Sajnos hitelre vettük

2011. március 11., 16:34 Módosítva: 2011.03.11 16:34

T. Hiteldoktor!

2007-ben vásároltunk sajnos hitelre egy új Chevrolet Lacetti 1.4 Star típusú gépkocsit. A tízéves futamidőre vett gépkocsi törlesztőrészlete természetesen emelkedett az évek alatt. A gépkocsi 75 000 km-t futott, az eladási ára nem hinném, hogy több lehetne, mint 1,3-1,5 m Ft hitel nélkül. Ami eladási ár közel 0,8-1 m Ft-tal kevesebb, mint a még visszamaradt hitel. A bank akár hitel előtörlesztésnél, akár szerződés felmondásnál, akár a gépkocsi visszaadásánál is költséget számol fel?

Milyen lehetőségek lehetnek a gépkocsitól való "megszabadulásra"? Illetve melyik a legkedvezőbb?

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: Katalin

Kedves Érdeklődő!

Az Ön által leírt esetben a gépjármű értékesítésére a szerződésből eredő tartozás átvállalásával történő értékesítés lenne a legkedvezőbb megoldás.

Az átvállalás a finanszírozónál kezdeményezhető egy írásos kérelemmel. A kérelemhez csatolni kell a vevő/átvállaló hitelképesség vizsgálatához szükséges dokumentumok másolatát. Ezek pontos listáját, valamint az átvállalás további feltételeit, költségeit a finanszírozó határozza meg. A szerződés átvállalásával a gépjármű és a hitel a vevő nevére kerül, így mindkét szempontból jogilag tiszta állapot jön létre.

Az átvállalás menetéről és a szükséges dokumentumokról a hitelintézet telefonos, személyes ügyfélszolgálatán, vagy a honlapon lehet információkat szerezni.

Tisztelettel
Hiteldoktor

Nem engedi eladni a bank

2011. március 7., 14:17 Módosítva: 2011.03.07 14:17

Tisztelt Autójogász!

Már lassan 2 éve vettem meg az autómat kp-ra s hitelre is. Tehát van két évem még a lejáratig, de én szeretném eladni, s van is rá vevő (közeli ismerős, jó barát). Csak annyi a bökkenő, hogy a bank nem ad ki nekem hitelátvállalási dokumentációt, vagyis nem egyezzik bele. Kérdésem a következő: hogy tudnám megoldani, hogy így egymás közt hivatalos legyen (papírforma a lényeg, igazolásképp), hol tudok ilyen formanyomtatványt beszerezni, letölteni??? Nagyon sok helyen jártam, kutakodtam, de sehol nem találtam ilyen dokumentációt. Még lenne kérdésem: üzembetartóit írjunk, vagy kölcsönadási, vagy adás-vételit? Sajnos nem vagyok annyira jártas az ilyen folyamatokban. (az autó a nevemen van, is lesz is még két évig amig a hitel le nem jár) Találtam egy nyomtatványt, de nem vagyok benne biztos, hogy az lesz az igazi. Szívesen elküldeném, ha lesz rá mód. Sürgős segítséget kérnék!!!

Tisztelettel: hrhonor

Előre is köszönöm a segitséget!

Kedves Érdeklődő!

Kérdésére válaszolva szeretnénk tájékoztatni, hogy nincs olyan jogi út, mely az Ön által leírt helyzetben kellő biztonságot nyújtson Önnek.

Ha az Ön nevén marad a hitel (hiába születik akár ügyvédi/közjegyzői megállapodás), a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így Öntől fogják követelni a kiegyenlítést. Elméletileg a gépjármű marad a fedezet, hiszen az is az Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás.

Sajnos, ha a hitel átvállalására nincs lehetőség, akkor a finanszírozó felé fennáló teljes tartozás megfizetése mellet, adásvételi szerződéssel értékesíthető a gépjármű.

Tisztlettel
Hiteldoktor

Németországból hitelre

2011. március 7., 14:14 Módosítva: 2011.03.07 14:14

Kedves Hiteldoktor,

Német használt piacról tervezek egy 2-3 éves autót behozni (cca 30a EUR-ért). Mi lenne az optimális behozatali konstrukció, ha itthon lízingelni szeretném ezt (banki lízingcég)? (Magánimport majd eladás a lízingcégnek, avagy céges névre vétel kint és eladás a lízingcégnek avagy ....?)

Köszönöm,
Gyuri

Kedves Érdeklődő

A külföldről behozott autók finanszíroztatásának lehetőségei a következők:

1. Magánszemélyként vagy cégként behozott gépjárművet a forgalomba helyezést követően visszhitel/visszlízing konstrukció keretében finanszíroztatja be.

2. A gépjármű értékesítéssel foglalkozó kereskedés által kerül az országba, így Ön a kereskedéstől vásárolhatja meg a kiválasztott autót. A forgalomba helyezés és a tulajdonváltás láncátírás keretében valósulhat meg. A finanszírozással kapcsolatban a kereskedés jár el a pénzintézetnél, a hitel összege a kereskedés részére kerül utalásra.

Mind a két esetben utófinanszírozást eszközöl a hitelt nyújtó pénzintézet, ami azt jelenti, hogy az opcióbejegyzés/okmányirodai ügyintézés után történik meg az igényelt hitel összeg utalása.

Üdvözlettel
Hiteldoktor

Örökölhetem szüleim hiteltartozását?

2011. március 7., 14:12 Módosítva: 2011.03.07 14:12
1

Tisztelt Hiteldoktor!

Az iránt érdeklődnék, hogy szülőktől lehet örökölni hiteltartozást?!

Sajnos ész nélkül veszik fel a hiteleket és nem hallgatnak senkire, már most is alig tudják fizetni a tartozásokat és most hallottam, hogy ha elhunynak, én is örökölhetem a tartozásokat?! Ez hogyan lehetséges...semmilyen ingatlan, ingóságot nem öröklök tőlük, hiteltartozást mégis?!

Kedves Érdeklődő

Elhalálozás esetén a hagyatéki leltárba minden ingó, és ingatlan vagyon, illetve az azokat terhelő tartozás felvezetésre kerül.

A hagyatéki eljárás keretében a közjegyző, az örökösök szándéka szerint rendelkezik arról, ki és milyen arányban részesül a hagyatékból. Tartozást örökölni csak a hagyatéki vagyon mértékéig lehet.

Amikor a hagyatéki végzés jogerőssé válik, akkor szükséges annak megküldése a hitelező pénzintézetek felé.

Üdvözlettel
Hiteldoktor

Bogár hitellel

2011. március 6., 14:53 Módosítva: 2011.03.06 14:53

Szeretném az 1999-es évjáratú wv borámat lecserélni de még hitel van rajta. Azt szeretném tudni lehetséges-e és mi az eljárás.

Kedves Érdeklődő!

Annak, hogy a jelenlegi autót értékesíteni tudja, alap feltétele, hogy az azt terhelő hitel maradéktalanul kifizetésre, vagy átvállalásra kerüljön. A tartozás új autóra történő átvezetése tudomásunk szerint egyik finanszírozónál sem lehetséges, még abban az esetben sem, ha az új autót hitel nélkül tudja megvásárolni. Ha az új autó megvásárlására nem áll rendelkezésre elegendő készpénz és ahhoz is finanszírozást venne igénybe, akkor nagy valószínűséggel már az autó értéke sem nyújt fedezetet a két hitelre.

Lehetséges megoldás, hogy a meglévő autót terhelő hitelt a vételárból kiegyenlítik, vagy a vevő átvállalja a jelenleg aktuális tőketartozást. Természetesen mindez a fennálló tartozás és az autó értékének ismeretében dönthető el.

Az új autóra új finanszírozási szerződést kell kötni, aminek során a finanszírozó által előírt minimális önrésszel is rendelkezni kell.

Javasoljuk, a lehetséges megoldásokról érdeklődjön a finanszírozó banknál, mert ők azok, akik teljes körű tájékoztatást tudnak adni az általuk biztosított módozatokról.

Üdvözlettel
Hiteldoktor

Átvállalással eladnám, de csak bankon keresztül

2011. március 5., 13:31 Módosítva: 2011.03.09 18:42

Hirdetem Opel Astra 1.4 Enjoy, 2007-es évjáratú autómat. Hogyan történne ennek banki úton történő átvállalása? Sokan jelentkeznek ügyvédi úton, de abba nem szívesen megyek bele. Ezzel kapcsolatban szeretnék tájékozatást kérni.

Köszönettel:
Tamás

Kedves Érdeklődő!

Az átvállalás menetéről és a szükséges dokumentumokról a hitelintézet telefonos, személyes ügyfélszolgálatán, vagy a honlapon lehet információkat szerezni.

Általánosan elmondható, hogy a pénzintézet által kért dokumentumokat be kell nyújtani a bírálathoz. Kedvező döntést követően személyesen kerülhet sor az átvállalási szerződés és a kapcsolódó papírok aláírására. Az aláírásra a banknál, vagy a képviseletében eljáró irodákban van lehetőség. Az átvállalás díja pénzintézetenként változó, van, ahol az átvállalt tartozás százalékában, van, ahol fix összegben határozzák meg az ilyenkor fizetendő díjat. A pontos mértékről és feltételekről szintén az ügyfélszolgálaton kaphat tájékoztatást.

Ha az Ön nevén marad a hitel, hiába születik közjegyzői, ügyvédi megállapodás, a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így Öntől és a Kezestől fogják követelni a kiegyenlítést. Elméletileg a gépjármű marad a fedezet, hiszen az is Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás.

Mindenképpen azt javasoljuk, ragaszkodjon a tulajdonjog és ezzel együtt a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség finanszírozóval előzetesen egyeztetett, jogilag tiszta átvállalásához.

Tisztelettel
Hiteldoktor

Mennyit késhetek a fizetéssel?

2011. február 28., 16:24 Módosítva: 2011.02.28 16:24

Érdeklödnék,hogy a bank hány havi törlesztő részlet tartozás után veheti el az autót? Esetemben van egy decemberi, és az e havi januári.

Kedves Érdeklődő!

A fizetési kötelezettség elmulasztása esetén a finanszírozók saját szabályzatukban foglalt lépéseket tesznek, erre nincs egységes előírás. Ezek a lépések ügyletenként is eltérhetnek. Függhet attól is, hogy korábban milyen fizetési morált mutatott az ügyfél, vagy attól, hogy milyen összegű az elmaradás. Mindenképpen egyeztessen finanszírozójával, hogy mikor számíthat eszközelvételre és kérjen segítséget fizetési problémáinak megoldására, hogy ezt elkerülhesse! Sok esetben a konkrét eszközelvétel előtt vagy az erre irányuló megkeresés alkalmával még lehetősége van az ügyfélnek teljes elmaradását rendezni. Ilyenkor az eszköz az ügyfélnél maradhat és a szerződés is folytatódhat, ez az eljárás viszont általában plusz költséget jelent az ügyfélnek, ezért érdemes megelőzni. Fontos, hogy az ügyfelek időben kérjenek segítséget a finanszírozótól!

Üdvözlettel
Hiteldoktor

Tulajdonoscsere pontos fizetés esetén

2011. február 28., 16:18 Módosítva: 2011.02.28 16:18

Kedves Hiteldoktor!

Érdeklődöm, hogy 5 év múlva jár le azz autóhitelem, de én most szeretném, ha nem én, hanem a gyermekem lenne a tulajdonos.

Megoldható-e, hozzájárul-e vajon a finanszírozó? Mindig pontosan törlesztettem.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: T. Éva

Tisztelt Érdeklődő!

Az autó értékesítése hitelátvállalással történhet. Az átvállalás menetéről és a szükséges dokumentumokról a hitelintézet telefonos, személyes ügyfélszolgálatán, vagy a honlapon lehet információkat szerezni.

Általánosan elmondható, hogy a pénzintézet által kért dokumentumokat be kell nyújtani a bírálathoz. Kedvező döntést követően személyesen kerülhet sor az átvállalási szerződés és a kapcsolódó papírok aláírására. Az aláírásra a bank, vagy a képviseletében eljáró irodákban van lehetőség.

Az átvállalás díja pénzintézetenként változó, van ahol az átvállalt tartozás százalékában, van, ahol fix összegben határozzák meg az ilyenkor fizetendő díjat. A pontos mértékről és feltételekről szintén az ügyfélszolgálaton kaphat tájékoztatást.

Tisztelettel: Hiteldoktor

Diszkontálnám a hiteles autómat

2011. február 27., 09:31 Módosítva: 2011.02.27 09:31
1

Tisztelt Hiteldoktor!

Diszkontálnám a hiteles autómat. Hogy számolja ki az ERSTE LEASING BANK a befizetendő összeget, és milyen módón veszi figyelembe és számolja ki a deviza változásokat? Válaszát előre is köszönöm.

Üdv ZJ

Kedves Érdeklődő!

A finanszírozási szerződés futamidő lejárta előtti lezárásának elvéről az Ön által kötött szerződés egyedi és általános feltételei, valamint a finanszírozó üzletszabályzata, díjjegyzéke rendelkezik.

Általánosságban elmondható, hogy a szerződés futamidő előtt történő lezárásakor a finanszírozó meghatározza a hátralevő tőketartozást valamint a lezárási ajánlat érvényességéig a fennálló tőketartozásra számolt kamatot. Deviza alapú hitel esetében a kalkuláció részét képezi a tőkére eső árfolyam változás is ami, a bázis árfolyam (kötéskori árfolyam) és a lezáráskor érvényben lévő árfolyam figyelembevételével kerül kiszámításra. Amennyiben van lejárt ki nem egyenlített esedékességű tartozás, abban az esetben ez a tétel is feltüntetésre kerül a finanszírozó által kiadott kalkulációban.

A szerződés kifutás előtti lezárásakor általában lezárási díj kerül felszámításra, melynek mértékét az adott pénzintézet érvényben lévő díjjegyzékében/kondíciós listájában határozza meg.

Tisztelettel
Hiteldoktor

Át lehet vinni a hitelt egy másik autóra?

2011. február 26., 09:07 Módosítva: 2011.02.26 09:07

Tisztelt Hiteldoktor!

Legyen szíves röviden és érthetően elmagyarázni nekem, hogy mi a teendő, illetve milyen lehetőségeim vannak, amennyiben hitelre vásárolt autómat egy kisebb, újabb, de alapvetően hasonló piaci értékű új autóra szeretném lecserélni? Amennyiben a kereskedő beszámítja a meglévő autót az új autó árába, a meglévő hitelt át lehet "vinni" az új autóra?

Köszönettel,
F. Andor

Tisztelt Érdeklődő!

Tudomásunk szerint a meglévő hitel áthelyezése egyik autóról a másikra - a garanciális cserét kivéve -, egyik finanszírozónál sem lehetséges.

Természetesen egyedi megoldások, megállapodások születhetnek, az ezzel kapcsolatos lehetőségekről és esetleges teendőkről az érintett bank ügyfélszolgálata tud tájékoztatást adni.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Alámtett a volt főnököm, a bank visszakozik

2011. február 26., 09:06 Módosítva: 2011.02.26 09:06

Tisztelt Hiteldoktor!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, vagyis olyan problémám lenne, hogy két héttel ezelőtt vásároltam egy személyautót hitelre, amiről megtörtént a szerződéskötés. Még a hitel folyósítása előtt munkahelyet váltottam, ami nem tetszett az előző főnökömnek és alám tett a banknál. Ezáltal ők nem hajlandóak elutalni az autóból fennmaradó összeget, viszont a kocsi már a nevemre van íratva és biztosítás is van rá kötve. Mai nap azzal állt elő a bank, hogy fordítsuk meg az adóst és a kezest, illetve még pluszba fizessek be 500.000 Ft önerőt a már befizetett 855.000 Ft mellé. Én ezt nem igazán akarom és nem tudom elfogadni. Kérdésem lenne, hogyha nem tudunk megegyezni a bankkal mit lehet tenni ezzel kapcsolatban, ki hibázott, illetve ha vissza kell iratni az autót az eredeti tulajdonos nevére, az kit terhel anyagilag? Visszairatás költsége megegyezik e az átírási költséggel vagy vannak plusz kiadások? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Szabisza

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt helyzetben először azt kell megállapítani, hogy valamelyik fél szerződést szegett-e. Megnyugtató választ erre a kérdésre nyilván csak a konkrét szerződés, a banki ÁSZF, illetve az Üzletszabályzat, a vonatkozó jogszabályok és a szerződéskötést követően beállt körülmények alapos vizsgálata után lehetne adni. Javasoljuk, kérje ügyvéd segítségét.

Általánosságban elmondható, hogy önmagában az adós által bejelentett munkahely váltás nem jelenti az adós vagyoni helyzetének a romlását, vagy hitelképtelenné válását és így a hitelnyújtó elvileg nem válik jogosulttá a hitelösszeg folyósításának a megtagadására, vagy a feltételek módosítására. Amennyiben a munkahelyváltás egyben bércsökkenéssel is jár és/vagy az adós elmulasztja a munkahelyének megváltozását, mint lényeges adatváltozást a banknak bejelenteni, akkor az Adósnak kell vállalni az ebből eredő következményeket.

