Gazdasági totálkár a hiteles autón

2011.03.25. 11:36

Tisztelt hiteldoktor.

Múlt év december közepén parkoló autómba belementek oldalról, két ajtó sérült, meg az első sárvédő,semmi olyan fő szerkezet nem sérült ami indokolttá tenné az autó további üzemelését. Mégis a biztosító gazdasági totálkárként könyvelte el az autót. Kérdeztem őket, hogy mennyi a javíthatósági határértrék, de nem kaptam választ. Mivel hiteles még a gépjármű, és ha a felajánlott összeg nem fedezi a hitelt, akkor mik a lehetőségeim hiszen én vétlen voltam. Kérem, segítsen megoldást találni, mert teljesen tanácstalan vagyok.

Köszönettel:Norbert

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosító társaságok a kár mértékének megállapításakor a gépjármű kárkori értékét és a bekövetkezett kár mértékét hasonlítják össze. Amennyiben a kárszámítás alapján a gépjármű javítása gazdaságilag nem kifizetődő, abban az esetben megállapítják a gazdasági totálkár tényét. Érdemes lenne a biztosító társaságtól a gépjármű káreseményére vonatkozó kárszámítást kikérni, amennyiben azt még nem bocsájtották a rendelkezésére. A kárszámítás alapján lehetősége van a megállapított totálkár felülvizsgálatát kérni a biztosító társaságtól.

Érdemes lenne a biztosítónál érdeklődni arra vonatkozóan is, hogy az egyezségre történő kárrendezéssel elkerülhető-e a gépjármű totálkárossá nyilvánítása. Amennyiben igen, abban az esetben mérlegelhető az, hogy az így felajánlott kártérítési összeg elegendő-e a gépjármű eredeti állapotának visszaállításához.

Totálkár esetén általánosságban elmondható, hogy a hitelszerződés lezárásra kerül, hiszen a hitel fedezetéül szolgáló jármű nem nyújt kellő fedezetet. A szerződés lezárására a kártérítési összeg beérkezésének vagy a roncs értékesítésének/roncsérték befizetésének napján kerül sor, de az ügymenet pénzintézetekként eltérhet. A szerződés lezárását követően a hátralévő tartozás egy összegben válik esedékessé. Az esetlegesen fennmaradó tartozás részletfizetési lehetőségeiről a hitelt nyújtó pénzintézetnél érdeklődhet. Vannak olyan finanszírozó társaságok amelyek hozzájárulnak gazdasági totálkár esetében a szerződés folytatásához, amennyiben Ön vállalja a szakszerű javíttatást és ennek megtörténtét szakértői véleménnyel igazolja, erről a finanszírozóval kell előzetesen egyeztetni.

A leírtakkal kapcsolatban érdemes lenne a finanszírozóval és a biztosító társasággal felvenni a kapcsolatot.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor