Kisember vs. nagy pénzintézet

2011.05.09. 18:36

Tisztelt Hiteldoktor!

Van egy Suzuki Swiftem, amit 2008-ban vásároltam hitelre, a Budapest Autó szolgáltatásait igénybe véve. Minden papírt a Suzuki-kereskedés intézett. Most hogy már lassan 3 éve fizetem a felvett 2.700.000Ft hitelből lett 4.200.000Ft hitel. Amikor ezt megtudtam, szerettem volna megválni a hiteltől és az autótól is hitelátvállalással. A banktól azt a választ kaptam mint írásban mint telefonon, hogy náluk ez nem lehetséges. Viszont sem a hitelszerződésben, sem az üzletszabályzatban nincsen benne ilyen pont, hogy ez nem lehetséges. Ebben az esetben mit tehet a magam fajta kis ember egy nagy pénzintézettel szemben???

Várom válaszát.

Tisztelettel.:
András

Tisztelt Érdeklődő!

Nincs információnk olyan jogszabályról, ami kötelezővé tenné a finanszírozók számára a hitelátvállalás lehetőségének biztosítását.

Általánosságban elmondható, hogy a szerződési feltételeknek, üzletszabályzatnak rendelkeznie kell arról, milyen jogai és kötelességei vannak az adósnak, valamint arról, hogy az adott konstrukcióval milyen módosítások engedélyezettek. Ha a szerződésben az átvállalás lehetősége nem szerepel, akkor véleményünk szerint a kizárás hiánya nem a lehetőség biztosításával egyenlő. Erről azonban a dokumentumok birtokában egy jogászt lenne célszerű megkérdezni, esetleg a finanszírozó felügyeleti szervétől tanácsot kérni.

Tisztelettel:
Hiteldoktor