Ezen felül a szerződéses dokumentumok rendelkeznek a bank és az ügyfél lehetőségeiről, jogairól és kötelezettségeiről, melyek közt szerepelhetnek a bank feltétel módosításainak lehetséges esetei és ezek feltételei is. A hitel paramétereinek változtatását (önerő, futamidő, szerződő fél stb.) a bank finanszírozási feltételei szabályozzák. Ha a munkahely váltás a hitelképesség szempontjából lényeges elemek romlását vonja maga után, akkor a finanszírozási feltételek alapján ezek a paraméterek is változhatnak.

Amennyiben megállapítható az, hogy a bank szerződést szegett, illetve jogszerűtlen volt a visszatartási jogának a gyakorlása, a bankot, mint szerződésszegő felet az okozott kár megtérítésére lehet kötelezni, ide értve természetesen a biztosítási díjak, átírási költségek érvényesítését is. Fontos azonban, hogy az adós akár szóban, akár írásban bejelentse a banknak az igényét, közölje álláspontját, tehát először a bankkal próbálja meg a helyzetet tisztázni.

Ha a bank elutasítja a panaszt az adós a PSZÁF-hoz is fordulhat panaszával.

Amennyiben nem lehet az adott helyzetben tisztázni, hogy történt-e bármelyik fél részéről szerződésszegés és/vagy jogszerű/jogszerűtlen volt-e a visszatartási jog gyakorlása, vagy ha a helyzet tisztázása belátható időn belül nem lehetséges, akkor a következő kérdés az lenne, hogy hogyan lehet megszüntetni vagy felbontani a kölcsönszerződést. Itt nyilván a felmondás, vagy - ha erre a szerződés és/vagy jogszabály alapján van lehetőség - elállás jöhet szóba. A felmondás a jövőre nézve szünteti meg a szerződést, az elállás a szerződés megkötésére visszaható hatállyal. A felmondási, illetve az elállási joggal kapcsolatos részletes szabályokat a szerződésben, valamint a szerződéskötést megelőzően a fogyasztónak kötelezően átadandó tájékoztató dokumentáció is tartalmazza.

Érdemes ellátogatni a PSZÁF honlapjára is a témával kapcsolatban.

Természetesen az eset összes körülménye, a szerződéses dokumentáció és az említett szabályozók rendelkezései alapján lehet mérlegelni azt, hogy adott esetben milyen lépéseket érdemes tenni az ügy rendezése, a hatékony jogérvényesítés érdekében.

A tulajdonosváltás költsége tudomásunk szerint kötött, tehát ugyan olyan mértékű összegre lehet számítani, mint amit az Ön nevére íratáskor kellett megfizetni. Ez alól kivétel lehet, ha a két időpont között a kapcsolódó illeték mértéke a vonatkozó rendelkezések alapján megváltozik.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Megszűnt a hitelátvállalás?!

2011. február 23., 13:58 Módosítva: 2011.02.23 13:58

Üdvözlöm!

Nekem olyan kérdésem lenne hogy hitelátvállalással szeretném eladni autómat és van is rá érdeklődő, de a hitel a K&H-nál van és kiderült, hogy ott megszünt a hitelátvállalás!! Akkor ezek szerint a nyakamon marad az autó? Kérem segítsen, mert nem igazán tudom, hogy mit kellene ez esetben lépnem! Visszaadni nem akarom, mert van különbözet nem is kevés, ez az egy lehetőségem volt hogy hitelátválalásal eladjam!

üdv. András

Tisztelt András!

Sajnos, ha a hitel átvállalására nincs lehetőség, akkor csak a további, Ön számára kevésbé kedvező megoldások maradnak az értékesítésre, mivel az értékesítéshez a tartozást rendezni kell.

Lehetőség van rá, hogy a hitelszerződést oly módon zárják, hogy a vevő egy új hitelt vesz fel, amiből rendezik a jelenlegi fizetési kötelezettséget. Ezzel azonban a tartozás és az autó értéke közti különbözet, az esetleges árfolyam különbözet és a lezárási díj sorsa még kérdéses, hiszen valószínű, hogy a vevő nem akar magasabb összegű hitel felvenni ezen tételek rendezésére.

Amennyiben a vevő csak a tényleges érték megfizetését vállalja, a különbözet Önt terheli. Lehetőség van arra, hogy Ön erre az alacsonyabb összegre hitelt vegyen fel és azt törleszti, vagy a jelenlegi finanszírozóval előzetesen egyeztetve részletfizetési megállapodást köt.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Totálkáros Renault eladása

2011. február 23., 13:57 Módosítva: 2011.02.23 13:57

Tiszteletem!

Van egy 5 éves Reanult Megane kombim, amit havas körülmények között totálkárra törtem (az eleje totálkár, se előre se hátra, javíttatás min. 800.000 Ft lenne).

Ilyenkor ezt hogyan tudom értékesíteni roncsautóként?

A biztosító és a bank félinformáció szerint ez bogoztam ki:
- Én beadom a kárbejelentőt a biztosító felé.
- Ők felmérik az értékét majd ez alapján meghatároznak egy összeget, amit kifizetnek a banknak.
- Miután a bank megkapta a pénzt kiadják nekem a törzskönyvet meg egy meghatalmazást, hogy roncsautóként értékesíthetem.

Holnap megint felhívom a bankot, hogy mondják el értelmesen mert ma háromszor képtelenek voltak rendesen tájékoztatni, de szeretném ha más hozzáértő személy is leírná, mi a pontos menete ennek.

Előre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt esetben általában a következőkre lehet számítani:

A biztosító meghatározza az autó káridőponti értékét és ezzel együtt azt is, hogy a roncs mennyit ér. A roncs értékének megállapítása általában úgy történik, hogy a biztosítóval szerződésben álló roncskereskedő ad árajánlatot a roncsra.

A biztosító a káridőponti értékből levonja a roncs értékét (és ha van egyéb díjakat is) és a fennmaradó részt utalja a jogosult részére.

A roncsot a biztosítóval szerződésben álló kereskedő meghatározott időn belül köteles az általa ajánlott (és a kárelszámolásban feltüntetett) roncsértéken megvásárolni. Ez az idő biztosítónként változhat, érdemes ennek utána járni.

Ha a tartozás összege magasabb, mint a kártérítési összeg:

Természetesen van lehetőség arra, hogy Ön keressen vevőt a roncsra, de a bank a kárelszámolás szerinti roncsérték alatti értékesítéshez nagy valószínűséggel nem fog hozzájárulni.

Szintén kétséges, hogy a gépjármű törzskönyvét Önnek adnák ki. Általában ennek menete, hogy a roncs vételárát a bankhoz kell befizetni, a pénz beérkezése után, az adásvételi szerződés birtokában a vevő, vagy a vevő meghatalmazottja jogosult a törzskönyv átvételére.

Amennyiben a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség magasabb, mint a biztosító által fizetett kártérítési összeg és a vevő által fizetett vételár együttesen, a fennmaradó tartozás Önt terheli. Ha alacsonyabb, a túlfizetést a bank köteles kifizetni Önnek.

Ha a tartozás összege alacsonyabb, mint a kártérítési összeg:

Akkor a kártérítés beérkezése után a bank kiállítja az elidegenítési és terhelési tilalom, valamint opciós jog törlésére vonatkozó papírokat, kiadja a törzskönyvet és a roncs normál módon értékesíthető. Ehhez nem szükséges a bank meghatalmazása sem.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Ügyvéddel, közjegyzővel eladhatom terhelt autómat?

2011. február 20., 10:46 Módosítva: 2011.02.20 10:46

Tisztelt hiteldoktor. Az a kérdésem,hogy a hiteles autót szabad-e közjegyző vagy ügyvéd által írt szerződéssel eladni.Lehet ebből később problémám?

Tisztelt Érdeklődő!

Mivel a hitel fedezete maga a gépjármű, az autóra elidegenítési és terhelési tilalom került bejegyzésre, tehát az értékesítés csak a bank engedélyével lehetséges.

Amennyiben levelében arra gondolt, hogy az eladást szerződésbe foglalják, de a gépjármű átírása és a hitel átvállalása nem történik meg, akkor azt tudjuk mondani, hogy nincs olyan jogi út, mely az Ön által leírt helyzetben járható lenne oly módon, hogy kellő biztonságot nyújtson Önnek.

Ha az Ön nevén marad a hitel, hiába születik közjegyzői megállapodás, a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így Öntől fogják követelni a kiegyenlítést. Elméletileg a gépjármű marad a fedezet, hiszen az is Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás. Ezen túlmenően az autóval kapcsolatos minden költség (adó, büntetés, biztosítás stb.) is az Ön nevéhez kötődik, ez további kockázatokat hordoz magában.

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy az értékesítésre a tulajdonjog átvezetésével és ezzel együtt a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség finanszírozóval előzetesen egyeztetett, jogilag tiszta átvállalásával kerüljön sor.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Megszabadulnék a Suzukimtól

2011. február 16., 12:27 Módosítva: 2011.02.16 12:27

Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tehetek az alábbi helyzetben: 5 éves Suzuki Swift II. GS típusú autóm van. A hátralevő hitel még elég sok rajta. Szeretnék tőle megszabadulni, de nem tudom, ezt hogyan tehetném meg. Ahhoz,hogy semmi adósságom ne legyen rajta, még kétmillióban lenne. Az autó piaci értéke kb.1 300 000 Ft. A kereskedők egyre kevesebbet ajánlanak érte, plusz a fennmaradó összeget is nekem kellene kifizetni, ami számomra elérhetetlen. Tényleg nem tehetek semmit, hogy megszabaduljak tőle? Köszönöm, ha tud segiteni! Jani

Tisztelt Érdeklődő!

Ilyen esetben az Ön számára legkedvezőbb megoldás a hitelátvállalással egybekötött értékesítés lenne, de mivel a tartozás összege és az autó értéke közt ilyen nagy a különbség, sajnos kevés az esély, hogy olyan vevőt talál, aki vállalja ezt.

Megoldást jelenthet, ha a finanszírozóval előzetesen egyeztetve Ön keres vevőt az autóra és a fennmaradó tartozásra részletfizetési megállapodást, esetleg technikai hitelt kér a banktól. Így hosszabb futamidő alatt (akár 60 hónap), részletekben fizetheti meg a hátralévő tartozást. Fontos tudni, hogy részletfizetési megállapodás esetén általában késedelmi kamat-, technikai hitel esetén ügyleti kamatkötelezettség is keletkezik.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Kifizessem vagy visszaadjam?

2011. február 16., 12:21 Módosítva: 2011.02.16 12:22

Üdv!

Suzuki SX4-ünk lízinges még, 2,4 milió hitel van rajta (7 év még). Mivel járnánk a legjobban, ha kifizetjük a hitelt (2,4M) - a kocsi piaci értéke olyan 1,5-1,8M forint -, vagy ha visszaadjuk és kifizetjük a különbözetet? Ilyen esetben mind kettö bukás, de melyik a jobb? Válaszát köszönöm

Tisztelt Érdeklődő!

Mivel levelében nem írta meg pontosan mi lenne az Önök célja, vagyis hogy felmerült-e annak lehetősége, hogy megtartják az autót, vagy mindenképp szeretnének megválni tőle, ezért csak általános tanácsot tudunk adni.

Az autó visszaadása finanszírozónak az a megoldás, amit csak végszükség esetén javaslunk a tulajdonosoknak. Fontos tudni, hogy még abban az esetben is, ha Ön adja le az autót a bank által megjelölt helyen, a tárolás, értékesítés költségei jelentősen megnövelik a bank felé fennálló tartozást.

Általánosságban az is elmondható, hogy a bankok nagyszámú visszavett/visszaadott gépjármű-állománnyal rendelkeznek, az értékesítéskor alacsonyabb árat tudnak csak elérni, mint például, ha Ön keres vevőt az autóra.

A fentiek miatt ez a megoldás nem előnyös, ezért nem javasoljuk.

Ha nem kívánják megtartani az autót, akkor a hitelátvállalással egybe kötött értékesítés amivel a legjobban járnak. Amennyiben erre nem nyílik lehetőség, az értékesítésből befolyt vételár és a tartozás különbözete Önöket fogja terhelni.

Itt gondolni kell arra, hogy a finanszírozó csak akkor adja ki az értékesítéshez szükséges dokumentumokat, ha a teljes tartozást kiegyenlítik. Vannak olyan finanszírozók is, akik technikai hitelt biztosítanak azoknak az ügyfeleknek, akik a tartozásnál alacsonyabb összegért tudják csak eladni az autójukat.

Javasoljuk, keresse meg a bank ügyfélszolgálatát, és egyeztessen velük a megoldási lehetőségekről és feltételekről.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Csak az autót, azt ne bántsák!

2011. február 14., 11:52 Módosítva: 2011.02.14 11:52
9

Tisztelt Hiteldoktor!

A következő ügyben kérném a segítségét. Sajnos van több hitelem, amit nem tudok fizetni, ezért úgy néz ki a helyzet, hogy a dolog jogi útra terelődik. Tehát, gondolom, majd megpróbálnak minden fellelhető ingóságomat pénzé tenni. Viszont van egy hitellel terhelt autóm, amit fizetek rendesen, tehát ezzel az egy hitelemmel nincs gond! Az autó törzskönyve a banknál van, viszont az autó a nevemen van. Tehát ugye igazából ez a kocsi a fedezet a banknak. Kérdésem az hogy az autót elvehetik-e tőlem mivel az én nevemen van.

Várom megtisztelő válaszát!

Tisztelettel:Tamás!

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos ha Ön a gépjármű tulajdonosa, akkor a végrehajtó lefoglalhatja azt, függetlenül attól, hogy a hitel fedezete maga az autó.

A végrehajtó ilyen esetben értesíti a finanszírozót és általában az árverezés után vagy a végrehajtó, vagy a vevő jogosult a törzskönyvre.

Fontos tudni, hogy a foglalással megszűnik a fedezet, ezért az a hitelszerződés azonnali hatály felmondásával jár, azaz a teljes tartozás egy összegben esedékessé válik, azt Önnek meg kell fizetnie.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Tisztelt Hiteldoktor!

Köszönöm a múltkori válaszát ami hasznos volt.

Akkor azt kérdeztem hogy más hitel tartozás miatt, a hitellel terhelt autómat, ami az én nevemen van elvehetik-e tőlem?És azt írta hogy sajnos igen.

De ezt én nem szeretném mivel az autó hitelét fizetem rendesen,és akkor sokat buknék rajta.

Illetve szükségem van a munkámhoz is.

Kérdésem hogy mi van akkor, ha az autót édesapám nevére íratom,én pedig az üzembentartója leszek? Illetve ennek mi a folyamata egy hiteles autó esetében?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Tamás!

Tisztelt Tamás!

Elsőként azt kell tisztázni, hogy a finanszírozó biztosítja-e a hitelátvállalás lehetőségét.

Ha igen, akkor érdemes az átfutási időket alaposan megtudni, végig gondolni. A fontos az, hogy a hitelátvállalás és az ebből eredő tulajdonos váltás az okmányirodában még az előtt megtörténjen, hogy a végrehajtó esetleg lefoglalja a gépjárművet.

Amit erről tudni érdemes:

Adásvételi szerződést kell kötniük, de ez önmagában nem elegendő az okmányirodának. Szükséges az átvállalási megállapodás, a bank engedélye és a törzskönyv, ami szintén a banknál van letétben, ezt az átvállalás után a bank közvetlenül az okmányirodának postázza.

A végrehajtó a foglalást először jogilag és nem fizikailag érvényesíti. Tehát megtörténhet az, hogy a foglalásról szóló határozat már beérkezik az okmányirodába, az autó pedig Önnél van. A határozat alapján az okmányiroda bejegyzi a foglalást és ez már minden esetben akadálya az átírásnak, még akkor is, ha hitelátvállalás miatt kezdeményezik. Ha a határozat már az okmányirodában van, vagy rövid időn belül megérkezhet, akkor nem biztos, hogy érdemes a hitelátvállalás gyakran több hetes folyamatát elindítani és a módosítási díjat megfizetni, hiszen jó esély van az átírás meghiúsulására.

Amennyiben Ön a gépjármű üzembentartója kíván lenni, számítani kell arra, hogy kezesként a "szerződésben kell maradnia", azaz a fizetési kötelezettség megfizetéséért kezességet vállal.

Az átvállalás pontos menetéről, dokumentum igényéről és költségéről az érintett finanszírozó honlapján, vagy ügyfélszolgálatán tájékozódhat.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Hogyan kell az elidegenítési korlátozást töröltetni?

2011. február 13., 13:12 Módosítva: 2011.02.13 13:12
9

Kedves Hiteldoktor!

Van egy autóm, amit hitelre vásároltam. Néhány napja sikerült előtörlesztenem a teljes hátralevő összeget. Meg is kaptam a banktól a törzskönyvet és az igazolásokat, hogy nincs már tartozásom. Kaptam egy nyilatkozatot is, ami az Okmányirodának szól és kérik a forgalmi engedélyből az elidegenítési korlátozás törlését. Ez azt jelenti, hogy be kell mennem az okmányirodába ezzel a papírral? Én a forgalmiban nem látok semmilyen bejegyzést erre vonatkozóan (az autót újan vettem szalonban, ők intéztek mindent).

Válaszát előre is köszönöm

hnandi

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben a gépjármű vásárlásakor hitel vett igénybe, a finanszírozó a hitelszerződés biztosítékaként opciós jogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetett be a gépjárműre.

Ezek a bejegyzések a forgalmi engedélyben nem láthatóak, azokat a BM gépjármű nyilvántartásában rögzítik.

Ennek a töröltetése a finanszírozó által kiadott nyilatkozattal, a törzskönyvvel és forgalmi engedéllyel lehetséges, a tulajdonos, vagy meghatalmazottja járhat el az okmányirodában.

A törlés elsősorban az Ön érdeke, ugyanis amíg ez a korlátozás élő bejegyzés a nyilvántartásban, az autó nem értékesíthető, valamint minden olyan változtatás, módosítás, igénylés, ami az autóra vonatkozik (pl. forgalmi engedély csere, rendszám csere, stb.) a finanszírozó engedélyéhez kötött.

Ezért a törlést célszerű még most elvégeztetni, mert egy esetleg több év múlva indított kérelemhez is be kell nyújtani vagy a finanszírozó engedélyét vagy a törlési kérelmet.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Kaphat-e hitelt, aki gyakran vált munkát?

2011. február 8., 17:00 Módosítva: 2011.02.08 17:02
1

Tisztelt Hiteldoki!

Édesapám autót szeretne vásárolni hitelre. Az autó egy 2007 2. havi audi a4 2.0tdi quattro, az ára 4.700 000Ft, folyamatos munkaviszonya volt 2007-től egészen ez év májusáig, de másik munkahelyre váltott akkor, ami november elejéig tartott és azóta megint másik munkahelyen dolgozik. A vételárból csak 1.700 000 ft lenne a hitel, 3 évre szeretné felvenni az összeget, a többit önerőben kifizetné. Ezekkel a feltételekkel kaphatna-e hitelt?

Tisztelettel:
Gábor

Tisztelt Gábor!

Általánosságban elmondható, hogy a hitelképesség vizsgálat során egy éves folyamatos munkaviszonyt kell igazolni, maximum két munkahelyről, így megtörténhet, hogy édesapja három munkahelye miatt a hitelkérelmet elutasítják, vagy kiegészítő biztosítékot (pl. adóstársat, kezest) kérnek.

A viszonylag magas hitelösszeg és a rövid futamidő magas havi fizetési kötelezettséget von maga után, ezért számítani kell arra, hogy a jövedelem terén is lesznek a banknak elvárásai (pl. a törlesztő részlet minimum kétszeresét kell nettó jövedelemként igazolni).

Természetesen a hitelképesség feltételei bankonként eltérhetnek, ezért javasoljuk, a lehetőségekről több finanszírozónál is érdeklődjön.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Fiamnak adnám el, de én fizetném tovább

2011. február 4., 09:59 Módosítva: 2011.02.04 09:59

Tisztelt Hiteldoktor!

Szeretném eladni az autómat a fiamnak úgy, hogy a hitelt én fizetném tovább. Milyen elintézési módja van? Hol kell intézni? Milyen költsége van?

Válászat megköszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Az autó értékesítése hitelátvállalással történhet. Mivel a jövőben is Ön kívánja fizetni a törlesztőrészleteket, javasoljuk, társadósként Ön is maradjon jogviszonyban a hitelintézettel. Ezen felül - az Önök döntésétől függően - lehetőség van arra, hogy a gépjármű is közös tulajdonban maradjon.

Az átvállalás menetéről és a szükséges dokumentumokról a hitelintézet telefonos, személyes ügyfélszolgálatán, vagy a honlapon lehet információkat szerezni.

Általánosan elmondható, hogy a pénzintézet által kért dokumentumokat be kell nyújtani a bírálathoz. Kedvező döntést követően személyesen kerülhet sor az átvállalási szerződés és a kapcsolódó papírok aláírására. Az aláírásra a bank, vagy a képviseletében eljáró irodákban van lehetőség.

Az átvállalás díja pénzintézetenként változó, van ahol az átvállalt tartozás százalékában, van, ahol fix összegben határozzák meg az ilyenkor fizetendő díjat. A pontos mértékről és feltételekről szintén az ügyfélszolgálaton kaphat tájékoztatást.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Mercedesem továbbadnám lányomnak

2011. január 31., 12:07 Módosítva: 2011.01.31 12:07

Tisztelt Hitel DR!

Szeretném megtudni hogy 4 évvel ezelőtt vásárolt Mercedes 220 cdi autómat hogyan adhatnám tovább a lányomnak? Még van hátra 34 részlet.Szeretném ha a nevére kerülne.A hitelt én fizetném tovább.Kérem segítsen milyen lehetőségek vannak.

Köszönettel:

Eszter

Tisztelt Eszter!

Az autó értékesítése hitelátvállalással történhet. Mivel a jövőben is Ön kívánja fizetni a törlesztő részleteket javasoljuk, Társadósként Ön is maradjon jogviszonyban a hitelintézettel. Ezen felül - az Önök döntésétől függően-, lehetőség van arra, hogy a gépjármű is közös tulajdonban maradjon.

Az átvállalás menetéről és a szükséges dokumentumokról a hitelintézet telefonos, személyes ügyfélszolgálatán, vagy a honlapon lehet információkat szerezni.

Általánosan elmondható, hogy a pénzintézet által kért dokumentumokat be kell nyújtani a bírálathoz. Kedvező döntést követően személyesen kerülhet sor az átvállalási szerződés és a kapcsolódó papírok aláírására. Az aláírásra a bank, vagy a képviseletében eljáró irodákban van lehetőség.

Az átvállalás díja pénzintézetenként változó, van ahol az átvállalt tartozás százalékában, van, ahol fix összegben határozzák meg az ilyenkor fizetendő díjat. A pontos mértékről és feltételekről szintén az ügyfélszolgálaton kaphat tájékoztatást.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Gépkocsi lízing folytatása halálozás után

2011. január 31., 12:06 Módosítva: 2011.05.16 12:33

Édesapám meghalt, van egy 5 éves autó a nevén, amin még 2 év hitel van. Szeretnénk tudni, hogy mi a teendő, ha a gépkocsit tovább szeretnénk fizetni, hagyatéki eljárás nem volt még. Van-e arra lehetőség, hogy kedvezőbb feltételek mellett tovább fizessük a lízinget?

Kedves Érdeklődő!

A szerződő elhalálozása esetén a finanszírozási szerződésből eredő jogok és kötelezettségek a hagyatéki eljárás hatálya alá tartoznak, ezért azt a hagyatéki leltárba nyilvántartásba kell vetetni. A hagyatéki eljárás keretében a közjegyző, az örökösök szándéka szerint rendelkezik arról, ki és milyen arányban részesül a hagyatékból. Amennyiben több örökös is szóba jöhet, célszerű már a hagyatéki eljárás során megállapodni a gépjármű öröklése ügyében, megtörténhet, hogy a többi örökös lemond egyetlen személy javára. Amikor a hagyatéki végzés jogerőssé válik, akkor szükséges annak megküldése a finanszírozó felé, hogy elindulhasson a hagyatéki átvállalás.

A szerződésen amennyiben a szerződés feltételei engedik, lehetőség van a szerződés futamidejének növelésére vagy a konstrukció módosítására, amellyel csökkenthető a havi díj mértéke.

A teendőkről, hagyatéki átvállaláshoz szükséges dokumentumokról, konkrét feltételekről érdemes lenne a finanszírozó tárasággal egyezetni.

Tisztelettel
Hiteldoktor

Egszerre vettük fel, mégis én fizetek többet

2011. január 28., 11:38 Módosítva: 2011.01.28 17:08

Tisztelt Hiteldoki!

2008. szeptember 19-én vásároltam egy Toyota Corolla Luna 1,4-es személygépkocsit hitelre. A gépkocsi véteára 3 890 000 Ft volt, melybe befizettem 1 200 000 Ft-ot. A többit kértem a banktól svájci frankban - 2 690 000 Ft-ot 10 éves futamidőre. A havi törlesztés az induláskor 33 300 Ft volt, amely időközben megemelkedett. Minden hónapban változik a törlesztőrészlet összege 44 000 és 55 000 Ft között. A mai napon felhívtam a hitelező CIB bankot, hogy tájékoztatást kérjek a tartozásomról. A telefonon történő felvilágosítás nagyon megdöbbentett, mivel még több mint 3 700 000 Ft az adósságom összege. Számomra ez kissé hihetetlen, mivel a megemelkedett törlesztőrészletek megjelenésekor azt mondták, hogy a gyenge forint miatt a kamatokat így fizetjük meg. De ez azért is érthetetlen számomra, mert az egyik közeli ismerősöm is ebben az időszakban vásárolt 3 200 000 Ft-ért autót, 10 éves futamidőre, 0 Ft-os befizetéssel, csúsztatott fizetési móddal, s ugyanannyi tartozása van, mint nekem, aki fizetett a kocsiba, viszonylag magas törlesztőrészletet vállalt. Mit tanácsol? Hogyan lehetséges ez? Hogyan lehetne a törlesztőrészletet csökkenteni?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Erika

Kedves Érdeklődő!

Az Ön által leírtak alapján elég nehéz meghatározni, mi okozhatja a két hitel közötti különbséget. Számos olyan szerződési feltétel lehet, ami miatt az ismerőse és az ön egyösszegű tartozása eltérhet egymástól (pl.: kötéskori árfolyam).

A finanszírozó társaságok több rugalmas megoldást is kínálnak a jelen gazdasági helyzet okozta törlesztési nehézségek leküzdésére. Például segítség lehet egy úgynevezett Havi Fix konstrukció, amivel tervezhetővé válik a havi kiadás. Átmeneti fizetési könnyítéssel bizonyos ideig igényelheti a havi fizetendő törlesztés csökkentését. A pontos információk megszerzéséhez érdemes lenne a finanszírozó társasággal felvenni a kapcsolatot és informálódni az adott pénzintézet által kínált konstrukciók feltételeiről.

Üdvözlettel
Hiteldoktor

Él még ez a hiteldoktor?

2011. január 28., 11:29 Módosítva: 2011.01.28 11:29

Mivel eléggé régi a legutóbbi hozzászólás, érdeklődnék, hogy működik e még a hiteldoktor?

Kedves Érdeklődő!

Köszönjük érdeklődését. Természetesen még működünk és próbáljuk a lehető leggyorsabban megválaszolni a gépjárműhitellel kapcsolatban feltett kérdéseket.

Tisztelettel
Htieldoktor

Lehetséges, hogy egy banknál nincs hitelátvállalás?

2011. január 28., 10:50 Módosítva: 2011.01.28 10:50

Lehetséges,hogy egy banknál nincs hitelátvállalás? Átvették volna az autómat,de azt mondták hogy náluk ilyen nincs.

Kedves Érdeklődő!

A különböző finanszírozó társaságok szabályzatai eltérhetnek egymástól. Ebből adódóan sajnos előfordulhat, hogy az ön tartozásának átvállalását a pénzintézet nem támogatja.

Üdvözlettel
Hiteldoktor