Biztosításdoktor Biztosításdoktor

Örökségi kérdés

2013.02.27. 10:54 -

Tisztelt Biztosításdoktor!

Öröklés útján hozzám került egy autó tulajdonjoga. Az előző tulajdonos 2012 szeptemberben hunyt el, a hagyatéki tárgyalás pedig 2013 januárban zajlott le, azaz öt hónapig "gazdátlan" volt az autó. Ebben az öthónapos időszakban nem intéztem semmit az autóval kapcsolatban, a hagyatékátadó végzés megszületését követően viszont azonnal megtörtént az átírás, az új KGFB megkötése és egyúttal a régi biztosítások (casco, KGFB) lemondása. Meglepve tapasztaltam, hogy a biztosításokat a korábbi tulajdonos elhalálozásának napjával szüntették meg, és a korábban egész évre kifizetett díjat visszatérítették. Ez így utólag belegondolva logikus, hiszen a biztosítási szerződés a szerződő halálával megszűnt, azonban én csak januárban, a hagyatéki tárgyalás után kötöttem újat, hiszen onnantól kezdve az enyém, előtte nem is tudom, köthettem volna-e egyáltalán biztosítást. Számíthatok arra, hogy majd utólag fizetnem kell öthavi fedezetlenségi díjat? Ha igen, mennyit, és mit csináltam rosszul?

Egyáltalán lehetett használni az autót ebben az öt hónapban? (Használtam...mondjuk volt meghatalmazásom még a korábbi tulajdonostól.) Ha igen, akkor ha azalatt következett volna be biztosítási esemény, fizetett volna a biztosító a károsultnak? Utólag visszanézve abban az öt hónapban nem volt felelősségbiztosítása az autónak, mivel már szeptemberi hatállyal megszüntették azt.

Köszönettel:

Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

A jelenleg hatályos törvényi szabályozás értelmében az öröklés útján az Ön tulajdonába kerülő gépjárműre gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést a hagyatéki végzés napjától tud kötni, mert a végzés szükséges a gépjármű névreírásához, amelyhez a gfb. szerződés megkötése is feltétel. Az említett biztosító díj vissz autalását nem értem ugyanis a hagyatéki végzés időpontjáig a meglévő szerződés fentartása kötelező ennek díját a végzés megszületéséig rendezni kell, amely az Ön által leírtak alapján meg is történt.A fedezetlenségi díjat Öntől mint új szerződőtől a biztosító nem kérheti, mivel törvényi kötelezettségének a végzés / tuljadon szerzés/ hatályba lépésének időpontjában eleget tett.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2013. február 27., 10:54, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

 

Biztosításdoktor Biztosításdoktor

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

tömítőgyűrű, főtengely
SUZUKI LIANA 1.5 lépcsőshátú 2004-2007
1434 Ft
fékbetét készlet, tárcsafék
SUZUKI SX4 1.5 VVT Ferdehátú 2010-2013
10408 Ft
olajszűrő
SUZUKI SPLASH 1.0 Ferdehátú 2011-2013
1772 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

Parking attendant chased by a van
The traffic culture of Russia is particularly off-the-wall. Thanks to the popular on-board cameras, the world is able to enjoy the most extreme traffic situations occurring there from week to week. One such video that has reared its head on Internet shows a situation which is truly exceptional even by Russian standards.