Totálkáros Renault eladása

2011.02.23. 13:57

Tiszteletem!

Van egy 5 éves Reanult Megane kombim, amit havas körülmények között totálkárra törtem (az eleje totálkár, se előre se hátra, javíttatás min. 800.000 Ft lenne).

Ilyenkor ezt hogyan tudom értékesíteni roncsautóként?

A biztosító és a bank félinformáció szerint ez bogoztam ki:
- Én beadom a kárbejelentőt a biztosító felé.
- Ők felmérik az értékét majd ez alapján meghatároznak egy összeget, amit kifizetnek a banknak.
- Miután a bank megkapta a pénzt kiadják nekem a törzskönyvet meg egy meghatalmazást, hogy roncsautóként értékesíthetem.

Holnap megint felhívom a bankot, hogy mondják el értelmesen mert ma háromszor képtelenek voltak rendesen tájékoztatni, de szeretném ha más hozzáértő személy is leírná, mi a pontos menete ennek.

Előre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt esetben általában a következőkre lehet számítani:

A biztosító meghatározza az autó káridőponti értékét és ezzel együtt azt is, hogy a roncs mennyit ér. A roncs értékének megállapítása általában úgy történik, hogy a biztosítóval szerződésben álló roncskereskedő ad árajánlatot a roncsra.

A biztosító a káridőponti értékből levonja a roncs értékét (és ha van egyéb díjakat is) és a fennmaradó részt utalja a jogosult részére.

A roncsot a biztosítóval szerződésben álló kereskedő meghatározott időn belül köteles az általa ajánlott (és a kárelszámolásban feltüntetett) roncsértéken megvásárolni. Ez az idő biztosítónként változhat, érdemes ennek utána járni.

Ha a tartozás összege magasabb, mint a kártérítési összeg:

Természetesen van lehetőség arra, hogy Ön keressen vevőt a roncsra, de a bank a kárelszámolás szerinti roncsérték alatti értékesítéshez nagy valószínűséggel nem fog hozzájárulni.

Szintén kétséges, hogy a gépjármű törzskönyvét Önnek adnák ki. Általában ennek menete, hogy a roncs vételárát a bankhoz kell befizetni, a pénz beérkezése után, az adásvételi szerződés birtokában a vevő, vagy a vevő meghatalmazottja jogosult a törzskönyv átvételére.

Amennyiben a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség magasabb, mint a biztosító által fizetett kártérítési összeg és a vevő által fizetett vételár együttesen, a fennmaradó tartozás Önt terheli. Ha alacsonyabb, a túlfizetést a bank köteles kifizetni Önnek.

Ha a tartozás összege alacsonyabb, mint a kártérítési összeg:

Akkor a kártérítés beérkezése után a bank kiállítja az elidegenítési és terhelési tilalom, valamint opciós jog törlésére vonatkozó papírokat, kiadja a törzskönyvet és a roncs normál módon értékesíthető. Ehhez nem szükséges a bank meghatalmazása sem.

Tisztelettel:
Hiteldoktor