Szerződés vételi jog alapítására

2009. január 8., 16:09 Módosítva: 2009.01.08 16:09
1

Tisztelt Hiteldoktor!

A közvetkezőt szeretném Öntől megkérdezni.
A napokban az Erste Leasing Autófinanszírozási Zrt.-től kapott levélben szereplő − Szerződés vételi jog alapítására című − szerződés mit jelent, hogy kell értelmezni?

Milyen hátrányom származhat belőle, ha aláírva visszaküldöm, vagy ha nem küldöm vissza? Ha a hitel lejárta előtt el szeretném adni, vagy új autó vásárlásánál beszámítani, akkor miért kéne a banknak eladni?

Köszönöm válaszát:

D. Zsolt

Kedves Zsolt!

A szerződés vételi jog alapítására című levél tulajdonképpen egy újabb vételi jog alapítására vonatkozik. Magyarországon, amikor elkezdődött a gépjármű-finanszírozás, a jogalkotók az akkori leghosszabb futamidőt alapul véve (amely öt év volt) állapították meg a bejegyezhető vételi és opciós jog hosszát. De mint tudjuk, az ötéves futamidejű szerződés a múlté, és ma már ennél hosszabb szerződéseket kötnek a finanszírozók. Az öt évnél hosszabb szerződéseknél kapják meg az ügyfelek ezt a kiegészítő szerződést a jelenleg ismert jogszabályok szerint.

Az ügyfélnek az aláírás semmilyen hátránnyal nem jár, hiszen ez a vételi jog a szerződés megkötésekor is létrejött. A finanszírozó az opciós joggal abban az esetben él, ha az Adós fizetési kötelezettségének nem tesz eleget. A szerződés kifutásakor vagy idő előtti lezárásakor az ügyfél megkap egy papírt, amivel ezek az opciók törölhetőek.

Ha a kiegészítő szerződés nem kerül aláírásra, a Finanszírozó szerződésszegés miatt felmondhatja a szerződést, mivel az Adós vállalta a fedezet biztosítását a teljes futamidőre.

Üdvözlettel:

Hiteldoki

Ha a bank elutasítja a hitelátvállaló kérelmét

2008. december 17., 11:26 Módosítva: 2008.12.17 11:26

Kedves Hiteldoki!

Van egy 2 éves Skoda Fabia Sedanunk, és szeretnénk tartozásátvállalással eladni. Találtunk is vevőt, de a bank elutasította a kérelmét az átvállalásra. Ilyen esetekben van-e valamilyen lehetőség hogy mégis át tudja vállalni?

Tudomásom szerint a jogosult elutasítása után is át lehet vállalni, csak az én nevemen marad a hitel, viszont az átvállalónak biztosítani kell engem, hogy tudjam fizetni a törlesztőt!

A kérdésem az lenne, hogy mennyire kockázatos ez a fajta szerződés, milyen hátulütője van, származhat-e belőle bármiféle károm. Valamint hogy ilyenkor az autó tulajdonjoga is az enyém marad-e. Akkor viszont hogy tudna saját biztosítást kötni az átvállaló? Továbbá ha nem fizeti rendesen a törlesztőt, be tudjuk-e hajtani rajta? Válaszát előre is köszönöm!

Üdv:

József

Kedves József!

A válaszom határozott NEM! Ez hitelcsalásnak számít, a finanszírozó hozzájárulása nélkül eladni, értékesíteni, bérbe adni nem lehet a gépjárművet. Rendkívül kockázatos, mert a hitel és a gépjármű az Ön nevén maradna, és ha nem fizetik a hitelt, az adóson hajtják be.

Üdv:

Hiteldoki

Rámehet-e a lakásom az autóhitelre?

2008. december 17., 11:25 Módosítva: 2008.12.17 11:25

Kedves Hiteldoki!

Most vásároltam új autót hitelre (tudom, hülye vagyok). Kérdésem: rámehet-e a lakásom arra, ha véletlenül nem tudom fizetni az autóhitelt? Lásd: munkanélküliség, maradandó súlyos egészségkárosodás.

Előre is köszönöm a válaszod!

Üdv:

Törpe

Kedves Törpe!

