Az autónkat totálkárosra törték

2014.10.03. 13:08

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az autónkat totálkárosra törték. A kárfelmérés megtörtént, de a biztosító nem kapkodja el az ügyintézést. A kérdésem az lenne, hogy eladhatom-e az autót a biztosító hivatalos értesítése előtt(jelentkezett egy vevő a törött autóra).Az autó tehermentes, én vagyok a tulajdonosa. A kárfelmérő szerint tuti gazdasági totálkár lesz, de forgalomban maradhat.Valamint azt olvastam a korábbi válaszokban, hogy ilyen esetben, ha egyértelműen a másik fél okozta a balesetet(elismerte), és a gazgasági totálkár miatt másik autót veszek, akkor az átírás járulékos költségeit a biztosítónak ki kell fizetnie a kötelező gjfb.terhére. Ez jelenleg is hatályos jogszabály? Melyek tartoznak a járulékos költségek közé? Csak a hivaltali ktg-ek (forgalmi, törzsköny, eredetv.) vagy a vagyonszerzési illeték is? A motor hengerűrtartalmán kívül mit vesznek még figyelembe? Ez jogszabály vagy a biztosító egyedi szerződése tartalmazza (a Generali-P. a károkozó biztosítója)?

Köszönettel:Zsolt

Tisztelt Érdeklődő!

Az illetékes biztosítótársaság kárszakértőjének írásos tájékoztatását - amelyben rögzítve van a sérült gépjármű értéke is - mindenképpen várja meg a gépjármű értékesítéséig, mivel akkor fogja tudni, mekkora összeggel számolhat abban az esetben ha a biztosító ajánlatát fogadja el. A gépjármű gazdasági totálkárként történő rendezését a biztosító által megbízott kárszakértő gondolom már a kárfelvételi jegyzőkönyvön jelezte,így ez esetben a korábbi válaszaimban leírt járulékos költségek megtérítésével számolhat a jelenleg is érvényes törvényi szabályozás / Kormányrendelet / értelmében, természetesen abban az esetben ha a balesetben sérült gépjárművel azonos kategóriájú gépkocsit vásárol. Megtérítésre kerül a biztosító által az átírási költség, és az Ön által felsorolt további tételek. Kérem ezen igényét írásban jelezze részükre és kérjen tájékoztatást ezek térítéséhez benyújtandó dokumentumokról.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.