A károkozó nem ismeri el a felelősségét

2014.07.04. 13:32

Tisztelt Biztosításdoktor!

2013. novemberében a Maglódi úton haladtam kb. 50 km/h-val. A Gitár u-i kereszteződésnél mindkét irányból át akartak haladni keresztben előttem. Én nem fékeztem, azaz nem tettem ráutaló magatartást arra vonatkozóan, hogy lemondok az elsőbbségemről, a gázról azért levettem a lábam. Balról egy teherautó próbálkozott, vele fel is vettem a szemkontaktust, és vette is, hogy nem fogom átengedni, jobbról eközben egy autó átment előttem, majd a teherautó takarásába került, a köv. autó jobbról szintén kijött a Gitár u-ból, de mivel az első autó, aki jobbról átment előttem, a sínek miatt nagyon lelassított (én ezt a teherautó takarása miatt nem láttam), nem tudott tovább haladni, megállt a Maglódi út közepén az én sávomban. Visszatolatni nem tudott volna, ideje sem lett volna rá és álltak is mögötte.

Én ekkor vészfékeztem, de nem sikerült megúszni az ütközést, belecsúsztam az út közepén álló Opel-be. Az Opeles félreállt, én is, egy tanu is akadt, aki a teherautó mögött állt, és látta, hogy az első autó sofőrje röhögve távozik.

Szerintem a helyzet egyértemű volt, ezért nem is aggódtam. A károkozó éppen telefonált, kérdeztem, hogy ugye a rendőrséget hívja, azt felelte, hogy igen. Később letette, és mondta, hogy több, mint 2 óra múlva tudnak csak kijönni helyszínelni, azt javasolták, hogy egyezzünk meg. Mivel édesanyám akkoriban már nagyon beteg volt (sajnos 1 hónappal később el is hunyt), én sem szerettem volna több órát várni, mivel anyu várt engem, már nem tudta magát ellátni, nem tudott az ágyából önállóan felkelni sem, ráadásul a demenciája is rosszabbodott, nem lehetett sokáig egyedül hagyni. A tanunál volt is Kék/sárga nyomtatvány, ezt el is kezdtük kitölteni. Itt hibáztam én: nem vettem észre, hogy a nyomtatvány középső részében az esetek közül nem lett bejelölve semmi. A károkozó az előtte megálló autót okolta, a tanu fel is írta ennek az autónak a rendszámát, a nyomtatványra is rákerült. A papírt a biztosítóhoz leadtam, ők pár héttel később küldtek is elutasító választ, mivel a károkozó nem ismerte el a felelősségét, ezért nem áll módjukban engem kártalanítani. A tanut meg sem keresték, pedig rajta volt a nyomtatványon.

Az lenne a kérdésem, hogy egyrészt ennyi idő után még tehetek-e bármit is? Jártam időközben a X. kerületi kapitányságon, ahol mondták, hogy közlekedési ügyben feljelentést nem lehet tenni. Azt látom, hogy a biztosítót lehetne jogi úton, ügyvéden keresztül megkeresni, de feleslegesen nem szeretnék belevágni egy ilyen ügybe. (Még soha nem volt peres ügyem.)

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelére kérem a kárrendezésben illetékes biztosítótársasághoz írjon a káresemény körülményeinek felülvizsgálatát kérő tértivenyesen feladott levelet. A levélben hivatkozzon a káreseményre, és kérje a jogalapi döntés felülvizsgálatát a részemre leírtak alapján, hiszen Önnek volt elsőbbsége a másik részes fél pedig aláírendelt útról hajtott ki, nem győződött meg a biztonságos áthaladás lehetőségéről. Ön takarás miatt nem is láthatta mi várja majd az út közepén. A levélben írja meg a tanú elérhetőségét a biztosító részére, amely által nyilatkoztatni tudják a történtekről és a baleset körülményeiről a részesek balesetbeni szerepéről. A kártérítési igényének behajtásához a mai joggyakorlatnak megfelelően ügyvéd segítséget is igénybe vehet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.