Elvehetik, ha nem viszem szervizbe?

2009. március 6., 15:38 Módosítva: 2009.03.06 15:38

Kedves Hiteldoki!

Elveheti-e a bank a lízingelt autómat, ha nem hordom kötelező szervizbe? Hallott-e ilyenről, vagy örülnek, ha fizetek rendszeresen, és más nem számít?

Kedves Érdeklődő!

A bank ilyen esetben nem veszi el az autót.

Üdv:

Hiteldoki

BAR-listás lehet-e hitelátvállaló?

2009. március 5., 14:13 Módosítva: 2009.03.05 14:13

Kedves Hiteldoki!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha én aktív BAR-listán vagyok, hitelátvállalással át tudok-e venni autót? Ha jól tudom, ehhez kell kezes, aki nem BAR-os. Ez létezik??

Üdv:

Ferenc

Kedves Ferenc!

Általánosságban elmondható, hogy nyitott BAR-listás érdeklődőt elutasítanak a finanszírozók, hiszen ez azt jelenti, hogy egy másik hitelügylettel kapcsolatban jelenleg is aktív tartozás áll fenn. Annak, akinél az elmaradás rendezése megtörtént, és a BAR-listán zárt státusba került (zárt BAR-os), érdemes érdeklődni az érintett finanszírozónál, hogy ha igen, akkor milyen feltételekkel engedélyezi az átvállalást.

Üdv:

Hiteldoki

Dupla törlesztőrészlet árfolyamváltozás miatt?

2009. március 4., 15:25 Módosítva: 2009.03.04 15:25

Kedves Hiteldoki!

Hogyan lehet az, hogy a svájci frank csak 20%-kal ment feljebb, mégis több mint a kétszerese a hitelem törlesztőrészlete!

Kedves Érdeklődő!

Önmagában a bázisárfolyamhoz képest 20%-os CHF-erősödés valóban nem okozhat ekkora emelkedést. Mivel a szerződés eredeti fizetési ütemezése is indokolhatja az emelkedést, azt tudom javasolni, hogy vegye fel a kapcsolatot a finanszírozójával, biztosan pontos információt nyújtanak Önnek.

Üdv:

Hiteldoki

Tovább fizetjük a visszavett autó részleteit?

2009. március 3., 11:19 Módosítva: 2009.03.03 11:19

Kedves Hiteldoki!

Szeretném megtudni, hogy ha a finanszírozó visszaveszi az autót, hogyan történik az elszámolás. Mi 2 616 000 Ft hitelt vettünk fel, a kamat pedig 1 084 000 Ft, összesen: 3 700 000. Befizettünk 500 000 Ft-ot. A tőketartozásból kivonják a befizetett összeget, és időarányosan kamatot számolnak, vagy a kamat teljes összegét ki kell fizetni, vagyis 1 084 000 Ft-ot?

A szerződésben az áll, hogy a bank a saját nevére íratja az autót 30 napon belül, viszont a bank munkatársa azt közölte: míg el nem adják az autót, fizetnünk kell a részleteket, ez viszont nincs benne a szerződésben.

Tisztelettel:

Lajos

Kedves Lajos!

Amennyiben a folyósított hitel fedezetét képező jármű a finanszírozó által visszavételre kerül, a finanszírozó a jármű értékesítéséből befolyt összeggel elszámol az ügyfél felé. Az elszámolás összege a hitelszerződésen az értékesítés időpontjában fennálló összes − a visszavétel és értékesítés költségeivel növelt − tartozásnak, illetve az értékesítésből befolyt vételárnak a különbözete. Az elszámolás összegének nagyságrendjét döntően befolyásolja a futamidő hossza, a visszavétel időpontja a futamidő függvényében, illetve a gépjármű állapota. A futamidő hosszával fordított arányban csökken a szerződésen fennálló tőketartozás, ez a legfőbb oka annak, hogy az értékesítést követően nagy összegű tartozások maradnak fenn.

