Biztosítás a bringásnak

2013. január 23., 16:07 Módosítva: 2013.01.23 16:07

A Vétlen autós, vétkes kerékpáros címen megjelent kérdésre adott válaszba belekívánkozik, hogy a Magyar Kerékpárosklub tagságához kérhető kerékpáros felelősségbiztosítás, tehát nem teljesen evidens, hogy a bringásnak nincs biztosítása.

Üdv,

GG

Tisztelt Érdeklődő!

Köszönöm a rendelkezésemre bocsátott információt, a korábbi írásomban arra is utaltam, hogy a kapcsolatfelvétel megtörténtekor/ károsult-károkozó/ ezen információk is felszínre kerülnek, amelyek alapján természetesen az okozott kár rendezhető.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Vajon kinél van a cascóm?

2013. január 15., 15:37 Módosítva: 2013.01.15 15:37

Tisztelt Biztosításdoktor!

Tegnap történt balesetem után szeretném megkezdeni a kárrendezést, viszont nem tudom, hogy melyik biztosítónál kötöttem casco biztosítást, nem találom a kötvényt.

Hol tudnék ennek utána nézni?

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtakra válaszolva a casco biztosítási szerződésére vonatkozólag amennyiben alkusz cégnél kötötte kaphat tőlük is kérhet tájékoztatást, ha a jármű finanszírozott akkor az illetékes bank is szóba jöhet, valamint gfb. biztosítója mert lehet, hogy együttkötési kedvezménnyel kötődött a szerződés. A befizetett számlák és bankszámlakivonat ellenőrzése is támpontot nyújthat.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Vétlen autós, vétkes kerékpáros

2013. január 14., 13:32 Módosítva: 2013.01.14 13:32
42

Üdvözletem!

Ugyebár gyakran előfordul, hogy a kerékpárosok magukénak tekintik a gyalogátkelőhelyet és leszállás nélkül átkerekeznek rajta. Mivel kerékpárosként gyalogátkelőhelyen nincs elsőbbségük a gépjárművekkel szemben, viszont kötelező biztosításuk sincs, ki fizeti meg a kárt abban az esetben, ha egy kerékpáros vét a KRESZ ellen és okoz anyagi kárt?

Válaszát köszönöm!

Üdvözlettel: S. Ferenc

Tisztelt érdeklődő!

A levelében leírtak alapján amennyiben a kerékpáros rendelkezik lakásbiztosítási szerződéssel és ebben a magánemberi felelősségbiztosítási elem tartalmazza ezt a fedezetet / biztosítói szabályzat konkrétan rendezkezik róla / akkor az illetékes biztosító társaság rendezi az okozott kárt. Azon esetekben ha nincs biztosítás akkor vagy saját zsebből fizet az okozó, vagy pedig polgári peres úton lehet érvényt szerezni jogos követelésünknek.

A baleset alkalmával ha vannak a helyszínen tanúk nevüket és elérhetőségüket a későbbi nyilatkoztatásuk lehetősége céljából jegyezzük fel. A kár mértékétől függően rendőrségi helyszínelést is kérhetünk.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Robogó biztosítása

2013. január 9., 11:19 Módosítva: 2013.01.09 11:19

Tisztelt Biztosításdoktor!

Lehet, sőt biztos, hogy nem jó helyen teszem fel kérdéseimet, de nem igazán találtam olyan oldalt, ahol válaszra lelnék (ha esetleg Ön mégis tud ilyet, akkor azt megköszönöm)!

Nagymamámnak van egy 50cm3-es Yamaha Mint robogója, de idős kora miatt Ő már nem használja. Szeretné nekem adni. Az adás-vételi szerződés anno ugye az Ő nevére lett elkészítve. Biztosítást kellene rá kötnöm, de nem tudom, hogy ilyenkor ezt ki intézheti, kinek a nevére lehet megkötni a biztosítást? A robogó átkerülhetne egyáltalán az én nevemre?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Tóth Edit

Tisztelt Érdeklődő!

Az ajándékozási szerződés tulajdonjog átruházási szerződésnek/ adás-vételi /minősül és a rajta szerepelő dátum időpontjától tud Ön a saját nevére gfb. szerződést kötni, Legegyszerűbben az internetes összehasonlító programok használatával, kiválasztva az adatok alapján Önnek megfelelő díjú ajánlatot.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Kitolatott elém, nem ismeri el

2013. január 8., 10:09 Módosítva: 2013.01.08 10:09
1

Biztosításdoktor!

A napokban történt velem,hogy egy kereszkeződésben pirosat kaptam,majd amikor zöldre váltott szabályosan balra nagyívben kanyarodtam. Kettes sebességfokozatban körübelöl 2100-as fordulatnál éppen készültem a harmadik fokozatot kapcsolni, amikor egy hölgy irányjelzés nélkül kitolatott elém. Én ebben a pillanatban vészfékeztem,megcsúszott az autó,és belémentem. Az én sebességem körübelül 30-35Km/h volt. Mikor kiszálltam az autóbol a hölgy nem ismerte el a felelősségét,nem akart rendőrt hívni csak azt hajtogatta hogy jöttem vagy 70-80-al, ő már egyes fokozatban volt. Én erre azonnal rácáfoltam,ugyanis ha az autója egyes fokozatban lett volna, akkor már a tolatásjelző lámpája nem ég.

Azóta elvittem szakemberhez az autót,megmondták hogy az autó nem mehetett 80-al neki az álló járműnek,ugyanis akkor a hűtőm és a homlokfalam is eléggé megsérült volna, nem beszélve hogy a futóművem is átrendeződött volna. A kiérkező rendőrök egyértelműen mellém álltak mivel a KRESZ szabály is azt ír ja elő hogy a hölgynek kellett volna meggyőződni arról hogy a kitolató manőverével nem veszélyeztet-e senkit. Ennek ellenére nem ismerte el. Az autómat gazdasági totálkárra vették fel, mivel a javíttatása közel 200ezer ft,és az autó piaci ára 350-400 között van. Ön szakmai szemmel mit gondol, hogyan fog ez a történet befejeződni?

Várom válaszát.

Üdv. Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján a baleset bekövetkezéséért a felelősség egyértelműen a kitolató hölgyet terheli, mert a forgalomba való bekapcsolódás előtt mindig meg kell győződni arról, hogy a már közlekedő gépjárműveket nem veszélyeztetjük az elindulással.

A rendőrségi helyszínelés alapján készülő jegyzőkönyv, valamint rendőrségi határozat alapján a jogalap egyértelmű lesz és az okozó gépjármű biztosítása alapján a káresemény rendezésre kerül.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Csúszott a pálya, ki a hibás?

2013. január 4., 10:21 Módosítva: 2013.01.04 14:09
9

Tisztelt Totalcar!

December 27-én M6 autópálya 21 km -nél feljáró részen 90 km/h-nál, 3 fokban autóm megcsúszott és a szalagkorlátnak csapódva ripityára tört. Személyi sérülés nem, de jelentős anyagi kár keletkezett. KGFB-om igen, CASCO-m nem volt. Ugyanott, ugyanakkor sok autó, kamion csúszkált. Kérdésem, ilyen esetben az autópálya kezelő felelősségét megvizsgáltatni lehet-e, érdemes-e? Csak miután megtörtént velem a baleset küldték ki a sószóró kocsit, nem volt megelőző intézkedésük, ami nekem majdnem az életembe került.

Köszönettel, Czumbel Tamás

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján, az úttest sikossá válása sajnos rövid idő alatt az időjárás függvényében bekövetkezhet, ezért az Ön által említett társaság a legnagyobb körültekintéssel sem tudja elkerülni, hiszen mint írta 3 fok volt a baleset időpontjában.

A KRESZ is kimondja, mindig az időjárás és útviszonyoknak megfelelő sebességet kell választani a biztonságos közlekedéshez, de ennek ellenére sajnos vannak elkerülhetetlen káresemények, amelyek anyagi vonzatának enyhítésére választhatunk a casco biztosítások széles körű palettájáról, akár interneten is.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Baleset ütközés nélkül

2013. január 2., 14:45 Módosítva: 2013.01.02 14:45

Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne, hogy reggel olyan balesetem történt, hogy haladtam egy keskeny úton, amin két autó egymás mellett nem férhet el és egy beláthatatlan kanyarba értem, ahol is hirtelen megláttam egy velem szembe tartó autót, aki erősen az én sávomban haladt, így félre kellett kormányoznom az autót, hogy ne ütközzünk frontálisan és így egy kerítés végighúzta az autóm oldalát. Ő el is fogadta, hogy ő volt a hibás, mert az én sávomban ment. Kérdésem, mivel a két autó nem egymással konkréten nem ütközött, viszont mindketten egyetértettünk abban, hogy Ő a hibás, így fizet e a biztosító? HA igen akkor fizeti a kerítésben fellépett kárt is és az autómat is?

Tisztelt Érdeklődő!

A káreseménnyel kapcsolatos bejelentést tegyék meg az okozó biztosítójánál, minden apró részletre kiterjedően mivel ütközés nélküli balesetről van szó. Amennyiben rendelkezésre állnak tanúk nevüket és elérhetőségüket bocsássák a biztosító rendelkezésére.

A biztosító kárszakértője a leírások, a gépjármű sérülésének rögzítése és helyszíni szemlét követően dönt a káresemény téríthetőségéről. A kerítés tulajdonosa az Ön gfb. biztosítása alapján előzetesen kérheti a keletkezett kár megtérítését,amely később a károkozó biztosításának terhére átkönyvelésre kerül, ezáltal tehermentesítve az Ön szerződését.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Átminősítés utólag

2012. december 25., 12:04 Módosítva: 2012.12.25 12:04
2

Tisztelt Biztosításdoktor!