Nem feltétlenül rossz, hogy most vásárolt autót, főleg ha devizában vette fel a hitelt. Most elég gyenge a forint, és ha a jövőben ez a trend visszafordul, és erősödni kezd a forint, akkor árfolyamnyeresége lesz.

Ha nem tudja fizetni az autóhitelét, több megoldás létezik:
1. Átmeneti gond esetén könnyítést kérhet.
2. Futamidő-hosszabbítást vehet igénybe, ha a szerződés eredeti paraméterei engedik.
3. Gépjárművét értékesítheti készpénzért vagy hitelátvállalással.
4. Legutolsó esetben leadhatja a gépjárművet a finanszírozónak, aki értékesíti, és ha értékesítés után is tartozása áll fenn, akkor erre kérhet részletfizetést. Sajnos ha ezt sem tudja fizetni, a finanszírozó jogi úton próbálja behajtani a fennálló tartozást.

Üdv:

Hiteldoki

Lízingelt autómat ellopták

2008. október 3., 09:35 Módosítva: 2008.10.03 09:35

Kedves Hiteldoki!

Ellopták ICY-874 rendszámú gépkocsimat. A biztósítóval pereskedem. Lízingcégnek fizetem a részletet, de 2 hónapot nem fizettem, mivel azt gondoltam, hogy míg a per folyik, nem kell fizetnem. A lízingcég végrehajtást rendelt el örökölt telkemre! Testvéremnek is van tulajdona és apukámnak haszonélvezete a telken. A perköltség újabb terhet ró rám. Autóm sincs, lassan telkem sem lesz, mit lehet ilyen helyzetben tenni?

Egyáltalán jogos-e ez az egész?

Válaszát várva, köszönettel:

Mészáros Judit

Kedves Judit!

Amennyiben a finanszírozás tárgyát és hitelszerződés esetén egyben a fedezetét is képező járművet ellopják, az Ön fizetési kötelezettsége a biztosító kártérítésétől függetlenül fennáll. A fizetési kötelezettség elmulasztása esetén a finanszírozónak jogában áll minden rendelkezésére álló eszközzel érvényt szerezni követelésének.

A végrehajtás megindítását mindenképpen meg kellett előznie a fizetési meghagyás jogerőre emelkedésének, mindez pedig csak úgy fordulhatott elő, hogy Ön a fizetési meghagyás ellen fellebbezéssel nem élt. Az Ön által leírt szituációban az egyetlen lehetséges megoldás, hogy részletfizetésben megállapodik a végrehajtást kérővel, jelen esetben a lízingcéggel.

Üdv:

Hiteldoki

Külföldről behozott autóra hitel

2008. október 3., 09:29 Módosítva: 2008.10.03 09:29

Kedves Hiteldoki!

Németországból szeretnék Audi A4 Avant típusú, 8 éves autót behozni. A kérdésem, hogy van-e erre valami praktika, hogyan tudom megoldani a hitelezését.

Egyik ismerősöm úgy magyarázta el, hogy először kérjek egy baráttól kölcsön, hozzam be a kocsit, papírozzam le a magyar papírokra, és utána a kereskedésben elintézik a hiteligénylést. Tényleg így működik ez???

Vagy inkább felejtsem el a külföldi autót, mert nem kapok rá hitelt?

Köszönöm válaszukat előre is!

Kedves Érdeklődő!

Küldföldről behozott gépjármű befinanszírozása kizárólag magyarországi forgalomba helyezés után lehetséges.

A hitelkérelem intézhető a finanszírozóval szerződött kereskedőn keresztül, vagy közvetlenül köthető visszhitel-, visszlízingszerződés is. A felsoroltak közül az első esetben igényelhető meg a gépjármű (EUROTAX-) értékéhez viszonyított legnagyobb arányú hitelösszeg.

A visszhitel és visszlízing termékekről olvashat bővebben is a totalcar.hu oldalon.

Üdv:

Hiteldoki

Totálkáros lett a hitelre vásárolt autó

2008. október 3., 09:25 Módosítva: 2008.10.03 09:25

Tisztelt Hiteldoki!

2007-ben totálkárosra törték a hitelre vásárolt autómat. A biztósító a hitelintézetet kártalanította. Az én káromat viszont csak részben térítette a biztosító. Hova fordulhatok? Van mód arra, hogy a kártérítési igényemet érvényesítsem, vagy a jog nem teszi lehetővé a károsult teljes kártalanítását?

Válaszát várva, tisztelettel:

Pataki József

Kedves József!

Kérdése nem annyira finanszírozási, mint biztosítással kapcsolatos, így csak az általános tapasztalat alapján tudok Önnek válszolni.

A káresemény bekövetkezte után a biztosítótársaságok saját szerződési feltételeik alapján határozzák meg a fizetendő kártérítési összeget. Ez független attól, hogy a kárt szenvedett gépjármű finanszírozás alatt állt-e, valamint attól is, hogy a hitelintézet milyen összegű tartozást tart nyilván.

Amennyiben a tulajdonos nem tartja reálisnak a kártérítés mértékét, lehetősége van a biztosítóval szemben további egyeztetést kezdeményezni, követelését esetleg polgári peres úton érvényesíteni.

Üdv:

Hiteldoki

Ha a bank felmondja a szerződést

2008. október 1., 15:47 Módosítva: 2008.10.01 15:47

Kedves Hiteldoki!

A szóban forgó gépkocsi: Skoda Fabia Combi 1.2, 2006.
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy mi a teendő, ha egy hónap után a bank felmondja a szerződésemet, és nem is értesítenek róla, csak miután a végrehajtó jelentkezik. Hol 127 000-et kér, hol 96 000-et, és ráadásul olyan telefonszámot adott meg, amin el sem lehet érni. Én ugyanúgy fizetem a törlesztésemet, mint eddig. Ilyenkor mi a teendő???

Köszönöm

Tisztelt Érdeklődő!

Az eltérő havi törlesztőrészletek a devizaalapú finanszírozási konstrukciók esetében nem ritkák. Az árfolyam ingadozása az Ön havi díjaiban jelenik meg, illetve ha nem egyenletes fizetési konstrukciót választott.
Minden finanszírozó cég más feltételekkel mondja fel a szerződését, de általánosan bevett szokás szerint 2 fizetési felszólítás előzi meg a behajtási folyamat megkezdését. Ajánlom figyelmébe a totalcar.hu oldalon a Hiteldoktor Gyakran Ismételt Kérdései között a következőt:

„A behajtó elvette a járművet, de nagyon hozzám nőtt, rájöttem, hogy mégis szeretném tovább fizetni a hitelt. Mi a teendő?” Amennyiben a behajtási eljárást követően anyagi helyzete mégis lehetővé tenné, hogy tovább folytassa a szerződést és újra birtokba vegye a járművet, írásban forduljon finanszírozóhoz, aki kérelmének elbírálását követően közli Önnel a szerződés visszaállításához szükséges összeget, és annak befizetési határidejét.
Hitelszerződés esetén, eszközelvételt követően a járművet a finanszírozó nevére átíratja. Amennyiben kérelme beérkezésekor az átírás már megtörtént, abban az esetben az eredeti hitelszerződés nem folytatható, a lejárt tartozások, valamint egyéb költségek megfizetését (intervenciós költség, szerződés-visszaállítási díj) követően új pénzügyi lízingszerződést kell kötni.

Mindenképpen tanácsolom, hogy vegye fel a kapcsolatot finanszírozója ügyfélszolgálatával, illetve ismerje meg a behajtási eljárásra vonatkozó részt finanszírozójának Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF).
Amennyiben az eljárásuk nem felelt meg az ÁSZF-ben leírtaknak, és ez bizonyítható, úgy feltétlenül érdemes lépéseket tenni.

Üdv:

Hiteldoki

Autót hitelre jogosítvány nélkül

2008. október 1., 15:46 Módosítva: 2008.10.01 15:46

Kedves Hiteldoki!

Vásárolhat-e gépjárművet hitelre olyan személy, aki nem rendelkezik vezetői engedéllyel? Ha igen, akkor milyen nyilatkozatot kell tennie, hogy másvalaki vezeti majd az autót? Vagy ez a hitelintézet döntésén múlik? Én már találkoztam mindkét esettel.

Köszönöm

Kedves Érdeklődő!

Amennyiben a vevő nem rendelkezik a hitelre megvásárolni kívánt járműre érvényes vezetői engedéllyel, úgy a szerződés megkötéséhez olyan társadós vagy kezes szükséges, akinek van az adott járműkategóriára érvényes jogosítványa. A vezetői engedély számát meg kell adni a hitelkérelmen.

Üdv:

Hiteldoki

Finanszírozott autó beszámítása új vásárlásába

2008. október 1., 15:40 Módosítva: 2008.10.01 15:40

Kedves Hiteldoki!

Nekem annyi problémám lenne, hogy mi 5 éve vettünk egy Fiestát 6 éves részletre , utána 3 évig használtuk, havi 50 ezer forint volt a részlet, beadtuk, és mondták, hogy 1 500 000 Ft-ot fizettünk már ki belőle, de az autót 1 400 000 -ért számolják be, vagyis 100 000 Ft pluszban voltunk, amit bele is raktunk, és kihoztunk egy 3 000 000 forintos autót! És nem tudom pontosan, hogy most új autóba hogy tudnánk megint beszállni? Hogy menne a hitelátszámolás? Mennyi jönne ki nekünk ebből a mostaniból, ha beszámíttatnánk egy újba megint 10 évre? Ja, amúgy a mostanit 10 évre vettük fel 2 éve, és havi 30 ezer Ft a részlet!!

Köszönöm

Kedves Levélíró!

A finanszírozó társaságoknál nem lehetséges a meglévő hitel fedezeteként szolgáló gépjármű cseréje, ezért a jelenlegi szerződés lezárása szükséges. Az erre vonatkozó, finanszírozó által készített kalkuláció tartalmazza a fizetési kötelezettséget, melynek nagyságát a megadott információk birtokában megbecsülni sem lehetséges. Ennek rendezését követően van mód a gépjármű beszámítására. A beszámítás során a tartozással szemben a gépjármű piaci értéke áll, melynek megállapítására szakszerviz vagy márkakereskedés segítségét lehet kérni.

Üdv:

Hiteldoki

Ha lejár az autóhitel

2008. október 1., 15:38 Módosítva: 2008.10.01 15:38

Kedves Hiteldoki!

Autóhitelünk utolsó részlete most esedékes. Eddig bankunktól nem érkezett információ arról, melyek a következő lépések. Mikor küldik ki a törzskönyvet? Kell-e ezenfelül másra figyelnünk?

Tisztelettel:

Csörgő József

Kedves Csörgő József!

A finanszírozó társaságok általában nem küldenek külön értesítést a futamidő lejárta előtt. Az ügyfeleknek ezzel kapcsolatosan nincs teendőjük, amennyiben a fizetési kötelezettség (beleértve a törlesztőrészleteken felüli egyéb számlákat, például késedelmi kamat) maradéktalan kiegyenlítése megtörténik, a finanszírozott gépjármű törzskönyve és a záródokumentáció a kifutást követő 30 napon belül postázásra kerül. A záródokumentációnak tartalmaznia kell a nyilatkozatot a tartozás rendezéséről, az okmányirodának szóló kérelmet és CASCO-köteles szerződés esetén a biztosító társaság felé továbbítandó kedvezményezetti törlési engedélyt. A fenti dokumentumok mindegyikét a megfelelő címzetthez kell eljuttatni, az okmányirodában személyesen, a forgalmi engedély birtokában lehet eljárni.

Üdv:

Hiteldoki

Hiteles autó kézpénzre

2008. szeptember 26., 11:33 Módosítva: 2008.09.26 11:33
Hiteles autó kézpénzre

Kedves Hiteldoki!

Segítségét kérném, közeljövõben vásárolnék gépkocsit készpénzre mely hitellel van terhelve, mi az adásvétel menete, kinek és milyen módon fizetek?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Az adásvétel ügymenetében nincsen különbség a tehermentes gépjárművásárláshoz képest, azonban az eladó és a vevő közötti megállapodáskor fontos figyelembe venni, hogy a finanszírozó addig nem adja ki a gépjármű törzskönyvét, illetve az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére vonatkozó nyilatkozatot, amíg a teljes tartozást a szerződő nem egyenlítette ki. A finanszírozó számára mindegy, hogy a szerződésre vonatkozóan kitől érkezik a befizetés, tehát a vevő is befizetheti az összeget, ha előzetesen így állapodott meg az eladóval.

Üdv:

Hiteldoki

Mi történne ha ellopnák az autóm?

2008. szeptember 26., 11:14 Módosítva: 2008.09.26 11:14

Mi történne ha ellopnák az autóm?

Nem szeretnék a vásárlás után csekket kapni

2008. szeptember 2., 12:16 Módosítva: 2008.09.02 12:16
Hogyan győződhetek meg arról, h nem varrják a nyakamba az előző tulaj ki nem fizetett részleteit?

Kedves Hiteldoki!

Nekem az lenne a kérdésem, h kinéztünk egy autót,már le lett foglalózva. Egy autószalon használtautóját vennénk meg. A tulaj lecseréli mert újat vesz. Még nem fizette ki teljesen, részletre vette az autót. Nekem azt mondták h a teljes összeg kifizetése után ők rendezik az autón lévő hátralékot. Mert nekem az lenne a lényeg, h nem szeretném ha megvétel után kapnám még a havi törlesztő csekket. Ott azt mondták erről szó sem lesz, mert ők rendezik a hiányzó részt. Milyen papírt kell kérnem ill. hogyan győződhetek meg arról, h nem varrják a nyakamba az előző tulaj ki nem fizetett részleteit.

A választ előre is köszönöm,
István

Kedves István!

Amíg hitel van az Ön által megvásárolni kívánt gépjárművön, addig - a hitelátvállalás kivételével - nem lehetséges a gépjármű tulajdonosának átírása, ezért Ön amennyiben nem hitelátvállalással vásárolja meg az autót, biztosan nem fog csekket kapni a finanszírozótól. Azonban csak akkor tudja Ön a nevére átíratni a gépjárművet, ha az eladó rendezte a teljes tartozását a finanszírozó felé. Hiszen, amíg az autón hitel van, addig annak törzskönyvét a finanszírozó magánál tartja, és elidegenítési tilalmat vezet rá. Csak akkor törlik a tilalmat, és adják ki az autó értékesítéséhez szükséges törzskönyvet, ha a tartozás megszűnik. Javaslom, hogy az adásvételi szerződésben legyenek pontosan meghatározva, rögzítve a szereplők kötelezettségei.

Üdv:

Hiteldoki

Lízingelt autómat ellopták

2008. augusztus 29., 16:48 Módosítva: 2008.08.29 16:48

2 hónapig nem fizettem a részleteket

Ki értesíti a bankot lefoglalt autónál?

2008. július 29., 20:48 Módosítva: 2008.07.29 20:48

Mennyi ideje van az adósnak?

Örökölt autón 4 év hitel van

2008. július 29., 20:48 Módosítva: 2008.07.29 20:48

Mik a költségek?

Svájci ismerős autójának használata

2008. július 28., 17:50 Módosítva: 2008.07.28 17:50

A rendszám is svájci, közös bt.-nk van

Német rendszámú autó magyar hitele

2008. június 3., 19:10 Módosítva: 2008.06.03 19:10

Adnak rá?

Érdemes személyi kölcsönből autót venni?

2008. június 3., 19:10 Módosítva: 2008.06.03 19:10

Rugalmasabbnak tűnnek a feltételek

Hitelügyi meghatározások

2008. június 3., 16:14 Módosítva: 2008.06.03 16:14

Nem érti? Keresse ki, megmagyarázzuk.

Gyakran feltett kérdések

2008. június 3., 16:12 Módosítva: 2008.06.03 16:12
6

Amit mások már tudni akartak a gépjárműhitelről.

Gépjármű-finanszírozási kiskáté

2008. június 1., 18:31 Módosítva: 2008.06.01 18:31

Kedves Olvasók! Elindult a Hiteldoki szolgáltatás, amihez ezzel a kiskátéval szeretnénk hozzájárulni. Doktorunk közérthetően és a napnál is világosabban szeret fogalmazni, de ez már csak egy ilyen szakma.

Törlesztőrészletbe épített casco

2008. május 29., 20:05 Módosítva: 2008.05.29 20:05

Van ilyen?

Kihagyom a cascót és a márkaszervizt

2008. május 29., 20:05 Módosítva: 2008.05.29 20:05

Milyen feltételekkel tehetem meg?

Törlesztés eltérő kor, egyező ár esetén

2008. május 29., 20:05 Módosítva: 2008.05.29 20:05

Melyik éri meg jobban?