Ellopták az autóm, nem adják a törzskönyvet

2011.10.05. 11:46 Módosítva: 2011.10.05. 11:48

Kedves Hiteldoktor,

ellopták az autónkat. Igaz bekértek minden rendőrségi papírt. Annyit mondtak, hogy fizessük tovább minden hónapba. Így is lett: most jár le a 6 év, de azt mondták, hogy a törzskártyát nem kapom meg, mivel az nekem nem kell semmire. De én ragaszkodom hozzá, ha van kocsim ha nincs. Kifizetem a hitelt igy jár nekem a kártya. Ön szerint jogom van hozzá hogy megkapjam? És a banknak kötelesége ezt odaadni?

 

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtak alapján nem teljesen egyértelmű, hogy mi indokolja a bank elutasító válaszát.

Fontos tudni azonban, hogy lopás esetén a törzskönyvnek két sorsa lehet azt követően, hogy a rendőrség az illetékes okmányirodának megküldi a nyomozás felfüggesztő/megszüntető határozatot.

Az okmányiroda a határozat kézhezvételét követően minden esetben kikéri a törzskönyvet a finanszírozótól érvénytelenítés céljából. Az érvénytelenítésnek egyik lehetséges módja, hogy az okmányiroda bevonja a törzskönyvet és az érvénytelenítésről/megsemmisítésről határozatot ad ki. Ebben az esetben a bank sem rendelkezik már tözskönyvvel. A másik mód az, hogy az érvénytelenített (kilyukasztott) törzskönyvet (is) visszaküldik a finanszírozónak.

Fentiek alapján a bank csak a második esetben tud Önnek törzskönyvet kiadni, akkor is csak az érvénytelenített kártyát, ami a jövőben valóban semmilyen formában és célra nem lesz a rendeltetésének megfelelően felhasználható. Az azonban tény, hogy amennyiben a finanszírozási szerződésből eredő tartozás maradéktalan kiegyenlítését követően Ön igényli, az érvénytelenített törzskönyvet ki kell adni.

Tisztelettel:
Hiteldoktor