Megvenném a céges autómat

2011. november 8., 14:45 Módosítva: 2011.11.08 14:45

Ha egy a saját bt-m tulajdonában lévő autót eladom magamnak, akkor át lehet-e vinni az autó kgfb bonus malus besorolását? Ha egy évre befizettem a kötelező biztosítást, akkor visszakapom-e az év fennmaradó részére eső összeget? Egyáltalán, milyen költségek és tennivalók szükségesek ebben az esetben az adásvételhez?

Köszönettel:

Péter

Tisztelt Érdeklődő!

Jogi személy tulajdonában lévő gépjármű bonus malus fokozata magánszemély tulajdonában lévő gépjárműre nem vihatő át a törvényi szabályozás értelmében. Amennyiben a gépjárművet eladja, az adásvétel időpontjától a befizetett díjat az illetékes biztosítótársaság visszautalja.

Üdvözlettel:

Horváth László

Magyar bonus Ausztriában

2011. november 7., 14:16 Módosítva: 2011.11.07 15:02

Tisztelt Biztositásdoktor!
Lassan eljön az idő és magyar rendszámú autómat ausztriában kell regisztrálnom (munka és életvitel okok miatt). Kérdésem lenne hogy a magyar KGFB bonus igazolást elfogadják-e illetve el kell-e fogadnia az osztrák biztositónak? Erre is kiterjed az EU? Nem mindegy mert már B10-ben vagyok.
Köszönettel
D.T.

Tisztelt Érdeklődő!
A gépjárműve regisztrálása előtt érdemes a teljes gépjárműre vetített biztosítási költségek után érdeklődnie a választani kívánt osztrák biztosítótársaságnál. A bonusz igazolást természetesen figyelembe veszik mértéke azonban eltérő lehet az adott törvényi szabályozások következtében.
Üdvözlettel:
Horváth László

Elgurult a Daewoo

2011. október 30., 06:36 Módosítva: 2011.10.30 06:36
4

Tisztelt Horváth László! 3 hete a parkoló autómnak nekigurult egy Daewoo szgk, mert a tulajdonosa kézifék nélkül üresben hagyta az autót, mikor kiszállt belőle. Elindult az autótól, de mire visszanézett az már elindult és az enyémnek ütközött. Betétlapokat kitöltöttük, kárszakértő pár napon ki is jött, következő héten kaptam egy levelet a biztosítótól hogy 119e Ft szla. nélküli kárösszeget állapítottak meg, de addig nem kerül kifizetés, amíg az okozói nyilatkozat be nem érkezik hozzájuk. Mai nap folyamán beszéltem velük, megkapták a nyilatkozatot, de sajnálják, mégsem fizetnek, mert nem járó motorú autó okozta a balesetet, hanem a tulajdonos hanyagsága miatt történt meg az eset. Kérdésem az lenne hogy ilyen esetben mit lehet tenni? Egyáltalán miért az okozói nyilatkozattól tették függővé a kifizetést, ha maga a kárügy ettől függetlenül elmondásuk szerint nem az ő saruk? Ilyen esetben valóban nem kötelességük fizetni?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel, K. Sándor

Tisztelt K.Sándor!
A gépjármű kötelező felelősségbiztosítás alapján üzemkörön kívüli károkozásnak számít a bekövetkezett baleset, mert nem veszélyes üzemként, járó motorral menet közben történt a károkozás. A tulajdonos felelőssége mindenképpen fennáll mert kresz szabályt szegett, nem gondoskodott a gépjármű elhagyása előtt annak biztonságos rögzítéséről.
Üdvözlettel:
Horváth László

Munkába járás akadályozása

2011. október 26., 11:47 Módosítva: 2011.10.26 11:47

Tisztelt Biztosításdoktor!


