Kezes vagyok - elkerülhetem a behajtást?

2009.08.10. 10:28 Módosítva: 2009.08.10. 10:28

Tisztelt Hiteldoktor!

2008. októberében élettársamnak vállaltam kezességet egy autóhoz, amelyre 1,1 millió forint hitelt vett fel 4 évre (Bank+). Közben persze jött a gazdasági válság, és mi is szétmentünk. Havonta tartom vele a kapcsolatot, és eddig minden rendben is volt a törlesztéssel, de most anyagilag nehéz helyzetbe került. A bankot felhívta, de ők csak a futamidő hosszabbítását ajánlották fel, ami 25 ezer forintba kerül, és havi kb. 2000 Ft-ot jelentene. Hitelátvállalás nincs a banknál. A tartozás 1.900.000 Ft.

A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen megoldást tudna ajánlani, mert gondolom, ha bebukik a hitel, akkor viszik az autót, és jönnek behajtani (bár az élettársamnak van állása, ha jól tudom, rajtam is behajthatnak).

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

Kezességvállalás esetén valóban behajtást kezdeményezhetnek a készfizető kezes ellen, valamint a KHR (BAR) listára is felkerül. Ha a bank által felajánlott könnyítések nem segítenek Önöknek, akkor az eszköz értékesítését tanácsolom, mert jobban járnak, mintha a bank visszaveszi és elkezdi az értékesítést, hiszen az időben elhúzódhat, és jelentős többletköltséggel járhat. Ha a tartozása nagyobb, mint az eszköz piaci értéke, akkor a banknál kell kezdeményezni a megállapodást (részletfizetést) vagy egyéb forrásból kell fedezni a különbözetet.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor