Kezes voltam, végrehajt a bank

Tisztelt Hiteldoktor!

2008-ban a barátnőm megkért, hogy autóvásárlásánál legyek a kezese.

Természetesen szívesen tettem, megbízva benne. Tehát 2008-tól fizette az autórészleteket, de amikor látta 2010-ben, hogy nem tudja fizetni, akkor visszaadta a banknak az autót. (Erről jegyzőkönyve van.) 2011. év végéig nem kapott a banktól semmi jelzést, hogy mi történt az autóval. 2011. év végén megkereste egy végrehajtó, hogy - egy régebbi tartozása ügyét kellene rendeznie - van a nevén egy autó, amit ő lefoglal, 100 e Ft tartozás miatt, de kifizetheti ezt az összeget. Mivel munkahelye megszűnt és teljesen eladósodott, ezért nem tudta kifizetni ezt az összeget. 2012. januárban értesítette őt a végrehajtó, hogy árverésre lesz bocsátva az autó. Ezután semmi nem történt. Én 2012. májusában kaptam egy levelet a banktól, hogy fizessek be 4 866 546 Ft-ot a barátnőm tartozása fejében. Előzőleg semmi felszólító levelet nem küldtek, és arról sem értesítettek, hogy az autót visszavették és átengedték egy másik végrehajtónak értékesítésre. Egyébként a felvett hitel 2008-ban 2 800 000 Ft körül volt (persze CHF- alapon). Most a bank ennek a dupláját akarja behajtani rajtam, és nem tudom, hogy mit tegyek. Kérdésem az, hogy egyáltalán megtehette-e ezt a bank, hogy engem nem értesítve odaadta egy harmadik személynek a gépkocsit, amire én kezességet vállaltam és nem kellett volna engem is megkérdezni, hogy elárverezhetik-e a kocsit??? A készfizető kezesnek csak kötelezettsége van, joga nincs?? Tehát engem nem illetett volna elővásárlás, vagy legalább értesítés a történtekről? Csak akkor kell értesíteni, hogy fizessem vissza, a felvett összeg dupláját???

Érdemes-e megkeresnem egy jó jogászt?

Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Andrea!

A helyzet összetett, megpróbáljuk azt részekre bontva megvizsgálni.

A végrehajtás jogszerű volt, amennyiben barátnője hitelszerződést kötött. Mivel az autót a visszaadástól a végrehajtó jelentkezéséig nem értékesítette a bank, a végrehajtónak ki kellett adni a lefoglalt autót. Sajnos az értékéhez képest kis összegű tartozás miatt is elveszítheti az autót, ha nem lízingelte (korábbi válaszunk a végrehajtói lefoglalásról itt olvasható). Két kérdés merül fel, amelyet Önnek illetve a barátnőjének tisztáznia kellene a bankkal.

(a.) A végrehajtó felé jelezte-e a bank, hogy a hitelszerződésből eredően igényt tart a kocsi kényszerértékesítése során befolyó vételárból a végrehajtás összegének és költségének levonása után fennmaradó összegre?

(b.) Milyen vételáron értékesítette a végrehajtó az autót és mi lett a levonások után maradt összeggel?

A követelt összeg nagysága.

Elképzelhető, hogy a bank jogosan követel ekkora összeget, ha feltesszük, hogy hosszú futamidőre kötöttek szerződést – így az első két évben kis mértékben csökkent a tartozás ─, az árfolyam-különbözet jelentős volt, időközben jelentős késedelmi kamat is felhalmozódott, és a végrehajtó kényszerértékesítése után nulla vagy minimális összeg folyt be a bankhoz. Mindez a bank részletes kimutatásából derül ki – ha az nem áll rendelkezésére, kérjen a banktól részletes kimutatást!.

Kezesként mit lehet tenni?

A bank a kezestől és az adóstól egyaránt követelheti a tartozást, amíg azt valamelyik fél ki nem fizeti. A finanszírozó saját döntése, hogy késedelmes törlesztés vagy szerződés-felmondás esetén mikor fordul a kezeshez. Készfizető kezesként Önnek ebben a helyzetben csak kötelezettsége van, mégpedig az, hogy az adós helyett helyt álljon – amennyiben Ön fizet az adós helyett, akkor Ön az adóson hajthatja be a kifizetett összeget.

A következő lényegi kérdésekre csak a finanszírozási szerződésből és az általános feltételekből, valamint a szerződés időtartama alatti események pontos ismerete alapján kaphatunk választ (javasoljuk, hogy tanulmányozza át a dokumentumokat és kérje be a hiányzó információkat):

- általában a szerződésfelmondásról és végrehajtásról értesítik a bankok a kezest is, erre az Ön esetében volt-e kötelezettsége a banknak?

- a bank szerződésszerűen járt-e el a kocsi visszavételét követően, amikor több mint egy évig nem értékesítette a járművet?

- amikor a bank a végrehajtónak a járművet kiadta, bejelentette-e igényét, valamint az eladás után a végrehajtó és a bank között volt-e elszámolás - ha igen, milyen tartalommal?

Üdvözlettel

Hiteldoktor

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2012. december 12., 10:37, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

A válaszadás sem a Budapest Autófinanszírozási Zrt., sem a Totalcar részéről nem minősül üzleti vagy jogi tanácsadásnak. A válaszadás során csak a kérdésben szereplő tényeket és adatokat vettük figyelembe, ezért a válasz nem tekinthető teljes körűnek. A kérdés felvetésre a megfogalmazott válaszon kívül egyéb megoldás is létezhet. A válaszadás alapjául elsősorban a Budapest Autófinanszírozási Zrt. gyakorlata szolgál, mely nem minden esetben azonos más finanszírozókéval.


h i r d e t é s

Hiteldoktor Hiteldoktor

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

tömítőgyűrű, főtengely
SUZUKI SX4 1.6 lépcsőshátú 2007-2013
3618 Ft
fékbetét készlet, tárcsafék
SUZUKI SWIFT 1.6 i 4WD lépcsőshátú 1990-2001
8930 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

Captive to a German sense
of humour
We thought the Cascada was the cabriolet version of the new Astra. We were wrong. The nagging continued until the very last moment before my departure for the test drive, colleagues would incessantly bug me about the name.