

Tavasszal nyári gumit vennék, ballonos, úthibákat elnyelő típust

Kedves Gumidoki!

Nyári gumit vásárolok jövõre tavasszal és lágy jó tapadású ugymond ballonos érzésû úthibákat lágyan elnyelõ gumit keresek tippet tipust szeretnék kérdezni..!Méret 205/55R16, most Fulda van rajta

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Ilyen abroncs pl. a Pirelli P7, ez a mintázat egyik erossége. Alapvetoen tesztekbol tud tájékozódni az egyes mintázatok tulajdonságai iránt.

Itt a Totalcaron is talál gumiteszteket, de az autoteszt.lap.hu vagy a www.a5.hu weboldalakon is van ilyen. Ha német oldal is jó, akkor a www.reifentest.com-ot is ajánlom!

Üdv:

Gumidoki

Golf V-re illő alufelni

Illik rá a 205/45 R17 vagy 205/50 R16-os gumi?

Kedves Gumidoki!

Golf v-re rendeltem alufelnit. Mérete 6*17. Kérdésem az lenne, hogy mekkora méretü gumi illik rá. Én 205/45 R17 v.205/50 R16-os ra gondoltam.

Előre is köszönöm:

Laci

Kedves Laci!

Biztos, hogy 6 col széles a megrendelt 17"-felni? Ha 17" a felni, akkor hogyan jött számításba a 16"-os gumi?

Amúgy az ötös Golfra 205/50 R17, vagy 225/45 R17 méret való 17"-ban.

Üdv:

Gumidoki

Gumiméret 15 colos felnihez

1990-es Suzukira szeretnék 15"-os felnit, a kerékátmérő megváltoztatása nélkül

Tisztelt Gumidoki!

Olyan kérdéssel fordulok Önöhöz, hogy milyen méretû gumit vásároljak 15"os felnihez 1990-es suzuki swift típusú gépkocsihoz,ha a kerék átmérõjét nem szeretném megváltoztatni?

Válaszát elõre is köszönöm!

J. Levente

Kedves Levente!

A 155/70 R13 gyári méretből kiindulva a 195/45 R15 lehet ez a méret.

Üdv:

Gumidoki

Abroncsméreti mi micsoda

Nem tudok eligazodni a felni szélességi jelölésén

Kedves Gumidoki!

Olyan problémám van,h nem nagyon tudok eligazodni a felni szélesség jelölésén (7x17, 7,5x17 + ilyenek)...

Itt a 17 az átmérőt jelöli, de a 7; 7,5; az mit? A széleséget jelölik? Hogy kell a szélességet átszámolni mm-be? A 225/45 R 17-es gumihoz milyet válasszak?

Köszönöm:

Riczu

Kedves Riczu!

Jól sejti: egy felni pl. 7,5x17" méretjelölésében a 7,5 a felni szélességének colban megadott mérőszáma. Átszámolása: 1 col = 25,4 mm. Egy 225/45 R17 abroncsmérethez 7-8,5" széles felnik választhatók.

A Totalcaron megtalálható váltómérettáblázat tartalmazza az egyes gumiméretekhez ajánlott felniszélességeket is!

Üdv:

Gumidoki

1,6-os Leonra 205-ös vagy 225-ös abroncs

1,6-os Seat Leon autómon gyárilag 195/65/R15-ös gumik vannak, 205/55/R16-os vagy 225/45/R17-esre cseréljem?

Kedves Gumidoki!

Seat Leon 1.6 Sportline autómra, amelyen gyárilag 195/65/R15-ös gumik vannak 5*100 ET 38-as felnin, szeretnék 205/55/R16, vagy 225/45/R17-es abroncsot feltenni. Melyik méretet válasszam, illetve ahhoz milyen felnit javasol?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm:

Cseh János

Kedves János!

Mindkét méret megfelelő az autóra, sőt 17"-osban a 205/50 R17 is választható. Költségkímélési és sérülésvédelmi (lásd magyar útminőség...) okokból én a 16"-ost javasolnám 5x100x57 6,5x16" ET42 felnin.

Üdv:

Gumidoki

Furcsán árazott Snowsport abroncs

Miért kerül kétszer annyiba a 210-es Pirelli Snowsport 195/55, mint a /50?

Kedves Gumidoki!

Autóm gyári kerékmérete 195/55/R15. A gumigyárak azonban rendkívül utálják ezt a méretet, és konkrétan a Pirelli Snowsport 210-es esetén KÉTSZER annyiba kerül a 195/55, mint a /50. (Tehát vagy veszek két télit a meglévő két télimhez, vagy veszek 4 újat, és még egy pizzára is marad.) Tudom, hogy a keskenyebb gumi kevésbé komfortos, azt is tudom, hogy illik váltóméretet tenni. Milyen következménye van annak, ha kisebb a gumi átmérője? Nem lehet a futóművet úgy beállítani, hogy ne legyen probléma belőle?

Egyszerűen fáj az a tudat, hogy megsarcol egy gumigyár azért, mert olyan méret a gyári. Tudom, hogy a 195/50 a legelterjedtebb, de nem hiszem el, hogy felébe kerül előállítani, mint a kicsit nagyobbat.

