Rádőlt a fa a kocsira, de nem fizet az biztosító

2013.09.24. 15:55

Tisztelt Biztosításdoktor!

A közelmúltban Balatonföldváron egy közterületi parkolóban egy kettétört fa láthatóan beteg volt, korhadt a belseje és száraz gallyak is voltak rajta, vihar nem volt csak pár erősebb széllökés. Akkor az önkormányzat biztatott, hogy megtérítik a káromat mert van rá biztosításuk. Tegnap a következő levelet kaptam a biztosítótól: "Az Önkormányzat 50%-ban ismerte el felelősségét, mivel viharos időjárás volt.

A gépjármű gazdasági totálkáros, ezért javítási költséget nem térít a biztosító.

A gépkocsi káridőponti értéke 802 000 Ft, a roncsérték 216 000 Ft, megállapított kár 586 000 Ft.

Ennek az 50%-a téríthető az Önkormányzat biztosítási szerződésében szereplő 10% önrész levonását követően. (Az Önrész összegét az Önkormányzattól igényelheti, azt a biztosító kifizetni nem tudja.)"

A kérdésem az lenne hogy ez jogilag szabályos-e és, hogy érdemes lenne-e perre vinni az ügyet. A rendőrség és a tűzoltóság kint volt az eset után, rengeteg fényképet készítettünk és több tanúm is van rá hogy nem volt vihar, én és a többi tanú 10 méterről néztük végig az egészet. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: SZ.T

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján az Önkormányzat a felelősségét 50%-ban ismerte el, de a levél nem tartalmaz indoklást. Ön vétlen félként, parkolt le a gépjárművével a viharos időjárás ellenére az adott közterületi parkolóban - amennyiben ezt tábla nem jelezte, hogy a fák alatt viharos időben tartózkodni veszélyes - és ezért a bekövetkezett káreseményért Önt felelősség nem terheli. Kérem levélben forduljon az illetékes Önkormányzathoz indoklásért, és kérje a felelősségvállalási nyilatkozatukra vonatkozó állásfoglalásuk felülvizsgálatát.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.