Magasabbak az új biztosítási díjjak?

2012. november 7., 13:26 Módosítva: 2012.11.07 13:39

Tisztelt Biztosításdoktor,

1997-es évjáratú Renault Mégane Classic RT tulajdonos vagyok. Az eddigi évek tapasztalata alapján idén is utánanéztem a 2013 évre vonatkozó KGFB díjaknak. Megdöbbenve tapasztalom, hogy nem lettek olcsóbbak a díjak! Az idei szolgáltatóm (Uniqua) a tavalyi 16 000 Ft-os díj (adóval) helyett kiküldött egy 26 000 Ft-os jövő évi díjat (adóval). Több alkusz cég oldalát átnéztem de a biztosítási adóval együtt sehol nem olcsóbb 20 000 Ft-nál. Bónusz fokozatom B4-re lép, és két éve éves díjfizetéssel rendezem a kifizetést. Felhívtam az Uniqua ügyfélszolgálatát, de nem tudtak választ adni a megnövekedett díjtételre. Miből adódik idén a megnövekedett díj minden szolgáltatónál. Lakcímem, autóm semmim nem változott csak a bonus fokozat lett jobb. Hamisak a reklámok, hogy idén még olcsóbban köthetek!!!

Köszönettel

Balogh Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

2013-as évre vonatkozó gépjármű kötelező felelősségbiztosítási díjakat a biztosító társaságok több szempont alapján /életkor, gépjármű,lakóhely stb./határozzák meg. Általánosságban a jövő évi díjak ismét 15-20% ot csökkentek. Az éves egyszeri inkasszós fizetési módot választók akár 30%-ot is megspórolhatnak. Az Ön esetében azt tanácsolom, kalkuláljon újra az alkuszi felületeken és ellenőrizze a megadott adatok helyességét és az igénybe vehető kedvezményeket.

Üdvözlettel

Horváth László pba.hu

Kinek kell bizonyítani?

2012. november 6., 12:14 Módosítva: 2012.11.06 12:14

T. Bizt. Doki!

Tájékozódni szeretnék,az alábbi ügyben. Villogó sárga lámpás kereszteződésben megálltam gyalogos miatt, hátulról nekem ütköztek. Egy közeli parkolóban kuncsorogtunk "kéksárga" nyomtatványt, kitöltöttük, a kolléga elismerte felelősségét. Papírok leadva, kárfelmérő szemlézi, telefonszám, ahol érdeklődhetek 1 héten belül. Megteszem, hölgy közli, hogy 190e Ft a megegyezéses összeg, de még nem írta alá a "kárigazgató". Ő rögtön küld egy levelet a dologról én pedig addig vigyem szakihoz, az majd megmondja mennyi az annyi. Megteszem: szaki meghatalmazást aláirat, mik az elképzeléseim. Mondom legyen olyan az autó, mint az ütközés előtt és ne kerüljön pénzembe - merthogy én volnék a vétlen fél. Oké, oké felveszi a kapcsolatot a biztosítóval és majd hív. Telefon: szakibácsi közli, hogy meg kell várnunk, amíg a biztosító felülvizsgálja az esetet, utána lehet nekiesni a javításnak. Mondom oké, oké, de az ügyfélszolgálatos hölgytől nem így köszöntem el. Erre Ő: oké, oké, de neki meghatáro zzák, hogy mit mondhat: a valóságban most vizsgálják, hogy megtörténhetett-e úgy a koccanás, ahogy két ember azt le és aláírta. Mondom oké, oké, csakhogy az autót nem lehet zárni, ergo használhatatlan. Nekem 20 év alatt még soha egyetlen biztosító sem fizetett egy fillért sem, ez meg egy sima ráfutásos koccanás??? Mire Ő: oké, oké majd szolok, ha oké...

Most akkor lehet, hogy nekem kell lassan 1,5 hónap elteltével bebizonyítanom egy koccanásos baleset tényét ahhoz, hogy pénzemhez jussak???

Tisztelt Érdeklődő!

A balesetet okozó gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését kezelő biztosító kárszakértőjének lehetősége van a két gépjármű összeállítására, valamint az okozó gépjármű szemléjére, amely alapján a magasságok és a keletkezett sérülések vizsgálata alapján - összevetve a kárbejelentőlapon ill.baleseti bejelentőn leírtakkal - megállapítható a jogalap és rendezhető a káresemény. Amennyiben bármilyen kérdés észrevétel merül fel az eljáró biztosító részéről akkor lehetősége van kiegészítést pontosítást kérni a balesetben részes mindkét féltől. A koccanás bekövetkezésénél ha voltak tanúk és nevük elérhetőségük rendelkezésre áll, kérem bocsássa a biztosító rendelkezésére.

Levélben kérjen tájékoztatást a rendezésben illetékes biztosítótársaságtól, tekintettel az eltelt időre, kiegészítve a részemre leírt információkkal. A korábban kapott levélen szerepelő kárszámot a levélben tüntesse fel a könnyebb azonosíthatóság végett.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Fizeti-e a casco a vagyonszerzési illetéket?

2012. november 5., 15:54 Módosítva: 2012.11.05 15:54
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Májusban ellopták az autómat, mely biztosítva volt lopásra. A biztosító kifezette a kárt.

Most szertenék új autót venni, és arra lennék kíváncsi, hogy a bíztosítón követelhetem-e az átíráskor felmerülő költségek megtérítését? A casco díja december elejéig (évforduló) ki van fizetve. Átböngésztem a szerződési feltételeket, de nem találtam ezzel kapcsolatos leírást.

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:

Besskó Zsolt

Tisztelt Érdeklődő!

A casco biztosítási szerződés lopáskár esetén csak a gépjármű - biztosító által eurotax programban meghatározott- káridőponti értékén alapuló szolgáltatást teljesít, levonva a kártérítésből a lopáskár önrészesedését és az évfordulóig járó díjhátralékot. Egyéb járulékos költség térítésére sajnos nincs lehetőség.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Nem nő a bónusz

2012. október 31., 15:12 Módosítva: 2012.10.31 15:12
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

A minap lettem rá figyelmes, hogy autómon bonus 8-ról nem akar emelkedni a besorolás. 1999 vettem az autót újonnan (Suzuki Swift 1,3glx) és 2008-ban okoztam egy kárt. Azóta 2010-ben csökkentették b10-ről b8-ra, de azóta az évenkénti emelkedés nem jött létre. Miért van ez, kell-e tennem valamit, vagy csak én értettem valamit félre?

Köszönettel: V. Márton

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében említett károkozás által a megszerzett bonus fokozata két kategóriával visszasorolásra került 2010-es évben.A tárgyévet követően, minden balesetmentes év után a bonus fokozat egyet lép előre amíg ismételten el nem éri a maximális kedvezményt a B10 -es fokozatot. A kedvezményes díj / bonus fokozat/ beállítása végett forduljon a szerződését kezelő illetékes biztosítótársasághoz és jelezze a részemre leírtakat.

Üdvözlettel:

Horváth László

Öröklődik-e a tartozás üzembentartóival?

2012. október 30., 17:39 Módosítva: 2012.10.30 17:39
2

Üdvözlöm!

Sajnos a kérdésemre sehol nem találtam érdemleges választ!

A történet ott kezdődött, hogy a bátyám trehányságból nem fizette az amúgy üzemképtelen autójának a biztosítását, és a forgalomból sem vonatta ki semmiféle formában! Ez lassan 2 évvel ezelőtt történt! Ezáltal felhalmozott egy rakás fizetnivalót, amit a legközelebbi kötésekor nyilván, és jogosan be is fognak tőle vasalni!

A kérdésem az lenne, hogy ez az úgynevezett MABISZ tartozás (javítson ki ha nem így nevezik) az üzembentartóval "öröklődik", vagy az autó rendszámával?!?

Példa: Ha átíratunk engem a gépjármű üzembentartójává, akkor A0-ban kezdek ezzel az autóval, vagy rajtam is megpróbálják behajtani kötéskor az elmaradt összeget? Mert ha a rendszám alapján valósul meg az elmaradás nyilvántartása, akkor ez a logikus.

És egy másik kérdés: A bónusz-málusz besorolások két év után törlődnek, ha nincs biztosítása valakinek. Abban az esetben, ha az üzembentartó személyéhez kötött a MABISZ tartozás, és én leszek az új üzembentartó, akkor a bátyám tartozása is elévül két év alatt?

Válaszát előre is köszönöm!!

Balázs

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján a gépjármű üzembentartójaként a forgalmi engedélybe bejegyzésre kerülő személy, csak a bejegyzés időpontjától köteles a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés megkötésére. Amennyiben a gépjármű az adásvételt megelőzően nem rendelkezett a régi üzembentartó vétsége miatt a fent említett gfb.szerződéssel, akkor az ebből adódó mindennemű kötelezettség / fedezetlenségi díj az adásvétel napjáig stb./ őt terheli. Díjnemfizetés miatti eljárás csak a régi üzembentartóval szemben kezdeményezhető.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Lejárt az orvosi

2012. október 25., 16:30 Módosítva: 2012.10.25 16:30
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy éve egy baleset résztvevője voltam, ahol fellebbezésem ellenére engem hoztak ki hibásnak. Több havi levelezés után meguntam a dolgot, kifizettem a 35 000 forint büntetést. Bár ne tettem volna! A jogosítványom orvosija a baleset idején lejárt 3-5 napja. A baleset másnapján már rendelkeztem az orvosi igazolással, és rá még egy napra be is adtam az okmány irodába. A baleset helyszínén a rendőr figyelmeztetett, és tovább engedett közlekedni. A Köbe ennek ellenére nem tekinti érvényesnek a jogosítványomat, és követeli rajtam az okozott teljes kárösszeget. Olvastam ügyészségi állásfoglalást is arról, hogy a lejárt orvosi nem jelenti a jogosítvány érvénytelenségét. Igaz ez? Milyen esélyekkel indulok egy bírósági eljárásban?

Üdvözlettel

Földvári Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

A lejárt jogosítvánnyal történő közlekedés valóban a jogosítvány érvénytelenségét jelenti, mert mint leírta a helyszínelő rendőr is figyelmeztette ezen hiányosság / 5 napja lejárt / pótlására, amely kötelezettségének Ön írásában említve haladéktalanul eleget tett, és a jogosítványa változatlan feltételekkel továbbra is érvényesítésre került az okmányiroda által. A fent leírtakra történő hivatkozással forduljon az illetékes biztosítótársasághoz és bocsássa rendelkezésükre a dokumentumokat.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Nincs felelős, ki fizet?

2012. október 18., 13:44 Módosítva: 2012.10.18 13:44
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy szemből jövő autós állítólag olajfolt miatt megcsúszott a kanyarban és kiegyenesítette azt, ahol pont én haladtam. Az autóm összetört. A rendőrség az ügyet lezárta, mivel a felelős nem állapítható meg.Kötelező állítólag erre nem fizet.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

Az úton Ön leírása alapján a saját sávjában szabályosan közlekedett, amikor a szemben jövő gépjármű saját sávjának elhagyásával a gépjárművének csapódott. A bekövetkezett baleset szempontjából mindegy, hogy az úton lévő olajfolt vagy pedig helytelenül megválasztott sebesség miatt történt az ütközés. Önt vétlen félként megilleti a kártérítés, amelyet a részes fél biztosítójától igényelhet a dokumentumok benyújtásával.

A rendőrsági határozat a közútat beszennyezővel zárult le, Ön a már több írásomban is említett egyetemleges felelősség alapján kérheti a kárának megtérítését.

Üdvözettel:

Horváth László pba.hu

Biztosítás kései befizetése

2012. október 16., 12:45 Módosítva: 2012.10.16 12:45

Üdvözlöm!

Azt szeretnék megérdeklődni hogy ha nem tudom befizetni az autóm biztosítását xy körülmények végett, meddig lehet úgymond húzni a dolgot? Biztosítónál nem szeretnék haladékot vagy bármi mást kérni. Valahol azt olvastam hogy 30 napig lehet rendezni valahol meg a 60 napot írják.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősség biztosítási díj esedékességétől számított 60 napon belül lehet a biztosító társaság számára az adott időszakra vonatkozó díjfizetést teljesíteni.

Ezt hívják türelmi időnek, amelynek lejáratát követően a vonatkozó időszakra járó díj beérkezésének hiányában a szerződés törlésre kerül az esedékesség időpontjától.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Nem fizet a biztosító

2012. október 15., 11:37 Módosítva: 2012.10.15 11:37

Tisztelt Biztosításdoktor!

Májusban történt egy kisebb káresemény az autómmal Ausztriában! Egy benzinkúton egy német rendszámú kisbusz meghúzta az oldalát (tanúm is van rá). Sajnos bejelentő lap nem volt nálunk, így csak egy papira írta le a címét, és az adatait, a forgalmiról pedig készítettünk egy fénymásolatot, és ezt aláírta a sofőr.

3 nap múlva bejelentettem a biztosítómnál (Allianz) a káreseményt. Onnan megérkezett a kárszakértő, és lefényképezte az autót.

Ezután kaptunk egy papírt, hogy x ezer forintot adnak ha én csináltatom meg a kocsit, de ha nem akkor válasszak egy szervizt ahol megcsinálják nekem. Elvittem egy szervizbe (hivatalos partner a biztosítónak), ahol szépen rendbe rakták.

Majd tegnap kaptam egy levelet az Interiura Magyarországtól, hogy a a kárbejelentőt nem a helyszínen töltöttük ki, és a másik fél nem jelezte a káreseményét, így nem fizetik ki a javítás költségét.

Az lenne a kérdésem, hogy a biztosító utólag kijelentheti, hogy nem fizeti ki a káresemény összegét? Illetve ilyen esetben mi a teendő a biztosítóval szemben?

Segítségét köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján nem értem a kapott választ, ugyanis az elutasítási indok hibás, mert a helyszínen kitöltött baleseti bejelentő csak az adatok rögzítését szolgálja, olyan esetben ahol cég a gépjármű üzembentartója nem is lehet felelősségvállalási nyilatkozatként kezelni, mert ahhoz a cég írásbeli cégszerűen aláírt nyilatkozata is szükséges. Tehát részletes-biztosító által rendelkezésre bocsátott-kárbejelentő kitöltésére mindenképpen szükség van a káresemény körülményeinek pontos leírása céljából. A kapott értesítéssel szemben fellebbezéssel élhet ugyanis a káresemény megtörtént a sérülések rögzítésre kerültek és tanú nyilatkozat is rendelkezésre áll,amelynek másolatát csatolja a válasz küldeményhez. Természetesen kártérítési igényének érvénysítéséhez jogi segítséget is igénybe vehet.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Későn fizettünk, fizetnek-e?

2012. október 12., 12:52 Módosítva: 2012.10.12 12:55

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az autó kötelezőjének befizetési határideje pénteki napra esett, mivel különböző okok miatt (elnéztük a dátumot) nem lett befizetve, hétfőn akartuk és pótoltuk is az elmaradást. A cascoja érvényes volt. Sajnálatos módon éppen azon a hétvégén karambolozott az uram. Most, ilyen esetben az okozott kár ránk lesz terhelve? Vagy van bizonyos átfedés az időszakok között?

Nagyon várom válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősség biztosítási díjfizetési időszak esedékessége utáni türelmi idő 60 nap, a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében. Abban az esetben ha a befizetés a díjfizetés esedékességétől számított ezen időszak alatt történt, akkor a biztosító elfogadja és az okozott káreseményt megtéríti.

Üdvözlettel:

Horváth László

Megvan az elkövető, akkor most mi van?

2012. október 11., 10:39 Módosítva: 2012.10.11 10:41

Tisztelt Biztosításdoktor!

Parkoló autómba belehajtott egy másik autó, majd elhajtott a helyszínről. Az eseményt egy szemtanu látta aki a rendszámot is feljegyezte. A rendőrségi feljelentést megtettem, ma határozatot kaptam, melyben az eljárást megszüntetik. A gk. tulajdonosát beidézték, meghallgatták, ő úgy nyilatkozott, hogy egy rokona vezette a gépkocsit akire nem kíván terhelő vallomást tenni. Az ügyben határozatot kaptunk melyben az szerepel, hogy "2 rendbeli közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés elkövetése miatt indított eljárást a szabálysértési hatóság - mivel az eljárás alá vont személy kiléte nem állapítható meg - megszünteti. Ki téríti meg ilyenkor a káromat?

Köszönettel

Horváth Péter

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelében leírtakra a károkozó gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett üzembentartó felel a gépjárművével okozott károkért. Kérem vegye fel a kapcsolatot a saját biztosítójával a keletkezett károk rögzítése érdekében és a rendőrségtől kapott tájékoztatást pedig csatolja a dokumentációhoz. A biztosítója a teljes iratanyagot majd elküldi a károkozó gépjármű biztosítójának illetékességből. Vétlen félként mivel a károkozó jármű rendszáma ismert vagy a részes fél biztosítója vagy pedig biztosítatlanság esetén a MABISZ fizet kártérítést Önnek.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Kárt okoztam, most mi lesz?

2012. október 9., 08:43 Módosítva: 2012.10.09 11:30

Tisztelt Biztosításdoktor!

Saját személyautómmal kárt okoztam. Egy előttem megálló és szabályosan balra kanyarodni szándékozó személygépkocsiba hátulról belementem. Kitöltöttük a bejelentőt. A papírok alapján mindkét autó felelősségbiztosítása rendben van. Viszont a károsult gépkocsi hátulja nagyon összetört, és mivel elég öreg autó, kétséges, hogy javítható-e. Kérdésem az, hogy számomra milyen következményei lehetnek ennek az eseménynek? Anyagi felelősséggel tartozom-e a károsultnak, vagy ezt a biztosítóm rendezi teljesen? Bónusz besorolásom hogyan fog változni (most B10-ben vagyok)?

Tisztelt Érdeklődő!

A sérült gépjármű kártérítési összegének meghatározását és a kifizetést az Ön által választott biztosító végzi, a rendelkezésükre bocsátott felelősség vállalási nyilatkozat alapján. Önt a balesettel kapcsolatosan anyagi kötelezettség nem terheli.

A bonus besorolás változása a biztosítási évfordulótól várhatóan két kategóriát fog visszalépni, tehát B/8-as fokozatba kerül a szerződés.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

GTK esetén mennyit kapok?

2012. október 5., 10:24 Módosítva: 2012.10.05 10:24

Érdeklődni szeretnék hogy az autómnál (1996 Opel Vectra B) gazdasági totálkárt állapított meg a kárszakértő (310 ezer). Ez esetben a biztosítónak milyen lépései lehetnek? Értem én hogy nem gazdaságos megcsináltatni az autót, de a káromat akkor is térítenie kell, nem? A megállapított összeget ilyenkor nekem kifizetik? Ami jelen esetben már csak 210 ezer, mert a kárszakértő ennyire csökkentette készpénzes kifizetésre, a biztosító felé. Vagy azt mondhatják azt is, hogy bontott alkatrészekből a megállapított összeg töredékéből megoldható a javítás és csak annyit fizet ki (pl 100ezer)? Szakszervizben biztos üti a 210 ezret. Vagyis a kérdésem továbbra is az, hogy a biztosító milyen lépéseket tehet és hogy én max. mennyit kaphatok készpénz kifizetés esetén javításra? Köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelére a biztosító a gépjármű káridőponti értékét minden esetben a rendelkezésre álló eurotax katalógus alapján állapítja meg a gépjármű saját paramétereit / tulajdonosok száma műszaki érvényessége stb./, figyelembe véve. Az Ön esetében megállapított kártérítési összegből levonásra kerül a maradványérték/ sérült gépjármű értéke/ és a különbözeti összeg kerül kifizetésre. Ön a járművet a kapott kártérítésből megcsináltathatja, vagy dönthet a maradvány értékesítéséről. Ez esetben a biztosító megadja a használtautó kereskedő elérhetőségét aki a sérült járművet saját költségén elszállítja és a levont értéket készpénzben kifizeti. A két összeget Ön másik gépjármű vásárlására is fordíthatja.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Kipufogódobbal karamboloztam

2012. október 4., 09:51 Módosítva: 2012.10.04 13:36

Az lenne a kérdésem, hogy mi lett volna a teendő esetemben, mert ismerősökkel diskurálva tizen tízféle tanáccsal láttak el, és valószínűsítem, hogy az átlag autós sem jobban informált a kérdésben. Az eset az alábbi volt. A 10-es főúton közlekedtem teljesen szabályos 90 km/órás tempóban, este, sötétben, mikoris egy kanyar után egy hatalmas rönkszerű tárgy feküdt az úttesten keresztben. Bármennyire is próbáltam, ekkora sebesség mellett nem tudtam kikerülni, így az autó bal első kerekével áthajtottam rajta. A tárgy majdnek beledobott az árokba, azonnali durrdefekt, de hálistennek megúsztam ennyivel.

Az autóból kiszállva konstatáltam, hogy egy elhagyott kamion kipufogódobbal ütköztem, aminek olyan súlya volt, hogy alig tudtam legurítani az út szélére. Én egy helyszíni kerékcsere után végül továbbmentem, mert késő este lévén nem sok kedvem volt egy jó pár órás várakozáshoz, hogy bevárjam a rendőröket, és azt gondoltam, ilyen esetben úgysem fogja senki megfizetni a káromat, ami azóta a gumin és a felnin túl még egy 40 ezer forintos futóműjavítást is magában foglal. Van casco az autón, de annak önrésze 100 ezer forint, vagyis szintén nem jött számításba.

Kérem, mondja meg, ilyen esetben lett volna-e esély arra, hogy ezt a kárt ne nekem kelljen fedezni, illetve hogy mi lett volna a teendőm. Remélem másnak segít majd ha ezt az esetet olvassa, és bármi hasonló történik vele az utakon.

Tisztelt Érdeklődő!

Ebben az esetben sajnos a bekövetkezett káresemény térítésére csak casco biztosítási szerződés alapján van mód, amennyiben az Ön által említettnél kevesebb az önrész, ugyanis sajnos a károkozó kiléte ismeretlen. Azért nem felelős sem az út kezelője, sem pedig az autópálya felügyelet, hogy egy kamionról leváló alkatrész balesetet okozott. Sajnos a jelenleginél veszélyesebb szituációk is előfordulnak az autópályán, kóbor állatok felbukkanása sem ritka.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Örökölhető-e a bónusz?

2012. október 3., 08:06 Módosítva: 2012.10.03 08:06

Tisztel Biztosításdoktor!

Ajándékba kapnám, egyenes ágú rokonomtól az autót. Erről milyen papírt kell írni? Gondolom hasonlót mint az adás-vételi szerz., érték nélkül belefogalmazva, hogy ajándék. Továbbá, a vagyonszerzési illeték így olcsóbb? Biztosítást bonus 10-et át tudom "menteni" a saját nevemre?

Köszönettel: Csé

Tisztelt Érdeklődő!

Az ajándékozással a birtokába kerülő gépjárműre fizetendő átírási költséget illetően forduljon a helyileg illetékes okmányiroda ügyintézőjéhez, ahol tájékoztatást kap a benyújtandó dokumentumok köréről és a fizetendő illeték és egyéb költségek összegéről.

A gépjármű előző tulajdonosának B/10 -es fokozata, amennyiben Ön a biztosítás szerződője mint forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó, nem vihető tovább.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Lejárt a forgalmi

2012. október 2., 14:07 Módosítva: 2012.10.02 14:07

Tisztelt Cím!

Nem rég kölcsön adtam autómat egy barátomnak, akinek egy balesetben volt része. Hátulról neki ütközött egy másik autó. Az én autóm totalkáros lett. Rendőri intézkedés a helyszínen történt és a másik fél minden hibát elismert és a helyszínen rendezte a szabálysértéssel kapcsolatos bűntetést. Amikor a kárbejelentő lapot kitőltöttem észrevettem, hogy az autóm forgalmiengedélye lejárt.
Mire számíthatok ilyenkor, a másik fél kötelező felelőség biztosítója rendezni fogja kárt felém, illetve kötelessége-e rendezni a kárt?

Válaszát előre is megköszönve.

David.

Tisztelt Érdeklődő!

A baleset bekövetkezéséért a károkozó gépjármű vezetőjét terheli a felelősség. Az ütközésben nem játszik szerepet az Ön gépjárművének műszaki állapota.
A balesetben sérült gépjármű káridőponti értékének meghatározásakor azonban - gazdasági totálkárként történő rendezés esetén - az illetékes biztosítótársaság kárszakértője figyelmbe veszi a gépjármű saját paramétereit is az érték meghatározásakor./ futott km,tulajdonosok száma, esetleges előzménysérülések, műszaki vizsga érvényességi ideje stb./ A korrekciós értékek meghatározásakor fog szerepet játszani a lejárt forgalmi, a lejárat óta eltelt időszakra vonatkozóan százalékos arányban.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Mire számíthatok?

2012. október 1., 14:49 Módosítva: 2012.10.01 14:49

Tisztelt Biztosításdoktor!

Mai napon Budapesten egy kereszteződésben főútra hajtottam úgy, hogy egy autó elsőbbséget adott oly módon hogy intett a kezével, jelezve hogy elhaladhatok előtte. Így mentem tovább egyenesen, ám az elsőbbséget adó autó mellett a BUSZSÁVBÓL nagy sebességgel elkapta az én autóm elejét egy másik gépjármű. Próbáltam elsőbbséget adni egy a buszsávból érkező busznak vagy taxinak az ütközés előtt, de épp hogy kitekintettem volna araszolva a buszsávra, már belém is jött.. Ennek következtében mind a két autó egy a járdán szabálytalanul parkoló autónak csapódott. Ön szerint követtem el hibát, illetve mire számíthatok kárrendezés ügyben? Elvégre én szabályosan egyenesen tovább haladtam volna, viszont a buszsávból érkező autó eleve hibázott, hiszen a buszsávot csak akkor lehet használni civil autónak, ha rögtön le is kanyarodik róla. A helyszínen rögzített féknyom és a buszsávból érkező autó nagy sebessége egyértelműen arra ad magyarázatot, hogy nem akart lekanyarodni.

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtak alapján Ön takarásból indult el a főútvonalon érkező gépjármű elé amellyel az ütközés történt. A kárbejelentés megtételekor minden részletre kiterjedő eseményleírást bocsásson az illetékes biztosítótársaság rendelkezésére a felelősség kérdésének megállapításához, mert leírása szerint a másik gépjármű a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedett amely az ütközés elkerülésének lehetőségét eleve kizárta./ kármegosztás lehetősége/ Amennyiben a helyszínen voltak tanúk, elérhetőségüket bocsássa a biztosító rendelkezésére, hogy nyilakozatukkal segítséget tudjanak nyújtani a baleset körülményeinek tisztázásában.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Biztosítóváltás meglepetésekkel

2012. szeptember 27., 16:57 Módosítva: 2012.09.27 16:57

Tisztelt Biztosításdoktor!

Fiam autójának kötelezőjével kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. 2010. április 29-én vásárolta meg a kocsiját. A tavalyi évben az AEGON-nál volt biztosítása ~55 ezer Ft/év díjért. Idén tavasszal váltott az UNIQA biztosítóra negyedannyiért. Mivel áprilisban volt az évforduló, de negyedévente fizetett, ezért az előző évi biztosítás fedezete idén ápr. 2-ig szólt. A következő negyedévre már nem fizette be a díjat, mert közben elindította a biztosítóváltást. Ez rendben le is zajlott, ápr. 30-tól él, az esedékes díjak be is lettek fizetve. Erre föl szept. 18-án kaptunk egy levelet az UNIQA-tól, hogy "Önnek fedezetlenségi díj fizetési kötelezettsége keletkezett." Ennek az elszámolási időszaka 2012.04.03-2012.04.29. Tehát nem egészen 1 hónap. Ennek díja pedig a baleseti adóval együtt 15.093,- Ft, ami a jelenleg érvényes biztosítás éves díjánál is több. A levélben írják még, hogy "a fenti esedékességtől számított 8 napon belül" fizessük ezt meg. Az esedékesség dátuma: 2012.08.2 5. Több dolog is felmerült bennem:

1. Az esedékességtől számított 8 nap már régesrég letelt, mire a levél megérkezett, így esélyem sem volt azt időben megfizetni.

2. Jelenleg a kocsira van érvényes KGFB, miért kell egy már fél éve elmúlt időszakra fizetni?

3. A levelet a jelenlegi biztosító küldte és nem az, akinek fizetni kellett volna. Miért?

4. Ezzel az indokkal a jelenlegi biztosító felmondhatja-e a jelenleg meglevő biztosítást?

Kérem levelemre minél hamarabb válaszolni! Előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Szalai József

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a fiának gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződése évközi évfordulós,/04.29/ ezért a váltást az újonnan választott Uniqa Biztosító elfogadta és a szerződés érvényesen létrejött. A kány rendszerből történt lekérdezést követően megállapítást nyert, hogy a régebbi szerződés díja a biztosítási évfordulóig nem rendelkezik fedezettel.Mivel a gfb. rendszer a törvényi szabályozás értelmében díjfeltöltéssel működik, ezért az egyes váltások között díjhiány nem léphet fel, mert az fedezetlenségi díjat von maga után. A számlázott fedezetlenségi díjat - amely az Ön által is leírt időszakot tartalmazza- mielőbb fizesse meg a kapott értesítés alapján.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Cserbenhagyásos baleset

2012. szeptember 24., 14:17 Módosítva: 2012.09.24 14:17

Tisztelt Biztosításdoktor!

2012.03.30-án egy benzinkúton parkoltam és az autómba tolatot egy másik autó. Az esetet Én is, és a benzinkutas is látta, viszont a károkozó elhajtott. Rendőrségi feljelentés és helyszíni vizsgálat történt, rendszám megvan, a károkozó autójának letört alkatrésze megvan.

A károkozó autón nem volt kötelezőbiztosítás.

A rendőrségi idézésen részt vettem, de a károkozó nem jött el, azóta újabb 3 hónap telt el.

A kérdésem az lenne, hogy a MABISZ kifizetti a kárt, vagy várjam meg a rendőrségi eljárás végét.

Válaszát elöre is köszönöm. Gyula.

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosítatlan, de magyar rendszámmal rendelkező gépjárművek által okozott kár megtérítését a MABISZ végzi.

A károsult gépjármű sérüléseinek rögzítése céljából vagye fel a kapcsolatot a saját biztosítójával. A teljes káranyag dokumentációjának / bejelentés, kárfelvételi jegyzőkönyv, rendőrségi határozat stb./ továbbítását ők végzik. A rendőrségi határozatra a jogalap megállapításához, ill.a cserbenhagyás igazolására van szükség, amely alapján az eljárás a kifizetett összeg megtérítésére vonatkozólag a károkozóval szemben elindítható.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Baleset biztosítás és jogosítvány nélkül

2012. szeptember 18., 15:37 Módosítva: 2012.09.18 15:37

A napokban 125ccm-es robogómmal balesetet szenvedtem. Egy körforgalomban haladtam, amikor az egyik bejáraton váratlanul elém hajtott egy autó. Én fékeztem és a robogó megcsúszott. Koccanás nem történt, de az esés során a robogó bal oldala lehorzsolódott, ill. a bokám és térdem estére bedagadt (a robogo alá szorult a lábam az esés során, és ugyan ugyan a teljes védőfelszerelés sokat segített, de a 150kg-ot azért megéreztem).

Az autós azonnal megállt és a baleseti bejelentőn elismerte felelőségét.

A gond ott van, hogy viszont az én papírjaim nincsenek rendben.

A robogón külföldi rendszám van (most folyik a honosítása, csak ahhoz hogy ne kelljen áfát fizetnem kellett hogy az 5 éves motorban legalább 6000 km legyen amit csak mostanra sikerült beleraknom), és a biztosítása lejárt. Nekem külföldön érvényes a B125 jogosítványom (már évek óta motorozom külföldön, csak most települök haza) a magyar B125-öt csak most a héten teszem le.

Megtagadhatja-e a biztosító a károm kifizetését a másik fél kötelező biztosításának terhére arra hivatkozva, hogy az én járművem nem volt biztosítva és nem rendelkeztem megfelelő jogosítvánnyal?

Válaszát előre is köszönöm

Ákos

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján ütközés nélküli balesetről van szó amelynek bejelentésénél nagyon fontos a minden apró részletre kitérő esemény leírás, amely alapján a biztosító a jogalap tekintetében állásfoglalást hozhat. Amennyiben a helyszínen voltak tanúk elérhetőségüket bocsássa az illetékes biztosítótársaság rendelkezésére nyilatkozattétel lehetőségének biztosítása végett.A motorkerékpár jelenleg rendelkezésre álló dokumentumait a kárbejelentés mellékleteként bocsássa a biztosító rendelkezésére a külföldi gondolom az unió területén érvényes jogosítvány másolatával együtt.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Hibás vagyok-e ha már kanyarodásban voltam?

2012. szeptember 17., 14:55 Módosítva: 2012.09.17 14:55
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Augusztus 4-én, miközben balra kanyarodtam -sem a velem párhuzamosan lévő villamosvágányokon, sem szemben forgalom nem volt- már kanyarodásban voltam, azt lassan be is fejeztem, amikor hátulról belém jött egy robogós. A balra lévő mellékutca előtti részen záróvonal, sőt forgalomtól elzárt terület volt, csak a balra kanyarodás miatt volt feloldva a záróvonal. A robogó az autóm bal hátsó részét törte össze. A helyszínen a robogós teljes mértékben elismerte felelősségét a balesetért. Biztosítója a kár összegét elismeri, de csak 70%-át akarja téríteni, mert véleményük szerint én 30%-ban felelős vagyok amiatt, hogy a kanyarodás előtt nem kellően néztem hátra. Tudomásom szerint mivel záróvonal volt, illetve az autó bal hátsó része sérült meg, ezért nem lehetek felelős, mivel a hátulról érkező robogót nem is láthattam, mert már bekanyarodtam. Joggal támadhatom meg a biztosító Jogalap Nyilatkozatát? Számíthatok ezekre a tényekre hivatkozva arra, hogy a biztosító 100 %-ban a robogóst hozza ki felelősnek?

Válaszát megköszönve, üdvözlettel:

Attila

Tisztelt Érdeklődő!

Az illetékes biztosítótársaság döntése ellen fellebezéssel élhet és a leírtakat levélben külddje el részükre, és kérje a jogalapi döntés felülvizsgálatát.

Amennyiben a helyszínen voltak tanúk és elérhetőségük rendekezésre áll nyilatkozat tétel lehetősége végett bocsássa a biztosító rendelkezésére. A gépjárművének nem az oldala, hanem leírása szerint a bal hátulja sérült amely befejezett kanyarodást feltételez.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Parkoltam, mégis én vagyok a hibás?

2012. szeptember 12., 13:24 Módosítva: 2012.09.12 13:24
8

Kedves Biztosításdoktor!

Lakóparkon belül a helyhiány miatt, egy sorházzal szemben parkoltam le az autómmal. Így bő autónyi helyet hagyva a többi közlekedő autósnak. Reggel üzenet várt a sorházban lakó autóstól, hogy az adott helyen történő parkolásomból eredően meghúzta az autóját és adjak betétlapot. Véleményem szerint ha nem is könnyedén, de az illetőnek simán be kellett volna tudnia állni a háza elé. A neten azt olvasom, hogy üzemen kivüli (parkoló) autóval okozott kárt nem térít a biztosító.

Mi az Ön véleménye?

Előre is köszönöm.

ZIta

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján azért mert Ön rossz helyen parkolt, még nem felelős a másik gépjárműben bekövetkezett káreseményért. Amennyiben a parkolni szándékozó gépjármű tulajdonosa rosszul mérte fel a rendelkezésre álló helyet amelyre a parkolás végrehajtásához szüksége lett volna akkor a keletkezett sérülés a hibás manőverezés következménye.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Élet a GTK után

2012. szeptember 4., 17:31 Módosítva: 2012.09.04 17:31
1

Tisztelt Biztosításdoki!

Bár hivatalos álláspont még nincs, de szinte biztos, hogy autómat (2005 Astra G 1.4 16V) frontális karambol során gazdasági totálkárosra törték. Kérdésem, hogy mi lesz az autóroncs sorsa? A biztosító átveszi "magának" további értékesítésre, vagy továbbra is én fogok vele rendelkezni? Utóbbi esetben a roncs értékével csökkentett összegű összeget fog ajánlani kártérítésként a biztosító? Végül: a roncs értékét ki határozza meg?

Köszönettel, TG

Tisztelt Érdeklődő!

A sérült gépjárművet gazdasági totálkár rendezés után Ön helyre állítathatja mert a biztosító a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést szabályozó törvényi erejű rendelet értelmében új alkatrészekkel történő helyreállítást nem finanszírozhat. A kötelező felelősségbiztosítás terhére történő kár rendezés gazdagodást nem eredményezhet, csak a káridőponti érték helyreállítására irányulhat.

Amennyiben Ön úgy dönt, hogy a sérült gépjárművet helyre kívánja állítatni akkor a kártérítési összegből megteheti, vagy értékesítheti a gépjárművet a biztosítótól kapott levélben szerepelő összegen vagy saját hatáskörben a használt autó piaci szereplők segítségével.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Útkezelő felelőssége

2012. szeptember 1., 11:05 Módosítva: 2012.09.01 11:05
1

Üdvözlöm!

Pár napja Budapesten, éjjel egy élesebb jobbra kanyarodás során (egyirányú, meredeken emelkedő, nehezen belátható kanyar) rámentem egy, az útpálya szélére rakott mobil oszlopra. Az a fajta, amin van négy fém fül, amibe az útlezárásoknál szokásos deszkákat lehet dugni, a talpa pedig kör alakú beton. Ez az oszlop végigverte az autó oldalát. Az oszlopon felirat, kivilágítás nem volt, környéken olyan munkálat, amihez ilyet használtak volna nem volt, egyáltalán nem láttam okát annak, hogy az az oszlop ott legyen.

Van-e ilyenkor bárkinek felelőssége rajtam kívül? Követelhetem-e károm megtérítését valakitől?

Köszönöm.

Péter

Tisztelt Érdeklődő!

A bekövetkezett káreseménnyel kapcsolatosan az illetékes önkormányzat közútkezelő cégénél élhet bejelentéssel,leírva a már említett körülményeket, kérve a keletkezett kár megtérítését, előzetesen jegyzőkönyv felvételével és a kárfelvételben illetékes biztosító megnevezésével.

Kármegosztásra adhat okot viszont az a tény, hogy a jármű sebességét minden körülmények között úgy kell megválasztani, hogy bármilyen hirtelen bekövetkező nem várt eseményt, vagy felbukkanó tárgyat ki tudjunk kerülni, vagy biztonságosan meg tudjunk állni.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Másodszor is összetörték, fizet-e a biztosító?

2012. augusztus 27., 10:39 Módosítva: 2012.08.27 10:39

Tisztelt szakértő

A motorommat totálkárra vették megcsináltattam. Majd később újból tört nem az én hibámból. Ilyen esetben fizet-e a biztosító?

Tisztelt Érdeklődő!

Természetesen igen, az nem derül ki leveléből, hogy ismét totalkárt szenvedett-e a motor.

Amennyiben az illetékes biztosítótársaság kárszakértője kéri, a helyreállításról rendelkezésre álló dokumentációt bocsássa a kárszakértő rendelkezésére.A szakszerűen elvégzett helyreállítás által a motor megfelel a közúti forgalomban elvárt forgalom biztonsági előírásoknak, ezért kártérítés igénybevételére Ön jogosult.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu