Hármas karambolban a középső voltam

2014.11.11. 16:49

Tisztelt Biztosításdoktor!

Ez év augusztusában kistehergépkocsim egy hármas karambol középső áldozata lett. Hátulról fékezés nélkül belém hajtottak és a már előttem álló gépkocsinak löktek. Én a balesetben vétlen voltam, a károkozó elismerte a hibáját. Hyundai H-1 típ. tehergépkocsim hátulja nagyon összetört, az eleje látszólag nem túlzottan, bár nagy ütést kapott.

A Biztosító gazdasági totálkárra vette fel az autót és fizetett 790 000 Ft-ot és azt írták, hogy a maradványérték 275 000 Ft, Ők ugyanis ennyiért elvitetik. Tehát a kárkori értéke az autónak 1 065 000 Ft.

Ezt Én levélben vitattam ( H-1 2,5 CRDi 2005-ös évjárat klímával, ködlámpával elektromos ablakkal, szervó kormánnyal, CD-s rádióval 170 000 km-rel) mert a használt autó kínálatban hasonló autót 1 250 000 Ft-ért találtam ), de levelemet elutasították az Eurotax használt autó áraira hivatkozva. Ez csak az egyik dolog amit sérelmezek. A másik, hogy abban az időben vállalkozásomnak nagyon sok határidős munkája volt és mivel a hátsóajtó olyan mértékben sérült, hogy ki sem lehetett nyitni, az oldalajtón csak kisebb méretű anyagokat tudtunk bepakolni így korlátozott mértékben tudtuk az autót használni, így több napon keresztül béreltünk egy kisteherautót is. Saját költségünkön!

Ezzel a törött autóval 100 km-t mentünk a baleset óta és ekkor a motor megállt. Szerelőt hívtam, megállapították, hogy a láncfeszítő eltörött és a vezérműlánc átugrott.A kárszakértőt kihívtam egy pótszemlére, de természetesen a Biztosító nem ismeri el a baleset következményeként a dolgot. Én nem vagyok autószerelő, de szerintem kaphatott a gépkocsi eleje akkora ütést, amitől később ez történhetett.

Természetesen a 275 000 Ft maradványértéket már nem kívánják kifizetni az általuk küldött roncsvadász által, de új ajánlatot sem adtak. Sőt teljesen kihátráltak a roncs értékesítéséből. Én meg azóta is fizetem a kötelező biztosítást, teljesítményadót egy mozgásképtelen autóra, amit nem Én kértem, hogy törjenek össze. Kérem segítsenek, hogy mit tehetnék hogy minél kisebb veszteséggel szállhassak ki ebből az ügyből.

Köszönettel: Jakab Attila

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján Ön a gépjármű káridőponti értékének meghatározásával nem ért egyet, amelynek felülvizsgálatára vonatkozó kérelmét a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság elutasította,- leírása szerint - a magyarországi eurotax árakra történő hivatkozással.

Amennyiben Ön mint említette levelében igazolni tudja ,hogy a gépjármű káridőponti forgalmi értéke magasabb volt mint a biztosító által meghatározott / piaci adatok, vagy a gépjármű esetleges értéknövelő beruházásának számlája,karorsszéria felújítás, fotóműfelújítás stb. / kérheti a megállapított érték felülvizsgálatát. A maradványérték, roncsérték meghatározásakor, a biztosítótársaság a szemle alkalmával bemutatott működőképes motorral rendelkező gépjárműre adta a vételi ajánlatot, gépjárműkreskedők által.

A maradványérték / roncs/ megváltozott értékesítési körülményeire tekintettel kérem vegye fel a kárrendezésben illetékes biztosítótársasággal a kapcsolatot, és kérje rendezési javaslatukat a balesetben sérült gépjármű értékesítésére vonatkozólag, levélben kárszámra történő hivatkozással.

A sérült gépjárművet Ön piaci körülmények között közvetlenül is értékesítheti. A gépjármű forgalomból történő ideigelenes kivonása által a teljesítményadó, gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés fizetése alól mentesülhet, a forgalmi engedély másolatát amelyben rögzítve van az ideiglenes kivonás ténye bocsássa a biztosítását kezelő biztosítótársaság részére a szerződése szüneteltetéséhez.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.