Elsőbbségmegadás elmulasztásánál történt baleset elszenvedője vagyok. Az autóm használhatatlan állapotba került, ez akadályozza a mindennapi munkába járást, ami veszélyeztetheti az állásomat, mivel a munkáltatóm nem tudja biztosítani a bejárást, illetve ez tömegközlekedéssel sem lehetséges megoldani. A károkozó biztosítója a K&H, én az Allianz biztosítónál vagyok. Tehát mindenképpen szükségem van egy gépkocsira a munkába járásomhoz. Ezen körülmény mellett jogosult vagyok-e valamilyen kártérítésre a károkozótól, és ha igen, milyen lépéseket kell tenni?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!
A balesetben sérült gépjármű javítási idejére, Önnek lehetősége van bérgépjárművet igénybevenni, amennyiben ezt Ön indokolni tudja - mint jelen esetben, amikor a munkába járás más módon nem megoldható. A rendezésben illetékes biztosítótársaság ügyintézőjétől tájékozódhat a benyújtandó dokumentumok köréről (pl.munkáltatói igazolás, bérgépkocsi igénybevételére vonatkozó kérelem indoklással), mely alapján megtérítik a kárszakértő által a szemle alkalmával megállapított optimális javítási időre az igénybevehető gépjármű bérleti díját.
Üdvözlettel:
Horváth László

Totálkáros a Suzukim

2011. október 25., 11:11 Módosítva: 2011.10.25 11:52

Tisztelt Kárszakértő!
Sajnos totálkárosra törtem a hiteles Suzuki autómat, a saját hibámból. A bankot felhívtam, de a hölgy a telefonban azt tanácsolta, hogy fizessem tovább a hitelt, mert akkor nem kérik egy összegben. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy ha eladnám a roncsot egy minimális összegért, csak hogy valamennyi pénz visszajöjjön, mert táppénzen vagyok, a lányom szemüvegét is újra kellett csináltatni, és az autó szállítása is nagyon sokba került, ezért semmi pénzünk nem maradt. Tehát ha a bank tudta nélkül eladnám, de ez valahogy kiderülne, akkor milyen büntetésre számíthatnék. Sajnos van olyan hitelem ami miatt elzálogosíthatják, ezért aggódok nagyon, de a pénz meg nagyon kellene, mert enni sem fogunk tudni. Válaszát nagyon várom, és előre is köszönöm. K.né.

 

Tisztelt Érdeklődő!
Amennyiben rendelkezik casco biztosítással a káresemény a módozat szerinti önrészesedés levonásával téríthető. A sérült gépjárművet Ön a bank tudta nélkül nem értékesítheti, mivel elidegenítési tilalommal terhelt az autó, ezáltal a törzskönyvvel is a bank rendelkezik a hitelszerződés kifizetéséig.
Üdvözlettel:
Horváth László

Biztosítás két biztosítónál

2011. október 18., 14:29 Módosítva: 2011.10.18 14:29

Tisztelt Biztosításdoktor.

A kocsim kötelezője idén szeptember 10.én járt le az Union Biztosítónál. Ezt megelőzően - még szeptemberben - megkötöttem a következő évre a biztosításom az Alianz biztosítónál, a kedvezőbb díjfeltételek miatt. Az Alianz bekérte az előző biztosításom kötvényszámát és biztosítóm nevét gondolom, hogy a bonus - malus fokozatomat tudják tisztázni, majd jött egy levél az Alianztól, hogy él biztosításom. 2011.09.11 -től 2012.09.11-ig be is fizettem az éves díjat egy összegben. Azonban nem rég kaptam egy levelet az Union biztosítótól, hogy mivel nem nyilatkoztam arról, hogy nem akarom meghosszabbítani a biztosításom náluk ezért ők meghosszabbították a szerződésem és kiküldték a csekket a következő évre. Sajnos költözés miatt, a régi címemre küldték a levelet ezért kicsúszva a határidőből, késve kaptam kézhez. Utána olvastam, hogy ez jogos e, és igen mulasztottam, mert 30 napon belül nyilatkoznom kellett volna, de én azt gondoltam, hogy ezt a Alianz és az Union lebeszéli egymással. Mit lehet ilyen esetben tenni? Lényegében van egy kifizetett élő biztosításom az Alianznál, meg egy kifizetendő csekkem az Unionnál. Ha az Unionnak nem fizetem be a díjat akkor ugrik a bónuszom, viszont az Alianznál, már egyel nagyobb bónusz fokozat után fizetek. Várom a válaszát !

