Mintha a bank nem szeretné, hogy fizessünk

2011.04.11. 18:00

Tisztelt hiteldoki!

A kérdésem a következő:

2007-ben vettem CHF alapú hitelre egy autót, aminek akkor 3,7mft volt a vételára. 2010 decemberig 3,6mft-ot kifizettünk és kértünk egy ajánlatot a hitel lezárására. A lezárás 2,85mft-ba került volna, az autó értéke 2,3 - 2,5mft ezért úgy döntöttünk, hogy tovább fizetjük a hitelt. Sajnos januárra elért minket a válság. A havi 105-115ezer ft-os részleteket amik a 8500ft-os casco-t is tartalmazzák, már nem tudjuk sokáig fizetni. Kértünk a CIB banktól egy ajánlatot. Azt kértük, hogy havonta casco-val 40.000ft körül alakuljon a törlesztő részlet és a futamidő tolódjon ki. Az ajánlat megjött és a következőket tartalmazta: 12 hónapig fizessünk 40.000ft-ot+casco (ez még úgy ahogy beleférne), aztán egy év elteltével fizessünk 43 hónapig havi 70.000ft-ot+casco! Egyrészt ez a törlesztő részlet már nem is felelne meg nekünk másrészt a hitelünk így további KB 650.000ft-al nőne! Arról nem is beszélve, hogy az árfolyam és kamat változásokat is hozzá számolnák, ezzel tolva ki a futamidőt!

A kérdésem az lenne, hogy tényleg ennyi amit tehetünk? Így segít a bank, hogy visszafizessük a hitelünket? Nekem inkább úgy tűnik, hogy ez arra megy ki, hogy ne tudjunk fizetni. Törvényes ez? Nem lehet semmi mást tenni ebben az ügyben?

Köszönettel István

Tisztelt Érdeklődő!

A lehetséges tanácsadáshoz szükség lenne a szerződés paramétereinek pontos ismeretére, ezek hiányában csak feltételezett véleményt tudunk nyilvánítani.

Fontos tudni, hogy a gépjármű finanszírozási szerződések maximálisan adható futamidejét mind a felügyeleti szervként működő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiadott ajánlás, mind a finanszírozó maga szabályozza. A maximum időtartam függhet a szerződés megkötésének időpontjától, a gépjármű életkorától stb.

Az Ön által leírtakat indokolhatja például, hogy a futamidő fentiekre tekintettel nem növelhető olyan mértékben, hogy a törlesztő részlet az Önök által kívánt összegre csökkenjen. Ezért a bank átmeneti könnyítést biztosított a kért összeggel, bízva abban, hogy a 12 hónap alatt esetleg Önökre nézve kedvező változások történnek és azt követően vállalni tudják a magasabb részletet.

Azzal minden esetben számolni kell, hogy a szerződésből eredő fizetési kötelezettséget kérni fogja a bank, azaz az árfolyam változástól nem tudnak eltekinteni. A futamidő növelése, valamint a tőketartozás későbbi időpontban történő megfizetése (átmeneti könnyítés) a fizetendő kamat emelkedésével jár együtt.

Az, hogy a hitel, a kamatok és az árfolyam különbözet rövidebb, hosszabb futamidő alatt, de maradéktalanul visszafizetésre kerüljön, a finanszírozónak is érdeke, ezért nem igazán tételezhető fel, hogy szándékosan a nem fizetést kívánják előidézni. Javasoljuk, forduljon az ügyfélszolgálathoz és érdeklődjön, milyen ütemezések lehetségesek még, amik esetleg közelebb állnak az Ön anyagi körülményei mellett történő törlesztéshez.

Tisztelettel:
Hiteldoktor