A külföldi nyaralásunk idejére -mint évek óta mindig- az Allianz biztosítónál határozott idejű cascot kötöttem. Sajnos Olaszországban feltörték -ablaktörés, zár-rongálás- és kifosztották a kocsit.

Hazaérve egy kárszakértő kijött és felvette a kárt. Megkérdezte, hogy pénzt kérek, vagy javíttatni fogom. Az utóbbit választottam, és a kárfelvételi papírral a helyi Opel márkaszervízbe vittem a kocsit. Ők szerződött partnerek a biztosítóval. A szervízben közölték, zárat kell cserélni, aminek a költségét még tisztázzák a biztosítóval. Amikor ez megtörtént közölték, hogy nekem 14 ezer Forintba kerül majd a javíttatás. A munkát szeptemberben elvégezték, én kifizettem a számát.

Eddig rendben van.

Most december közepén kaptam egy fizetési felszólítást a szervíztől, hogy fizessek be még 38 ezer forintot, mert:

"A gépkocsiban keletkezett kárt a biztosító előzetesen részlopásnak minősítette, amely 10%-os önrésszel térül. A későbbiekben azonban módosította rongálásnak, amely már teljes önrésszel térül."

Tehát a javítás után három hónappal a szervíz közli velem, hogy nem kapta meg a biztosítótól azt az összeget, ami alapján a javítási számlát kalkulálta, ezért fizessek. Ha a előre közlik a várható költségeket, akkor talán meg sem rendeltem volna a márkaszervízben a javíttatást, hanem a készpénzt választom.

A biztosítótól a mai napig nem kaptam semmilyen értesítést.

Jogosan követeli tőlem a szervíz a biztosító által állítólagosan ki nem fizetett részt?

Üdvözlettel:

B. Robert

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében említett káresemény térítésének tisztázása végett, kérem vegye fel a kapcsolatot az illetékes biztosító társasággal és a kárszámra való hivatkozással kérje tájékoztató levelüket, amelyben választ adnak, az Ön által feltett kérdésekre,amelyek alapján a káresemény rendezése a casco biztosítási szerződés alapján a helyreállítást végző szerviz felé megtörtént.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

A másik fél nem ismerte el

2012. december 20., 12:46 Módosítva: 2012.12.20 12:46

Araszoltam a dugóban az Andrássy úton a középső sávban (a kocsiban rajtam kívül még 6 utas ült). Az előttem araszoló kocsi sávot váltott és megállt, én az ő helyére előregurultam, ahogy mozdult a sor, majd ismét megálltam. Tehát az a kocsi a velem párhuzamos biciklisávban állt, egy kicsivel mögöttem (kb. a fél kocsim magasságában). Pár pillanat múlva egy elég erős hangú ütést éreztem a kocsim hátsó részénél. Amikor kiszálltam láttam, hogy parkolni próbált a kocsi, és nekem ütközött, mert az ő orra parkolás közben belelógott az én sávomba.

Miután a másik fél nem ismerte el a felelősséget, a biztosító elutasította a kárbejelentésemet.

Minőségbiztosítási Osztály elutasította a panaszomat.

Mit lehet csinálni?

Tisztelettel:

Sz.E.

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján számomra egyértelmű a károkozó felelőssége amennyiben a baleset az Ön által leírtak alapján következett be. Mivel az Ön gépjárművében 6 utas is ült ezért a biztosítónak lehetősége van /volt/ a tanú nyilatkozatok beszerzésére és a sérült gépjárművek összeállítására is, amelyből a sérülések mértéke és iránya megállapítható. Önnek lehetősége van ismételten felülvizsgálatot kérni, az általam leírtak alapján, vagy a mai joggyakorlatnak megfelelően polgári peres úton igényt szerezni jogos követelésének.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Biztosítás nélküli autó okozta a balesetet

2012. december 19., 14:59 Módosítva: 2012.12.19 15:42
1

Egy érvényes KGFB nélküli kisteherautó sávváltás során (2 sáv egy irányba, külsőből akart a belsőbe jönni) nem vett észre, ezzel balesetet okozott, amelyben a gépjárművem eleje sérült meg. A felelősségét tagadja mind a mai napig. Rendőri intézkedést történt, vizsgálat folyamatban.

Kérdezném, hogy

1. - miért van vizsgálat, amikor érvényes okmányok, iratok nélkül közlekedik a gépjármű - nem evidencia, hogy így nem közlekedhetett volna, ergo ha ezt felvállalta, akkor az esetleges közlekedésben bekövetkező események övetkezményét is vállalja? - tehát ha nincs rendben minden irat, akkor ő a hibás...

