Vétlen vagyok a hiteles autómmal

2014.11.17. 10:54

Kedves Biztosításdoktor!

A napokban egy teherautó (vétkes, elismerte,K@H Bizt. van, én Allianz) nekicsapott egy harmadik járműnek, melynek során a 11 éves Suzukim 3 oldalról összetört. Várhatóan gazdasági totálkárként 300e Ft-ot állapít meg a biztosító, a hitelem tőke és kamattal együtt még 600e Ft. A biztosító a banknak fizet.

Kérdéseim:

- a fennmaradó részt ki kell fizetnem? Ha igen, egyben (hisz a fedezet autónak annyi)?

- nem vagyok vétkes, rendben fizettem, 3 éve lett volna még a hitelből, behajthatom a vétkes félen? Ha igen, hogyan?

- amennyiben nem éri meg megcsináltatnom, másik autót veszek, annak átírási költségét (egyéb ktg.) ráterhelhetem a másik félre, vagy annak biztosítójára?

Ha igen, hogyan, mi a menete? Mire a kárszakértő kijön, szeretnék tisztábban látni, valamennyire felkészülni.

Köszönöm: Ilona

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjárművének sérülései alapján úgy gondolom, hogy amennyiben gazdasági totálkáros lesz az Ön gépjárműve, az nem jelenti azt, hogy nem lehet helyreállítatni, hiszen csak az új alkatrészekkel történő helyreállítást nem finanszírozza a biztosítótársaság, hiszen értékemelkedéssel járna az új alkatrészek beépítése. A biztosító által térítendő összegből - a bank engedélye alapján - Ön a gépjárművet megcsináltathatja. Egyeztessen a finanszírózó bankkal, hogy a gépjárműre helyreállítás után engedélyezzék a hitelszerződés fenntartását.

Természetesen a bank által kijelölt műszaki szakértő amennyiben ezen megoldást a bank elfogadja ellenőrizni fogja a gépjármű helyreállításának minőségét. A javítás után gyártott alkatrészekkel is történhet. Amennyiben a gazdasági totálkárként a biztosítótársaság a bankkal számol el akkor a fennálló hiteltartozást Önnek ki kell fizetnie ennek összege nem hárítható tovább a károkozó gépjármű biztosítójára. A futamidő vége előtt lezárási díjat viszont számla ellenében megtéríti Önnek a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság. A sérült gépjármű helyett vásárolt azonos kategóriájú gépjármű forgalomba helyezési költségeit / vagyonszerzési illeték,eredetiség vizsgálat/ számla alapján szintén az okozó biztosítójától kérheti.

Üdvözlettel. Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.