Csőbe húznak az üzembentartóival?

2012.07.31. 14:52

Üdv!

A következőkben kérnék segítséget.

Van a nevemen egy hitellel terhelt autó, amit szeretnék eladni. Az egyik jelentkező azt ajánlotta, hogy adjam át neki üzembentartói szerződéssel úgy, hogy biztosítékként a tulajdonában lévő (hitelmentes) ingatlanra jelzálogot tesz.

Ha üzembentartóival átadom az autót, akkor ő fizeti ugye a hitelt és a biztosítást. Mi a helyzet gyorshajtás esetén? Kinek jön a csekk?

Valaki lenne olyan kedves és elmagyarázná nekem ennek az egész üzembentartói mizériának a menetét, illetve, hogy mire kell odafigyelni, nehogy belevigyenek valami "rosszba"?

Előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő,

Erről a kérdésről általánosan nemrég írtunk itt a TotalCar Hiteldoktor rovatban.

Kérdéseire alább olvashatja válaszainkat:

- Be lehet jegyeztetni üzembentartót és köthetnek egymás között (Ön és az üzembentartó) egy részletes megállapodást az „átadásról”, de a bank felé továbbra is Ön lesz az adós és a fizetésre kötelezett személy még akkor is, ha a gyakorlatban az üzembentartó fizeti a részleteket.
- A biztosítás(oka)t nem csak a tulajdonos kötheti meg – így kötheti az üzembentartó is –, ennek feltételeit előzetesen egyeztetni kell a finanszírozóval.
- A csekk az esetleges gyorshajtásról a gépjármű tulajdonosához érkezik, aki nyilatkozhat arról, hogy az üzembentartó vezette a járművet az adott időpontban és ezzel a bírság megfizetése is az üzembentartóra hárul.
- Nagyon erős biztosíték, ha egy ilyen „átadás” kapcsán a vevő a tulajdonában lévő (tehermentes) ingatlanra jelzálogot enged bejegyeztetni az eladó javára – viszont számolni kell a bejegyzés, majd a törlés illetékével, és a szerződés ügyvédi költségével.

Üdvözlettel:

Hiteldoktor