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Ha megfigyeli, a kommerszebb méretek általában minden gyártónál ártámogatottak. Ilyen az Ön által említett 195/50 R15, de pl. a 195/65 R15, vagy a 205/55 R16 is. Tehát nem Önt büntetik, hanem némely méreteket áraznak be alacsonyabbra. Ez nem a gyártási költségekből, hanem piaci stratégiai megfontolásokból adódóan van így.

Az autó és annak futőművének paraméterei bizonyos gumiméretekkel van összehangolva, amelyen változtani nem ajánlott, sőt balesetveszélyes! A futóművet sem lehet természetesen állítgatni adott gumimérethez. Így biztonságunk érdekében le kell nyeljük ezt a békát, Ön sem vesz meg 38-as cipőt, csak mert az akciós, ha 43-as a lába... Viszont vannak kompromisszumos megoldások, amelyet az Ön esetében a 185/60 R15 méret téli használata jelent.

Üdv:

Gumidoki

1,3-as Coltra vegyek-e Yokohama télit?

1,3-as Colt téligumi-mérete 185/55 R15. Megvegyem-e a Yokohama V901-es télit, amit ajánlottak?

Kedves Gumidoki!

Kérdésem a következő lenne. Az 1,3-as Coltra 185/55 R15 gumiméret van előírva télre. Ajánlottak rá egy Yokohama V901-es téli gumit és kíváncsi vagyok hogy érdemes e ezt a gumit megvenni vagy pedig más típust válasszunk-e, mert sajnos erről a gumiról nem találtam tesztet. Utolsó kérdésem pedig mivel hogy a téligumi a gyári lemezfelnire menne rá a leszerelt nyári gumit felni nélkül télen, hogy célszerű tárolni.

Válaszát köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

A méret tehát adott. Én az árkategóriájában nem a Yokohama téli mintázatát tartom a legjobb választásnak...

Pl.: www.startgumi.hu.
A tárolásra vonatkozóan: hűvös, száraz, sötét, mérsékelten szellőző helyen nem egymásra fektetve, hanem állítva, időnként forgatva javasolt a leszerelt abroncsok téli pihentetése.

Üdv:

Gumidoki

Golf V-re alufelni

Miért nagyobbak általában az alufelnik a lemezfelniknél?

Kedves Gumidoki!

Milyen méretü alufelni szerelhető golf v.-re? Miért tesznek nagyobbabbat aluból mint lemezfelniből?

Köszönöm:

Balázs

Kedves Balázs!

Golf V-re 15"-tól kezdve akár 19"-os felni is felszerelhető, utóbbi persze nem igazán a magyar utakra való. A megfelelő felni alapméretei: 5x112x57.

A felnikhez tartozó gumiméretek a következők:

 • 195/65 R15
 • 205/55 R16, 225/50 R16
 • 205/50 R17, 225/45 R17
 • 225/40 R18
 • 225/35 R19

  A nagyobb méretű könnyűfémfelnik emelik az autó megjelenését, javíthatják a menettulajdonságokat.

  Üdv:

  Gumidoki

 • Megane II-re 205-ös vagy 225-ös gumi?

  205/50-es vagy 225/45-ös gumit tegyek Renault Megane Grandtour-om 17-es felnijére?

  Kedves Gumidoki!

  Egy renault megane II grandtourom van, 16 16V-s motorral. A mostani gumiméret 195/65 R15. A kérdésem az, ha szeretnék rá 17-es felnit akkor arra milyen gumit válasszak: 205/50 R17 v. 225/45 R17. Számolgattam a mérettel és arra jutottam,h nem tér el jelentõsen egyik gumi átmérõje sem a mostanitól. Csak a szélességével lehet probléma. Gyárilag ugyan a 205-öset adnak hozzá, ha kérjük, de a 225-össel jobban nézne ki, a fogyasztása viszont nõ egy kicsit és nem megy majd annyira a kocsi. Vagy ezek a jelenségek elhanyagolhatók?

  Elõre is köszönöm a választ:

  Riczu

  Kedves Riczu!

  Valóban mindkét 17"-os méret választható a gyári 195/65 R15 helyett. Használat szempontjából - szerintem - lényegi különbség nincs a kettő között.

  Üdv:

  Gumidoki

  Lada 2105 versenyfelni

  4x98-as osztókörű, 7x15 colos versenyfelni használható 2105-ös Ladán?

  Kedves Gumidoki!

  Az utcai ladám versenyfutóműve megköveteli a versenyfelni használatát, azonban ennek beszerzési ára és lehetősége sem hétköznapi, így szeretném, ha nagy biztonsággal meg tudnám tenni a rendelésem. A beszerzendő típus: TEAM DYNAMICS RACING 1-osztókör 4x98, méret 7x15 coll, et23.

  Kérem a fent említett jellemzők alapján szíveskedjék számomra jelezni, hogy ezen ET méret és szélességi méret alapján használható-e ez a típus/a lada 2105 gyári adatai: 4x98, et 29, 5-5,5x13/.

  Köszönöm:

  Füredi Balázs

  Kedves Balázs!

  A méretadatok szerint megfelelő a kinézett felni az autóra. De gondolom, amennyiben hozzáértő helyen rendeli meg, ott is megerősítik ezt. A leírtakon kívül fontos a felni középfurata is! Erre is fordítson figyelmet!

  Üdv:

  Gumidoki

  KeresésKeresés

  IndapassIndapass