2014.03.10. 15:39

Sziasztok!

Tegnap délután egy kedves Toyotás hölgy volt oly kedves és nem adta meg nekem a jobb kezet és belém rongyolt nem kicsit.

Személyi sérülés nem történt szerencsére, inkább csak sokk. A Toyotában a 2 éves picinek sem esett baja. Oly sebesen jött, hogy minket is elforgatott vagy 90 fokot és a villany oszlopot is kitörte (beton). Thalia-m mozgásképtelen, a futómű is kapott rendesen. Toyota mondjuk rosszabbul járt. Rendőrséget nem hívtunk, a hölgy mindent elismert.

Hallottam valakitől egy olyat, hogy ha a kár okozónak van casco akkor az ő biztosítójától kérhetek csereautót. Ez igaz lehet, vagy csak valami urban legend?

P.

Kedves Péter!

Az információ téves -->nem a casco biztosítás alapján jár a csereautó, hanem a másik fél / károkozó/ gépjármű kötelező felelősségbiztosítása alapján mint járulékos kárigény térül a bérgépjármű, amennyiben annak jogossága alátámasztásra kerül.

Tehát igazolni kell pl: munkavégzéshez elengedhetetlenül szükséges, vagy munkavégzés feltétele, munkáltatói igazolás csatolása szükséges, de a benyújtandó dokumentumok köréről az illetékes biztosítótársaság kárügyintézője tud felvilágosítással szolgálni. Amennyiben a károsult gépjármű gazdasági totálkáros akkor max 30 napra igényelhető, ha javítható a gépkocsi akkor az optimális javítási időra vehető igénybe.

Azonos kategóriájú gépjármű igénybevétele esetén 15% a számla végösszegéből levonásra kerül un.guruló költségként, mert addig a saját gépjármű nem kopik amig bérgépkocsival közlekedik a károsult.

Ez kivédhető alacsonyabb kategória bérlésével mert ezáltal a kárenyhítés is megvalósul, vagy ismerőstől történő kölcsönadási szerződés kötésével arra kb. 3000 Ft/nap értékben fizetnek a biztosítók számla és levonás nélkül. 

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu	

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.