Kezes voltam, végrehajt a bank

2012.12.12. 10:37

Tisztelt Hiteldoktor!

2008-ban a barátnőm megkért, hogy autóvásárlásánál legyek a kezese.

Természetesen szívesen tettem, megbízva benne. Tehát 2008-tól fizette az autórészleteket, de amikor látta 2010-ben, hogy nem tudja fizetni, akkor visszaadta a banknak az autót. (Erről jegyzőkönyve van.) 2011. év végéig nem kapott a banktól semmi jelzést, hogy mi történt az autóval. 2011. év végén megkereste egy végrehajtó, hogy - egy régebbi tartozása ügyét kellene rendeznie - van a nevén egy autó, amit ő lefoglal, 100 e Ft tartozás miatt, de kifizetheti ezt az összeget. Mivel munkahelye megszűnt és teljesen eladósodott, ezért nem tudta kifizetni ezt az összeget. 2012. januárban értesítette őt a végrehajtó, hogy árverésre lesz bocsátva az autó. Ezután semmi nem történt. Én 2012. májusában kaptam egy levelet a banktól, hogy fizessek be 4 866 546 Ft-ot a barátnőm tartozása fejében. Előzőleg semmi felszólító levelet nem küldtek, és arról sem értesítettek, hogy az autót visszavették és átengedték egy másik végrehajtónak értékesítésre. Egyébként a felvett hitel 2008-ban 2 800 000 Ft körül volt (persze CHF- alapon). Most a bank ennek a dupláját akarja behajtani rajtam, és nem tudom, hogy mit tegyek. Kérdésem az, hogy egyáltalán megtehette-e ezt a bank, hogy engem nem értesítve odaadta egy harmadik személynek a gépkocsit, amire én kezességet vállaltam és nem kellett volna engem is megkérdezni, hogy elárverezhetik-e a kocsit??? A készfizető kezesnek csak kötelezettsége van, joga nincs?? Tehát engem nem illetett volna elővásárlás, vagy legalább értesítés a történtekről? Csak akkor kell értesíteni, hogy fizessem vissza, a felvett összeg dupláját???

Érdemes-e megkeresnem egy jó jogászt?

Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Andrea!

A helyzet összetett, megpróbáljuk azt részekre bontva megvizsgálni.

A végrehajtás jogszerű volt, amennyiben barátnője hitelszerződést kötött. Mivel az autót a visszaadástól a végrehajtó jelentkezéséig nem értékesítette a bank, a végrehajtónak ki kellett adni a lefoglalt autót. Sajnos az értékéhez képest kis összegű tartozás miatt is elveszítheti az autót, ha nem lízingelte (korábbi válaszunk a végrehajtói lefoglalásról itt olvasható). Két kérdés merül fel, amelyet Önnek illetve a barátnőjének tisztáznia kellene a bankkal.

(a.) A végrehajtó felé jelezte-e a bank, hogy a hitelszerződésből eredően igényt tart a kocsi kényszerértékesítése során befolyó vételárból a végrehajtás összegének és költségének levonása után fennmaradó összegre?

(b.) Milyen vételáron értékesítette a végrehajtó az autót és mi lett a levonások után maradt összeggel?

A követelt összeg nagysága.

Elképzelhető, hogy a bank jogosan követel ekkora összeget, ha feltesszük, hogy hosszú futamidőre kötöttek szerződést – így az első két évben kis mértékben csökkent a tartozás ─, az árfolyam-különbözet jelentős volt, időközben jelentős késedelmi kamat is felhalmozódott, és a végrehajtó kényszerértékesítése után nulla vagy minimális összeg folyt be a bankhoz. Mindez a bank részletes kimutatásából derül ki – ha az nem áll rendelkezésére, kérjen a banktól részletes kimutatást!.

Kezesként mit lehet tenni?

A bank a kezestől és az adóstól egyaránt követelheti a tartozást, amíg azt valamelyik fél ki nem fizeti. A finanszírozó saját döntése, hogy késedelmes törlesztés vagy szerződés-felmondás esetén mikor fordul a kezeshez. Készfizető kezesként Önnek ebben a helyzetben csak kötelezettsége van, mégpedig az, hogy az adós helyett helyt álljon – amennyiben Ön fizet az adós helyett, akkor Ön az adóson hajthatja be a kifizetett összeget.

A következő lényegi kérdésekre csak a finanszírozási szerződésből és az általános feltételekből, valamint a szerződés időtartama alatti események pontos ismerete alapján kaphatunk választ (javasoljuk, hogy tanulmányozza át a dokumentumokat és kérje be a hiányzó információkat):

- általában a szerződésfelmondásról és végrehajtásról értesítik a bankok a kezest is, erre az Ön esetében volt-e kötelezettsége a banknak?

- a bank szerződésszerűen járt-e el a kocsi visszavételét követően, amikor több mint egy évig nem értékesítette a járművet?

- amikor a bank a végrehajtónak a járművet kiadta, bejelentette-e igényét, valamint az eladás után a végrehajtó és a bank között volt-e elszámolás - ha igen, milyen tartalommal?

Üdvözlettel

Hiteldoktor