Köthetek kinti autóra magyar biztosítást?

2012. augusztus 24., 11:05 Módosítva: 2012.08.24 11:05

Tisztelt Biztosításdoktor!

Angliából szeretnék autót hazavinni, van-e rá lehetőség hogy az utazás időtartamára magyar biztosítást kössek rá?

Válaszát köszönöm,

Tisztelettel: V. Róbert

Tisztelt Érdeklődő!

A jelenleg érvényes törvényi szabályozás értelmében ez nem lehetséges. A gépjármű vásárlásának helyszínen kell biztosítást kötnie, majd hazaérkezés után a teljes honosítási eljárást / műszaki vizsga,átírás stb./ követően van lehetőség Magyarországon biztosítás kötésére.

Üdvözlettel:

Horváth László

Kárt okoztam, vagy sem?

2012. augusztus 22., 10:51 Módosítva: 2012.08.22 10:51

Tisztelt Biztosítódoktor!

Tegnap egy olyan szituációba keveredtem,hogy 4 sávos úton haladtam gépjárművemmel a belső sávban a külső sávban majdnem velem párhuzamosan egy másik gépjármű, én kikerültem egy zacskót vagy dobozt ami az én sávomban volt. Egyszer csak arra lettem figyelmes hogy a majdnem mellettem haladó gépjármű a padkára fut. A következő utcánál lehajtottunk, megálltam megkérdezni hogy minden rendben van-e. A gépjármű vezetőjének állítása szerint úgy tűnt mintha rá akartam volna húzni az ő autójára az enyémet. Az esemény egy buszmegállóhoz közel történt ezért mondtam hogy menjünk vissza,sokan voltak ott kérdezzük meg tőlük hogy látták az eseményt, de mire vissza értünk a buszmegállóhoz mindenki felszállt a buszra.Végül vissza mentünk az autókhoz és írtunk kárbejelentő lapot, bár szerintem nem kellett volna túlreagálnia azt hogy én kikerültem valamit az úton... (a bejelentő lapra viszont az került hogy elismerem hogy én okoztam ezt a helyzetet). Az én autómban nem keletkezett kár,az övében 1 felni és gumi valamint még egy gumiabroncs sérült. A kérdéseim hogy a biztosítási díjam növekedni fog-e a jövőben,(hobbiautós biztosításom van) vagy csak bonus fog csökkenni (B2-ben vagyok jelenleg) illetve hogy nekem is be kell-e vinnem biztosítóhoz a kárbejelentő lapot, és ha igen akkor az én biztosítómhoz vagy a károsultéhoz, valamint hogy a biztosító 100%-ban téríti a károsultnak a javítási díjat és hogy helyesen jártunk el, vagy ha nem akkor mi lett volna a megfelelő eljárás?

Válaszait előre is köszönöm

Tisztelt Érdeklődő!

A helyzet leírása nem egyértelmű számomra, mert ha Ön a saját sávját nem hagyta el akkor nem értem a másik gépjármű tulajdonosának viselkedését. A gépjárművel a közúti forgalomban úgy kell közlekedni, hogy minden körülmények között biztonságosan meg tudjak állni. Amennyiben azonban sávváltás történt, akkor akár ütközés nélküli balesetről is beszélhetünk, amelyben a másik fél a baleset elkerülése végett rántotta félre a kormányt és következett be a leírt sérülés a gépkocsijában.

Fontos, hogy az Ön biztosítójának kárbejelentő lapjára /a biztosítója küldi Önnek a károsult bejelentését követően/ minél részletesebb helyszínrajz és eseményleírás kerüljön, hogy a részlekek ismeretében az eljáró biztosítótársaság a felelősség megállapításához kellő információval rendelkezzen.

Az Ön biztosításának terhére történő rendezés esetén a jelenlegi megszolgált, bonus fokozatból a biztosítási évfordulókor kettőt fog visszalépni, és ez díjemelkedéssel is jár.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Lejárt a jogosítványom, belém jöttek

2012. augusztus 15., 11:35 Módosítva: 2012.08.15 11:52

Kedves Biztosításdoktor!

A napokban volt egy balesetem. Az előttem menő autó hirtelen fékezett, én meg tudtam állni, viszont az utánam jövő belémjött. Aki belem jött, elismerte a felelőséget, kitöltöttük a helyszínen a papírokat, és el is küldtem mindent a biztosítonak. Viszont, ahogy az ügy kapcsán néztem a papírjaimat, most láttam, hogy az orvosim az ütközés előtt 1 nappal lejárt. Kellett a kitöltendő lapra lejárati dátumot írni, de most már nem vagyok benne biztos, hogy miért, én nem lapoztam végig, ráírtan az elején szereplő dátumot, ami még 2013 májusig érvényes.

A biztosító utána néz ennek az adatnak? Lesz ennek valami következménye? Előfordulhat, hogy így nem fognak fizetni? Jelenteni kell ezt neki valakinek?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

Gondolom,  a levelében a jogosítvány adott kategóriájára vonatkozóan írt, hogy annak érvényessége lejárt.

Abban az esetben, ha az érvényesítéshez szükséges orvosi vizsgálat sikeres, nincs jelentősége közlekedésbiztonsági szempontból.

A bekövetkezett balesetben amúgy sincs jelentősége, mert az nem az Ön hibájából következett be, hanem az okozó figyelmetlensége és a követési távolság be nem tartása miatt.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Cserbenhagyás: kötelező a szívás?

2012. augusztus 13., 14:30 Módosítva: 2012.08.13 14:30
1

Tisztelt Biztosítódoktor!

Tavaly novemberben éjszaka piros lámpánál várakozva belém hajtott egy autó, majd pedig elmenekült a helyszínről. Az autóra emlékeztem és tanúm is volt, aki látta. Megtörtént a helyszínelés, majd pedig az autómat a saját biztosítóm méltányossági kárfelmérése után egy általuk is akkreditált műhelyben a javítást elvégezték, amit ki is fizettem (375 000+áfa).

Az ügyben nyomozás indult, volt rendszám, autó, és személyleírás a tanúm részéről. Meg is van a tettes, akinek van más hasonló ügye is. A tettes viszont tagad, először még azt is hogy az ő autója lehetett, majd most már ott tartunk, hogy az ő autója lehetett, de azt ellopta valami rosszakarója akkor és ő is törötten talált rá. A rendőrségi nyomozásból kiderül, hogy az alibije nem áll meg, és a vizsgáló tiszt szerint is biztos, hogy ő lehetett, a tanúm képről felismerte, de 100%-ig nem merte mondani.

A gondom!?, hogy a rendőrség az ügyet azzal zárta, hogy megalapozott gyanúval az ügyészségnek vádemelési javaslatra küldte az ügyet. Tehát nekem nincs jogerős végzésem, a másik autónak nem is volt kötelezője. Kérdésem, hogy Mabisznak vagy a kötelező biztosítómnak kötelessége-e kifizetni a károm? (Mindig időben minden biztosítást befizettem, és a biztosító akkori utasításai alapján jártam el) Hogy induljak tovább, hogy végre megkaphassam a pénzemet? Van-e valami mód/lehetőség a nem anyagi károkat (kellett taxizni, kölcsönautó, bkv bérlet stb.).

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással levelére, küldje meg az Ön biztosítója a teljes kárrendezési dokumentációt a rendörségtől kapott tájékoztatással, ill. a tanúvallomásokkal együtt a MABISZ részére illetékességből, mivel rendszámmal rendelkező biztosítatlan gépjármű okozta a balesetet. Mivel a kárrendezési eljárás a vádemelés és bírósági tárgyalás következtében elhúzódik, késedelmi kamat igényt jelenthet be írásban a baleset napjától a kifizetés napjáig. Amennyiben a káresemény folytán járulékos kárai keletkeztek, ezekről is tájékoztassa a biztosítót.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Összetörtek és még fizessek is?

2012. július 31., 14:55 Módosítva: 2012.07.31 14:55

Tisztelt Biztosításdoktor!

2010-ben autóbaleset részese voltam (2 autó ütközött egy harmadik hibája miatt, mely 3. "természetesen" elhajtott és az ő gépjárműve nem is sérült meg a balesetben). A rendőrség szabálysértési eljárást indított ellenem, mely eljárás végeredményeként a felelősségemet kizárta, az ismeretlen elkövető felelősségét állapította meg. Egyébként a két összeütközött gépjármű (az enyém is, és akinek az én autóm nekiment) gazdasági totálkáros lett.

A biztosítómnál érdeklődve elmondták, hogy akinek nekiütköztem, nem fizettek, az ügyet lezárták. Nemrég felszólítás érkezett a velem összeütköző gépjármű tulajdonosától, hogy fizessek.

Ön mit tenne a helyemben?

Válaszát előre is köszönöm!

F.I.

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján Ön vétlen félként ütközés nélküli baleset következtében csapódott az úton szabályosan közlekedő másik gépjárműnek amely megsérült, és az Ön autójában is tetemes kár keletkezett. A biztosítótársaság jogalapi felróhatóság hiányában - amelyet a rendőrségi határozat is alátámaszt - kifizetést nem eszközölt az Ön biztosításának terhére.

A részes fél kártérítési igényének elmaradásáért, Ön nem tehető felelőssé, mert törvényi kötlezettségének eleget tett a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés megkötésével, és a díj folyamatos fizetésével.

Jelen esetben a károsult gépjármű sérülését a PTK-ban megtalálható egyetemleges felelősség alapján lehet rendezni. A károsult nyilván szeretné, ha mielőbb részére megtérítenék a keletkezett károkat. Ezt bizonyítja a jog, amikor az egyetemlegesség jogintézményét lehetővé teszi a károsult javára. Az egyetemleges felelősség itt ugyanis azt jelenti, hogy a károsult bármelyik károkozótól követelheti a kára egészének megtérítését! A károsult amennyiben az Ön biztosítójának döntésével nem ért egyet levélben fellebbezéssel élhet, a fent leírtak alapján.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Vétlen károsultnak mindig jár a lóvé

2012. július 25., 12:46 Módosítva: 2012.07.25 12:46

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy viszonylag régen húzódó ügyben szeretnék tanácsot kérni.

Nagyjából fél éve a Hungária körúton egy benzinkútról körülnézés nélkül kihajtott egy autó. A szélső sávban menő autó sofőrje - a biztos összeütközést elkerülendő - elkapta a kormányt. Sajnos a belső sávban mi voltunk, így ezzel a mi autónkat találta el.

A benzinkútról kihajtó autó sofőrje nem ismerte el, hogy hibázott, majd távozott a helyszínről. Ekkor a rendőrség kezébe került az ügy, valamikor bíróság lesz belőle - a másik két félnek. A jegyzőkönyv alapján mi egyértelműen nem voltunk hibásak.

A másik két résztvevő különböző biztosítótársaságnál van. A velünk ütközött autó társasága felvette a kárt, kiválaszthattuk a javítás idejére ingyen igénybe vehető csereautót, de nem tesz semmit addig, amíg a bíróság meg nem állapítja, ki a felelős a balesetért, melyik biztosítónak kell majd kifizeti a mi kárunkat. A másik fél biztosítója elzárkózik mindentől.

A kérdésem az lenne, hogy meg lehet-e valahogy sürgetni a kárrendezést, vagy még hónapokig (évekig) kell-e várnunk arra, hogy valamelyik biztosító fizessen?

Köszönettel:

Homoki András

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján Önnek mint vétlen félnek ütközés nélküli baleset következtében csapódott az úton szabályosan közlekedő másik gépjármű baleset elkerülése végett amely által megsérült, és az Ön autójában is tetemes kár keletkezett. A biztosítótársaság az Ön gépjárművének sérülését a PTk.-ban megtalálható egyetemleges felelősség alapján rendezheti, amely azt jelenti, hogy vétlen félként bármelyik balesetben résztvevő gépjármű kötelező felelősségbiztosítása terhére kérheti a gépjármű helyreállításának megtérítését. A jogalap tisztázását követően az Ön gépjárművére kifizetett kártérítési összeg átkönyvelésre kerül a balesetet ténylegesen okozó gépkocsi gfb. szerződésének terhére. A baleset napjától a kifizetés napjáig késedelmi kamat igényt jelenthet be az eljáró biztosítótársaságnál.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Fizessek vagy várjak

2012. július 19., 15:45 Módosítva: 2012.07.19 15:45

Tisztelt Biztosításdoktor!

Nemrégiben koccantam az autómmal, kárbejelentőt megírtuk, a károsult kezébe vette az ügyintézést.

A biztosítómmal még nem beszéltem, kárfelmérés az autómon nem történt, információm nincs arról, hogy a károsult biztosítója mikor és mennyit fizet.

A károsult most megkeresett, hogy adjak neki 350e Ft-ot, mert a szerelő nem tud várni a biztosítási díjra.

Kérdésem az lenne, hogy kell-e.

Tisztelt Érdeklődő!

A káresemény bekövetkezése után kitöltött és a károsult rendelkezésére bocsátott - felelősség elismerő nyilatkozattal ellátott - bejelentőlappal Ön törvényi kötelezettségének eleget tett és ezáltal a keletkezett kár térítésére felhatalmazta a saját gfb. szerződését kezelő biztosítóját. A további kárrendezéssel kapcsolatos teendőket a biztosítója végzi, beleértve a fizetendő kártérítési összeg meghatározását és a kifizetést. Biztosítója a kifizetés után értesítést küld Önnek, melyben tájékoztatja a kifizetett kártérítés összegéről és amennyiben úgy dönt esetleges visszafizetés esetén mentesítheti biztosítását és ezáltal nem változik a bonus besorolása sem.

Üdvözlettel.

Horváth László pba.hu

Nem hisz nekem a kárszakértő

2012. július 17., 10:22 Módosítva: 2012.07.17 10:23

Pár hete egy krosszautóval megpakolt utánfutó (egy pick-up vontatta) helyszűke miatt meghúzta az autóm bal elejét. Miután a rendőrök és a másik autós is elment a helyszínről, tűnt csak fel, hogy erősen jobbra húz az autó. Másnap elmentem a gumishoz, és kértem egy futóműállítást, akik megállapították, hogy elgörbült a keréktartó csonkállvány.

Múlt héten találkoztam a kárszakertővel, aki a külső sérüléseket szépen fel is jegyezte, de amikor megemlítettem a csonkállvány görbülését, azt mondta, hogy az nem sérülhetett meg egy ilyen balesetben, így nem is jegyezte fel.

Emiatt én nem írtam alá a jegyzőkönyvet. Származhat ebből valami gondom a későbbiekben?

Üdvözlettel

L. Szabolcs

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű sérüléseinek rögzítésekor a kárszakértő csak a külsö sérüléseket tudta rögzíteni, a futómű esetleges sérülését csak megbontás után lehet megállapítani. A leírás alapján amennyiben csak külső sérülések keletkeztek, leírás alapján csak meghúzta a másik jármű helyszűke miatt az Ön tulajdonát képező gépjárművet, nem értelmezhető mi okozta a futómű sérülését.

A leírtak alapján a káresemény rendezése érdekében kérheti a járművek együttes szemléjét a káresemény rekonstruálása végett. Egyeztetés céljából írásban vegye fel a kapcsolatot az illetékes biztosítótársasággal.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Jogsi nélkül okozott balesetet

2012. július 13., 09:52 Módosítva: 2012.07.13 09:52

Tisztelt Biztosításdoktor!

Nemrég a tulajdonomban lévő motorkerékpárral egy ismerősöm balesetet okozott, "elnézett" egy elsőbbségadás kötelező táblát, és így a szabályosan közlekedő autó kiütötte alóla a motort. A motornak (alig néhány napja újított) érvényes forgalmi engedélye és érvényes felelősségbiztosítása volt. A balesetben (szerencsére) személyi sérülés nem történt, az ismerősöm a felelősséget elvállalta, és az intézkedő rendőrtől 20eFt helyszíni bírságot és 5 büntetőpontot kapott, mert nem volt a motorkerékpárra érvényes vezetői engedélye (csak B.kat.) Én - mivel az ismerős régóta motorozik, igaz csak smkp-on - nem tudtam (és magamtól nem is ellenőriztem) hogy nincs érvényes A-s jogsija. Azt szeretném kérdezni, hogy az autóban okozott kár megtérítése alól megpróbálhat-e kibújni a biztosító arra hivatkozva, hogy a vezetőnek nem volt érvényes vezetői engedélye, vagy lehetséges-e hogy a kárrendezés, javíttatás költségét utólag rám terhelik, mondván hogy arra nem vonatkozik a kötelező felelősségbiz tosítás, ha olyan személy vezet (olyannak engedem át a járművet), akinek nincs érvényes jogosítványa. Tulajdonképpen köteles vagyok-e ellenőrizni, hogy akinek kölcsönadom a járművet, rendelkezik-e érvényes vezetői engedéllyel. Várom válaszát!

Köszönettel: Dénes

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelére a gépjármű kötelező felelősségbiztosítást szabályzó törvény az alábbiakban rendelkezik jelen esetben a visszkeresetre vonatkozóan.

A biztosító az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti a vezetőtől, ha a gépjármű vezetésére jogosító engedéllyel nem rendelkezett, illetve bármely biztosítottól, ha a gépjármű vezetését ilyen személynek adta át, kivéve, ha bizonyítja, hogy a gépjárművet engedéllyel vezető esetében a gépjárművezetői engedély meglétét alapos okból feltételezte.

A vezetői engedély meglétét a fent leírtak értelmében, minden esetben kölcsön adás előtt célszerű ellenőrizni a később felmerülő kellemetlenségek elkerülése céljából.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Életem első koccanása

2012. július 10., 07:49 Módosítva: 2012.07.10 11:43

Tisztelt Doktor!

Nem túl bonyolult problémával fordulok önhöz. Életem első koccanása megtörtént. De nincs tapasztalatom ilyesmiben, ezért fordulok önhöz:

2 autó - az egyik saját - de nem az én nevemen - a másik a károsult. A saját járművön a rendszámtábla sérült. Ez még nem is baj, de a másik járművőn a lökhárító horpadt be. A károsult egyből hátsó lökhárító cserét kiabált, én pedig nem látom szükségét a sérülést nézve. Akinek a nevén van az autó, lehetőleg ne érintse ez az ügy. Pont ezért is érdekel, érdemes-e bevonni a biztosítót, vagy jobb megegyezni. Vagy ha a biztosító is bevonásra kerül, elkerülhető a tulaj részvétele részben ( bónusz kategória stb..) mivel az okozó én vagyok?

Tisztelt Érdeklődő!

Az okozott balesetről mindenképpen értesítse a jármű forgalmi engedélyében szerepelő üzembentartót az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett. A felelősség vállalásra vonatkozó nyilatkozatot - kárbejelentést- neki is alá kell írnia. A sérült gépjármű tulajdonosa jelentse be a sérülést az Ön által vezetett gépjármű illetékes biztosítója részére. A biztosító kárszakértője a sérülések rögzítése- kárfelvétel- után meghatározza a térítendő összeg mértékét a rendelkezésére álló audatex programmal vagy tájékoztatja a károsultat az igénybe vehető javítási technológiákról ill. a jegyzőkönyvben rögzített sérülés helyre állítatásának módjáról.

Amennyiben a helyreállítás szakszervizben történik, ellenőrzik a kiállított számlát és ezután történik meg a kifizetés.

A kifizetett kártérítési összegről a károkozó jármű üzembentartója értesítést kap és az összeg visszafizetése esetén a bonus fokozat nem változik.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Tégla a szélvédőben

2012. július 6., 13:42 Módosítva: 2012.07.06 13:42

Kedves Biztosításdoktor,

aggasztó ügyben fordulok segítségéért. Vidéki házunk kéményének javítása közben a szomszéd odaállt az autójával a kémény alá (soha nem parkolt ott eddig), és egy leeső tégla kárt tett a szélvédőjében. (kb. 5 éves Opel Astra).

Nem vitatjuk, hogy a kárt nekünk kell rendezni, hiszen a mi házunkról esett le a tégladarab, igaz többször figyelmeztettük korábban, hogy melyik nap lesz a javítás.. sajnos nem írásos formában.

A gond ott van, hogy a kedves szomszéd megjelent egy kb. 400 000 Ft összegű javításról szóló számlával, természetesen fogtuk a fejünket, hiszen ez nem egy Porsche!! Kis utánajárás után kiderült, hogy a legdrágább szélvédő szereléssel együtt nem éri el a 100 000 Ft-ot ehhez az Astrához, így nyilvánvaló, hogy utálatos szomszédunk le akar húzni minket.

Kérdésem, hogy mit tehetünk a nyilvánvaló "túlszámlázás" ellen?

Már egy behajtóhoz került az ügy, igaz, semmilyen értesítést nem kaptunk arról, hogy bármi is folyamatban van, így fellebezni sem tudtunk, most már 500 000 Ft-ot kell kifizetnünk.

Kérem segítsen! Mit tegyünk ez ellen a szemét ellen?

Köszönjük!

Tisztelt Érdeklődő!

A káresemény megtérítését, Önök nem vitatják, de a bemutatott számlát nem kell teljes mértékben elfogadni.
Amennyiben rendelkeznek tanukkal akit látták a káreseményt vagy a sérült gépjárművet, szerezzenek be tőlük nyilatkozatokat, valamint kérjék az elvégzett javítás tételes dokumentációját a helyreállítást végző szervíztől.
A békés megoldás érdekében lehetőség van független igazságügyi szakértő felkérésére aki jegyzőkönyvet készít a gépjárművön elvégzett javításokról, egyúttal ellenőrizve a számlán szerepelő tételes javítások elvégzését.
Fontos, hogy Önök nem a kártérítés kifizetése alól akarnak kibújni, csak nem szakemberek ezért nem tudják az okozott kár mértékét felbecsülni, ezért kérik szakember segítségét.

Üdvözlettel:

Horváth László

pba.hu

Külföldi autó kárt okozott

2012. július 3., 13:37 Módosítva: 2012.07.03 13:37

Tisztelt Cím,

Két kérdéssel fordulok Önökhöz.

1. Az egyik ami még tavaly történt amikor is egy külföldi rendszámos busz Neki gurult a parkoló autó sornak, ahol összetörte a teljes sort. A családom egyik gépkocsija is a sorban volt. A rendőrök felvették az adatait a busz sofőrnek, a busznak és tájékoztattak minket, hogy elindították az eljárást az ügyben. A helyi jegyző azóta is ül a papírokon. A biztostó nem fizetett azóta sem. Mi ilyenkor a teendő? Mennyi idő múlva köteles fizetni a biztosító? Kinek írjuk panasz levelet? Hova tudunk fordulni segítségért?

2. Szerencsétlenségünkre ugyanezt a gépkocsit az M0-ás út régi szakaszán egy külföldi kamionos leszorította az útról, aki ismeri az adott részt baloldalt beton elválasztó van. A sofőr inkább a kamionnal való súrlódást választotta, miközben folyamatosan dudált, hátha észre veszi. A kamionos nem állt meg, később is fénykürttel és dudával jelezte, hogy neki sürgős dolga van és elhajtott. Azonnal a rendőrségre ment a sértett gépkocsi sofőrje ahol a rendőrség azt mondta, hogy a kamionos úgyse ismeri el, hogy neki ment a gépjárműnek, és 3 hónap múlva úgyis lezárják a nyomozást. Ilyen esetben mit lehet tenni?

Köszönöm válaszukat

Tisztelt Érdeklődő!

Az első kérdésére válaszolva amennyiben a károkozó külföldi rendszámú busz gépjármű felelősségbiztosítója nem ismert az Ön saját gfb. szerződését kezelő biztosítótársaság jogosult a kárfelvétel lebonyolítására és a teljes iratanyagot a rendőrségtől kapott tájékoztatás alapján az illetékes biztosító magyarországi levelezőpartnerének továbbítani, aki lefolytatja a kárrendezési eljárást.

Amennyiben Ön rendelkezik casco biztosítási szerződéssel előzetesen kérheti a szerződés terhére a kárrendezést, mert ez esetben csak az önrészesedés mértékét kell Önnek megelőlegezni a sérült gépjármű helyreállításához.

A kártérítés kifizetését követően a biztosítótársaság a - casco biztosítás tehermentesítése érdekében is - kártérítés és az önrészesedés megtérítésével kapcsolatosan intézkedik a külföldi biztosítótársasággal szemben.

Második kérdésére válaszolva mivel cserbenhagyás történt, rendőrségi feljelentést kell tenni a kamion rendszámát és a baleset körülményeit leírva ismeretlen tettes ellen, valamint utólagos rendőrségi intézkedést kérni helyszíni szemlével. A rendőrség köteles nyomozást indítani és felkutatni a károkozó gépjármű tulajdonosát. A tulajdonos és gépjárművezető nyilatkozata alapján, az illetékes biztosítótársaság levelezőpartnere lefolytatja a kárrendezési eljárást. Amennyiben jelen esetben voltak tanúk a rendőrségi feljelentésben nevesíteni kell őket mert nyilatkozatuk fontos jelentőséggel bír a kárrendezési eljárás során.

Az előzetes rendezés casco alapján jelen esetben is ideiglenes megoldást jelenthet.

Üdvözlettel.

Horváth László pba.hu

Ki fizeti a durdefektet

2012. június 29., 11:28 Módosítva: 2012.06.29 11:28

Ismerősöm munkáltatója tulajdonát képező teherautót vezetve közlekedett, amikor is a jobb első kerék durdefektje a gépjárművet a jobb útpálya töltésére dobta, és az ott lévő vasbeton oszlopnak ütközött. Ismerősöm súlyosan megsérült.

Kérdésem az, köteles-e ismerősömnek a sérülései miatt keletkezett károk megtéríteni a biztosító, a munkáltatója által kötött kötelező felelősség-biztosítás alapján?

Szíves válaszukat köszönettel várjuk.

Tisztelet Érdeklődő!

A műszaki hiba miatt bekövetkező baleset a gépjármű kötelező felelősségbiztosítást szabályozó törvény értelmében nem téríthető a gépjárműre kötött gfb. szerződés alapján.

Amennyiben rendelkezik casco biztosítási szerződéssel és a szerződés tartalmaz baleset biztosítási kiterjesztést, ezen esetben a feltételek értelmében kártérítési igényt lehet bejelenteni az illetékes biztosítótársaság számára.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Mi az önrész?

2012. június 26., 10:19 Módosítva: 2012.06.26 10:19
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Tanácsát szeretném kérni. Március 25-én autómmal a belvárosban parkoltam, ahol is egy szél által becsapott ablakból kitörő üveg ráesett az autóra, kárt téve a tetőben, s a bal hátsó üvegben. Károkozó hagyott elismerő papírt, volt rendőrségi jegyzőkönyv. Biztosító másfél havi időhúzás után újabb és újabb okmányok bekérése után zöld utat adott az általam meghatalmazott márkaszervíznek a rendbehozatalra. De a csavar, hogy mivel a károkozó lakásbiztosításának 20 000 Ft-s önrésze volt, ezt levonják az utalandó összegből. Szervíz készségesen megcsinálja az autót, de neki a hiányzó 20 000-ret valakinek ki kell fizetni. Károkozó azt mondja, neki nincs önrésze, nem tud ilyenről, biztosító meg, hogy majd a szervízhajtsa be rajta, szervíz szerint meg a teljes összeget át kell utalni, s a biztosító dolga ráterhelni a károkozóra. Itt megállt a tudományom, meg az ügy is. A kocsit most saját zsebből megcsináltatom. Kérdésem, kinek van igaza, s hova fordulhatok panaszra a biztosítóval szemben . Azt még hozzá kell tennem hogy mind a szerízben, mind a biztosítónál az ügyintézők a legmesszebbmenőkig segítőkészek, s megértőek voltak, de ők is csak abból tudnak dolgozni, amit a bztosító központ mond.

Köszönettel:

Róbert

Budapest

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján az illetékes biztosítótársaságnak, a károkozó biztosítása alapján csak az önrésszel / 20 000 Ft/ csökkentett összeget áll módjában megtéríteni. A kifizetésről kérjen írásbeli tájékoztatást,amelyet egyúttal a biztosító a károkozó részére is megküld, tájékoztatva a biztosítása alapján kifizetett összeg nagyságáról és a - szerződésében vállalt - levont önrészesedés mértékéről. Az önrész összegét a károkozó téríti meg az Ön részére, amelynek formája lehet a szerviz részére történő átutalás is.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Haverom koccant az autómmal

2012. június 20., 13:16 Módosítva: 2012.06.20 13:37

Tisztelt Biztosításdoktor.bezár

Haveromnak odaadtam az autót kölcsön, erre a haverom koccanást okozott. A kárt elismerte és betétlapot is adott. Ilyenkor ki fizetti ki a kárt? Nézik ilyenkor, hogy ki okozta a balesetet személyesen. Vagy a legvégén én fogok a legrosszabul kijönni az egészböl, közben meg a helyszinen sem voltam. Válaszukat előre is köszönöm. (A biztosító ilyenkor hogy szokott eljárni?). További jó munkát.

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítást szabályozó törvény értelmében a gépjármű üzembentartója által kötött felelősség biztosítási szerződés,nyújt kártérítést a gépjárművel - mint veszélyes üzemmel - közúti forgalomban történő közlekedés során okozott károk esetében. Amennyiben Ön a tulajdonát képező gépjármű vezetési, használati jogát átadta ismerősének, ezáltal az általa okozott károkra is fedezetet vállalt, kivéve az ittasan okozott károk ha Ön az alkoholos befolyásoltságról nem tudott.

Az Ön biztosítója a felelősség vállalási nyilatkozat /kárbejelentő/ kitöltése után kártérítést nyújt a részes fél számára. Abban az esetben ha Ön, vagy ismerőse a kifizetett kártérítési összeget a biztosító számára visszafizeti, akkor a bonus fokozatát nem érinti hátrányosan a bekövetkezett baleset.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Ha részeg voltál, fizetni fogsz!

2012. június 14., 07:11 Módosítva: 2012.06.14 07:11

Tisztel Biztosításdoktor!

Ismerősöm részegen balesetet okozott. Biztosítója kifizette a károsultnak a kárt, de most követeli ismerősömtől a kifizetett összeget. Muszáj fizetni? És ha igen, akkor annyit, amennyit a biztosító mond? Ugyanis ismerősöm szerint a kocsi teljes értéke a kért összeg (majdnem 1M Ft!)felét sem érte!

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében feltett kérdésre válaszolva az alábbiakról szeretném tájékoztatni.

A hatályos törvényi rendelkezés értelmében / 2009. évi LXII. törvény/ az alábbiak az irányadók.

"A biztosító, a Nemzeti Iroda, valamint a 36. § (6) bekezdésében meghatározott esetben a Kártalanítási Számla kezelője az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti:
c) a vezetőtől, ha a gépjárművet alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezette, illetve bármely biztosítottól, ha a gépjármű vezetését ilyen személynek adta át, kivéve, ha bizonyítja, hogy a vezető alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotát nem ismerhette fel (alkoholos befolyásoltságnak tekinthető a 0,8 ezreléket meghaladó véralkoholszint, illetve a 0,5 mg/l értéket meghaladó légalkohol szint)
Egy biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító, a Nemzeti Iroda, valamint a Kártalanítási Számla kezelője legfeljebb 1,5 millió Ft-ig érvényesítheti követelését."
A biztosítótársaság által meghatározott kártérítési összeggel kapcsolatos dokumentációt,írásban történő kérésére az illetékes biztosítótársaság betekintés céljából rendelkezésre bocsátja.
Lehetősége van a kártérítési összeg visszafizetésével kapcsolatosan,írásban részletfizetési kérelmet benyújtani a kifizetést eszközlő biztosítótársaság részére.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Biztosító fizetett, mégis pénzt követel a károsult

2012. június 8., 14:10 Módosítva: 2012.06.08 14:50

Tisztelt Biztosításdoktor!

Olyan problémám lenne,hogy januárban balesetet okoztam a károsultnak gazdasági totálkárra vették az autóját a biztosítóm fizetett neki 260 000 ft-ot,az autó meg lett csináltatva,a károsult most követeli rajtam a különbözetet,mert nem lett elég az a pénz amit a bíztósító kifizetett neki.Kérem segítsen hogy miként cselekedjek!

Üdvözlettel:A

Tisztelt Érdeklődő!

A káreseményt követően Ön törvényi kötelezettségének eleget téve a károsult rendelkezésére bocsátotta a gépjármű kötelező felelősség biztosítójának nevét. Nyilatkozatban vállalta az okozott kárért a felelősséget, ami jogalapot teremtett a károsult részére történő kifizetésre. Elmondása szerint a károsult gépjármű gazdasági totálkárként került rendezésre és a jármű tulajdonosa a biztosító által felajánlott összeget elfogadta, a kár rendezésre került. A részes fél kártérítési összeggel kapcsolatos pótlólagos igényével és járulékos igények térítésével kapcsolatosan forduljon közvetlenül a rendezésben illetékes biztosítótársasághoz.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Fizettem, mégis rajtam keresik a pénzüket

2012. június 6., 13:26 Módosítva: 2012.06.06 13:26

Tisztelt Biztosításdoktor!

2011 évben egyszerre fizettem be az egész évi kötelező biztosítást az autómra.Júliusban a biztosítótól kaptam kb 12 e ft-ot. Ekkor felhívtam Őket, hogy mi ez a pénzvisszafizetés és akkor azt mondták ,hogy 2 szer érkezett be a kötelező. Ami hihető is volt akkor számomra mert több autóm van, és az év elején volt egy kis keveredés a befizetések körül.

2012-ben újrakötöttem a kfb-met a Köbe biztosítónál.Nem érkezett meg a csekk ezért bementem a helyi ügynökükhöz ahol megnézték - minden autómra - és közölték, hogy minden rendben pár nap múlva megérkezik a befizetendő csekk. Így is történt de a Leganza tip. autómra 143 000 ft befizetést kértek mondván, hogy nem fizettem 2011-ben. Reklamáltam az ügyfélszolgálaton ahol közölték,hogy későn érkezett be az előző évi díjam ezért felmondták a biztosításomat. Mondtam ,hogy én erről semmiféle értesítést nem kaptam, erre azt válaszolták pereljem be a Postát!

Nem volt más választásom, újra kötöttem a kfbt és befizettem az összeget.

Felháborítónak tartom az esetet és kérdezem van-e valami lehetőségem az összeg visszaszerzésére.

Megjegyzem,hogy 2011-ben a Leganza műszaki vizsgán vett részt és ott is ellenőrizték a kfb meglétét.

Köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben a szerződése díj nem fieztés miatt megszűnt a hatályos törvényi szabályozás értelmében,fedezetlenségi díjat kell fizetni a szerződés megszűnés és az új szerződés kötés közötti időszakra. A fedezetlenségi díj mértéke gépjárműkategóriánként eltérő. A vissza utalt díjjal kapcsolatosan, ha rendelkezik átvételi bizonylattal a visszaküldő biztosítótól - melyen nevesítve van a visszautalás oka - akkor írásban kérheti az eset kivizsgálását.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Ellopták és nem fizet a biztosító

2012. május 31., 08:32 Módosítva: 2012.05.31 12:00

Tanácsát, illetve segítségét szeretném kérni az alábbi biztosítási ügyben.
2005 augusztusában, életemben először sikerült a Merkantil Bank hitelével egy új Suzuki Wagon R+ típusú gépkocsit vásárolnom, 10 éves futamidővel. Természetesen a Bank feltételeinek megfelelően Casco biztosítást is kötöttem a vásárlás helyszínén.
Ezt a gépkocsit rövidesen az első kötelező szervizre 2005. szeptemberben vittem el minden tartozékával, mint tartalék kulcs, forgalmi, stb. Nem sokkal ezután 2005. november 10-én a házunk elől ellopták az autót. Sajnos valószínűleg a kesztyűtartóban benne maradt a tartalék kulcs, ezért a biztosítónál ezzel nem tudtam elszámolni. A biztosítási ügyintéző hölgy közölte velem, hogy sajnos nem áll módjukban ezt a kárt megtéríteni, de az fel sem merüljön bennem, hogy a Casco fizetését abbahagyjam, mert azt egy évig fizetnem kell a szerződés alapján. Természetesen a hölgy megvádolt azzal is, hogy én magam loptam el a saját autómat.
Ezek után a Bank számláit tovább fizettem (a mai napig) hiszen az a tolvaj ésszerű magatartása, ha ellopom az autómat, majd még egyszer ki is fizetem. Sajnos a svájci frank az óta kb. 90 %-ot drágult, ezért a havi törlesztő részletek ennek megfelelően emelkedtek. Egyre nehezebbé vált az életvitelem, ezért szeretném megérdeklődni, hogy van-e jogi lehetőségem így utólag valamit tenni, esetleg tudnának tanácsot adni a további lépésekről, illetve lehetőségekről.
Tisztelettel: Császár Bálint

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű eltulajdonításákor a levelében leírtak alapján a gépkocsiban volt a pótkulcs. Ez a casco biztosítási szerződések feltételeiben, lopáskár esetében minden társaságnál kizáró ok. A lopáskár térítésének feltétele a gépjármű összes eredeti kulcsának leadása a biztosító részére. A gépjárműben maradt forgalmi engedély is esélyt adhat a tolvajnak a gépjármű rövid idő alatti külföldre viteléhez.
A biztosító ügyintézőjének tájékoztatását nem értem, hiszen a biztosítási érdek megszűnt, a társaság pedig a vonatkozó feltételek értelmében nem fizethet.
A hitellel kapcsolatosan vegye fel a kapcsolatot a bankkal és egyedi szerződés módosítást igényeljen a törlesztőrészletekre, illetve átütemezésre vonatkozóan, a terhek csökkentése érdekében.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Garázsban állt, rommá törték

2012. május 25., 13:25 Módosítva: 2012.05.25 13:25

Én olyan kérdéssel fordulok Önhöz (amilyennel még biztosan nem fordult senki), hogy a garázsban állt autómat totálkárra törte a szomszéd építkezés leomlott fala a garázzsal együtt.
Volt rajta kb 1,3M Ft hitel de az autó pillanatnyi értéke kevesebb tehát összesen kb 1,1 M Ft körül van. Kötöttünk rá KGFB-t és CASCO-t is. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mind a kettő fizetni fog? CASCO is és KGFB is? Valamint hova lehet fordulni ebben az ügyben hogy fizettessem ki az építésszel a kárt? Mert a fiam használja az autót és neki kellen most hétvégén külföldre jár vele dolgozni. Kérem segítsen, hogy hova fordulhatok,mert teljesen tanácstalan vagyok.
Köszönettel: egy tanácstalan apa

Tisztelt Érdeklődő!

A levelére válaszolva amennyiben az építési vállalkozó vagy az építettő rendelkezik biztosítással, amelyet az építkezésre kötöttek, akkor az illetékes biztosító a vonatkozó feltételek értelmében kártérítést nyújthat.
A casco biztosításra igényelhet kártérítést elsődlegesen, mert a gfb. szerződés a másnak okozott kár esetében nyújt fedezetet.
A káreseményt minél előbb jelentse be casco biztosítását kezelő társaságnál - akár interneten keresztül a biztosító honlapján - akik a helyreállítási költség kifizetését követően, annak megtérítését kérhetik a kár okozójától, tehermentesítve az Ön szerződését.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

50-50%. Na de fizetnek-e?

2012. május 22., 13:51 Módosítva: 2012.05.22 13:51

Tisztelt Biztosításdoktor!

Tanácsot szeretnék kérni Ön(ök)től: egymásnak háttal parkolva álltunk az út két oldalán, és mindketten balra nagyívben tolattunk ki. Kb az út felezőjénél csattantunk össze. A betétlapon a "Felelősségemet részben elismerem"-et tüntettük fel megjegyzésként. Kaptam olyan tanácsot, hogy mindkét biztosító fizeti a másik autós teljes kárát, olyat is, hogy fizet mindkettő de csak 50-50%-ot, illetve azt is mondták ma, hogy mivel mindketten hibásak vagyunk, 50-50%ra kihozzák a biztosítók, így egyikünk sem kap semmit! Ilyen létezhet?? Amennyiben igen, mi olyan lehetőség van, amikor legalább az egyikünk jól jár és kap pénzt, mert akkor elfeleznénk, hisz korrektül áll a másik fél is az esethez...

Köszi a segítséget!

Tisztelt Érdeklődő!

A kitöltött baleseti bejelentő alapján az illetékes biztosító társaságok kárszakértői a helyszínrajz és az esetleges tanúvallomások alapján döntenek a felelősség kérdéséről,jogalapot teremtve a kárrendezéshez. Amennyiben mindketten felelősek, figyelmetlen tolatás következtében a dokumentomok és helyszínrajz ismeretében 50-50% kármegosztást is alkalmazására is sor kerülhet. Amennyiben a keletkezett kár mértéke azonos, mindketten dönthetnek a saját kár viseléséről, ezáltal a bonus fokozatukban nem okoz változást a káresemény térítése.

Üdvözlettel:

Horváth lászló pba.hu

Becsap a biztosítóm?

2012. május 19., 12:53 Módosítva: 2012.07.05 10:46

Tisztelt Biztosítás doktor!

A problémám a következő. 2010 áprilisában vásároltam egy Ford Focus Trend 2006-os évjáratú gépjárművet. Az akkor kötött KGFB szerződésem a posta Biztosítóhoz szólt. 2010 áprilisától 2011 áprilisáig. Utána következő biztosítóm a K&H biztosító volt 2011 áprilistól 2012 áprilisig. idén pedig az KÖBE biztosítóhoz jöttem át, és itt kezdődött a probléma. Az új biztosítóm (KÖBE) közölte velem hogy a kártörténeti nyilvántartóból lekérdezett adatok alapján a K&H biztosítós kötvény szám amit kaptam nem létezik. Én fel is vettem a kapcsolatot a K&H biztosítóval és ők készségesen ismételten lejelentették a kártörténetemet a kártörténeti nyilvántartó felé. (Így mellékesen jegyzem meg hogy mind a postától mind a K&H biztosítótól kapott törlési értesítő a kezemben van és ott minden rendben.) És azóta is az az üzenet érkezik a új bizt. felé, hogy kötvény nem létezik a nyilvántartásban. K&H biztosító azt mondta lehet, hogy még a Posta biztosító rontott el valamit. Őket is felkerestem, ők azt mondták ők még a régi rendszerben küldték el az adatokat papír alapon 2011ben a K&H biztosító felé. És nem áll módukban ezt lejelenteni még1szer. De nekem elküldik szívesen a törlési nyilatkozatot. Csak sajnos én ezzel nem érek semmit mert az új biztosítóm nem fogad el papír alapú igazolást mondván hogy ők csak a kártörténeti nyilvántartóból kérhetnek le adatot. És közben meg folyton írják nekem hogy B02ből vissza fognak sorolni A00-ba ha nem intézkedek. Nem tudom mi tévő legyek. Kérném a segítségét.

Üdv:Máthé Vencel

Tisztelt Érdeklődő!

A választott új biztosító csak a kárnyilvántartó rendszerből tudja lekérdezni az Ön jelenleg érvényes bonus besorolását. Amennyiben az adatok feltöltése hibás - akár a személyes adatokban is - vagy elírás történt a kötvényszámban már nem valósul meg e lekérdezés és a szerződésen nem tudja az új biztosító a B/M besorolást érvényesíteni. Kérem, mint már korábban a rovatban adott válaszomban is jeleztem a feltöltött adatok helyességének ellenőrzése céljából vegye fel a kapcsolatot a korábbi biztosító társasággal,mert az adatok feltöltésében ők az illetékesek.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Károkozás P rendszámmal

2012. május 9., 11:34 Módosítva: 2012.05.09 11:35
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy barát nevében írok, egy rendkívül arcátlan kárrendezési eljárásról.

Egy évvel ezelőtt ismerős parkoló személygépkocsiját tolatás közben összetörte egy tehergépjármű, majd a baleset után szó nélkül távozott. Szerencsére az egyik szomszéd felismerte a járművet, így a rendőrök már másnap felkeresték a károkozót, aki végül el is ismerte a felelősségét, amiről így jegyzőkönyv és határozat is született. Ekkor megkezdték a jármű javíttatását, a biztosítási szakértő jelenlétében felvették a károkat és kijavították őket (3-400 ezer Ft kárösszegben). Az igazi kálvária ez után kezdődött, ugyanis a biztosító újabb és újabb okokkal tagadja meg a kifizetést: először belekötöttek abba, hogy a járművezető nem volt jogosult a teherautó vezetésére, majd miután az ellenkezőjét igazolta a tulajdonos, belekötöttek a rendszámhasználati naplóba, mondván nincs belevezetve, hogy a jármű a baleset idején közlekedett.

Az ügy jelenleg itt áll, és mivel a szerviz már nem igazán tudja halasztani a kifizettetést, a biztosító pedig nem fizet valószínű hitelt kell majd felvenni a jármű javíttatására.

Megteheti egy felelősségbiztosító, hogy elismert felelősség ellenére hasonló okokkal elutasítja a kifizetést? Van valami mód rá, hogy elkerülhető legyen a hitelfelvétel? Van ilyen esetben lehetősség a MABISZ-hoz fordulni?

Előre is köszönöm válaszát.

András

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a tehergépjármű által okozott kár és körülményei rögzítésre kerültek a helyszínelés alkalmával. A helyszínen felvett adatok alapján készült rendőrségi határozat a jogalapi kérdésekben is egyértelműen fogalmaz, elmondása szerint a felelősség kérdésében. Amennyiben a gépjárművet vezető személy nem rendelkezett jogosítvánnyal vagy ittas állapotban volt az nem befolyásolja a kártérítés mértékét és jogosságát csak lehetőséget ad az eljáró biztosítótársaság részére, a kifizetett kártérítési összeg törvényben szabályzott módon történő visszafizettetésére. A rendszámhasználati napló vezetésének elmulasztásáért a gépjárművezető felelősségre vonható - hatóság által- de az okozott kár térítését nem befolyásolja. Lehetőség van a baleset napjától a kifizetés napjáig késedelmi kamat igény benyújtásra.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Rokonság

2012. április 19., 14:34 Módosítva: 2012.04.19 14:34

Üdvözletem!

A minap az unokatestvérem a céges autójával beletolatott a jobb hátsó sárvédőmbe. Ő tolatott ki a kapubejáróból, és nem látott hogy jövök. Kapott a jobb hátsó ajtó is egy kis nyomást, és a lökhárítón is látszik az ütközés nyoma. A céges autó, nem az unokatestvérem nevén van. Kérdésem hogy mivel az édesanyáink testvérek, nem-e köt bele a biztosító hogy azonos a leánykori vezetéknevük? Köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján a károkozó gépjármű üzembentartója egy cég,amelynek gépjármű kötelező felelősségbiztosítása alapján rendezi az illetékes biztosítótársaság a káreseményt. Mivel az Ön és a károkozó gépjármű üzembentartója eltérő ezért a törvényi korlátozás nem vonatkozik jelen esetre.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

Elektromos robogó okozott balesetet

2012. április 15., 18:22 Módosítva: 2012.04.16 20:29
3

Tegnap szenvedtem balesetet egy személyautóval, az okozó egy elektromos kerékpár volt. Biztosítása nincs, a károm kb. 200E forint lesz. Milyen lehetőségeim vannak a polgári peren kívül? Hova forduljak, mit tegyek?

Köszönettel PL.

Tisztelt Érdeklődő!

A hatályos törvényi szabályozás értelmében kerékpárra / elektromos kerékpárra/ gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés nem köthető. A keletkezett sérülés térítése céljából, kérem forduljon közvetlenül a balesetet okozó személyhez.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu