Kinyílt a légzsák=gazdasági totálkár?!

2010.07.02. 12:19

Összetörtem a hitelre vásárolt autómat.

5 évre vettem fel rá a kölcsönt, 1 év telt el, Integrált casco van rá kötve. A kárszakértő azt mondta, lehet, gazdasági totálkárra írják az autót, mert kinyílt a kormánylégzsák. Én összeszámoltam, kb. 300 000 Ft-ból lehetne megjavítani. Az autóm egy 2000-es évjáratú Ford Focus. Lehetséges ez? Illetve hogy lehetne ezt elkerülni, mert szeretném megtartani az autót.

Kedves Érdeklődő!

A biztosítótársaságok a kár mértékének megállapításakor a gépjármű kárkori értékét és a bekövetkezett kár mértékét hasonlítják össze.

Amennyiben a kárszámítás alapján a gépjármű javítása gazdaságilag nem kifizetődő, abban az esetben megállapítják a gazdasági totálkár tényét.

Lehetősége van a számítás felülvizsgálatát kérni a biztosítótársaságtól, ha a megállapított kártérítési összeggel nem ért egyet.

Érdemes lenne a biztosítónál érdeklődni arra vonatkozóan is, hogy az egyezségre történő kárrendezéssel elkerülhető-e a gépjármű totálkárossá nyilvánítása. Amennyiben igen, abban az esetben mérlegelhető az, hogy az így felajánlott kártérítési összeg elegendő-e a gépjármű eredeti állapotának visszaállításához.

Általánosságban elmondható az is, hogy a finanszírozó társaságok hozzájárulnak a gazdasági totálkárt szenvedett gépjárművek javíttatásához és a szerződés folytatásához, abban az esetben, ha a gépjármű szakszerű javítását igazoló műszaki szakértői vélemény bemutatása megtörténik.

Erre vonatkozóan azt tanácsolom, hogy egyeztessen a hitelt nyújtó pénzintézettel is.

Üdvözlettel
Hiteldoktor