Tolatásnál kinek van elsőbbsége?

2013.06.06. 11:25

Tisztelt Biztosításdoktor!

Ha 2 tolató autó egymásnak megy, lehet-e irányadó a jobbkéz szabály? Felvetett kérdésemre eddig minden fórumon osztott felelősséget válaszoltak. De senki nem tudta megmondani, melyik jogszabály alapján.

Tisztelt Érdeklődő!

A tolatásra nem vonatkozik az elsőbbség fogalma, mert a KRESZ szerint abban az esetben végezhető tolatás, ha azzal nem akadályozzuk a gyalogos- vagy járműforgalmat. A tolatás megfelelő körültekintés mellett a szükséges mértékig tarthat, ez a szabály a másik tolatást végző jármű vezetőjére is vonatkozik. Két tolató jármű esetében nagyon fontos, hogy milyen szögben ütközik a két gépjármű, és ki kezdte előbb a tolatást, amelyet a járművek ütközéskori valamint a közúton elfoglalt helyzete is bizonyítani tud.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.