Készfizető kezes lesz a vevő. Jó így?

2010.03.23. 10:48 Módosítva: 2010.03.23. 10:48

Tisztelt Uram!

Van egy autóm, amire hitelt vettem fel és most szeretnék másik autót vásárolni. A mostani autóm sajnos "túlhitelezett", így hitelátvállalással nem fogom tudni eladni. Jelenleg olyan ajánlatom van, hogy a forgalmiba bekerülne egy üzemben tartó, aki emellett készfizető kezességet vállalna bankomnál. Ez mennyire jogszerű, illetve nyújt nekem biztonságot, mint hiteladósnak?

Köszönettel: György

Tisztelt György!

A leírt megoldási lehetőség csak korlátozott biztonságot nyújt Önnek, hiszen az autó a használó birtokában lesz.

Ha az Ön nevén marad a hitel (hiába születik akár ügyvédi/közjegyzői megállapodás), a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így elsőként Öntől fogják követelni a kiegyenlítést.

Levelében nem jelezte, hogy a törlesztőrészleteket az üzemben tartó fogja-e fizetni, vagy megosztják a díjakat. Ha teljes egészében az üzemben tartó rendezi a részleteket, akkor az az átvállalásnak felel meg, így jogilag is rendezhető lenne a tulajdonviszony és a fizetési kötelezettség sorsa.

Ön akkor kerülhetné el a kockázatokat, ha csak akkor adja át az autót a használónak, ha a tulajdonjog és ezzel együtt a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség finanszírozóval előzetesen egyeztetett, jogilag tiszta átvállalása megtörténik.

Tisztelettel:
Hiteldoktor