Bizalmi kérdések egy márkaszervizzel

2011.09.12. 15:05

Tisztelt Hiteldoktor!

Pár hete majdnem vettem egy BMW-t. A kocsi egy márkaszervizben bizományban volt, a tulajdonossal előre megírták az adásvételit, a tulajdonos jelenleg külföldön még kb. 2 hónapig. A megvételre a márkaszerviz azt javasolta, hogy én kifizetem az összeget, és ők erre kifizetik a hitelt, amire megkapják majd a törzskönyvet, amit ide adnak. Normális ez az eljárás? Mi van, ha nincs rendben a törzskönyv (pl. több hitel is van rajta, időközben más kiváltja, stb.)?

Én azt javasoltam, hogy ügyvédi letétbe helyezem a vételárat, amit akkor fizet ki az ügyvéd, ha a törzskönyvvel minden rendben van. Ebbe nem mentek bele. Javasoltam, hogy bármilyen megoldásra nyitott vagyok, de ők csak az ő eredeti elképzelésüket hajtogatták. Ráadásul értetlenkedtek, hogy miért nem bízok meg a márkaszervizben. Mondtam nekik, hogy bennük megbízom, de nem tőlük veszem az autót, ők csak közvetítők.

Úgyhogy végül az autót ott hagytam. Mai napig nem tudom, hogy csak rugalmatlan ügyintézéssel, vagy egy potenciális csalással álltam szemben.

Véleményét az üggyel kapcsolatban előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Véleményem szerint Ön teljesen érthetően, indokolt körültekintéssel járt el. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy az a tény, hogy a finanszírozó kiadja a törzskönyvet, még nem jelenti feltétlenül, hogy az autó szabadon értékesíthető. Számos példa volt arra, hogy a vevő a törzskönyvvel érkezett az okmányirodába saját nevére íratni az autót, és csak ott derült ki, hogy az eszköz foglalás alatt áll.

Az Ön által leírt esetben megoldást jelenthet az is, ha a vásárlás minden körülményét szerződésbe foglalják és ebben kitérnek arra is, hogy amennyiben a gépjármű átírása az eladónak, vagy a bizományosnak felróható okok miatt nem valósulhat meg, a szerződés semmisnek tekintendő és a megfizetett vételár Önnek visszajár. Ugyanakkor egy ilyen tartalmú szerződés csak egy -akár több évig tartó - polgári peres eljárás alapja lehet, attól még a pénz nem áll azonnal az Ön rendelkezésére.

Az esetről természetesen nem lehet egyértelműen kijelenti, hogy tudatos csalás szándéka állt fent, vagy bevett napi gyakorlat. Mindennel együtt azt javasoljuk, hogy adásvétel esetén a jövőben is ragaszkodjon az Ön teljes biztonságát szavatoló eljáráshoz.

Tisztelettel:
Hiteldoktor