Rányitottuk az ajtót egy autóra, nem fizet a biztosító

2014.06.16. 15:40

Tisztelt Biztosításdoktor!

Parkolás közben rányitottuk autónk ajtaját egy ott parkoló másik autóra. A kárszakértő megnézte a károsult autóját és azt mondta, hogy javíttassák meg nyugodtan a biztosító ki fogja fizetni. Később a biztosító küldött nekik egy levelet amelyben az állt, hogy nem fizet. Fellebbeztek, amit szintén elutasítottak, nem fizetnek, mert erre nem vonatkozik a kötelező.

Illusztráció
Illusztráció

Azt is írták, hogy nekünk kellene elrendezni egymás között, ami ugye azt jelenti, hogy zsebből kellene kifizetnem az okozott kárt, viszont a javítási költséget (több 10 ezer forint) soknak találom, mert csak egy kis karcolás volt az egész. Lehet-e olyat kérni a biztosítótól, hogy legalább a felét fizesse ki? Vagy mondhatom-e azt a károsultnak, hogy ennyit nem fizetek ki?

Köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján a biztosítótársaság azon esetekben nyújthat a módozat terhére kifizetést, ha a gépjárművel mint veszélyes üzemmel okozták a balesetet. A gépjármű veszélyes üzemmé válása a motor elindításával és forgalomba történő bekapcsolódásával kezdődik. A parkoló autó ajtajának kinyitása nem tartozik ezen fedezeti körbe, és az így okozott sérülések nem téríthetőek a hatályos törvényi szabályozás értelmében.

A gépkocsiban okozott kár - amely az ajtó kinyitása által keletkezett - gondolom fényezését érintette, és ennek javítása csak elem fényezéssel, metál fényű gépkocsi esetén pedig a határos elemek / pl: első ajtó sérülés esetén, első sárvédő,hátsó ajtó/ melléfényezésével javítható. Létezik egy úgynevezett folt fényezési eljárás, azonban ez nem minden esetben alkalmazható.

A fényezési költségek az anyagár miatt is magasak, de mielőtt kifizetné az említett költséget, javaslom egyeztessen a saját biztosítója kárszakértőjével - hiszen a gépkocsit is ő szemlézte - a javítási költségek összegét illetően. Amennyiben rendelkezik lakásbiztosítással amelyben van magánemberi felelősségbiztosítási fedezeti elem, úgy ezen módozat terhére rendezhető a káresemény.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.