2013.09.04. 11:26

Egy hónapja a feleségem egy éves Honda Jazzét amely a munkahelye előtt egy parkolóban szabályosan parkolt totálkárosra törték. A baleset okozója nem a károkozó jármű volt, hanem egy másik, amelyik hirtelen kihajtott elé. Ők összeütköztek, és a főútvonalon közlekedő autó az ütközés miatt irányt váltva csapódott bele a feleségem autójába. Mivel személyi sérülés is történt, a rendőrség nem zárja le az ügyet, hanem átadta az ügyészségnek, és majd bíróság elé kerül. Az autónkon Casco is van, a kérdésem az, miért nem lehet erre rendezni a kárt, vagy legalább egy részét, mikor pont ezért fizetjük? Ha ellopták volna, fizetne. Ha egy fa dőlt volna rá, akkor is. Pedig ebben az esetben ez a biztosító kára lenne, a mi esetünkben pedig a biztosító a másik kötelezőjére a per lezajlása után visszakapná a pénzét is. A feleségem háziorvos, az autója munkaeszköz, egyszerűen nem állapot, hogy mindenki csak a kezét tárogatja, és azt mondja, hogy hát ez egy nagyon szerencsétlen dolog. Viszont nem tudunk belenyugodni abba, hogy teljesen vétlenül valaki ebbe a helyzetbe kerüljön, hogy akár évekig nem rendezik a kárát.

Tisztelettel: Dr, Molnár Tibor

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján az Ön felesége a gépjárművével parkolt és vétlen harmadik félként részese volt a káreseménynek, amely által a gépjárműve jelentős mértékben megsérült. A biztosítótársaságok a jogalapi döntést a rendőrségi határozat alapján kívánják meghozni./ felelősség kérdése/ Jelen esetben a felesége gépjárművének sérülését a PTK - ban megtalálható egyetemleges felelősség alapján lehet rendezni. Ön a leírtak alapján mielőbb szeretné - a két jármű ütközése következtében abszolút vétlen félként elszenvedett - az ütközésből eredő sérülés kárfelvétele és kifizetése rövid időn belül megtörténne. Erre ad megoldást a jog amikor az egyetemlegesség jogintézményét lehetővé teszi a károsult javára. Az egyetemleges felelősség itt ugyanis azt jelenti, hogy a két gépjármű ütközése által vétlen félként sérülést szenvedő károsultnak lehetővé teszi, hogy bármelyik károkozó biztosítójától kérheti a kára egészének megtérítését. A jogalapi döntést követően az Ön gépjárművére kifizetett kártérítés tekintetében a két illetékes biztosítótársaság tud elszámolni egymással.

Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.