Kifizetném egyben, úgy olcsóbb?

2009. október 26., 20:00 Módosítva: 2009.10.26 20:00
Tisztelt Hiteldoktor!

Ha hátralévő hitelemet (3 év) egyben kifizetném, kapnék-e valamennyi százalék kedvezményt? 

Z. RUDI

Tisztelt Érdeklődő!

Nincs általános eljárás a futamidő lejárta előtti lezáráskor adott kedvezmények rendszerére, ezért konkrét információért az adott pénzintézethez kell fordulnia.

Mindenképpen fontos tudni, hogy a szerződésből eredő fizetési kötelezettség egyes tételei kötöttek, így a tőketartozást, deviza alapú finanszírozás esetén az arra számolt árfolyam-különbözetet, a lezárás napjáig esedékessé váló ügyleti kamatot mindenképp ki kell fizetni, ebből kedvezmény nem adható.

A lezáráskor fizetendő szerződésmódosítási/adminisztrációs díj az, amiből kérhető kedvezmény. A finanszírozók az ilyen irányú kérelmeket általában rászorultsági alapon bírálják el. Van azonban olyan lehetőség is, hogy amennyiben a lezárást követően új szerződést köt, a módosítási díj akár 100%-ban is elengedésre kerül.

Tisztelettel:

Hiteldoktor

Hitelre vett autóm eladnám

2009. október 26., 19:48 Módosítva: 2009.10.26 19:48

Tisztelt Hiteldoktor!


Van egy autóm, egy éves és még van rajta több mint 3 millió hitel. Nem tudom tovább fizetni, szeretném eladni. Ha elviszem egy használtautó-kereskedésbe, mire kell figyeljek és milyen papírok kellenek? Ők hogy tudják tőlem átvenni az autót?

Köszönettel: D.M.


Tisztelt Érdeklődő!

Hitellel terhelt gépjármű értékesítésére több lehetőség is van.

Elsőként mindenképp célszerű közvetlenül megpróbálkozni az eladással, ha a vevőnek is megfelel, akkor hitelátvállalással. Az ezzel kapcsolatos pontos információkat és teendőket az adott finanszírozótól lehet beszerezni.

Amennyiben úgy dönt, kereskedés segítségét veszi igénybe, fontos előre tisztázni a kereskedéssel, hogy adás-vételi szerződéssel megvásárolja Öntől az autót, vagy bizományosi értékesítésre veszi át.

Mindkét esetben nagyon fontos, hogy az átadáskor készüljön a gépjárműről egy állapotfelmérés és egy átadás-átvételi jegyzőkönyv. A későbbiek folyamán ezek egy esetleges vitás helyzet elkerülésében játszhatnak szerepet.

Szintén ügyelni kell arra, hogy írásos megállapodás szülessen arról, kit terhelnek az átadást követően esedékessé váló törlesztőrészletek.

Mivel az autó hitellel terhelt, adás-vételi szerződés csak a hitel kiegyenlítésével egy időben köthető. Ebben mindenképp rendelkezni kell arról, hogy a fennálló hitelt ki, mikor és milyen módon egyenlíti ki. Ha az autó értéke magasabb a tartozás összegénél, akkor a kereskedés a vételárból közvetlenül a bank felé ki tudja egyenlíteni azt. Ha alacsonyabb, akkor Önnek marad fenn még fizetendője.

Javasoljuk, hogy mielőtt a kereskedéssel megkötik a megállapodást és az autó átadásra kerül, mindenképp egyeztessenek a finanszírozóval annak érdekében, hogy az általuk esetlegesen kért dokumentumok köre ismertté váljon.

Tisztelettel:

Hiteldoktor

Hitelátvállalás

2009. szeptember 10., 21:12 Módosítva: 2009.09.10 21:12
Tisztelt Hiteldoktor!

Adott egy 10 hónapos haszongépjármû (Fiat Ducato). 1,2 milliós kezdõ befizetéssel és 10 hónap kifizetett törlesztõvel. Hitellel vásárolták, 5 évre. Hitelátvállalással szeretném megvásárolni. Ez a procedúra (hitelátvállalás, átíratás) milyen költségekbe kerül? Az autó most cégnéven van, és magánszemély kezébe kerülne.

Válaszát köszönöm:

Levélíró

Tisztelt Érdeklődő!

A hitelátvállalás menete nagyjából a következő (természetesen az egyes finanszírozók esetében eltérő lehet a gyakorlat).
A hitelátvállalás ügyintézésével kapcsolatban első lépésként javasoljuk, a leendő vevővel egyeztessenek a finanszírozás feltételeiről és keresse fel a finanszírozója ügyfélszolgálatát. Ott tájékoztatást adnak Önnek, hogy milyen dokumentumok szükségesek a leendő vevő hitelképességének vizsgálatához (szerződési feltételek, ütemezés, fennálló tőketartozás stb.).

A szükséges dokumentumokat el kell juttatni a finanszírozóhoz egy írásos kérelemmel, mely az átvállalási szándékot tartalmazza.

A finanszírozó értesíti Önt a kérelem elbírálásának eredményéről, és ekkor történhet meg az egyeztetés az aláírás helyét illetően.
Az átvállalás aláírására csak a finanszírozó székhelyén, vagy képviseleti irodában (egyes finanszírozók esetében bankfiókban) kerülhet sor, ahol minden érintett félnek egy időben kell megjelennie.
Az átvállaláskor fizetendő szerződésmódosítási díj mértékét a finanszírozó Díjjegyzéke/Hirdetménye tartalmazza. A módosítási díjat általában az aláírással egyidőben kell befizetni.

A gépjármű tulajdonjogának átírása ügyében szintén a finanszírozó képviselője járhat el, ennek menetéről pontos információt tőlük kell kérni. A szerződésmódosítási díjat minden finanszírozó a Díjjegyzékében teszi közzé, ez független attól, hogy magánszemély, vagy cég a vevő.

Üdvözlettel: Hiteldoki


Ha a bank visszaveszi az autót, mit követelhetnek még rajtam?

2009. augusztus 24., 11:49 Módosítva: 2009.08.24 11:49
Tisztelt Hiteldoktor!

Ha valaki nem tudja törleszteni az autóhitelét, és a bank visszaveszi, milyen egyéb követelésekkel élhet a továbbiakban a bank?
Köszönöm.
 
Tisztelt Érdeklődő!

A legtöbb finanszírozó esetében az a gyakorlat, hogy az eszköz visszavételét követően a szerződés lezárásra kerül, ami azt jelenti, hogy a teljes tartozás egy összegben válik esedékesé. Az autót a finanszírozó értékesíti, ha az értékesítésből befolyt vételár nem fedezi a szerződésen fennálló tartozást (elmaradt törleszőrészletek, behajtási ktg., árfolyam-különbözetből felhalmozódott összeg), a kettő különbözetét a finanszírozó követelni fogja Öntől. Azt tanácsolom, hogy ez esetben is vegye fel a kapcsolatot a finanszírozóval egy esetleges részletfizetési megállapodás érdekében.

Amennyiben ez a fizetési kötelezettség legalább 90 napon keresztül, a mindenkori minimálbért meghaladó mértékben fennáll, a finanszírozó köteles adatait a Központi Hiteladminisztrációs Rendszernek (korábbi nevén: BAR) továbbítani.

Üdv:
Hiteldoki

Mibe kerül, ha a fix törlesztőt választom?

2009. augusztus 19., 10:12 Módosítva: 2009.08.19 10:12
Kedves Hiteldoktor!

Közel 3 éve van autófinanszírozásom az Ersténél. Eddig mindig pontosan fizettem, de e hónapban, 15-éhez képest 1 hetet biztosan csúszok. Okozhat ez gondot?

Másik kérdésem: Mostantól áttértem fix havi díjra. Ennek van-e anyagi vonzata?

Köszönettel:
Ferenc
 
Kedves Ferenc!

Ha rendben fizeti a részleteket, és most becsúszott egy hét késés, abból bizonyosan nem lesz gond.

A havi fix konstrukció lényege, hogy felvett devizaalapú hitelét a szerződéskötéskor érvényes árfolyamon fizeti minden hónapban. A valutaárfolyam emelkedése a forinthoz képest a futamidő hosszát növelheti, az árfolyamcsökkenés csökkentheti. Ennek az anyagi vonzata Önnek nem a havi törlesztőrészletek emelkedésében/csökkenésében jelenik meg, hanem a futamidő hossza változhat.

Üdv:
Hiteldoki

Hitelátvállalásnál kit terhel az eredetiségvizsga költsége?

2009. augusztus 17., 10:15 Módosítva: 2009.08.17 10:15
Kedves Hiteldoktor!

Az volna a kérdésem, hogy hitelátvállalással történő autóvásárlásnál kell-e eredetiségvizsga. Az eladót vagy a vevőt terheli ennek költsége, esetleg megegyezés tárgya?

Köszönöm.
 
Kedves Kérdező!

Mivel az autó átírásra kerül, kell az eredetiségvizsga. Ennek költségét megegyezés alapján fizeti vagy az eladó, vagy a vevő.
Ha lehet olyat mondani, akkor a gyakorlat szerint az eladó szokta, de ez nem szabály, nincs rá semmiféle hivatalos iránymutatás.

Üdv:
Hiteldoki

Aktív BAR-listásként hol kaphatok hitelt?

2009. augusztus 14., 12:36 Módosítva: 2009.08.14 14:19
Üdvözlöm!

Aktív BAR-listásként hova fordulhatok, ha autót szeretnék hitelre vásárolni 50%-os önerővel?

Előre is köszönöm.
 
Tisztelt Kérdező!

Hivatalosan és nagy általánosságban azt tudom Önnek mondani, hogy aktív KHR (korábbi BAR) listán szereplő ügyfél nem kap hitelt.

Természetesen bármely bank vagy finanszírozó egyedi döntés alapján eltérhet az Általános Szerződési Feltételeitől és Üzletszabályzatától.

Az olyan jellegű hirdetéseket, melyekben hitelt ígérnek, gyorsan, olcsón BAR-listásoknak, extra kedvezménnyel, fedezet nélkül, szabad felhasználásra stb., kezelje erős fenntartásokkal, mert azok zöme egészen mást takar, mint amit sugall.

Üdv:
Hiteldoki

Pár nap késésért ügyvédi felszólítás?

2009. augusztus 12., 12:27 Módosítva: 2009.08.12 12:27
Kedves Hiteldoki!

Az autómon jelenleg hátravan még 1 év hitel az 5-ből. A havi törlesztőm 6500 és 9500 között mozog. A törlesztést minden hó 30-ig kell befizetnem, amivel az utóbbi hónapokban csúszni szoktam kb. 5-10 napot. A négy év alatt egyszer sem csúsztam 1 hónapot. Tisztában vagyok azzal, hogy a csúszás nem helyes. De az egyszeri csúszás feljogosítja-e a bankot, hogy kiadja ügyvédi irodának behajtásra, illetve szerződésbontással fenyegessen? Vagy csak arra megy ki a játék, hogy befizessek 83 Ft késedelmi kamatot és 1000 Ft ügyvédi költséget? Akkor is befizetném a késedelmi kamatot, ha nem ügyvéden keresztül szólítanának fel, hanem kiküldenék a következő csekkel.
Előre is köszönöm válaszát!

Üdv:
Feri
 
Kedves Feri!

A kérdésfeltevésből nem derül ki, hogy a finanszírozó mint lehetséges következményt említi meg a behajtást ügyvédi iroda közreműködésével, vagy már esetleg megtette azt. Az összeg, illetve a késedelem napokban kifejezett mértéke ismeretében feltételezzük, hogy felszólításában a behajtást mint lehetséges következményt említi. Ilyen nagyságrendű összeg és pár napos késedelem esetén nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a finanszírozónak nem érdeke behajtásra adni az ügyet. Jogi szempontból a behajtásra és a felszámítandó költségekre vonatkozóan az Általános Szerződési feltételekben foglaltak az irányadók.

Üdv:
Hiteldoki

Kezes vagyok - elkerülhetem a behajtást?

2009. augusztus 10., 10:28 Módosítva: 2009.08.13 17:20

Tisztelt Hiteldoktor!

2008. októberében élettársamnak vállaltam kezességet egy autóhoz, amelyre 1,1 millió forint hitelt vett fel 4 évre (Bank+). Közben persze jött a gazdasági válság, és mi is szétmentünk. Havonta tartom vele a kapcsolatot, és eddig minden rendben is volt a törlesztéssel, de most anyagilag nehéz helyzetbe került. A bankot felhívta, de ők csak a futamidő hosszabbítását ajánlották fel, ami 25 ezer forintba kerül, és havi kb. 2000 Ft-ot jelentene. Hitelátvállalás nincs a banknál. A tartozás 1.900.000 Ft.

A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen megoldást tudna ajánlani, mert gondolom, ha bebukik a hitel, akkor viszik az autót, és jönnek behajtani (bár az élettársamnak van állása, ha jól tudom, rajtam is behajthatnak).

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

Kezességvállalás esetén valóban behajtást kezdeményezhetnek a készfizető kezes ellen, valamint a KHR (BAR) listára is felkerül. Ha a bank által felajánlott könnyítések nem segítenek Önöknek, akkor az eszköz értékesítését tanácsolom, mert jobban járnak, mintha a bank visszaveszi és elkezdi az értékesítést, hiszen az időben elhúzódhat, és jelentős többletköltséggel járhat. Ha a tartozása nagyobb, mint az eszköz piaci értéke, akkor a banknál kell kezdeményezni a megállapodást (részletfizetést) vagy egyéb forrásból kell fedezni a különbözetet.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Mennyibe kerül a hitelátvállalás?

2009. július 24., 13:05 Módosítva: 2009.07.24 13:05

Kedves Hiteldoki!

A kérdésem az lenne, a gépjárműhitel átvállalásakor miként állapítják meg annak díját, és ez mennyibe kerül akkor, ha az autón még 350 000 Ft hitel van.

Válaszát köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Minden olyan finanszírozó, ahol a hitelátvállalás lehetőségét biztosítják, saját üzletpolitikájának megfelelően alakítja ki a módosítási díjakat. Általában a tőketartozás x%-át kell befizetni, de lehetséges egy minimum összeg vagy fixen meghatározott díjtétel. Érdemes tájékozódnia az adott finanszírozónál.

Üdv:

Hiteldoki

Futamidő elején kiszállnék

2009. július 23., 10:38 Módosítva: 2009.07.23 10:38

Kedves Hiteldoki!

2 évvel ezelőtt vettem egy autót 1,6 millió hitellel és 200 000 önrésszel. Az elmúlt 2 évben kb. 700 000 forintot fizettem be, és a mai napon lekért tartozásom 1 800 000 forint, de az autó már csak kb.1,2 milliót ér. Sajnos már nem tudom fizetni a hitelt. Mit javasolna?

Válaszát előre is köszönöm:

Tamás

Kedves Tamás!

Kedves Tamás, Amennyiben nem tudja tovább fizetni a törlesztőrészleteket, három lehetőség közül választhat:

1. Visszaadja a járművet a finanszírozónak, aki azt értékesíti, a befolyt vételárral elszámol, a fennmaradó tartozására pedig részletfizetési lehetőséget biztosít.

2. Ön próbálja értékesíteni a járművet, az értékesítés után fennmaradó tartozásra a finanszírozó ebben az esetben is részletfizetési lehetőséget biztosít. A különbség az első lehetőséghez képest annyi, hogy a finanszírozó a járművet kereskedőknek értékesíti, tehát ha Ön saját maga értékesíti a járművet, lényegesen magasabb eladási árat érhet el. A közelben keressen egy megbízható használtautó-kereskedőt, aki a hitelügyintézésben is jártas (általában azok).

3. Az Ön helyzetében a legjobb megoldás olyan vásárlót találni a járműre, aki a hitelt átvállalja Öntől. Ebben az esetben nem marad fenn tartozása az értékesítést követően.

Tudomásom szerint a nagyobb finanszírozó cégek előálltak egy fizetési nehézségeket segítő megoldáscsomaggal, ami azon ügyfeleket segíti, akik átmeneti nehézségekkel küzdenek. Az Ön finanszírozójának ügyfélszolgálata tud ebben konkrétumokkal segíteni.

Üdv:

Hiteldoki

Ellopták a hiteles autót, de a biztosító nem fizet

2009. július 20., 10:36 Módosítva: 2009.07.20 10:36

Kedves Hiteldoki!

Hitellel terhelt autómat ellopták, a körülmények elég speciálisak voltak, erre nem is térnék ki, de a lényeg, hogy a biztosító a teljes körű casco szerződés ellenére egyáltalán nem térít.

Nyilvánvaló, hogy ha bemegyek ezt bejelenteni a bankba, akkor a szerződést bontják, és kérik egy összegben. Ez érthető. Viszont nem tudom kifizetni, mert kb. 3,5 millió forintról van szó. Ebből tisztán tőke kb. 2,7 millió. Amit ki tudnék fizetni, max. 2 millió Ft.

Kérdésem, hogy van-e esélyem megállapodni a bankkal, hogy ha ezt egy összegben rendezem, akkor „tisztáznak”. Végül is talán jobban járnak, mint ha inkasszóval kb. 6-8 év alatt behajtják tőlem, és mindenképpen jobban járnak annál, mint ha továbbadják a faktorcégüknek − még ennyit sem hiszem, hogy kapnának érte… Egyébként a hitelen van kezes, de fizetni ő sem fog tudni. Mi a teendő ilyenkor?

Köszönettel:

egy bajba jutott

Kedves Levélíró!

Elsőként azt javaslom, hogy mindenképp tegyen eleget a szerződésében foglalt bejelentési kötelezettségének a finanszírozó felé. Ha a káreseményre egy későbbi időpontban derül fény, az kedvezőtlenül befolyásolhatja egy esetleges méltányos eljárás bírálatát.

A bejelentéssel egy időben a szerződési feltételek szerint a hátralévő teljes tartozás egy összegben esedékessé válik. Javasoljuk, hogy a bejelentés tartalmazza, milyen mértékben tudja ezt az összeget csökkenteni.

A fennmaradó rész azonban továbbra is Önt fogja terhelni, annak elengedése nem lehetséges. A finanszírozók azonban az így fennálló fizetési kötelezettségre további részletfizetési lehetőséget tudnak biztosítani.

Ezzel elkerülhető válik az az Ön számára hátrányos helyzet, amit a fizetési szándék elmaradása (egy végrehajtási eljárás vagy követelésértékesítés) eredményez, azaz a Központi Hiteladminisztrációs Rendszerbe (korábbi BAR) történő regisztrálás. A KHR státus a jövőben minden további hiteligénylésre negatív hatással lesz.

Üdv:

Hiteldoki

Hitelt vegyek fel, vagy lízingeljek?

2009. július 16., 14:48 Módosítva: 2009.08.06 12:49

Kedves Hiteldoki!

Ön mit javasol egy olyan embernek, aki autót akar venni? Autólízing vagy autóhitel? És melyik pénzintézetnél? A vételár kb. 2millió Ft. Egymillió önerő áll rendelkezésemre. BMW 525d vagy 530d a választásom, az évjárat 2002-2003. A gond talán ott van, hogy nem tudok jövedelmet igazolni (ami egyébként van).

Válaszát előre is köszönöm:

Zsolt

Kedves Zsolt!

Az, hogy hitel vagy lízing, tulajdonképpen mindegy, ha a költségoldalát hasonlítjuk össze. Ha EU-n kívüli országba megy a lízingelt autóval, a finanszírozótól kell egy engedélyt kérnie. Válassza azt, amelyik Önnek személyre szabottan kedvezőbb, a kereskedés által adott kalkulációban. A kereskedők általában több pénzintézettel állnak kapcsolatban, érdemes több helyről is ajánlatot kérnie. Ha magánszemélytől venné az autót, akkor javaslom, hogy a Totalcar oldalán található kalkulátor segítségével számolja ki a várható költségeit. Ne feledkezzen meg az átírás, az eredetiségvizsga költségéről sem. Jövedelmet mindenképpen kell igazolnia.

Üdv:

Hiteldoki

Üzemben tartói eladás – mivel jár?

2009. július 14., 11:45 Módosítva: 2009.07.14 11:45

Kedves Hiteldoki!

Van egy hitelre vett gépjárművem, amit el szeretnék adni, de mivel hitelátvállalással nem lehet, ezért csak az üzemben tartói eladás működik. Mivel jár ez az egész? Milyen károm lehet ebből? És mit kell tennem ilyen esetben?

Kedves Érdeklődő!

A finanszírozók nem járulnak hozzá, hogy az "üzemben tartói jogot" eladják, ezért ez sem lehetséges, ha mégis megteszi, lízingcsalást követ el. Azért sem ajánlom, mert a finanszírozási szerződésből eredő fizetési kötelezettség ebben az esetben továbbra is Önt terheli, függetlenül attól, hogy az üzemben tartói jogot milyen formában "értékesíti".

Üdv:

Hiteldoki

Mi köze a banknak a cascómhoz?

2009. július 13., 09:46 Módosítva: 2009.07.13 09:46

Kedves Hiteldoki!

2005 decemberében vásároltam egy autót 20% önrész befizetése után. A casco nem lett volna kötelezõ de én mégis fizettem a válságos idõszakig, 2008 tavaszáig. A biztosító küldött egy megszűnésrõl szóló levelet, rá egy hétre pedig a banktól is kaptam levelet, melyben a hiánypótló dokumentumok és a biztosítási csekk másolata kell nekik.

Kérdésem: Mi köze a banknak a biztosításomhoz? Mi jogon kéri tõlem? És van-e valami következménye, ha semmisnek tekintem a bank kérését?

Kedves Érdeklődő!

Abban az esetben, ha az Ön által vállalt hitelkonstrukció előírja a teljeskörű casco biztosítás meglétét, akkor a futamidő végéig biztosítania kell az érvényes biztosítást. Amennyiben a finanszírozó Általános Szerződési Feltételeiben foglalataknak nem tesz eleget, a finanszírozó felmondhatja a hitelszerződést.

A pénzintézetek általában lehetővé teszik a hitelszerződés casco-mentes módosítását, melynek feltételeiről az illetékes pénzintézetnél informálódhat.

Üdv:

Hiteldoki

Hogyan tudnám megszüntetni a kezességet?

2009. július 3., 10:20 Módosítva: 2009.07.03 10:20

Kedves Hiteldoki!

Az öcsémmel közösen van egy kft.-nk. A cégnek van egy céges autója, amit hitelre vettünk, és amelynek én vagyok a kezese. Az autó tulajdonosa a cég, és az öcsém intéz mindent. Az utóbbi időben több alkalommal is elmaradt az autó törlesztőjének a befizetése. A bank engem mint kezest fenyeget, hogy tőlem fogják levonni az összeget.

A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám ezt a kezességet megszüntetni vagy lemondani róla? Milyen lehetőségeim vannak arra vonatkozólag, hogy ebből ki tudjak lépni?

Előre is köszönöm válaszát.

Köszönöm:

aláírás

Kedves Érdeklődő!

Kezességvállalás kilépésének feltétele, hogy a finanszírozó számára egy új kezest hozzon maga helyett. Ezt nevezzük kezescserének, aminek végrehajtásáért akár díjat is felszámolhat a finanszírozó.

Üdv:

Hiteldoki

Hitelátvállalással önrész nélkül elhozhatom?

2009. július 1., 17:04 Módosítva: 2009.07.01 17:04

Kedves Hiteldoki!

Autót szeretnék vásárolni hitelátvállalással. Az eladó vállalta az átíratás és a hitelátírás költségeit is. A kérdésem a következő: ezek alapján én akkor befizetés nélkül elhozhatom és használhatom az autót?

Kedves Érdeklődő!

Hitelátvállalás esetén a finanszírozó felé hitelátvállalási díjat kell fizetni, amely minden esetben a hitelátvállalót terheli. Az eladó vállalhatja ezt a költséget, azonban az erről szóló számla mindettől függetlenül az Ön nevére fog szólni. Mielőtt megállapodnak, ezt mindenféleképpen tisztázzák, illetve vegyék figyelembe.

Tehát amennyiben az adásvétel során Önök így egyeznek meg, előfordulhat, hogy 0 Ft befizetéssel − pozitív hitelbírálatot követően − átvállalhatja a hitelt, és elhozhatja a gépjárművet.

Üdv:

Hiteldoki

BAR-listás vagyok, kaphatok autóhitelt?

2009. június 26., 11:02 Módosítva: 2009.06.26 11:02

Kedves Hiteldoki!

Aktív BAR-listás vagyok, kérdésem, hogy így adnak-e számomra autóvásárlásra hitelt.

Köszönöm:

Ágnes

Kedves Ágnes!

A finanszírozó cégek aktív BAR-listán található személynek nem, vagy nagyon szigorú feltétellel (kezes + 50% feletti befizetés) adnak hitelt. De érdeklődjön a finanszírozóknál, mert mindegyiknél más és más a hitelfelvétel feltételrendszere BAR-listásoknak.

Üdv:

Hiteldoki

Kell a jogosítvány az autóhitelhez?

2009. június 24., 12:05 Módosítva: 2009.06.24 12:05

Kedves Hiteldoki!

Jogosítvány nélkül vehetek-e hitelre autót?

Kedves Érdeklődő!

A jogosítvány megléte a hazai finanszírozók esetében mindig a hatályos Általános Szerződési Feltételekben foglaltak szerint szükséges. Néhány finanszírozó dokumentumait megvizsgálva azt mondhatom, hogy igen, kell a jogosítvány.

Üdv:

Hiteldoki

Hogyan adjam el hitellel terhelt autómat?

2009. június 22., 11:11 Módosítva: 2009.06.22 11:11

Kedves Hiteldoki!

Arról érdeklődnék, hogy a hitelre vásárolt 6 hónapos autómat hogyan tudnám eladni. Pontosabban arról, hogy hogyan működnek a hitelátvállalások, mert hallottam már olyat, hogy csak annyiból áll, hogy bemegyünk a bankba és aláírunk − meg persze valamennyi szerződésmódosítási díjat kifizet a vevőm −, de hallottam egy sokkal bonyolultabb és költségesebb megoldásról is…

Azt is szeretném megkérdezni, hogy az autót ügyvéd segítségével eladhatom-e. Ha igen, akkor a hitel továbbra is az én nevem lesz, és ha gond lesz vele, az az én "saram" lesz?

Fogalmam sincs, hogy hogyan tudnám eladni az autómat, pedig el kell. Nem akarok pénzt kapni, csak ne nekem kelljen fizetnem a törlesztőt − nem sok, 22 ezer Ft, most mégis annak érzem…

Előre is köszönöm a válaszát!

B.M.

Kedves B.M.!

Az adásvétel ügymenetében nincsen különbség a tehermentes gépjárművásárláshoz képest, azonban az eladó és a vevő közötti megállapodáskor fontos figyelembe venni, hogy a finanszírozó addig nem adja ki a gépjármű törzskönyvét, illetve az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére vonatkozó nyilatkozatot, amíg a teljes tartozást a szerződő nem egyenlítette ki. A finanszírozó számára mindegy, hogy a szerződésre vonatkozóan kitől érkezik a befizetés, tehát a vevő is befizetheti az összeget, ha előzetesen így állapodott meg az eladóval. A lényeg, hogy az autó akkor adható el, ha tehermentes, és a törzskönyv is kiadásra került, valamint az elidegenítési tilalom is törölve lett, erről a finanszírozóval kell megállapodni.

Sem ügyvéd, sem közjegyző előtt nem adható el az autó, ez hitelcsalás, hisz elidegenítési tilalom van rajta, és a törzskönyve sincs Önnél.

Üdv:

Hiteldoki

Vehetek-e Magyarországon autót hitelre, ha külföldön dolgozom?

2009. június 19., 17:56 Módosítva: 2009.06.19 17:56

Kedves Hiteldoki!

Új vagy alig használt autó vásárlását fontolgatom, viszont nem tudom, hogy ausztriai munkahellyel vásárolhatok-e magyar autót, úgy, hogy rendelkezem magyar állandó lakcímmel.

Köszönettel:

József

Kedves József!

Az Erste Leasing lehetőséget biztosít arra, hogy Ön igénybe vehesse a finanszírozásunkat, amennyiben külföldi munkahellyel rendelkezik. Ha Ön egyébként megfelel az Erste Leasing finanszírozási feltételeiben meghatározottaknak, munkaviszonyának ellenőrzésére munkáltatójának írásos igazolását fogadjuk el. Ebben szerepelnie kell a munkáltató nevének, a munkaviszony kezdetének, végének (ha van), a munkakörnek, valamint a munkabérnek.

Amennyiben a finanszírozott eszközt külföldön kívánja használni, írásos kérelemre 3 hónapra szóló külföldi engedélyt tudunk kiállítani a kérelem beérkezését követő 72 órán belül, vagy személyes ügyfélszolgálatunkon azonnal.

Az engedély csak a határátlépésre jogosít, a finanszírozott gépjárművet külföldön forgalomba helyezni, másik rendszámmal ellátni nem lehet.

Üdv:

Hiteldoki

Túlzottan megugrott a törlesztő

2009. június 16., 13:43 Módosítva: 2009.06.16 13:43

Kedves Hiteldoki!

2007 júniusában vásároltunk egy Suzuki SX4-et 3 750 000 Ft-ért. A szerződésben az állt, hogy 20 hónapig 15 000 Ft, a hátralévő időszakokban 54 000 Ft lesz a törlesztőrészlet. A 15. hónaptól a 20. hónapig felment 21 000 Ft-ra, ami szerintem a CHF ingadozása miatt volt, de ez még belefért. Viszont a 21. hónapban az 54 000 Ft helyett 75 000 Ft-ot számláztak ki.

A kérdés az lenne hogy mitől ugrott meg ennyire, és várható-e hogy visszacsökken??

Köszönöm válaszát.

Kedves Levélíró!

2007. júniusban, mikor Ön a szerződését megkötötte, a svájci frank 150 Ft környékén volt, ma 199,4 Ft. Ez ugye nagyjából 30-35%-os emelkedést jelent.

A jelenlegi törlesztőrészlete is kb. ekkora mértékben emelkedett meg. Egészen addig, míg a forint nem erősödik, ez nagyjából ennyi marad. Érdemes megnézni időről időre a svájci frank állását, és könnyen ki tudja számolni, mekkora összeg lesz a havi fizetendő részlete.

Amennyiben ez nehézséget okoz Önnek, javaslom, hogy keresse fel a finanszírozója ügyfélszolgálatát, ahol bizonyára kínálnak átmeneti fizetéskönnyítő lehetőségeket az Ügyfeleknek.

Üdv:

Hiteldoki

Hitellel terhelt autót beszámítani másik autóba

2009. június 15., 10:56 Módosítva: 2009.06.15 10:56

Kedves Hiteldoki!

Hitellel terhelt autót szeretnék beszámíttatni, a jelenlegi fennálló hitelem még 1,8 millió Ft.

Milyen módon tudnám ezt megtenni?

Válaszát előre is köszönöm:

Noki

Kedves Noki!

A beszámítás pénzügyi paramétereit a beszámítást végző kereskedéssel kell egyeztetni annak ismeretében, hogy a beszámítandó gépjármű piaci értéke fedezi-e a fennálló hiteltartozást.

Amennyiben a beszámított autó nem ér annyit, amennyi a tartozása, akkor érdemes elgondolkodni az értékesítésen/beszámításon. A beszámítás során célszerű írásban rögzíteni azt az időpontot, amíg a kereskedés köteles a beszámított autóhoz kapcsolódó finanszírozási szerződést lezárni, azaz a teljes fennálló tartozást maradéktalanul kiegyenlíteni.

Ha tartozása kevesebb, mint a beszámított autó értéke, akkor a fennmaradó különbözet az új hitel önrésze is lehet, ha az új autó vásárlásakor is finanszírozást vesz igénybe.

Üdv:

Hiteldoki

Nem akarom elveszíteni a hiteles autómat

2009. június 12., 16:20 Módosítva: 2009.06.12 16:20

Kedves Hiteldoki!

Nagy bajban vagyok. 2005.májusban vásároltam egy Renault Thaliát 20% befizetésével, 96 havi futamidővel. Egy ideig nem volt gond, aztán különböző problémák miatt nem tudtam fizetni. A bank felmondta a szerződést, bár tudattam problémáimat, és pár hónap haladékot kértem, de nem kaptam. Közel 2 millió forintot kifizettem, most mégis 1,8 millió tartozásom van, a gépkocsi értéke pedig kb.1,2 millió.

Meg szeretném tartani, de nem tudom, mitévő legyek. Nem tartom igazságosnak, hogy ennyi pénzt kifizettem, elveszítem az autóm, és még tetemes tartozásom is marad. Tudom, hogy ezek a tények, de van valami megoldás?

Köszönöm válaszát!

Kedves Érdeklődő!

A helyzete sajnos nagyon gyakori a jelenlegi gazdasági helyzetben megváltozott devizaárfolyamok miatt. A gépjármű-finanszírozó cég is napi árfolyamon számol el a bankjával, most minden piaci szereplő nehézségekkel küzd az árfolyamok miatt.

A tartozását rendeznie kell, de ehhez kérhet a finanszírozójától könnyítést. Vegye fel az ügyfélszolgálattal a kapcsolatot, ahol feltehetően több lehetőség közül tudja kiválasztani az Önnek legmegfelelőbbet: futamidő-hosszabbítás, fizetéskönnyítés, "Havi fix" konstrukcióra áttérés stb.

Üdv:

Hiteldoki

Ellopták a hiteles autónkat, és még mi fizessünk?

2009. június 10., 10:31 Módosítva: 2009.06.10 10:31

Kedves Hiteldoki!

Az autónkat ellopták, volt rajta casco, az Union biztosítóval kötöttük. A bankban azt a tájékoztatást kapta a párom, hogy ha a rendőrség lezárja az ügyet, és nem került elő az autó, abban az esetben a biztosító kifizeti a tőketartozást, a fennmaradó összeget pedig nekünk kell kifizetni. Ez persze az akkori árfolyamállás alapján fog változni. Jelen esetben 700 ezer Ft-ot nekünk még ki kellene fizetnünk.

Kérdésem, hogyan lehetséges az, hogy az embernek ellopják az autóját, kár éri, és még neki kell fizetnie. Mi a teendő ilyenkor? Van kiút?

Várom válaszát!

Kedves Érdeklődő!

A biztosító fogja a rendőrségi vizsgálat lezárása után megállapítani a kifizetésre kerülő összeg nagyságát.

A casco biztosítás nem a tőketartozásra vonatkozik, hanem az autóra. A biztosító az autó EUROTAX értékét (az autó lopáskori árát) fogja alapul venni és kikalkulálni kártérítési összeget, melyből természetesen levonja a biztosítási önrészt. Javaslom, hogy vegye fel a biztosítótársaság ügyfélszolgálatával a kapcsolatot, mert amit a levelében írt, miszerint a bankja tájékoztatta az összegről, nekem nem egészen érthető.

Amennyiben a kártérítési összeg nem fedezi a tőketartozását, maradhat fenn tartozása bank felé, de amíg a biztosító nem állapította meg ezt, addig a bankjával sem tud elszámolni.

Ha további kérdése merül fel, kérem írja le pontosan az esetet, és készséggel állok rendelkezésére.

Üdv:

Hiteldoki