Tisztelt Érdeklődő!

Levelében leírtakból úgy gondolom, hogy Ön elfelejtette az Union Biztosító Zrt.-nél az érvényes gfb. szerződését 30 nappal a biztosítási évforduló előtt írásban felmondani. Amennyiben ez így történt természetesen az Union Biztosító Zrt. szerződése számít élő biztosításnak az Allianz Hungáriánál kötött szerződés a fent említettek miatt érvénytelen,ezért kérje a befizetett díj visszautalását.

Üdvözlettel:
Horváth László

Behúzott kézifék mellett lecsúszott a kocsi

2011. október 14., 13:17 Módosítva: 2011.10.14 13:17
2

Tisztelt Kárszakértő!
Kevéssel több mint egy éves Honda Civic járművemmel egy meglehetősen meredek domboldalon parkoltam, a kéziféket behúztam (ezt ellenőriztem),ennek ellenére a kocsit pár órával később lecsúszva találtam a domboldalon, az utca túloldalán: egy betonárok fogta meg, teknőszerűen (látható sérülések csak az alsó elemeken voltak). Az autót beszállították a legközelebbi márkaszervízbe, ahol kb. az újkori értékének 50%-át állapították meg kárként. Ez nem tetszett, ezért átvitettem abba a szervizbe, ahol vettem is a kocsit. Most ott is 50%-ot hoztak ki kárnak. A javítás Cascora megy, és attól tartok, teljesen átvernek. Mit lehet ilyenkor tenni? Kérhetek a biztosítótól egy független szakértőt? Illetve ha bebizonyosodik, hogy a kézifékkel volt a gond, változik valamit a helyzet? Nem szeretném, ha rosszabb Casco besorolást kapnék, az önrészem növekedéséről nem is beszélve.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!
Az eseményleírásból gondolom, hogy a gépjármű alján szenvedett komoly sérüléseket. Mivel a közlekedés biztonsága szempontjából fontos futóműalkatrészek csak cserével javíthatók ez indokolhatja a keletkezett kár nagyságát. A kárfelvételi jegyzőkönyv egy példánya Önt illeti ezért joga van az elkérni és összevetni az elvégzett javítással. Az illetékes biztosítótársaság kárszakértője munkaköréből adódóan is összenézi a számlát az általa vagy szerviz által készített kárfelvételi jegyzőkönyvvel.Információért kérem nyugodtan forduljon hozzá bizalommal.
Üdvözlettel:
Horváth László

Mikor fizet a biztosító?

2011. szeptember 30., 11:17 Módosítva: 2011.09.30 11:46

Tisztelt Kárszakértő!
Piros lámpánál álló járművembe belejöttek 3 hete Budapesten. Próbarendszámos autóról van szó, a vezető elismerte, hogy Ő a hibás. Töltöttünk ki betétlapot, mindketten allianzosok vagyunk elvileg. Próbáltam a biztosítónál elintézni az ügyet, de sem a próbarendszáma nem volt érvényes (már lejárt), sem a kötvényszám, amit megadott, nem arra az autóra szólt, így mondták, hogy vetessem fel cascóra a kárt, majd a Mabisz fizet. Ez meg is történt, kijött a kárszakértő, bejelölte a lapon, hogy javítás és fényezés kell. Valamint a lapon fel van tüntetve, hogy a javítási számlát küldjem el a biztosító irodájába meg a kárszakértőnek is címeznem kell. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor a javítás után kifizetem én a műhelynek, majd a számlát elküldve nekem kifizetik? Ez mennyi időt vesz igénybe, amíg tényleg kifizetésre kerül, körülbelül? Nem biztos, hogy most 25e Ft fényezési + 12e Ft javítási költségre szeretnék várni, amikor szervizbe is szeretném vinni a kocsit vezérműszíjcserére...
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Casco biztosításra történő kárrendezés esetén is, amennyiben a helyreállítást végző javítószerviz úgynevezett proforma számlát (előszámla) állít ki a biztósítónak, akinek ellenőrzés után lehetősége van hitellevél kiállítására, amelyben fizetési kötelezettséget vállal a számlában feltüntetett, kárfelvételi jegyzőkönyvben rögzített sérülések helyreállítása tekintetében.
Természetesen a casco biztosítás önrészét Önnek kell a szerviz részére kifizetni, amelyet majd a MABISZ rendezés után kifizet.

Üdvözlettel:
Horváth László

Kell-e újra műszaki?

2011. szeptember 26., 10:16 Módosítva: 2011.09.26 10:16

Helo.

Kint Németországban belementek unokatesóm autójába hátulról és belelökték az előtte lévő autóba. Nem lett nagy baja csak elöl hátul megkoccant kicsit meg kilyukadt a hűtő. A hűtő mar ki lett cserelve. Az autót gazdasági totálkárra minősítette a biztosító. Én megvettem ezt az autót,  októberben lejár róla a műszaki. Érdeklődnék hogy lehet-e újra műszakiztatni, és mi annak a folyamata? Mármint fel kell-e mutatnom valami papírt,hogy meglett javítva vagy kicseréltethetem maszekkal a lökhárítókat?  Előre is köszönöm.

Tisztelt Uram !

A gazdasági totálkár fogalma azt jelenti, hogy a biztosító társaságnak a sérült gépjármű új alkatrészekkel történő helyreállítása nem gazdaságos, ezért rendezik a fent említett módon a káreseményt. Természetesen megfelelő forgalombiztonsági helyreállítást követően a gépjármű újra üzembe helyezhető az amúgy is esedékes műszaki vizsgán történő megfeleléssel. A gépjármű gazdasági totálkár esetén automatikusan nem kerül kivonásra a forgalomból, amennyiben Ön megvásárolta egyszerű átírással tulajdonába kerülhet az autó. A biztosítást a vásárlást követően haladéktalanul az átíratás előtt meg kell kötnie.

Üdvözlettel:

Horváth László

Létezik biztosítás a teljes hitelösszegre?

2011. szeptember 22., 11:04 Módosítva: 2011.09.22 11:20

Tisztelt Hiteldoktor!

Hitelre vettem (CHF...) egy SX4-et, sajnos a tőketartozásom közel 1 millióval meghaladja a piaci értékét. Nemrég egy szomszédomtól ellopták a Swiftjét, egy angyalföldi lakótelepről. Most rettegek, hogy ha az én kocsimat is ellopják, rögtön ki kell fizetnem az 1 milliós különbözetet, hiába van Cascóm. Erre pénzem nem lesz.

Van olyan biztosítás a piacon, ami fedezi a teljes devizatartozásomat, ha bekövetkezik a baj? Akár a Cascóm dupláját is kifizetném, de nagyon szeretnék biztonságban lenni. Nincs garázsom, egy komolyabb lopásvédelmi technika is százezrekbe kerülne. A törlesztőrészleteimet tudom fizetni, de egy 1 milliós követeléstől nagy bajba kerülnék.

Köszönettel,

P. Zsolt

Tisztelt P. Zsolt!

Levelében leírtakra válaszolva a biztosítási piacon nem található olyan termék, amelyik a devizahitellel terhelt autók forgalmi értékén felül térítést biztosítana. Akik az autóstársadalomban ma devizahitellel terhelt gépjárművet üzemeltetnek sajnos nagyon sokan találják szembe magukat egy esetleges lopás vagy gazdasági totálkár esetén ezzel a problémával. A casco biztosítás nem többszörözhető, egy gépjárműre csak egy szerződés köthető.

Javasolnám a gépjármű védelmi rendszerét kiegészíteni, akár váltózárral vagy rejtett, áramkört blokkoló kapcsolóval amely lopáskár esetén megnehezíti, ellehetetleníti a gépjármű elvitelét.

Üdvözlettel:

Horváth László

Egyedi fényezés, totálkár

2011. szeptember 20., 10:50 Módosítva: 2011.09.20 10:50
16

Az utcánkban kerékpározó gyerekek közül az egyik nekiesett a vadiúj, flipflop fényezésű Calibrámnak, 2 elem, plusz a tető sérült. A biztosító nem akarja kifizetni a fipflop egyedi fényezést, sőt, a gyári fényből is avultatni akar, azt mondják totálkár. Nevetséges!

A biztosítótársaság kárszakértőjével egyeztessen az egyedi fényezés térítése ügyében. Amennyiben rendelkezik számlával a fényezésről azt csatolja be a kárbejelentés mellé.

Nem írtam át az autót

2011. szeptember 14., 12:07 Módosítva: 2011.09.14 12:07

Vettem egy autót, de nem volt pénzem egyből átírni, ezért megbeszéltem a volt tulajjal, hogy majd később. Nem kötöttem biztosítást sem, amikor bementem a biztosítóhoz, közölték, hogy az autón régóta nincs kötelező, és valami MABISZ-díj, vagy mi nekem most 167 000 Ft-ba kerülne. Ennyit az egész autó nem ér!!!! Mit tegyek? Adjam el?

A gépjármű tulajdonba kerülésekor kötelező biztosítást kell kötni mert a régi tulajdonos gfb.szerződése az adásvétel napján megszűnik. A tulajdonba kerülés napjától a gfb. kötés napjáig fedezetlenségi díjat kell fizetni amelynek mértéke gépjárművenként eltérő.

Károkozás azonos tulajdonossal

2011. szeptember 14., 12:04 Módosítva: 2011.09.14 12:04

Karácsony másnapjának éjjelén egy, az én tulajdonomat képező, általam vezett autóba beleszaladt egy, az én tulajdonomat képező, szlovák állampolgár által vezetett autó. A személyes kárbejelentés alkalmával röhögve elzavartak. A biztosító telefonos ügyfélszolgálatának munkatársa ötödszörre is alig értette meg a szitut, aztán azt javasolta, töltsünk ki egy betétlapot egy másik autóval. Ez az ötlet nem tetszik, nem szeretnék biztosítási csalást elkövetni. Viszont mindkét autó az én nevemen van, a biztosító így nem ismer el semmilyen kárigényt. Mit tegyek, hogy ne zsebből kelljen megjavítanom a vétlen autót?

Amennyiben azonos mindkét gépjármű esetében a tulajdonos saját kárnak minősül a baleset, és a biztosító kártérítést nem tud nyújtani az érvényes jogszabályi kereteken belül.

Parkolás a ház alatt

2011. szeptember 14., 12:01 Módosítva: 2011.09.14 12:01

Budapest belvárosában parkoltam nemrég, amikor nagy vihar volt. Először nem értettem, amikor visszaértem az autómhoz, hogy miért tört be a hátsó szélvédő, mert üvegszilánkokon kívül semmit nem találtam a környéken, ami okozhatta a kárt. Aztán miközben tébláboltam az autó mögött, észrevettem, hogy nem csak az autóüveg szilánkjai, hanem rendes ablaküveg is csikorog a talpam alatt, amiből arra következtetek, hogy egy becsapódó, kitörő ablaktábla eshetett le, és az törte be a hátsó szélvédőmet. Ilyenkor ki téríti meg a káromat? Kihez forduljak először?

Kérdéséből arra következtetek, hogy egy ház előtt parkolt. A ház közös képviselőjét kell megkeresnie,mert amennyiben a ház rendelkezik társasház biztosítással annak terhére rendezhető a káresemény.

Biztosítattlan károkozó

2011. szeptember 14., 11:55 Módosítva: 2011.09.14 11:55

Egy kis nyikhaj nekem jött, nem adta meg a jobbkezet. Persze ahogy kell, nincs kötelezője, de mondta, hogy kifizeti. Persze azóta is fizeti. Rrendszám, adatok megvannak. Mit tegyek?

Az Ön saját biztosítótársasága a BM adatbázisból lekérdezi a másik résztvevő biztosítójának nevét ahol bejelentést tehet a balesettel kapcsolatosan. Természetesen miután kifizette a kártárítési összeget a másik fél biztosítója, az okozónak módjában áll visszafizetni a kártérítést és így a bonuszát nem érinti hátrányosan az okozott kár.

Totálkáros lett a hiteles autó

2011. szeptember 14., 11:53 Módosítva: 2011.09.14 11:53

Hiteles autómat összetörték, a biztosító totálkárosnak minősítette, a roncsért 1 milliót akarnak adni, de a rajta lévő hitel 2,5 millió. Hallottam olyat, hogy ilyenkor a károkozóval ki lehet fizettetni hiteles buktát is, meg az új autó átíratását és egyéb költségit. Igaz ez?

A gazdasági totálkár alapján történő rendezés esetén a biztosítótársaság a gépjármű káridőponti értékét az érvényben lévő eurotax program alapján a gépjármű paramétereinek / tulajdonosok száma ,műszaki vizsga érvényességi ideje,futott km, évjárat stb./ figyelembe vételével határozza meg amelyből levonásra kerül a sérült gépkocsi értéke/ maradványérték /. A sérült gépjárművet Ön a szabad piacon értékesítheti az ajánlati árnál magasabb értéken is.
A hitellel terhelt gépjármű árfolyamkockázatából eredő különbözetet a biztosító nem tudja megtéríteni és nem is kötelezhető rá az érvényes jogszabályi kereteken belül.
Az új gépjármű forgalomba helyezési költésgeit megtérítik a társaságok számla ellenében a balesetben sérült gépjármű paramétereivel megfelelő nagyságú kocsi vásárlása esetén.

Lehulló tetőcserép

2002. december 20., 11:32 Módosítva: 2002.12.20 11:32

Természetesen van felelőse az esetnek, csak a megoldás nem biztosítói szabályzatból vagy a kötelező szövegéből, hanem a Ptk.-ból ugrik elő.

Ismeretlen károkozó - Ki fizet?

2002. december 20., 11:25 Módosítva: 2002.12.20 11:25

A magyar jogrend szerint - amelybe beletartozik a kötelező felelősségbiztosításról szóló rendelet is - az ismeretlen károkozó által okozott kárt senki nem téríti meg.

Casco-GPS

2002. december 20., 11:14 Módosítva: 2002.12.20 11:14

Rövid kérdésére rövid, bár nem jogászi, hanem kárszakértői választ adok.

Rongálás

2002. december 20., 11:00 Módosítva: 2002.12.20 11:00

Elsőként azt kell tisztázni, hogy az Ön casco szerződése csak Magyarországra, vagy esetleg külföldre is érvényes.

Totálkár és totalcar

2002. december 20., 10:47 Módosítva: 2002.12.20 10:47
3

Ahhoz, hogy válaszom érthető legyen, tisztázni kell a totálkár(ok) mibenlétét.

Ki a felelős a betontömbért?

2002. december 19., 13:47 Módosítva: 2002.12.19 13:47

Egy-két másodpercen belül megtudtam ennek okát: egy legalább száz kilós vasbeton tömb feküdt a sávomban.

32 % értékcsökkenés 7 hónap alatt?

2002. december 19., 13:39 Módosítva: 2002.12.19 13:39

Önnek gyakorlatilag teljes mértékben igaza van, a biztosító kárszámítása nem lehet korrekt.

Betört hátsó szélvédő

2002. december 19., 13:32 Módosítva: 2002.12.19 13:32

Az Ön kára a leírt körülmények között csak casco biztosításra lenne rendezhető.

Majdnem gazdasági totálkár

2002. december 19., 13:15 Módosítva: 2002.12.19 13:15

Feltételezem, hogy ennyi kárigény után nem Ön a biztosító első számú kedvenc ügyfele (ez valahol az ő szempontjukból érthető is), de ettől még nem kellene Önt ilyesmivel fenyegetni.