Amennyiben az Ön esetében a visszavétel és az értékesítés, valamint az azt követő elszámolás minden tekintetben a finanszírozó általános szerződési feltételeiben foglaltak szerint történt, az eljárás jogszerű volt, és az egyetlen lehetséges megoldás az Ön számára teljesíthető megállapodást kötni a finanszírozóval a fennálló tartozás visszafizetésére.

Üdv:

Hiteldoki

Forint vagy euró alapú hitelt válasszak?

2009. március 2., 15:59 Módosítva: 2009.03.02 15:59

Kedves Hiteldoki!

Érdeklődni szeretnék, hogy melyik hitelfajtát érdemes választani, ha most szeretnék motorkerékpárt vásárolni: a forint alapú hitelt vagy esetleg az euró alapút? Hosszabb futamidőre szeretném felvenni a hitelt (96 hónapra), kérdésem, hogy melyik lenne a kedvezőbb.

Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Érdeklődő!

Egy havi törlesztésnek elég sok összetevője van, ami nemcsak annak a függvénye, hogy euró vagy forint alapú a hitel, de fontos az is, hogy mekkora önerő befizetése mellett köti a szerződést (min. 20%).

Általánosságban elmondható, hogy a forint alapú hitelnél nem kell tartani az árfolyamkockázattól, de valamivel magasabba a kamat, ellenben az euró alapú konstrukciónál alacsonyabb a kamat, de az árfolyamkockázatot az ügyfél viseli.

A kereskedésben kérjen többféle ajánlatot, több finanszírozótól, és azokat hasonlítsa össze.

Üdv:

Hiteldoki

Vegyünk fel hitelt a kedvezményes cascóért?

2009. február 27., 11:21 Módosítva: 2009.02.27 11:21

Kedves Hiteldoki!

Nemrég vettem fel hitelt. Ezzel kapcsolatban felmerült bennem egy lehetőség, ami mindezidáig nem bukott meg mint ötlet.

Példaként a hiteltörlesztés a következőképpen nézhet ki:
2 millió forint hitel 96 hónapra
30 000 havi részlet + privát full casco (esetemben évi kb. 110 000 − havi 9150 Ft) vagy 33 600 havi részlet no casco esetben. Itt ugye magasabb a törlesztő, ebben az esetben tőlem függetlenül köt a hitelcég biztosítást, totálkár+lopás esetére, ami nekem semmi fedezetet nem nyújt, csak a hitelcégnek, de ennek a költségét persze rajtam verik le. Más lehetőség a 35 000-es havi törlesztőrészlet − évi 60 ezer. Ezt a cascót csak szerződésmódosítással mondhatom fel − ami költség −, és újraszámolják a havi törlesztőt, amibe belekerül a már említett plusz díj is.

A felvehető hitelre vannak vonatkozó szabályok, pl. min. 100 ezer, max. 25 millió. A felvett hitelnek a tőketartozását bármikor csökkenthetem, a futamidő első felében az előtörlesztett összeg 5%-a, de min 50 ezer, a futamidő második felében az előtörlesztett összeg 3%-a, de min 30 ezer.

Azonban nagyon figyelmesen átolvasva a szerződést + ÁSZF-et, sehol nem szerepel arra vonatkozó szabály, hogy előtörlesztés után mennyi lehet a minimálisan fennmaradó tőketartozás. Ez három eset miatt lehet fontos:

1. Ha valaki abban gondolkodik, hogy kifizeti a hitelét egyben, és volt integráltja, a következőkben fizetheti majd a dupláját, mivel már nem rendelkezik azzal az igencsak nagy kedvezménnyel, amivel egy 1-2-3000 szerződést megkötő hitelcég.

1/a Ha előtörlesztésnél kifizetem a tartozásom 99%-át, és a fennmaradó tőketartozást átszámoltatom maximális futamidőre.

2. Ha valakinek van hitele, és nincs integráltja, kérdezze meg, módosíthatja-e szerződését, hogy legyen. Persze ha akar egyáltalán.

3. Amúgy ha van egy saját autóm, felveszek rá egy minimálisan megkapható hitelt pl. 100 e + kötök integráltat. Várok egy kicsit, majd kifizetem a tartozásom akár 99%-át vagy amennyit "van bőr a képeden", és kibírok röhögés nélkül. A fennmaradó összeget pedig mondjuk 8 év leforgása alatt fizetem vissza, ha 200%-át fizetem ki, még akkor is röhej a havi törlesztő.

A konkrét kérdés az lenne, hogy működne-e ez így vagy sem az ön véleménye szerint, ha nem, akkor pedig miért nem.

Válaszát előre is megköszönve,

Maradok tisztelettel:

Attila

Kedves Attila!

Sajnos a szerződéses feltételek ismeretének hiányában pontos információt nem tudunk adni. Integrált cascós szerződéseknél általában van mód az előtörlesztésre, és ha a szerződésében nincs kikötve, hogy ez a hány százaléka lehet a fennálló tőkéjének, akkor a lehetőség adott, de ez minden finanszírozónál más és más. Amennyiben az adott finanszírozónál van lehetőség a módosításra, akkor is érdemes egy előre lekért, pontos kalkuláció alapján mérlegelni és dönteni.

Futamidő közben is lehetséges integrált cascóra váltani, kérdezze meg a feltételeit a finanszírozójától.

Üdv:

Hiteldoki

Hitelátvállalás azonos feltételekkel

2009. február 25., 11:57 Módosítva: 2009.02.25 11:57

Kedves Hiteldoki!

Elolvastam ebben a témában írt válaszait, azonban egy dolog nem teljesen világos számomra.

Van egy autóhitelem, amit igen jó feltételekkel vettem fel 2 éve CHF-ban, hosszú futamidőre, fix alacsony részletekkel. Mivel már nincs szükségem az autóra, felmerült az eladás gondolata.

A kérdés az lenne, hogy a bank beleegyezésével el lehet-e úgy adni az autót, hogy a vevő a hitelt is megveszi, azaz ugyanazok a kondíciók maradnak, mint amikkel én vettem.

Nem tudom, lényeges-e, de az autó jelen értékénél kevesebb a fennmaradt tőketartozás, tehát a fedezet megvan a hitelre.

Üdvözlettel:

Attila

Kedves Attila!

Az adásvétel ügymenetében nincsen különbség a tehermentes gépjárművásárláshoz képest, azonban az eladó és a vevő közötti megállapodáskor fontos figyelembe venni, hogy a finanszírozó addig nem adja ki a gépjármű törzskönyvét, illetve az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére vonatkozó nyilatkozatot, amíg a teljes tartozást a szerződő nem egyenlítette ki. A finanszírozó számára mindegy, hogy a szerződésre vonatkozóan kitől érkezik a befizetés, tehát a vevő is befizetheti az összeget, ha előzetesen így állapodott meg az eladóval.

Üdv:

Hiteldoki

Érdemes-e visszaadni?

2009. február 23., 12:37 Módosítva: 2009.02.23 12:37

Kedves Hiteldoki!

2004 októberében vettem egy új autót hitelre, 6 éves futamidőre, ami jövő év októberében lejár. Azon gondolkodom, hogy visszaadom a banknak az autót, mert nagyon megemelkedett a havi törlesztőrészlet. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy miután a bank értékesíti a visszavett autót, nem-e kellene még nekem ráfizetnem. Ön szerint adjam vissza az autót, vagy valahogy mindenképpen próbáljam kigazdálkodni a hátralévő pár hónapot?

Üdv:

Tucher

Kedves Tucher!

Az Ön hiteltartozását a finanszírozója valutában tartja nyilván, de Ön forintban fizeti a törlesztőrészleteket. A forint gyengülése következtében, az árfolyam-különbözet miatt a hitelszerződésen fennálló tőketartozás is megemelkedik, a hitel fedezetét képező járműnek a szerződésen fennálló tartozáshoz viszonyított aránya csökken. Amennyiben Ön egy ilyen szituációban a jármű visszaadása mellett dönt, jó eséllyel számíthat arra, hogy a forint gyengülése a fennálló tartozás, illetve az értékesítésből befolyt vételár egyenlegében érezteti a legjobban a hatását.

Amennyiben az értékesítésből befolyt vételár nem fedezi a szerződésen fennálló tartozást, a kettő különbözetét a finanszírozó követelni fogja Öntől. Ha ez a fizetési kötelezettség legalább 90 napon keresztül, a mindenkori minimálbért meghaladó mértékben fennáll, a finanszírozó köteles adatait a Központi Hiteladminisztrációs Rendszernek (korábbi nevén: BAR) továbbítani.

A jelenlegi nagyon magas EURO és CHF árfolyam miatt én megpróbálnám kigazdálkodni a hátralévő pár hónapot.

Üdv:

Hiteldoki

Csak az autó a fedezet?

2009. február 19., 10:42 Módosítva: 2009.02.19 10:42

Kedves Hiteldoki!

Szeretnénk venni egy 11 éves autót, amin még van négy évnyi hitel. Mit tesz a bank, ha esetleg nem tudom fizetni? Csak az autót veheti el? Az autó jelenlegi értéke kb. 600.000, a rajta lévő hitel kb. 800.000.

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel:

József

Kedves József!

Abban az esetben, ha Ön nem fizeti az autó törlesztőrészleteit, a finanszírozó felszólításai ellenére sem, akkor a finanszírozó kénytelen az autót visszavenni.

Amennyiben az autót sikerül a finanszírozónak értékesíteni, és az értékesítéséből befolyt vételár nem fedezi az Ön tartozását, a különbözetet a finanszírozó követelni fogja Öntől.

Abban az esetben, ha Önnek fizetési nehézségei támadnak, célszerű felvenni a kapcsolatot a finanszírozó ügyfélszolgálatával, ahol kérheti a szerződése módosítását úgy, hogy könnyebb legyen a havi törlesztéseket teljesítenie.

Üdv:

Hiteldoki

Hitel vagy pénzügyi lízing?

2009. február 18., 16:09 Módosítva: 2009.02.18 16:09

Kedves Hiteldoki!

Most szándékozom gépjárművet vásárolni. Az autót már ki is néztem, a hitelügyintézés is folyamatban van. Felmerült azonban, hogy a finanszírozó nem hitelt adna az autóra, hanem pénzügyi lízing konstrukcióban engedélyeznék az autóvásárlást. Az lenne a kérdésem, hogy ez milyen előnyökkel/hátrányokkal jár a hitelhez képest.

Köszönettel:

Tamás

Kedves Tamás!

A pénzügyi lízing konstrukció elsődleges előnye, hogy nem lehetséges a gépjárműre a foglalás, így kisebb a kockázata a lízingcégnek, ezért esetleg alacsonyabb a havi részlete. Cég vagy egyéni vállalkozó esetén plusz előny a költségelszámolásban van, de ezt a könyvelőjével egyeztesse, mert itt nem mindegy, hogy nyílt vagy zárt végű pénzügyi lízingről van szó. Magánszemély esetében valószínű zárt végű lízing konstrukciót ajánlanak majd, ami azt jelenti, hogy automatikusan Ön lesz a tulajdonos a futamidő végén, ha kifizette a teljes tartozását. Magánszemély esetén a kockázaton kívül nem látok más különbséget a hitelhez képest, így hátrányt sem tudnék mondani.

Üdv:

Hiteldoki

Miért drágább a casco használt autóra?

2009. február 17., 12:12 Módosítva: 2009.02.17 12:12

Kedves Hiteldoki!

Habár nem tartozik szorosan ide, de nem tudom mástól megkérdezni:
Miért drágább a használt autóra a casco?

Az én példám: van egy Fiat Stilo, új kori értéke 5 millió körüli, most jó, ha 1,5 milliót ér, erre a legkedvezőbb negyedéves díj 27 000 Ft körül van. A másik autó egy Fiat Bravo, új kori értéke 4,5 millió, használtan is 3,5-4 millió, erre a nem integrált casco negyedéves díja 15-20 000 Ft!

Tehát egy lényegesen kisebb értékű, tehát egy esetleges káreset során kisebb veszteséget produkáló autó biztosítása magasabb, mégpedig nem is kicsit! Ezt egyszerűen nem értem.

Köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

A kérdésre konkrét választ adni nem lenne helyes, hiszen két azonos gyártmányú, de különböző típusú autóról beszélünk. Továbbá az sem egyértelmű, hogy a biztosítók, amelyek díjait összehasonlította, azonos-e.

Általánosságban azonban mindenképpen elmondható, hogy az új autókra a biztosítók gyakran adnak akár 20-30% díjkedvezményt is, és ezek a kedvezmények akár egy adott gyártmányon belül sem biztos, hogy minden autótípusra vonatkoznak. Előfordulhat tehát, hogy amíg a Fiat Bravo kap kedvezményt, addig a Fiat Stilo típusokra az adott biztosító már nem adja meg ugyanazt a kedvezményt. A díjkedvezmények meghatározásában nagy szerepük van a kárstatisztikáknak, ezért is előfordulhatnak ilyen esetek.

A gépjárműlopások statisztikájában is kimutatható, hogy vannak bizonyos preferált gépjárműtípusok, melyeknek lopási kockázata sokkal nagyobb, mint pl. azonos gyártmányú, de más típusú, évjáratú, felszereltségű gépjárművekének. Továbbá szintén elmondható általánosságban, hogy az emberek az új autójukra sokkal jobban vigyáznak, óvják, mint a többéves használt autójukat, és ennek hatása bizony megmutatkozik a casco-díjban is.

Mindenesetre fontos, hogy a casco megkötése előtt online alkusz segítségét igénybe véve összehasonlítsuk a biztosítók díjait, hiszen komoly eltérések lehetnek.

Üdv:

Hiteldoki

Eladtam hitellel terhelt autómat

2009. február 11., 10:26 Módosítva: 2009.02.11 10:26

Kedves Hiteldoki!

2008.12.02-án eladattam egy kereskedővel a hitellel terhelt autómat. A pénzt megkaptam, átutalták a számlámra. Viszont azóta semmilyen papírt nem kaptam, hogy a hitel lezárult. A csekk nem jön azóta. Miért is jönne?

A kérdésem az lenne, hogy kell küldeni ilyenkor valami papírt arról, hogy a hitelszerződés megszűnt?

Válaszát előre is köszönöm:

Máté

Kedves Máté!

Szerződése a leírtak alapján valószínűleg lezárásra került. Ha a kereskedést meghatalmazta a szerződése lezárására és a törzskönyv átvételére, akkor a kereskedésnél lesznek a záródokumentumok, köztük a pénzintézet nyilatkozata arról, hogy Önt további fizetési kötelezettség nem terheli.

Azt tanácsolom, hogy érdeklődjön a finanszírozójánál, hogy ténylegesen megtörtént-e a szerződés kifizetése.

Üdv:

Hiteldoki

Mennyi is van hátra a futamidőből?

2009. február 9., 16:17 Módosítva: 2009.02.09 16:17

Kedves Hiteldoki!

48 hónapos futamidőből 13-at lefizettem, és a bank visszaigazolása szerint még 38 hónap van hátra. Hogy is van ez?

Kedves Érdeklődő!

Sok esetben előfordulhat, hogy a szerződés megkötése és az első havi díj között több hónap telik el. Az erre vonatkozó üzletpolitika finanszírozónként változhat, ám érdemes megvizsgálni, hogy Ön mikor kezdte meg a hitel törlesztését, ahhoz képest hány havi díj vált esedékessé? Amennyiben időközben Ön nem kezdeményezte a szerződés futamidőre vonatkozó módosítását, akkor a tényleges hátralévő futamidőnek, illetve a finanszírozó által utoljára közölt adatoknak meg kell egyezniük. Ha mégis eltérés lenne, javasoljuk, hogy a finanszírozó ügyfélszolgálatától kérjen tájékoztatást.

Üdv:

Hiteldoki

Ha visszaadom a banknak hitelezett autómat

2009. február 5., 15:05 Módosítva: 2009.02.05 15:05

Kedves Hiteldoki!

Amennyiben banki hitellel terhelt autómat szeretném önszántamból „visszaadni” a banknak, milyen retorziókkal kell számolnom (kamatkülönbözet megfizetése, BAR-lista stb.?)

Tisztelettel:

Attila

Kedves Attila!

Amennyiben az autó törlesztőrészleteit nem képes tovább fizetni, vegye fel a kapcsolatot a finanszírozó kintlévőség-kezelő osztályával, ahol pontosan elmondják Önnek, hol tudja leadni a gépjárművet. A járművet a finanszírozó értékesíti, az értékesítést követően a befolyt vételárral elszámol Ön felé.

A forint gyengülése következtében, az árfolyam-különbözet miatt a hitelszerződésen fennálló tőketartozás is megemelkedik, a hitel fedezetét képező járműnek a szerződésen fennálló tartozáshoz viszonyított aránya csökken. Amennyiben Ön egy ilyen szituációban a jármű visszaadása mellett dönt, jó eséllyel számíthat arra, hogy a forint gyengülése a fennálló tartozás, illetve az értékesítésből befolyt vételár egyenlegében érezteti a legjobban a hatását.

Amennyiben az értékesítésből befolyt vételár nem fedezi a szerződésen fennálló tartozást, a kettő különbözetét a finanszírozó követelni fogja Öntől. Ha ez a fizetési kötelezettség legalább 90 napon keresztül, a mindenkori minimálbért meghaladó mértékben fennáll, a finanszírozó köteles adatait a Központi Hiteladminisztrációs Rendszernek (korábbi nevén: BAR) továbbítani.

Üdv:

Hiteldoki

BAR-listás hitelátvállaló?

2009. február 4., 11:36 Módosítva: 2009.02.04 11:36

Kedves Hiteldoki!

Azt szeretném megtudni, hogy BAR-listás lehet-e hitelátvállaló?

Köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Ez attól függ, hogy nyitott vagy zárt BAR-os. A nyitott azt jelenti, hogy jelenleg is fennáll a tartozása, a zárt pedig, hogy már lezárta a tartozását. Ha jelenleg is van tartozása, akkor a hitelkérelmét nagy valószínűséggel a bankok és finanszírozók el fogják utasítani. Ha lezárt, vagyis jelenleg nincsen semmilyen tartozása, a bank vagy finanszírozó dönthet úgy, hogy vállalhat hitelt.

Üdv:

Hiteldoki

Miért olcsóbb az integrált casco?

2009. február 2., 14:45 Módosítva: 2009.02.02 14:45

Kedves Hiteldoki!

Érdeklődnék, hogy az autóhitel részleteibe integrált casco a külön megkötött cascóval egyenértékű biztonságot nyújt-e. A díjkülönbség olyan jelentős (az integrált verzió javára), hogy felmerül a kérdés, vajon ugyanazt a szolgáltatást meg lehet-e kapni ennyivel olcsóbban.

Előre is köszönöm a választ!

Kedves Érdeklődő!

Ön minden autójához egy casco biztosítást köt, míg egy gépjármű-finanszírozó cég ennél jóval többet, így sokkal kedvezőbb áron kapja a biztosítást, amit Önnek kedvezőbb áron tud továbbadni. Nincs mögötte kevesebb tartalom.

Üdv:

Hiteldoki

Hitelezett autómat eladnám

2009. január 30., 09:43 Módosítva: 2009.01.30 09:43

Kedves Hiteldoki!

El szeretném adni hitellel terhelt gépkocsimat (5 hónap van hátra a 4,5 évből). Mit kell tennem a bankkal kapcsolatosan? Hogyan tájékoztassam az esetleges vevőmet, ha készpénzzel akar fizetni, illetve ha hitelt akar felvenni az illető?

Válaszát nagyon várom, mert igencsak aktuálissá vált a kocsi eladása.

Kedves Érdeklődő!

Az autót abban az esetben tudja eladni, ha Ön rendezi a fennálló tartozását, mert a finanszírozó csak akkor adja ki Önnek a törzskönyvet, illetve az elidegenítési tilalomra vonatkozó törlési határozatot, mellyel az autót a vevő át tudja íratni a saját nevére.

Az adásvételi szerződésben kiköthetik azt is, hogy a vevő rendezi a tartozást, vagy a vevő finanszírozója, ez megállapodás kérdése. Amennyiben megállapodtak, vegye fel a kapcsolatot a finanszírozójával, hogy a futamidő előtti lezárásról tájékozódjék.

Üdv:

Hiteldoki

Hitelátvállalás

2009. január 29., 17:33 Módosítva: 2009.01.29 17:33

Kedves Hiteldoki!

Hitellel terhelt autómat hitelátvállalással szeretném értékesíteni. Hogyan lehetséges ez?

Kedves Érdeklődő!

Mivel az autón hitel van, a finanszírozó elidegenítési tilalma érvényes rá, és a törzskönyv is nála marad. A teljes tartozás rendezéséig az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére vonatkozó nyilatkozatot a finanszírozó nem adja ki.

Az adásvételkor a következő lehetőségek közül választhat:
- a vevő kifizeti a tartozást, és akkor a dokumentumokat megkapja, át lehet íratni és a törzskönyvvel együtt át lehet adni az autót;
- ha a vevő is hitelre vásárolja, a vevő finanszírozója fizeti ki a meglévő tartozást, és a további menet ugyanaz.

Üdv:

Hiteldoki

Casco megszüntetése hitelezett autónál

2009. január 23., 10:30 Módosítva: 2009.01.23 10:30

Kedves Hiteldoki!

Hiteles autómról szeretném lemondani a cascót. Lehetséges-e, és mi a tennivaló?

Válaszodat előre is köszönöm.

Üdv:

Csaba

Kedves Csaba!

Amennyiben olyan hitelkonstrukciót választott a gépjármű vásárlásakor, amelyben a hitelt nyújtó intézet kéri a futamidő végéig az érvényes casco biztosítás meglétét, abban az esetben lehetősége van módosítási ajánlatot kérni a hitelintézettől. (Amennyiben az Általános Szerződési Feltételeik azt lehetővé teszik.) Általában a módosításért a finanszírozó módosítási díjat számol fel, melynek mértékéről érdemes korábban tájékozódni.

Amennyiben a hitelszerződés módosítása megtörtént, utána lehetőség nyílik arra, hogy a casco biztosítást megszüntesse, viszont biztosítás nélkül bármilyen saját hibás káresemény bekövetkeztekor a teljes javítási költség Önt fogja terhelni.

Üdv:

Hiteldoki

Hitelezett, casco nélküli autó totálkáros lett

2009. január 22., 11:03 Módosítva: 2009.01.22 11:03

Kedves Hiteldoki!

Van egy 2003-as Thalia dCi-nk, ami egy szerencsétlen balesetben totálkárosra tört. Svájci frank alapú hitel, viszont még októberig tart. A cascót kb. 1 év után nem fizettük tovább. A kérdésem az, hogy mi van ilyenkor, ha nem fizetjük tovább a részleteket, illetve Ön mit ajánlana a helyzetünkben?

Üdv:

Tommy

Kedves Tommy!

Tekintettel arra, hogy a totálkárral kapcsolatban kártérítés nem várható, az egyetlen, a hitelszerződésen fennálló tartozást csökkentő összeg a jármű roncsértéke. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy próbálja meg a roncsot értékesíteni, a finanszírozóval történt egyeztetést követően, amennyiben a fennálló tartozás meghaladja a befolyt vételárat, az elszámolás egyenlegét továbbra is követelheti Öntől a finanszírozó.

Üdv:

Hiteldoki

Törzskönyv kiadása díj ellenében

2009. január 20., 10:15 Módosítva: 2009.01.20 10:15

Kedves Hiteldoki!

Az autóhitelem lejárt. A banktól kaptam egy levelet, hogy fizessek be az általuk küldött csekken 3000 forintot, és akkor megküldik a törzskönyvet. Átvehetem személyesen is, de a legközelebbi bankfiókjuk messze van a lakóhelyemtől. Jogszerű pénzt kérni a törzskönyv kiadásáért?A szerződésben nem szerepel ilyen kikötés.

Várom válaszát:

Brigitta

Kedves Brigitta!

Nincs információnk arról, hogy a finanszírozók külön díjtételhez kötnék a kifutott szerződésekhez tartozó törzskönyvek kiadását. Lehetséges, hogy még fennáll Önnek tartozása (késedelmi kamat, egyéb költség).

Tartozás esetén, ha személyesen veszi át a törzskönyvet, akkor is meg kell fizetnie az elmaradását. Kérem, tájékozódjon a pénzintézetétől, hogy miből adódik az általuk meghatározott összeg.

Üdv:

Hiteldoki

Finanszírozásból visszavett autót vennék

2009. január 15., 14:37 Módosítva: 2009.01.15 14:37

Kedves Hiteldoki!

Szeretném megkérdezni, hogy hol nézzek körül, ha finanszírozásból visszamaradt Suzuki Ignis érdekelne. Egymillió forintom van rá.

Köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

A finanszírozásból visszavett eszközök, legyen az bármilyen autó, autókereskedőkön keresztül kerülnek értékesítésre.

Minden finanszírozó cégnek megvan a kereskedői partnerhálózata, ahová aukció után a visszavett autók kerülnek.

Annyit tudok javasolni, hogy használtautó-kereskedőt keressen fel, illetve az interneten is számos oldalon találhat megfelelő járművet.

Üdv:

Hiteldoki

Visszaadnám lízingelt autómat

2009. január 9., 10:01 Módosítva: 2009.01.09 10:01

Kedves Hiteldoki!

Lízingelt autómat, amit 9 hónapja fizetek, vissza szeretném adni a banknak. Mi ennek a módja?

Kedves Érdeklődő!

Amennyiben az autó törlesztőrészleteit nem képes tovább fizetni, vegye fel a kapcsolatot a finanszírozó kintlévőség-kezelő osztályával, ahol pontosan elmondják Önnek, hol tudja leadni a gépjárművet. A járművet a finanszírozó értékesíti, az értékesítést követően a befolyt vételárral elszámol Ön felé.

Üdv:

Hiteldoki

f

Valóban ingyenes a szerződésmódosítás?

2009. január 9., 09:55 Módosítva: 2009.01.09 09:55

Kedves Hiteldoki!

CHF alapú kölcsönöm havi díja nagyon megemelkedett, munkahelyem megszűnt, de szeretném fizetni, csak kisebb részletekben, hosszabb futamidővel. Kormányunk azt ígérte, hogy a szerződésmódosítás ingyenes lesz. Igazat mondtak?

Köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

A Pénzügyminisztérium és a devizaalapú hitelezésben meghatározó súlyt képviselő hitelintézetek közötti megállapodás értelmében a hitelintézetek az üzletpolitikájukban, üzleti gyakorlatukban irányadó szabályok keretei között élhetnek olyan eszközökkel, amelyek a devizaalapú hitellel rendelkező ügyfeleik törlesztési terheinek átmeneti emelkedéséből adódó gondok csillapítását szolgálják.

Ezért azt tudjuk ajánlani, hogy vegye fel a kapcsolatot hitelintézetével, és érdeklődjön az általuk biztosított lehetőségek felől.

Üdv:

Hiteldoki

Nem kell a hitelre vásárolt autó

2009. január 8., 16:28 Módosítva: 2009.01.08 16:28

Kedves Hiteldoki!

Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek, ha egy olyan autót vettem hitelre (Fiat Marea 1.6 16v Weekend, ’97-es), amely 3-ik hónapja van nálam, és ezalatt 4-szer vittem vissza. Kinevet a kereskedő meg a szerelő. Ki nem cserélik a kocsit, amely teljesen megbízhatatlan. Fordulhatok a fogyasztóvédelemhez? Hat hónap garanciát vállaltak ugyan rá, de az átírás költségét nem fizettem még ki, mert így nem is szeretném a kocsit.

Üdvözlettel:

Péter

Kedves Péter!

Ezt a garanciális kérdést a kereskedővel tudja tisztázni.

Javaslom, hogy forduljon egy független igazságügyi szakértőhöz, aki a konkrét ügy ismeretében tud Önnek segíteni. Az interneten rákeresve arra, hogy "független igazságügyi szakértő" elég sok találata lesz, válasszon egyet, aki a lakhelyéhez közel van.

Üdv:

Hiteldoki