A bringás nem adta meg a jobbkezet - ki fizet?

2014.03.04. 16:05

Tisztelt Biztosításdoktor!

Mai napon balesetem volt egy kerékpárral. A kerékpáros nem adta meg nekem a jobbkéz szabályt. Őt elvitte a mentő megfigyelésre(semmi komoly), én megvártam a helyszínelést, és az intézkedést. A rendőr megnyugtatott, hogy ne izguljak, a srácnak sincs baja, és mindamellett, hogy elismerte, hogy ő a felelős, a bizonyítékok is egyértelművé teszik, hogy hibázott. A rendőr mondta, mivel a kerékpárnak nincs biztosítása, hívjam fel a biztosítóm, mert 3 munkanapon belül bejelentési kötelezettségem van feléjük, jelezzem azt is, hogy én voltam a károsult, és ha a biciklisnek nincs lakásbiztosítása, a MABISZ rendezi a károm.

A biztosítóm elhajtott, hogy nem tartozom feléjük kötelezettséggel,nincs szerepük az ügyben, hívjam a MABISZt. A MABISZ is elhajtott, hogy ők csak gépjárművekkel foglalkoznak (biztosítatlanokkal). Azt ajánlotta, kérjem a biztosítóm, hogy szívességből mérje fel a kárt, vagy ha erre nem hajlandó, független kárfelmérőt is hívhatok (kb 20e Ft), kérjek számlát, és ezt is és a kár összegét is peres úton érvényesítsem a biciklis felé. A srác hibázott. Közlekedünk, mindenki hibázik. Én annak örülök, hogy nem lett komolyabb baja, mindamellett, hogy a biciklije kuka és szabálysértési eljárás indul ellene, nem szeretném megszivatni egy "pénzbehajtással", viszont én sem szeretnék a végén fizetni a kocsi rendbetételéért. Friss az esemény, a biciklis nevét tudom csak, rendőrségi papírra meg várhat az ember.. Van valamilyen biztosítós megoldás a kár rendezésére (ha nincs semmilyen biztosítása), és hová fordulhatok a problémámmal, mert úgy fest, senki sem kompetens a kérdésben, én viszont nem tudok napokat-heteket foglalkozni vele.

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: L.Ádám

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján szívességi kárfelvétel céljából forduljon a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését kezelő biztosítótártársasághoz kárfelvétel céljából-a MABISZ- által is elmondott intrukciók alapján és kérje a gépjármű sérüléseinek dokumentálását. Sajnos abban az esetben ha nem rendelkezik a kerékpáros lakásbiztosítási szerződéssel, amely tartalmaz magánemberi felelősségbiztosítási elemet, akkor nincs más lehetősége mint, a kerákpárostól kérni az okozott kár megtérítését, ha erre nem hajlandó polgári peres eljárás keretében kérheti jogos igénye megtérítését.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.