2014.02.24. 14:17

Tisztelt Horváth László!

Édesapám elhunyt, megörököltem a gépkocsit. A korábbi biztosítónál jeleztem a változást, saját nevemre új szerződést kötöttem a gépjármű átíratásakor. Édesapám szerződésének megszűnéséről akkor kaptam egy levelet, melyben "biztosító által kártérítésre még el nem ismert, a biztosítót kártérítésre még nem kötelező káreset"-ként fogalmaztak meg egy korábbi káreseményt, melyről tudtam is. Édesapám nevére szóló biztosítás megszüntetése előtt telefonon érdeklődtem a kárügyintézőtől, aki azt a tájékoztatást adta, hogy a baleseti bejelentő ellentmondásos, ezért a biztosító senkit nem hozott ki vétkesnek.

A baleset után másfél évvel kaptam Édesapám nevére egy levelet, melyben közölték, hogy a károsult részére 200 ezer forintot fizettek ki, és a bonusra hivatkozva felajánlották, hogy ezt az összeget befizetheti.

Nem tudom nekem mi a teendőm ebben az esetben? Az sem egyértelmű számomra a levélből, hogy ezt az összeget köteles vagyok-e befizetni, vagy ez csak ajánlat a bónusz megmaradása miatt? Nekem, mint örökösnek (egy másik biztosítónál van az én szerződésem erre az autóra) kötelességem megfizetni, vagy a korábbi szerződő (elhunyt Édesapám)régi biztosítása fedezi a károkozást? Amennyiben köteles vagyok kifizetni a károkozást, a jelenlegi biztosításom terhére megtehetem-e?

Válaszát előre is köszönöm: Bernadett

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján két szerződésről van szó. Az első elhunyt édesapja nevén lévő gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján, a korábbi édesapja által választott biztosítótársaság az okozott kár térítéseként, gondolom a jogalapi, felelősségi viszonyok tisztázása után fizette ki az említett összeget a károsult részére. - A kárügy részleteiről, a jogalapi döntésről, mint a gépjármű jogerős hagyatéki végzés alapján forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartója tájékoztatást kérhet - Erről az édesapja nevére értesítést küldött, hogy amennyiben visszafizeti a kiutalt kártérítést a megszolgált bonusz fokozata megmarad. Jelen esetben nincs teendője, mivel a jogerős hagyatéki végzés által megörökölte a gépjárművet és ettől a naptól kell Önnek, gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést kötnie a gépjárműre - amit leírása szerint megtett- tehát ezen szerződést nem érinti a korábbi kifizetés mert,nem az Ön üzemben tartása - szerződéses viszonya - alatt okozta/ okozták a káreseményt, ezért az Ön bonusz fokozatát sem érinti.

Tisztelettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.