Hány évig használható egy gumiabroncs?

Viszonylag jó mintázatú, 54 ezer kilométert futott, 1999-es gumit érdemes-e lecserélni?

Kedves Gumidoki!

1999-es elsőszerelt Michelin MXT abroncsok vannak a verdámon, 54000 km-t futottak. A kérdésem az lenne, hogy önmagában az abroncsok életkora miatt indokolt-e a cseréjük? A mintázatuk még viszonylag jó.

Köszönettel:

Roland

Kedves Roland!

Amennyiben nem csúszkál az abroncs, nem csikorog, tehát nincs megkeményedve a futófelület, valamint nem láthatók rajtuk repedések, még elgurulhatnak egy ideig. Általában az abroncsok cseréje - profilménységtol függetlenül - 6-7 éves korukban ajánlott.

Üdv:

Gumidoki

Amit az ET-számról tudni kell

Milyen tulajdonságokat kell figyelembe venni felni vásárlásakor?

Kedves Gumidoki!

Érdeklõdöm, hogy mit jelent a keréktárcsa méreteinél az ET=36. Aluflelni vásárláshoz mit kell figyelembe venni?

Tisztelettel:

Totya

Kedves Totya!

Az ET-szám vagy besajtolási mélység a felni szimmetriatengelyének a felszerelési/felfekvési síktól való eltérése mm-ben. Kiszámolni nem lehet, csak táblázatból kikeresni, az egyes autótípusok ET-tűrése más és más. Éppen ezért nagyon fontos adat egy új felni kiválasztásakor. Emellett természetesen alapvető a helyes osztókör és középfurat figyelembe vétele is.

Üdv:

Gumidoki

Pirelli centrírozása 40 grammal

Sok vagy kevés a centrírozáskor felrakott 40 gramm?

Kedves Gumidoki!

Anyukám autójára vásároltunk négy darab új Pirelli Snowcontrol gumiabroncsot, 155/70 R13-as méretben. Felszereltettük új, gyári Fiat felnikre, hogy a téli-nyári csere ne legyen gond házilag. A gumiszervizes viszont csalódottan közölte, hogy elég jelentős mennyiségű súlyt kell a kerekekre tennie. A kérdésem az, hogy normális-e, illetve egy prémiummárka termékénél elfogadható-e ha kerekenként 30-40g-ot kell felszerelni a kiegyensúlyozott futáshoz?

Üdvözlettel:

Gergely Gábor

Kedves Gergely úr!

A centrírozás elengedhetetlen része a kerékszerelésnek. Minden abroncs és felni összeszerelve különböző helyre különböző mennyiségu súlyokat kér. Személyabroncsoknál 80 gramm alatt a súlyigény normálisnak tekinthető, így az Ön abroncsai esetében sincs semmilyen extremitásról szó. Megjegyzem, a súlyigény jöhet a felni miatt is, nem feltétlenül a gumi a ludas a dologban...

Sok tízezer élvezetes és biztonságos kilométert kívánok Önnek új abroncsaival!

Üdv:

Gumidoki

Corsára BF Goodrichet, vagy valami mást?

Az örök kérdés: milyen téli gumit vegyek?

Kedves Gumidoki!

Olvastam a neten Andrea kérdését a télugomuval kapcsolatban az Opel Corsahoz. Én szintén hasonlót szeretnék kérdezni.

Opel Corsa-ra szeretnék téli gumit venni. A Kormoran ára kedvező, de több helyen is olvastam h ez alacsonyabb kategóriájú. Hosszú távon jobban megérné ha Kléber-t vagy Continental-t vennék. Ár-érték arányban melyik a legjobb a három közül, vagy van valami más ajánlatod?

Válaszod előre is köszi:

Andrea

Kedves Andrea!

A BFGoodrich a Kleberrel együtt a Michelin-csoport másodmárkája. Szerintem nyugodtan megvásárolhatja a Kleber helyett, minoségileg hasonló termék ez is.

Üdv:

Gumidoki

Téli és nyári gumi egyszerre

Hatóságilag engedélyezett a téli és nyárigumik együttes használata?

Kedves Gumidoki!

Hatóságilag engedélyezett a téli és nyárigumik együttes használata? Pl: hajtott tengelyen téligumi, másik tengelyen nyárigumi.

Köszönettel:

Kovács József

Kedves József!

Hatóságilag csak az van előírva, hogy egy tengelyen lévő abroncsok mintázata azonos kell legyen, feltéve, hogy a profilmélységük 1,6 mm-nél nagyobb.

Így tehát a válasz: igen.

Üdv:

Gumidoki

Eltérő ET-számú felni Daihatsun

Jó állapotú, de eltérő ET-számú acélfelni használható-e?

Kedves Gumidoki!

Napokban sikerült hozzájutnom egy egész jó állapotban lévő acélfelnihez ami a paramétereit tekintve jónak tűnik, csak az ET szám zavar picit.

Kérdésem az lenne, hogy ezt tudom e használni?

Tipus: Daihatsu Charade '94 Sedan. Eredetileg 4.5*13 4*100*56 ET45 os van rajta. Váltófelni pedig: 5.5*14 4*100*57 ET35 lenne

Tanácsát elõre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Ennél a cserefelninél a középfurat sem tökéletesen az autóhoz passzoló, csak a csavarokkal pedig nem elégséges a központosítás.

Bár a két felni szélessége is eltérő (4,5" és 5,5"), ez nem indokolna ekkora ET-eltérést. Véleményem szerint ez a kerék túlságosan kilógna a kerékjáratból. Egy próbát esetleg megér...

Lehetoség szerint keresgéljen tovább!

Üdv:

Gumidoki

Mazda 323F gumi váltómérete

A 17"-os méret számomra már kicsit aggasztó.

Kedves Gumidoki!

Tudom, hogy már számtalanszor leírták, hogy gumi váltómérettel kapcsolatban nézzem a link-et, de a gyári 185/65R14-es gumira az alábbiakat ajánlotta fel: 195/55R15 ill. 205/40R17. 16"-os felnire én nem találtam megfelelõ váltóméretet és a 17"-os méret számomra már kicsit aggasztó lehet.

Tudna tanáccsal szolgálni arra volnakozólag, hogy egy 17"-os felni (a 14-es után) nem lesz-e már olyan nagy, hogy az a futómû illetve a menetstabilizálás rovására megy majd?

A másik kérdés, hogy létezik-e esetleg egy kompromisszumos megoldás 16"-ra.

Köszönöm válaszát elõre is:

Ricardo

Kedves Ricardo!

Általában nem javasolt 2 colnál nagyobbat váltani felni tekintetében, csak ha a tuning már a futóművet is érinti. A 185/65 R14-ből kiindulva 16"-ban a 195/50 R16, vagy a 205/45 R16 is lehet váltóméret.

A 205/40 R17 szerintem sem a magyar utakra való méret...

Üdv:

Gumidoki

Téli gumi Corsára

A legjobb ár/érték arányú téli gumit szeretném az Opel Corsámra.

Kedves Gumidoki!

Opel Corsa-ra szeretnék téli gumit venni. A Kormoran ára kedvezõ, de több helyen is olvastam h ez alacsonyabb kategóriájú. Hosszú távon jobban megérné ha Kléber-t vagy Continental-t vennék. Ár-érték arányban melyik a legjobb a három közül, vagy van valami más ajánlatod?

Válaszod elõre is köszi:

Andrea

Kedves Andrea!

Az abroncsok között is vannak - mint minden más terméknél - prémium-, másod- és harmadmárkák. A Kormoran harmad-, a Kleber másod-, míg a Conti prémiummárkának mondható. Ennek megfelelően alakul áruk is. Egyértelmű, hogy a legjobb szolgáltatást, tulajdonságokat, a legmagasabb technológiai színvonalat a prémiummárkák kínálják a többiekhez képest legmagasabb árakon. Egy Corsa méretű és teljesítményű autón lehet, hogy nem is használható ki a prémiummárka által nyújtott plusz, erre az autóra remek választás egy jó középkategóriás abroncs, mint pl. az Ön által felsoroltak közül a Kleber.

