Átvállalással eladnám, de csak bankon keresztül

2011.03.05. 13:31 Módosítva: 2011.03.09. 18:42

Hirdetem Opel Astra 1.4 Enjoy, 2007-es évjáratú autómat. Hogyan történne ennek banki úton történő átvállalása? Sokan jelentkeznek ügyvédi úton, de abba nem szívesen megyek bele. Ezzel kapcsolatban szeretnék tájékozatást kérni.

Köszönettel:
Tamás

Kedves Érdeklődő!

Az átvállalás menetéről és a szükséges dokumentumokról a hitelintézet telefonos, személyes ügyfélszolgálatán, vagy a honlapon lehet információkat szerezni.

Általánosan elmondható, hogy a pénzintézet által kért dokumentumokat be kell nyújtani a bírálathoz. Kedvező döntést követően személyesen kerülhet sor az átvállalási szerződés és a kapcsolódó papírok aláírására. Az aláírásra a banknál, vagy a képviseletében eljáró irodákban van lehetőség. Az átvállalás díja pénzintézetenként változó, van, ahol az átvállalt tartozás százalékában, van, ahol fix összegben határozzák meg az ilyenkor fizetendő díjat. A pontos mértékről és feltételekről szintén az ügyfélszolgálaton kaphat tájékoztatást.

Ha az Ön nevén marad a hitel, hiába születik közjegyzői, ügyvédi megállapodás, a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így Öntől és a Kezestől fogják követelni a kiegyenlítést. Elméletileg a gépjármű marad a fedezet, hiszen az is Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás.

Mindenképpen azt javasoljuk, ragaszkodjon a tulajdonjog és ezzel együtt a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség finanszírozóval előzetesen egyeztetett, jogilag tiszta átvállalásához.

Tisztelettel
Hiteldoktor