Összetörték, vétlen voltam. Én fizetek?

2011.04.11. 18:00

Kedves Hiteldoktor!

Szeretném megtudni mi a következménye annak, ha egy vétlen lizingelt autóba mentek bele hátulról. Valóban elviszi a bank az autót, mi meg fizethetjük tovább a részletet, de nincs autónk? Kérem adjon tanácsot, mi tévők legyünk, hiszen az autó létfontosságú számunkra.

Köszönettel
Erzsébet

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által adott információ sajnos nem elegendő ahhoz, a felvázolt eset lehetséges következményeiről tájékoztatást tudjunk adni.

Általánosságban elmondható, hogy a vétlen gépjárműben keletkező kárt a vétkes kötelező gépjármű felelősség biztosítása megtéríti. Ebben az esetben a javítóval és a biztosítóval szükséges egyeztetni, majd a finanszírozó meghatalmazása alapján a kártérítési összeg a biztosító társaságtól felvehető.

Kivételt képez a gazdasági, vagy műszaki totálkár. Gazdasági totálkár esetén a finanszírozóval egyeztetve lehetőség van a javíttatásra és a finanszírozási szerződés folytatására. Megtörténhet azonban, hogy a kártérítési összeget részben, vagy egészben bekéri a finanszírozó és azt a fennálló tartozás csökkentésére fordítja.

Műszaki totálkár esetén a finanszírozási szerződés fedezete megsemmisül, ezért a szerződés megszűnik, a teljes tartozás egy összegben esedékessé válik. A tartozást csökkenti azonban a kártérítési összeg, amit a biztosító társaság a finanszírozónak utal. A roncs értékesítését szintén a finanszírozóval kell egyeztetni, amennyiben a kártérítési összegen felül marad fenn tartozás, a roncs vételárát is be szokta kérni a bank, ezzel tovább csökkentve a tartozás. Természetesen az is megtörténhet, hogy a roncsot a finanszírozóhoz le kell adni és az értékesítésről ők gondoskodnak, de a befolyt pénz ekkor is jóváírásra kerül Önnek az értékesítés költségeinek levonása után.

Tisztelettel:
Hiteldoktor