Üdv:

Gumidoki

Nem felcserélhető méret

Abnormális kérdés: 195/60 R15 felcserélhető-e 195/65 R15-össel?

Kedves Gumidoki!

Elsõre biztos abnormálisnak fog tűnni a kérdésem.

Az autóm kerekeinek gyári mérete 195/60 R15. A szomszédomnak van egy garnitúra alig használt 195/65 R15-ös téligumija, amit nekem adna. Azt mondta, hogy nyugodtan feltehetem õket a /60-asok helyére, főleg mivel én elég lassan vezetek.

Azt szeretném kérdezni, hogy valóban nem árt a kocsinak a csere?

Köszönettel:

Tamás

Kedves Tamás!

Nem abnormális a kérdés, jó, hogy feltette! A két méret ugyanis - sajnos - nem felcserélhető egymással.

A 195/60 R15 helyett sokkal jobb lenne egy 185/65 R15 méret télire.

Üdv:

Gumidoki

Rejtélyes kagylós kopás

Skoda Octaviám kötelező szervize során a hátsó gumikon kagylós kopást állapítottak meg annak ellenére, hogy a lengéscsillapítók jók.

Kedves Gumidoki!

Néhány napja jártam kötelezõ szervizen Skoda Octaviámmal és az inspekció során felfedezték a hátsó kerekek kagylós kopását, mely kapcsán futómű és lengéscsillapítás mérésére került sor. Ezen mérések nem mutattak ki semmi rendellenességet.

A gumik a gyárilag szerelt Matador márkájúak. Tekintve, hogy közeledik a tél, azt szeretném tudni - így gumicsere elõtt -, hogy tüzetesebb vizsgálat alá kell-e vetnem a futóművet a fenti jelenség kapcsán.

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Nem tudom, a Skoda használati utasításában szerepel-e, hogy időnként (kb. 8000 km-enként) érdemes cserélni az első tengely kerekeit a hátsókkal. Ez ugyanis megelőzi, vagy messze kitolja az említett probléma megjelenését. Előfordul ugyanis, hogy a motor elöl, hajtás elöl felépítésű autóknál a hátsó tengelyen lévő abroncsok annyira egyenlőtlen terhelést kapnak, hogy kialakul a fűrészfogas kopás.

Erre még katalizátorként hat a használat módja, tudniillik ha szinte csak a sofor ül egy terheletlen autóban, és többnyire nagy távolságokat, magasabb sebességtartományokban így teljesít, még inkább jellemző ez a jelenség. Vannak olyan széles mintaárkokkal, nagy mintablokkokkal kialakított mintázatok, amelyek fokozottan hajlamosak a fűrészfogazódásra. Ilyenkor persze a futómű mérésekor nem találnak hibát.

Lehet, hogy ez a háttere az Ön problémájának is...

Üdv:

Gumidoki

Legyen-e keskenyebb a téli gumi?

Célszerű-e keskenyebb téli gumit választani, előnyösen hat-e a téli menettulajdonságokra?

Kedves Gumidoki!

Azt hallottam, hogy célszerű télre keskenyebb gumit választani, mert kevésbé csúszik jégen, hóban. Valóban megtehetõ-e a keskenyebb gumi választása, illetve valóban elõnyösen hat a téli menettulajdonságokra?

Lehet-e 186/65 helyett 175/65-ös gumit feltenni?

Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

A hír igaz, ha van lehetőség a gyári méret lefelé váltására, abban az esetben célszerű keskenyebb és magasabb oldalfalú abroncsot választani télire. Arra kell figyelni, hogy az új méret átmérője megegyezzen, illetve csak minimálisan térjen el a gyáriétól!

Ez az Ön esetében akkor kivitelezheto, ha 14" a kiinduló méret. 185/65 R14 helyett ugyanis használható a 175/70 R14, de a 185/65 R15 nem váltható lejjebb ugyanazon a felnin. Amit Ön írt, az nem jó váltás.

Üdv:

Gumidoki

Felnis gumi téli tárolása

Hogyan kell szabályosan tárolni télen a gumit felnivel?

Kedves Gumidoki!

Érdeklõdnék, hogy a gumit felnivel hogyan kell szabályosan tárolni télen? Fűtött helység? Állítva? Fektetve? A tárolt gumit valamivel be kell kenni tárolásra? A téli gumi keréknyomásának nagyobbnak kell lennie, mint a négy évszakosnak? Kerék típus: 185/65/R15.

Üdv!

Kedves Érdeklődő!

Általánosságban: az éppen "pihenő" abroncsok tárolhatók felnin is, de leszerelt állapotban is. Attól függően, hogy ez hogyan történik, a tárolás módja is eltérő. Felszerelt állapotban egymásra fektetve, nem állítva, esetleg felfüggesztve, leszerelt állapotban állítva, néha forgatva, nem függesztve ajánlatos a raktározás. Ez hűvös, sötét, mérsékelten szellőző, száraz, kiegyensúlyozott klímájú helyen történjen, távol napfénytől, kemikáliáktól.

A téli abroncsba 0,2 barral nagyobb nyomás ajánlatos, mint az ugyanolyan méretű nyári gumiba.

Üdv:

Gumidoki

Tehermentesítő gyűrű Altóra

Suzuki Altóra az agy kiképzése miatt tehermentesítő gyűrű nélkül tette fel a gumis az alufelniket.

Kedves Gumidoki!

Adott egy Suzuki Alto, és hozzá négy darab alu felni. A probléma a következõ: nem lehet rárakni a tehermentesitõ gyűrűt, mert az agy nem úgy van kiképezve. Ettõl függetlenül a gumis felrakta a felniket, de azért félek nehogy baj legyen. Mi a megoldás?

Elõre is köszi:

wfera

Kedves WFera!

Én nem használnám így az autót... A gyűrűnek fontos szerepe van!

Megoldás lehet egy mérethelyes tehermentesítő gyűrű megvásárlása, de csináltatni is lehet ilyet. Felnikkel, tuninggal foglalkozó üzletek, valamint gumis szakműhelyek tudnak ebben Önnek segíteni.

Üdv:

Gumidoki

Alufelni Kia Rióra

Kia Rio 185/65x14 kerekekkel jött ki, acélfelnivel; alufelnit keresnék hozzá.

Kedves Gumidoki!

Az új Kia Rió autó 185/65x14 kerekekkel jött ki, acélfelnivel. Alufelnit keresnék hozzá. A szalonban a 195/55x15 méretet mondták 5,5"-os felniszélességgel, de a kereskedelemben a 7"-ost ajánlják. Kérdésem, hogy melyik a megfelelõ. Az alufelnit nyári használatra szánnám.

Üdv:

István

Kedves István!

Váltóméretnek kiváló a 195/55 R15 a gyári helyett a Rióra, ez pedig 5,5-7" széles felnire szerelhető. Természetesen az optimális választás egy középértékű, mondjuk 6,5x15" felni, de a 7x15" is jó.

Üdv:

Gumidoki

Vegyek-e használt téli gumit?

Gondban vagyok. Van 2 db használt 205/65R15-ös Bridgestone gumim. Milyen márkát vegyek? Esetleg jobb megoldás lenne, ha Opel szervízben vennék 4 db használt Michelint?

Kedves Doktor Úr!

Gondban vagyok. Téli gumit vásárolnék egy Opel Omegára. Van 2 db használt 205/65R15-ös Bridgestone gumim. Nem tudom, hogy vegyek két újat ebbõl a méretbõl, vagy 4 újat a 195/65R/15-bõl. A következõ kérdésem pedig az, hogy milyen márkát vegyek?

Minden szerelõ mást ajánl - Kléber, Barum, GT Radiál,Falken (max:15 000 Ft/db). Esetleg jobb megoldás lenne, ha Opel szervízben vennék 4 db használt Michelin-t (állítólag 80%-osak)?

Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

A használt gumit nem javasolnám. Az Omega gyári méretét kell figyelembe venni a döntéskor, ha az 195/65 R15 volt, akkor ne kerüljön rá 205-ös és fordítva!

A lényeg még, hogy mindenképpen 4 egyforma méret kerüljön az autóra! A gumisok azt a márkát ajánlják, amellyel foglalkoznak. Ezek, amiket leírt, nagyjából egy kategóriában szereplő márkák. Ide tartozik még pl. a Ceat, Uniroyal, Sava, Fulda stb.

Üdv:

Gumidoki

Civices tépelődés

A Honda Civic 1.6 Sportomra 195/60R15 vagy 195/65R15 téli gumi + felni kerüljön?

Kedves Gumidoki!

Óriási dilemmám van, melyen Te biztosan tudsz segíteni. Szóval van egy Honda Civic 1.6 Sportom gyárilag 205/55R16 méretű gumikkal, melyre kéne a téligumi + felni. A felni végül is megvan, gyári lemezfelni (6X15"-os), nem trükközök más méretű aluval. A gond a gumi mérete: 195/60R15 vagy 195/65R15?

Megkérdeztem több szakit és márkakereskedést is, az egyik ezt mondja a másik azt, gondolom, ami nekik üzletileg jobb. A dilemma, hogy a gyári mérethez a 195/65 passzol (4 mm az eltérés), ráadásul ez az olcsóbb méret. Van ahol márkakereskedésben is ezt szerelik télire.

Van aki szerint viszont a 195/60-at kell felrakni, mert a /65 már túl ballonos, magas a gumi oldalfala, emiatt bizonytalanabb, imbolygósabb lesz az autó futása. Továbbá a többi (nem Sport) Civicet is ilyen méretű gumikkal szerelik gyárilag. Viszont ez vagy másfél centivel kisebb átmérőjű, mint a gyári méretem, emiatt az autóm is lejjebb kerülne, ami nem biztos, hogy jó ötlet (főleg télire), hiszen az autó a spoilerek miatt már így is eléggé "lent" van, a járdaszigeteknél, fekvőrendőröknél így is nagyon kell vigyáznom.

Szóval gumidoki, kérlek segíts! Melyiket válasszam? Ja és még valami: szerinted hihetek az újságokban megjelenő gumiteszteknek (mindenhol a Good Year és a Dunlop a nyertes), vagy ez csak marketing?

Üdvözlettel:

Szatai Tibor

Kedves Tibor!

A Sport Civic 15"-os váltómérete - amennyiben 205/55 R16 gumikkal szerelik gyárilag - a 195/65 R15.

Üdv:

Gumidoki

Ford Focus Trendre téli és nyári gumik

Ford Focus Trend 1,4i-n 195/65-ös nyári gumik vannak. Milyen méretű legyen a téli?

Helló Gumidoki!

Vásároltunk egy Ford Focus Trend 1,4i személygépkocsit. Jelenleg 195/65-ös gumik vannak rajta. Most szeretnénk téli gumikat vásárolni. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen méretet javasol. Szükséges-e a jelenleginél kisebb gumit vásárolni majd a nyári használatra is?

Kedves Érdeklődő!

Ebben az esetben a gyári méretet - mint az új Focus gyári alapméretét - javaslom téli használatra is. Ezt lejebb nem lehet váltani.

Üdv:

Gumidoki

Olcsó téli gumi kiválasztása

Olcsóbb kategóriás 185/65R15 téli gumira van szükségem.

T. Gumidoktor!

185/65R15 téli gumira van szükségem. Az olcsób kategóriából ajánlatok: Kormoran, Ecotec, Matador. Van-e minőségi különbség közöttük? (A Kormoran allítólag Michlein utánzat az Ecotec pedig Continental.)

Köszönettel:

Turi Sándor

Kedves Sándor!

Én a felsoroltak közül kell választani, én a Kormoranban bíznék leginkább.

Üdv:

Gumidoki

Nubira téli gumi

Daewoo Nubira III (Lacetti) autóhoz keresek téli gumit.

Üdv!

Daewoo Nubira III (Lacetti) autóhoz keresek téli gumit. A nyári gumi-ajánlás kizárólag 195/55/R15.

Lehet-e más méretű téli abroncsot feltenni? (pl. 185/65(60))

Kedves Érdeklődő!

A Nubira téli mérete lehet a gyári, de visszaválthat 185/60 R15-re is, sőt, visszaválthat egy megfelelő 14"-os felnin 185/65 R14-re is.

Üdv:

Gumidoki

Mennyire legyen hideg a hideg?

A gumi a benzinkútig vezető úton értelemszerűen felmelegszik, így állítom be 2,2 barra.

Kedves Gumidoki!

A nyomást hideg guminál kell beállítani, de én eddig mindig a benzinkútnál állítottam be. Ilyenkor a gumi az odaúton értelemszerűen felmelegszik, így állítom be 2,2 barra (G Astra). Eddig nem tapasztaltam a gumira visszavezethető instabilitást, nyikorgást, imbolygást - ezek szerint elég 4-5 percig, egy tankolás erejéig hagyni kihűlni őket? Vagy eddig csak szerencsém volt es inkább vegyek otthonra egy pumpát es egy nyomásmérőt?

Kedves Címzett,

A hidegen mért guminyomást úgy kell értelmezni, hogy értelemszerűen nem egy egyórás autópálya-vágta után kell beállítani azt, hanem lehetőség szerint indulás előtt, illetve közvetlenül utána. Ha 1-2 km-t városi tempóban megtesz az elso gumisig, vagy kútig, az még bőven belefér.
Fontos, hogy a benzinkutak elhanyagolt mérőiben ne bízzunk vakon, sokkal korrektebb egy gumisműhelyt útba ejteni és ott a rendszeresen hitelesített mérőműszerrel belőni a kívánatos értéket.

Üdv,

Gumidoki

BFGoodrich: mi fán terem?

Eredendően 4x4- specialista, de egyre jobb személymintázataik is vannak.

Kedves Gumidoki!

Szeretném a véleményét kérni az alábbi gumiabroncsról: BFGoodrich Winter G.

Kedves Címzett,

A BFGoodrich a Michelin-csoportba tartozó másodmárka. Eredendően 4x4- specialista, de egyre jobb személymintázataik is vannak. Személyes tapasztalatom nincs a kérdéses mintázattal kapcsolatban, de szerintem nem lehet rossz választás.

Üdv,

Gumidoki

Illusztrált Kispók-tanács

Mekkora értékre kell beállítani a Kispolski kerekeiben a légnyomást?

Kedves Gumidoki!

Annyit szeretnék csak kérdezni, hogy mekkora értékre kell beállítani a Kispolski kerekeiben a légnyomást? Gondolom az első kettőben alacsonyabbra kell... talán. Eddig még nem találtam erre vonatkozó adatokat.

Kedves Címzett,

Minden abroncsnyomásértéket az autó gyártója határoz meg. Erre vonatkozóan a KisPolski kezelési könyve azt írja, hogy hidegen az első kerekeké 1,4, a hátsóké 2,0 bar kell, hogy legyen:

Üdv,

Gumidoki

Hol árulnak slicket?

Érdeklõdni szeretnénk személygépkocsira való drag-slick gumik után.

Kedves Gumidoki!

Érdeklõdni szeretnénk személygépkocsira való drag-slick gumik után. Magyarországon tényleg csak versenyzõk vásárolhatnak ilyet? Ha nem, akkor hol lehet kapni 100%osokat (mert 80-90%osokat mindenhol lehet)? Melyikeket ajánlaná egy hátsókerekes gépre, gyorsuláshoz?

Kedves Címzett,

Ha jól értem slick-versenygumit keres gyorsuláshoz. Vannak ugyanis kifejezetten drag-gumik, amelyek nem feltétlenül slickek... Ilyen abroncsokat itthon nem könnyű beszerezni. Ez persze méretfüggő. Ha valamilyen jellemzően európai méretű slick-gumi kell, akkor be kell fáradni a megfelelo gumikereskedőhöz; Pirelli esetében pl. az Abroncs Kereskedőház az illetékes, Michelin-, vagy Yokohama-ügyben az Alcar-Agrogumi stb.

Ha valamilyen - tényleg speciális méretű - drag-gumira van igény, akkor valamelyik amerikai autóalkatrészimporttal foglalkozó céget ajánlom, akik tudnak behozni ilyet; pl. Hebonline,Atlantic Motors, Amero-r, stb.

Üdv,

Gumidoki

Gyors kopás

A problémám, hogy az elsõ gumim lekopott majdnem kopásjelzõig (most:2mm).

Tisztelt Gumidoki!

Tavasszal vettem egy garnitúra 185/55R14-es Michelin Pilot SX GT gumit. Használtan vásároltam, 4mm-rel. Kb.3000-3500 km-t mentem vele nyáron elég gyorsan (80-140), hegyekben (Pilis,Bükk). A problémám, hogy ezalatt az elsõ gumim lekopott majdnem kopásjelzõig (most:2mm). Sok gumis dicsérte ezt a típust sportossága miatt, ezt én is csak megerősíteni tudom, mert hihetetlen amiket néha "megenged".
A kocsi gyári kerékmérete 155/80R13. A felni 6*14-es ET33, plusz a nagyobb fék miatt előre 6 mm-es pogácsát kellett felszerelni. Kérdésem az, hogy Ön szerint mi okozta ezt a szerintem nagyon gyors kopást? Rendszeresen járok futómûveshez, de akkor a 185/60R14-es téli kereket rakom fel. A hátsó kerekek 6-7mm-t koptak.
Válaszát elõre is köszönöm!

Kedves Címzett,

Ha nagyon gyakran próbálgatja, hogy a gumi mit "enged még meg", akkor nincs min csodálkozni. A tapadásért intenzív kopással fizetünk.
Egy gumi már jócskán túl van a csúcsformáján 4 mm-es korában. Egy nyári abroncs, főleg egy sportosabb, szélesebb méretű 3 mm-es profillal már cserére érett... Tekintettel arra, hogy egy ilyen új abroncsnak 8-8,5mm a kezdő profilmélysége. Ehhez hozzáadódhat az a tény, hogy nem tudjuk milyen korú a kérdéses abroncs.

Üdv,

Gumidoki

Uno problemo

Az ET28-as felni egy kicsit - szerintem - kilógna a kocsi alól.

Kedves Gumidoki!

Két kérdéssel fordulok hozzád, az egyik hogy a 91 utáni Unóra jó e a 7x15, 4x100, ET28-as alufelni, szélesség(lehetõleg ne lógjon ki a kocsi alól:), illetve csavarlyuk-távolság szempontjából?
A másik kérdés pedig az, hogyha jó az imént említett felni, akkor milyen méretű a legkisebb oldalfal-szélességû gumi ami jó rá (persze a gumi külsõ átmérõje ne változzon a gyárihoz képest)?

Kedves Címzett,

AZ Uno gyári osztóköre a következő: 4x98x58. Így a 4x100-as felni csak speciális csavarokkal szerelhető fel. Ezen kívűl, ha a 15" felni középfurata nagyobb, mint 58 mm, központosító gyűrű is kell bele.
Az ET28-as felni egy kicsit - szerintem - kilógna a kocsi alól, véleményem szerint ide olyan 32-35-ös ET kell. Lehet, hogy jobb lenne egy másik felnit választani... Gumiméret szempontból sem könnyű a helyzet, az elég kicsi gyári méretet nem könnyű felváltani nagyobbra. Ez 15" 175/50 R15, esetleg 195/45 R15 lehet.

Üdv,

Gumidoki