2. - A vizsgálat végén kivel tudom kifizettetni, hogyan a káromat? (Mabisz? - javasolta, hogy saját cascomra csináltassam meg... őő hogy is van ez? más okoz kárt és a saját cascomra az önrészemmel csináltassam meg? - ó jaj)

köszönöm válaszát, Ádám

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelére tájékoztatom önt, hogy előzetesen lehetősége van a gépjárművet casco alapján helyreállítatni, ebben az esetben az önrész összegét kell önnek megelőlegeznie. A vizsgálat lezárultával / rendőrségi határozat/ a casco biztosítását kezelő társaság a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) részére továbbítja a teljes káranyagot, és kéri az önnek jogosan járó casco önrész kifizetését valamint az önnek kifizetett összeg részére történő átutalását, ezáltal az ön szerződése tehermentesítésre kerül.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Kárt okoztak, nincs biztosításom

2012. december 17., 11:50 Módosítva: 2012.12.17 14:26

Tisztelt Biztosításdoktor!

Saját személyautómban elsőbbségadás elmulasztása miatt kárt okoztak. Sajnos kiderült, hogy autómnak nincs érvényes biztosítása díjfizetés elmulasztása miatt. Ebben az esetben mi történik? Lesz-e valamilyen hátrányom belőle? (A károkozónak van érvényes biztosítása.)

Tisztelt Érdeklődő!

A kártérítést a biztosítótársaságtól a károkozó gépjármű érvényes felelősség biztosítása alapján fogja megkapni.A díjnemfizetés miatt megszünt szerződését, sürgősen kösse újra ahol a szerződés megszünt, annál a biztosítótársaságnál, mert a díjjal nem fedezett időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetnie amely gépjármű kategóriánként eltérő.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Megtörtük és mégse kell fizetni?

2012. december 12., 10:21 Módosítva: 2012.12.12 10:21

Kedves Doktor!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a párom megtörte az autómat és cascóra szeretnénk megcsináltatni. A szerelő azt mondta, hogy megcsinálja és nekünk 0 forintot kell fizetnünk mert ők lerendezik a cascóval. Kicsit felek hogy ez nem igazan helyes, illetve ha cascóra csináltatom meg az autómat, változik-e a díjfizetésem és a kötelezőbiztosításom összege?

Segítségét előre is köszönöm!

Timi

Tisztelt Érdeklődő!

A casco biztosítás alapján igénybe vett kártérítés esetén az Ön által szerződésben vállalt önrészesedés mértékét kell Önnek kifizetnie a helyreállítási számlából./ pl:10% de.min 50.000.-Ft/ Amennyiben nem másik gépjárművel történt ütközés következtében sérült meg az Ön járműve, akkor a gépjármű kötelező felelősség biztosítási szerződésének díja nem változik, ütközés esetén viszont ha Ön a károkozó a megszerzett bonusz fokozatból kettőt lép vissza és ennek függvényében a biztosítási évfordulótól emelkedik a szerződés díja.

Casco biztosítás esetében is van bonusz rendszer- biztosítónként eltérő szabályozású - amelynek változásáról káresemény esetén a szerződéskötéskor kapott biztosítási feltételekből tájékozódhat.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Nincs kötelezőm, átvert a kereskedő?

2012. december 10., 10:39 Módosítva: 2012.12.10 15:16

Tisztelt Biztosításdoktor

Vettünk egy autót kereskedésben, ahol vállaltak minden ügyintézést így a biztosítást is ott intéztük. Kaptunk egy biztosítási ajánlatot és egy csekket illetve azt mondták, hogy a többit intézik továbbítják az illetékeseknek. A csekket be is fizettük, ami fél évre szólt. Miután nem jött a következő félévre a csekk érdeklődtünk a biztosítónál, ahol közölték, hogy nincs biztosítás az autón és mivel van egy másik autónk is, amin volt casco tartozás ebből a befizetésből rendezték. Az alkusz hímelt hámolt azt mondta rendezi az ügyet erre kaptunk egy 150e Ft-os csekket a félévi biztosításra. Úgy gondolom az alkusz hibázott és nekem kell ennek megfizetni az árát. Ebben kérném a segítségét, hogy milyen lehetőségeim vannak.

Tisztelettel:

Lázity Krisztián

Tisztelt Érdeklődő!

Az kereskedésben kötött gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés mellékleteként kapott csekk alapján történt befizetés másik szerződésre díjtartozás esetén sem könyvelhető át, mivel megcímzett befizetésről van szó, és a két szerződés kötvényszáma eltérő. A levélben kapott fizetési értesítővel és a befizetett csekkel és a hozzá tartozó ajánlattal forduljon a biztosításait kezelő társasághoz kérve segítségüket a szerződések rendbetétele céljából.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Kevesebbet ér az autóm

2012. december 7., 11:07 Módosítva: 2012.12.07 11:07

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy őszi, esős reggelen hátulról belémhajtottak. Másik autó mögött a zebránál álló helyzetben voltam, amikor az eset történt. A másik fél elismerte a károkozást. Az ütközés következtében a lökhárító deformálódott, a csomagtérajtó hullámos lett, a fényezés megpattant.

A javítást végző szakszerviz a csomagtérajtót "kikalapálta", újrafényezte, a lökhárító javítása is hasonlóképp történt.

Tehetek-e bármit, illetve jogos-e a panasz a részemről, hogy a gépjárművem most kevesebbet ér, mint a balesetet megelőzően?

Kérhetem-e a sérült csomagtér ajtó cseréjét, vagy el kell fogadnom a javítást?

Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel:

Annamária

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítás alapján rendezett károk esetében a helyreállítást a kárszakértő által a sérülések felvételekor készített kárfelvételi jegyzőkönyv alapján - amelyet Ön aláírt- végzi el az Ön által megbízott szerviz. A helyreállítás minden esetben csak a tényleges kárra vonatkozik, felújítást gazdagodást/ tehát a gépjármű értékének emelkedését/ nem okozhatja. Csak indokolt esetben van lehetőség, amennyiben a sérülés mértéke indokolja elemcsere térítésére a hatályos törvényi szabályozás értelmében. Önnek lehetősége van értékcsökkenési igény bejelentésére, ha gépjárműve az alábbi öt kritériumot teljesíti. Először magyarországon helyezték forgalomba, 5 évnél nem idősebb, első tulajdonosa a gépjárműnek, sérülésmentes volt a gk. a balaeset előtt, valamint 60 000 km-nél nem futott többet a gépkocsi.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Szállítás, ki fizeti?

2012. december 3., 11:13 Módosítva: 2012.12.03 11:13

Tisztelt Biztosításdoktor!

Azt kérdezném öntől,hogy balesetben megsérült az autóm,mozgásképtelen lett.A balesetben nem én voltam a hibás.A kocsimat egy trailerrel elvitettem a szervizbe.Később kiderűlt,hogy a kocsim totálkáros lett.A vétkes sofőr biztosítója fizette az általuk megítélt maradvány értéket valamint elvitettem a roncsot az általuk ajánlott roncs felvevővel.Amikor a kocsit elvitték a szervizből én nekem ki kellett fizetnem a trailer díját.Erről kaptam számlát.Én ezt beküldtem a vétkes sofőr biztosítójába ahol közölték ezt nekik nem kell kifizetni.Kérdésem tényleg így van ez?Én nekem kell fizetnem a roncs autóm elszállítását a beleset helyszínéről ahol nem is én voltam a hibás?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:Horváth.F

Tisztelt Érdeklődő!

A baleset helyszínéről a sérült gépjárművet Ön elmondása szerint szakszervízbe szállítatta.Ezt a szállítási költséget, bár leveléből nem derül ki, de gondolom a károkozó gépjármű biztosítása alapján az illetékes társaság megtérítette Önnek. A gazdasági tötálkárossá vált gépjármű / maradványérték /megvételére a biztosítótársaságnak több használt gépjármű kereskedő ad árajánlatot és a legkedvezőbb ajánlatot tevő kap lehetőséget az adásvétel lebonyolítására Önnel. A kereskedő a gépjárművet Öntől a levélben kiajánlott és elfogadott áron megvásárolja és saját költségén elszállítja Öntől. Valószínűleg a fent leírtak alapján történt a félreértés, de egyeztetés céljából levélben forduljon a kárrendezésben illetékes biztosítótársasághoz.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Nemzetközi kárrendezés

2012. november 30., 12:50 Módosítva: 2012.11.30 12:50

T.Biztositásdoktor!

A következő szituban kérném a tanácsát.

Egy hónapja Svájcban belémjött egy Svájci kamion,ahol az új autóm teljesen totálkáros lett,én pedig megsérültem!

Egy kinti ügyvéd segitett,és azt mondta,mindent fizet a svájci biztositó,a kiesett munkabéremtől az autóig,a szakértőtől a kórházi ellátásig.

Felvetettük kint a kárt-sok millio-és beadtuk a kinti biztositónak.

Most kaptuk a hirt,hogy szóba sem állnak velünk,és ők egy magyar,nevezetesen AVUS céget kértek fel a teljes kárrendezésre. Kicsit körbejártam,és mindenféle "susmus"dolgot hallottam erről a cégről. Félek,hogy a kinti szakértő által megállapitott kárt,valami magyar okoskodó kár/műszaki szakértő nem fogadja el,és csak a töredékét fogja fizetni a valós kárnak! Ugye,ezt nem nehéz elhinni,hiszen a biztositók(jelen esetben kárrendezési iroda) saját szakértőket-irodákat foglalkoztatnak,akik a biztositó malmára hatják a vizet!

Mit tegyek ön szerint?

Zsolt

Tisztelt Érdeklődő!

Külföldön történt külföldi károkozó által okozott kár esetében a rendezésben illetékes biztosító magyarországi nemzetközi kárrendező irodán keresztül kívánja rendezni az Ön káreseményét és megtéríteni az Önt jogosan megillető járulékos igényeket is. A balesettel kapcsolatban lévő dokumentációt kérésükre bocsássa rendelkezésre a gyorsabb ügyintézés végett.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Ki fizeti a kiesést?

2012. november 29., 15:17 Módosítva: 2012.11.29 15:17

Jó Napot!

Lenne egy kérdésem. Ha balesetet szenvedek, és az utasaim is sérülnek, kiesnek X idõre a munkából, vagy akármi bajuk lesz, akkor nekem kell mindenképpen a kórházi ápolást stb-t fizetni. vagy a vétkes sofõrnek?

Válaszát elõre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben vétlen félként baleset részese volt, természetesen az Ön és az Önnel együtt utazó utasok személyi sérüléses és az ebből adódó járulékos kárigényeit is megtéríti a károkozó gépjármű felelősségbiztosítása, abban az esetben ha biztonsági kötelezettségüknek Ön és a gépjárművében utazók / biztonsági öv becsatolása/ maradéktalanul eleget tettek.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Külföldi autóval ütköztem

2012. november 27., 12:54 Módosítva: 2012.11.27 12:54

Tisztelt Biztosításdoktor!

2012.11.23.-án hajnalba történt velem a következő eset:autópályára hajtottam fel,előttem kb.50-m-re 1 kamion haladt a felhajtó/besoroló sávban majd kb.400 m megtétele után megkezde a besorolást/sávváltást utána én is ekkor viszont az addig a bal oldali gyorsító sávból nekem jött egy (cseh) kamion...rendőrt hívtam, szó-szót követett (a rendörök hozzállását-viselkedését inkább nem is jellemezném..) aminek az lett a vége hogy engem elküldtek a helyszínről egy 10ezer forintos helyszini bírsággal!? Ez a történet ennyi? Vagy van esetleg valamilyen lehetőség arra hogy megtérüljön a kár vagy egy része?Köszönöm válaszát!

Tisztelettel:Kiss Roland

Tisztelt Érdeklődő!

A kárersemény leírásából nem rajzolódnak ki számomra pontosan a baleset körülményei,de mindenképpen írásban kérheti a helyszínen intézkedő rendőrségtől a helyszínelési jegyzőkönyv másolatát, valamint az indoklást az Ön büntetésével kapcsolatban is. A kapott dokumentációval amely tartalmazza a részes külföldi fél adatait is forduljon saját biztosítójához tanácsért, az esetleges további teendőkkel kapcsolatban.

Üdvözlettel.

Horváth László www.pba.hu

Megpróbálták feltörni a Focust

2012. november 23., 10:24 Módosítva: 2012.11.23 10:24

Tisztelt Biztosításdoktor!

Utcán parkoló Ford Focus II típusú gépkocsinkon feltörési kísérlet nyomait (kilincs körül behorpadt ajtó, használhatatlan kulcslyuk) észleltük. Ezután a zárat ledugóztattuk, illetve szeretnénk a horpadást is javíttatni. Az autó rendelkezik casco biztosítással (10% vagy 100 000 HUF önrész, Uniqua). Több helyen azt olvastam, hogy ez az eset a biztosító által minősíthető részlopásnak vagy rongálásnak is, mely esetekben a szerződési feltételektől eltérően számolnak, vagyis mi esetünkben 100 000 Ft alatt is térítik a költségek egy részét. A kárt bejelentettük, szemlézték, majd a kárügyintéző jelezte, hogy a zárdugózás költségét tudják téríteni, de sajnos a biztosítási díjunk ezesetben annyival növekedne, hogy nem érné meg. Amennyiben a horpadást is szeretnénk javíttatni, akkor azzal csak a 100 000 HUF felett tudnak foglalkozni. Vagyis lényegében (mivel a horpadás javíttatása nyilván nem lesz 100 000 Ft) semmit nem kapunk. Kérdésem, hogy miért vonatkozik más szabályzat az ajtó horpadására, mint a zárjavításra? Illetve valóban nem tudunk semmi módon kárigényt érvényesíttetni ilyen esetben?

üdv.: Szlovák János

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű feltörési kísérlete miatt használhatatlanná vált zárat mivel a gépjármű indítókulcsával megegyező ajtókulcsról van szó ezért a teljes zárgarnitúra cseréjét kérheti a biztosítótól a vonatkozó feltételek értelmében,későbbi kármegelőzés céljából./ lopáskár/a vonatkozó szabályzatban szerepelő önrészesedés levonásával. Természetesen minden káresemény térítése az esetlegesen megszerzett casco bonus részleges elvesztéséhez, tehát díjemelkedéshez vezethet. A rongálás következtében megsérült ajtó szintén a vonatkozó casco biztosítási feltételek értelmében a kárügyintéző tájékoztatása alapján töréskár önrésszel kerülhet kifizetésre

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Lopáskár térítése törzskönyv hiányában

2012. november 22., 10:21 Módosítva: 2012.11.22 10:21

Tisztel Bizt.doktor!

Nemrégiben ellopták az autómat. Cascom van és a két kulcs és a forgalmi is a zsembemben, a törzskönyv azonban elkallódott. Egészen biztosan nem maradt az autóban, bár nyilván ezt így bemondásra senki sem fogja elhinni. Találtam információt arról hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján a forgalmi hiánya nem mentesíti a biztosítót a kár térítése alól, de hasonló-e a helyzet a törzskönyv esetén? Azt gondolnám hogy igen, de erről semmit sem találtam.

Köszönöm segítségét

Üdv,

Dávid

Tisztelt Érdeklődő!

Leveléből nem derül ki de ha a gépjárművet hitel terheli akkor a finanszírozó hitelintézet rendelkezik a gépjármű törzskönyvével a felvett hitelösszeg kifizetéséig.

A biztosítótársaság szempontjából, a kártérítési összeg kifizetése miatt is fontos a törzskönyv, mert ezzel tudja igazolni, hogy az Ön tulajdonában lévő gépjármű tehermentes.

A biztosítási szerződés kötésekor kapott ügyféltájékozatóban, biztosítási szabályzatban talál utalást a teljes lopáskár esetében kötelezően leadandó dokumentumok köréről.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Hol lakjon az autó?

2012. november 20., 12:40 Módosítva: 2012.11.20 12:40

Tisztelt Biztosításdoktor!

Már 7 éve egy budapesti lakásban lakom, állandó lakcímem ide van bejelentve. A költözés utáni második évben meglepve tapasztaltam, hogy az autóm súlyadójáról szóló csekket a új lakásom szerinti illetékes önkormányzat küldte ki, anélkül, hogy külön bejelentettem volna az autót (nem okosságból, csak feledékenységből). Ezt mindig be is fizetem, és évekig azt gondoltam, hogy minden rendben van, biztosan az önkormányzatnál valahogyan regisztrálták a kocsimat (gondoltam, hogy a lakcímváltozás alapján), tehát nincs több tennivalóm az ügyben.

Viszont a kötelező biztosításomat a régi forgalmi alapján kötöttem, amin nincs nyoma annak, hogy a kocsi nyilvántartási helye megváltozott volna. Így a régi vidéki cím miatt évek óta alacsonyabb díjat fizetek, mintha a fővárosi új címem szerepelne benne. Kérdésem: Szaladjak-e az okmányirodába átiratni a kocsit az új címre és kiállíttatni az új forgalmit, és hogy ha esetleg balesetet okoznék, érvényes lesz-e így a kötelezőm? Köszönettel: Sz. Csaba

Tisztelt Érdeklődő!

A forgalmi engedélyében szerepelő régi vidéki lakcímet a legközelebbi okmányirodában irassa át a jelenlegi állandó lakcímére mert a gépjármű kötelező felelősságbiztosítás díja vidéki és pesti lakcím esetében eltérő és amennyiben az illetékes biztosítótársaság tudomást szerez a változásról, / pl: károkozás esetén / a díjkülönbözet megilleti a lakcím változástól és erről hivatalosan intézkedhet.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Karcolás 80 ezerért

2012. november 19., 12:11 Módosítva: 2012.11.19 12:11

Tisztelt Biztosításdoktor!

Ráfutásos koccanásom volt, amelyben a károsult autó, nem egyértelműen bizonyíthatóan hátsó lökhárító karcolást szenvedett. Egy kézzel írott A4-es papírt kitöltöttünk, az én és az ő adataival. az autó nem az én nevemen van. A károsult, szem- és fültanúk előtt jelezte, hogy nem kíván élni kártérítéssel. Így az ügyet befejezettnek tekinti. Ennek ellenére, egy 80e HUF-ról szóló papírt kaptam, mely fizetésre vagy bonusz megvoánsról szól. az autó nem az én nevemen van, és semmiféle hivatalos formanyomtatvány nem készült. Lehet-e fellebezni az ügyben a károkozó részéről? Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Érdeklődő!

A leveléből nem derül ki, de gondolom mint forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó rendelkezik biztosítással az adott gépjárműre, amellyel a károkozás történt.

Természetesen lehetősége van a kárrendezést lebonyolító biztosítótól tájékoztatást kérni a kifizetett összeg vonatkozásában,levélben a kárszámra való hivatkozással.Amennyiben a visszafizetést választja ez által a szerződés tehermentessé válik és a megszerzett bonus fokozat megmarad.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

KGFB az üzembentartó nevén

2012. november 16., 10:42 Módosítva: 2012.11.16 10:42

Tisztelt Biztositásdoktor!

Jelenlegi autóm üzembentartója édesapám, az ő nevén van a kötelező biztositás is. Jövőre már B4 szinten lesz.

Kérdésem az lenne hogyha eladom az autót és egy másikat veszek hogyan tudom megtartani a bónuszt?

Válaszát előre is köszönöm!

Mészáros B.

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű eladását követően amennyiben másik gépjárművet vásárol két éven belül és a gépjármű forgalmi emgedélyébe szintén az édesapját jegyezteti be üzembentartónak, akkor a megszolgált bonus fokozat tovább vihető. A gépjármű eladásáról szóló szerződés másolatát bocsássa majd az illetékes biztosító rendelkezésére,a szerződés törléséhez, ezáltal a bonus fokozat lekérdezhető a kárnyilvántartó rendszerből és rávezethető az új szerződésre.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Baleseti adó

2012. november 14., 13:45 Módosítva: 2012.11.14 13:45

Jónapot!

2 dologgal kapcsolatban szeretnék kérdezni.

A biztosító dijnemfizetés indokkal felmondta a szerzödést.Így 2012.06.12-2012.10.24. között nem volt biztosítás az autón. Erre az idöszakra 87 750 Ft-ot kellene befizetnem. Az ujrakötés után, a kiküldött levélben 19 089 Ft a negyedéves díj. Majd kaptam egy ujjabb levelet, amiben 45ezer x Ft-ot kérnek. Felkerestem öket telefonon, s közölték, hogy 24 812 Ft a negyedéves díj az adóval együtt. A levélben szereplö 19 089 Ft-ot befizettem. Itt az oldalon a biztosítós kérdöivben 2013. 01. 01-töl él a biztosítási adó. Kérheti a biztosító már most az adóval terhelt negyedéves mostani díjjat, illetve a fent írt idöszakra? Szinén a fenti idöszakban élö szerzödés híján nem volt kötelezö biztosítás az autón, kérheti a biztosító erre az idöszakra a díj kifizetését? Az elsö eset óta már vagy 3szor ujrakötöttem a szerzödést ami szintén ezzel az indokkal lett megszüntetve. Az elsönél mivel külföldön dolgozom, az internetes utalást jelöltem be, ahol az áll hogy e-mail-es értesítöt küldenek, amit nem kaptam. Telefonos megkeresés után sem. Most a csoportos beszedési megbízást választottam. Remélem ez müködni fog...

Válaszát elöre is köszönöm!

Róbert

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtakra válaszolva a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási díjat 2012.01.01.-től terheli baleseti adó /30 %/ amelynek díját az illetékes szerződést kezelő biztosítótársaság részére kell befizetnie,ellenkező esetben a szerződés díjhiányos lesz a vonatkozó időszakra. Díjnemfizetés miatt megszűnt szerződés esetében a díjjal nem fedezett időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetni,baleseti adóval együtt.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Tájékoztatnia kell-e a biztosítómnak az általam okozott kárról?

2012. november 13., 10:58 Módosítva: 2012.11.13 10:58

Tisztelt Biztosításdoktor!

Augusztusban történt egy apró koccanásom,amiben én voltam a hibás. Kitöltöttük a kárbejelentő lapot, a vétlen autó vezetőjével. Mivel több mint 30 éve vezetek, és még soha nem volt balesetem, nem nagyon tudom a biztosítási ügymenetet. Azóta sem keresett meg a biztosítóm, hogy a kárkifizetésről tájékoztasson, sőt a mai napon kérdésemre a következő üzenetet kaptam: Levelére hivatkozva, nem találtam káranyagott erre a rendszámra. Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy talán nem fordult a károsult a biztosítóhoz az apró kár miatt, vagy, még több időbe telik, míg kiderül okoztam-e kárt?

Köszönettel: Pál Balázs

Tisztelt Érdeklődő!

A balesetben részes fél mint levelében említette valószínűleg nem élt kárbejelentéssel és nem kíván az Ön biztosítójától kártérítést kérni.A koccanás óta eltelt idő szerintem ezt bizonyítja. Természetesen minden esetben ha az Ön biztosítója kártérítést nyújt a balesetben vétlen fél részére, a kifizetést követően Önnek értesítést küld lehetőséget teremtve a kifizetett kártérítés visszafizetésére, amely teljesítése által a szerződése tehermentesítésre kerül és a megszolgált jelenlegi bonus fokozat megmarad.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu