Összetörtek, gtk. Csináltassam cascora?

2014. március 13., 10:54 Módosítva: 2014.03.13 10:55
2

Üdvözlöm!

A következő kérdéssel fordulnék Önhöz: Autómba egy hete belefutottak hátulról és jól összetörték. A másik fél volt az egyértelmű hibás, a rendőrség véletlenül még fel is vette videóra a karambolt. A gondom az, hogy kötelezőre nem tudom megcsináltatni az autót, mert a biztosító nem fizet annyit, mint amennyiből helyre lehetne állítani a kárt (gazdasági totálkár szerintük). A Casco-s biztosítómmal is felmérettem, velük megcsináltathatnám mivel ők magasab felső limittel számolnak. A gondom az, hogy így viszont olyan, mintha én okoztam volna a balesetet: 100e forint önrészt kell fizetnem és nyílván a biztosítási díj is növekedni fog. Ön szerint mit érdemes csinálni egy ilyen helyzetben? Ez egy 6 éves autó, ami újkora óta nálam van és összesen 60 000 km van benne. Szívem szerint megcsináltatnám, de nagyon nem tetszik, hogy még nekem kell ráfizetnem. Esetleg az önrészt behajthatom majd a károkozón? Tudna adni tanácsot?

Köszönöm előre is!

Üdv. T

Tisztelt Érdeklődő!

Előzetesen lehetősége van a gépjármű casco biztosítási szerződés alapján történő helyreállítására, és majd az Ön casco biztosítója, illetékességből átküldi a teljes káranyagot a károkozó gépjármű biztosítójának,akik az Ön által kifizetett önrészesedést Önnek utalják át,és elszámolnak a biztosítójával, ezáltal tehermentesítésre kerül a casco biztosítási szerződése. Gazdasági totálkárrendezés esetén, gépjármű kötelező felelősségbiztosítási alapon történő rendezéskor a káridőponti értékhez viszonyított - biztosító kárszakértője által a sérült gépjármű szemléje után megállapított - javítási értékhatár nem léphető át mert a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében a gfb. alapján rendezett károk gazdagodást nem eredményezhetnek, tehát az új alkatrészekkel történő helyreállítás a gépjármű káridőponti értékét nem haladhatja meg.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Kérhetek-e csereautót?

2014. március 10., 15:39 Módosítva: 2014.03.10 15:40
7

Sziasztok!

Tegnap délután egy kedves Toyotás hölgy volt oly kedves és nem adta meg nekem a jobb kezet és belém rongyolt nem kicsit.

Személyi sérülés nem történt szerencsére, inkább csak sokk. A Toyotában a 2 éves picinek sem esett baja. Oly sebesen jött, hogy minket is elforgatott vagy 90 fokot és a villany oszlopot is kitörte (beton). Thalia-m mozgásképtelen, a futómű is kapott rendesen. Toyota mondjuk rosszabbul járt. Rendőrséget nem hívtunk, a hölgy mindent elismert.

Hallottam valakitől egy olyat, hogy ha a kár okozónak van casco akkor az ő biztosítójától kérhetek csereautót. Ez igaz lehet, vagy csak valami urban legend?

P.

Kedves Péter!

Az információ téves -->nem a casco biztosítás alapján jár a csereautó, hanem a másik fél / károkozó/ gépjármű kötelező felelősségbiztosítása alapján mint járulékos kárigény térül a bérgépjármű, amennyiben annak jogossága alátámasztásra kerül.

Tehát igazolni kell pl: munkavégzéshez elengedhetetlenül szükséges, vagy munkavégzés feltétele, munkáltatói igazolás csatolása szükséges, de a benyújtandó dokumentumok köréről az illetékes biztosítótársaság kárügyintézője tud felvilágosítással szolgálni. Amennyiben a károsult gépjármű gazdasági totálkáros akkor max 30 napra igényelhető, ha javítható a gépkocsi akkor az optimális javítási időra vehető igénybe.

Azonos kategóriájú gépjármű igénybevétele esetén 15% a számla végösszegéből levonásra kerül un.guruló költségként, mert addig a saját gépjármű nem kopik amig bérgépkocsival közlekedik a károsult.

Ez kivédhető alacsonyabb kategória bérlésével mert ezáltal a kárenyhítés is megvalósul, vagy ismerőstől történő kölcsönadási szerződés kötésével arra kb. 3000 Ft/nap értékben fizetnek a biztosítók számla és levonás nélkül. 

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu	

Mikortól jár vissza a pénz?

2014. március 6., 11:59 Módosítva: 2014.03.06 11:59
2

Tisztelt Biztosításdoktor,

2014 február 3-án eladtam a gépjárművem egy kereskedőnek, aki 15 nap múlva küldte meg nekem az adás/vételi szerződést. ezek után, a biztosítóm weboldalán, a megfelelő helyen, bejelentettem az eladást, csatoltam a szerződést és kértem az éves díj időarányos visszafizetését. azóta nem törént semmi, másfél hete felhívtam a biztosítót, aki azt mondta, hogy maradjak nyugodt és majd ahogy a kollegák feldolgozzák a beérkezett igényeket, majd az enyém is sorra kerül! azóta sem történt semmi... a kérdésem az, hogy a díjvisszafizetésnél melyik időpont a meghatározó? a szerződésen szereplő dátum, a bejelentés dátuma vagy a "feldolgozás" dátuma ami alapján kiszámolják, hogy mekkora összeg jár vissza az előre befizetett egy éves díjból. válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű tulajdonjog átruházási szerződésén / adás-vételi/ szerepelő dátumtól köteles az Ön által választott illetékes biztosítótársaság, a biztosítási díjat visszautalni az Ön által megadott bankszámlaszámra vagy lakcímre, függetlenül a feldolgozás időpontjától.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A bringás nem adta meg a jobbkezet - ki fizet?

2014. március 4., 16:05 Módosítva: 2014.03.04 16:05
4

Tisztelt Biztosításdoktor!

Mai napon balesetem volt egy kerékpárral. A kerékpáros nem adta meg nekem a jobbkéz szabályt. Őt elvitte a mentő megfigyelésre(semmi komoly), én megvártam a helyszínelést, és az intézkedést. A rendőr megnyugtatott, hogy ne izguljak, a srácnak sincs baja, és mindamellett, hogy elismerte, hogy ő a felelős, a bizonyítékok is egyértelművé teszik, hogy hibázott. A rendőr mondta, mivel a kerékpárnak nincs biztosítása, hívjam fel a biztosítóm, mert 3 munkanapon belül bejelentési kötelezettségem van feléjük, jelezzem azt is, hogy én voltam a károsult, és ha a biciklisnek nincs lakásbiztosítása, a MABISZ rendezi a károm.

A biztosítóm elhajtott, hogy nem tartozom feléjük kötelezettséggel,nincs szerepük az ügyben, hívjam a MABISZt. A MABISZ is elhajtott, hogy ők csak gépjárművekkel foglalkoznak (biztosítatlanokkal). Azt ajánlotta, kérjem a biztosítóm, hogy szívességből mérje fel a kárt, vagy ha erre nem hajlandó, független kárfelmérőt is hívhatok (kb 20e Ft), kérjek számlát, és ezt is és a kár összegét is peres úton érvényesítsem a biciklis felé. A srác hibázott. Közlekedünk, mindenki hibázik. Én annak örülök, hogy nem lett komolyabb baja, mindamellett, hogy a biciklije kuka és szabálysértési eljárás indul ellene, nem szeretném megszivatni egy "pénzbehajtással", viszont én sem szeretnék a végén fizetni a kocsi rendbetételéért. Friss az esemény, a biciklis nevét tudom csak, rendőrségi papírra meg várhat az ember.. Van valamilyen biztosítós megoldás a kár rendezésére (ha nincs semmilyen biztosítása), és hová fordulhatok a problémámmal, mert úgy fest, senki sem kompetens a kérdésben, én viszont nem tudok napokat-heteket foglalkozni vele.

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: L.Ádám

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján szívességi kárfelvétel céljából forduljon a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését kezelő biztosítótártársasághoz kárfelvétel céljából-a MABISZ- által is elmondott intrukciók alapján és kérje a gépjármű sérüléseinek dokumentálását. Sajnos abban az esetben ha nem rendelkezik a kerékpáros lakásbiztosítási szerződéssel, amely tartalmaz magánemberi felelősségbiztosítási elemet, akkor nincs más lehetősége mint, a kerákpárostól kérni az okozott kár megtérítését, ha erre nem hajlandó polgári peres eljárás keretében kérheti jogos igénye megtérítését.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Rám akarják verni

2014. február 26., 09:51 Módosítva: 2014.03.03 12:20
14

Tisztelt Bizosításdoktor!

Számomra Kafka perének első sora jut esetemről az eszembe és sajnos Josef K-hoz hasonlóan reagáltam. A mai nap parkoltam Pécsett a Tesco parkolóban, egy olyan soron, ahol egyetlen autó sem volt. Mikor végeztem, mellettem állt egy elhúzható ajtajú furgon, félig nyitott ajtóval, férfi dörmögés hallatszott belőle, de nem figyeltem rá. Ezenkívül teljesen üres volt a parkoló sor. Kitolattam, és elmentem haza. Rokkant édesanyámnak vásároltam és gyorsan elkezdtem neki főzni. Pár perc telt el amikor 2 rendőr beállított és kérdezték hogy jártam-e a helyszínen. Jártam persze. Kérdezték hogy s mint parkoltam. Mondták hogy károkozásért feljelentettek. Azt hittem a mikrobusz, pedig tudtam hogy a közelében sem voltam tolatáskor. De kideült hogy egy autós akinek a lökháritóját kanyarodáskor összetörtem kitolatáskor. Egy régi Audi. Van rajta egy fehér csík mint az autóm színe. Nem akartam elhinni a vádat annyira nonszensz. 20 éve vezetek, balesetmentesen.Egyetlen horzsolást ejtettem részben saját hibámból a kocsimon amikor rámparkoltak és nem tudtam máshogy elmenni, ennyi 20 év mérlege. A rendőrök közölték, hogy van 8 tanu, akik a mellém beparkolt buszból mindent láttak és felirták a rendszámom. Kértem adják meg a feljelentő adatait, ezt nem tették meg, viszont az enyémeket mindent elkértek, telefon, stb Választhattam, 10 ezres csekk, vagy eljárás, ami jóval magasabb összeg.

Egy ismerősöm egy hasonló nonszensz eset miatt 2 évig járt a bíróságra, csak őt a buszon bántalmazta ellenőr, hamis tanuk, stb, sokáig kínlódott mire kiderült az igazság.

Mondták a rendőrök, hogy a 8 tanú ellen semmi esélyem nincsen. Akik ugye mást se tettek mint egy elhajtó autó rendszámát figyelték és független szemtanuk, ugyanabból a buszból. Hát éreznem kellet volna azt hiszem ha autót török, utasként kisebb koccanásban volt részem párszor. Benne van a közlekedésben, de hogy egy nem létező autót?

Nagyon összezavart és felzaklatott a dolog, így hogy mielőbb vége legyen és édesanyámnak enni adhassak, belementem a csekkbe. A rendőrök fotózkodtak és mutatták a lökhárítómon a sérülést hogy szürke kocsi stb az lesz az. (használtan vettem az autóm, kisebb esztétikai hibái vannak, kb mint egy korosabb járműnél megszokott). Az este folyamán megtaláltam évekkel ezelőtti fotókat, más megyében is készültek, még korábbi lakhelyemen. És azon bizony rajta vannak a rendőrök által talált sérülések.

A kérdésem az lenne:

Vissza tudom-e vonni, hogy elismerem a károkozást? Állnék elébe a vizsgálatnak. És nagyon az a gyanúm, hogy biztosítási csalókról van szó. Akik keresnek egy kicsit kopottabb festésű autót és ezzel a módszerrel próbálnak pénzhez jutni.

Mit javasol mit tegyek? Nagyon el vagyok keseredve, hogy ilyen megtörténhet. Még annyit kérdeznék: A héten megy műszakira az autó, le akartam fényeztetni, most ezt sem merem, nehogy eltűnjön a bizonyíték, stb. Gondolom egy vizsgálatnál, már ha sor kerül rá, akkor festékmintát vesznek, stbstb.

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott részletes leírást, kérem az Ön által választott, jelenleg gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését kezelő biztosítótársaságnak bocsássa rendelkezésére, kárbejelentés részletes leírásaként. A biztosítótársaság honlapján letölthet vagy ügyfélszolgálatán kérhet kárbejelentő nyomtatványt, amelyen leírhatja a tényeket utalva a gépjármű új/ valójában bizonyíthatóan régi sérülésére, amellyel állítólagosan a másik gépjármű sérülését okozta. Kérje biztosítójától a gépjárművek együttes szemléjét, valamint a rendőrségi feljelentésre hivatkozással az illetékes rendőrkapitányságon fellebbezést nyújthat be - utólagos rendőrségi helyszínelést kérve - rendelkezésükre bocsátva a korábbi fénykép másolatát.

Üdvözlettel. Horváth László www.pba.hu

Elhunyt a szerződő

2014. február 24., 14:17 Módosítva: 2014.02.24 14:17
1

Tisztelt Horváth László!

Édesapám elhunyt, megörököltem a gépkocsit. A korábbi biztosítónál jeleztem a változást, saját nevemre új szerződést kötöttem a gépjármű átíratásakor. Édesapám szerződésének megszűnéséről akkor kaptam egy levelet, melyben "biztosító által kártérítésre még el nem ismert, a biztosítót kártérítésre még nem kötelező káreset"-ként fogalmaztak meg egy korábbi káreseményt, melyről tudtam is. Édesapám nevére szóló biztosítás megszüntetése előtt telefonon érdeklődtem a kárügyintézőtől, aki azt a tájékoztatást adta, hogy a baleseti bejelentő ellentmondásos, ezért a biztosító senkit nem hozott ki vétkesnek.

A baleset után másfél évvel kaptam Édesapám nevére egy levelet, melyben közölték, hogy a károsult részére 200 ezer forintot fizettek ki, és a bonusra hivatkozva felajánlották, hogy ezt az összeget befizetheti.

Nem tudom nekem mi a teendőm ebben az esetben? Az sem egyértelmű számomra a levélből, hogy ezt az összeget köteles vagyok-e befizetni, vagy ez csak ajánlat a bónusz megmaradása miatt? Nekem, mint örökösnek (egy másik biztosítónál van az én szerződésem erre az autóra) kötelességem megfizetni, vagy a korábbi szerződő (elhunyt Édesapám)régi biztosítása fedezi a károkozást? Amennyiben köteles vagyok kifizetni a károkozást, a jelenlegi biztosításom terhére megtehetem-e?

Válaszát előre is köszönöm: Bernadett

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján két szerződésről van szó. Az első elhunyt édesapja nevén lévő gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján, a korábbi édesapja által választott biztosítótársaság az okozott kár térítéseként, gondolom a jogalapi, felelősségi viszonyok tisztázása után fizette ki az említett összeget a károsult részére. - A kárügy részleteiről, a jogalapi döntésről, mint a gépjármű jogerős hagyatéki végzés alapján forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartója tájékoztatást kérhet - Erről az édesapja nevére értesítést küldött, hogy amennyiben visszafizeti a kiutalt kártérítést a megszolgált bonusz fokozata megmarad. Jelen esetben nincs teendője, mivel a jogerős hagyatéki végzés által megörökölte a gépjárművet és ettől a naptól kell Önnek, gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést kötnie a gépjárműre - amit leírása szerint megtett- tehát ezen szerződést nem érinti a korábbi kifizetés mert,nem az Ön üzemben tartása - szerződéses viszonya - alatt okozta/ okozták a káreseményt, ezért az Ön bonusz fokozatát sem érinti.

Tisztelettel: Horváth László www.pba.hu

Elgurult a kocsi

2014. február 20., 10:28 Módosítva: 2014.02.20 10:28
15

Tisztelt Biztosításdoktor!

Decemberben szervizbe vittem az autómat. Enyhe emelkedőn volt a parkoló és nagyon erős szél fújt. Miközben én intéztem a szervizben a papírügyeket, autóm átgurult a túloldalra és nekiment egy másik, szintén parkoló autónak. Lehet, hogy nem húztam be jól a kéziféket. Nekem a lökhárítóm sérült, neki viszont feljebb a hátsó csomagtartón volt egy sérülése. Egyáltalán nem biztos, hogy én okoztam. Az autó tulajdonosa egy kárfelmérő volt, aki azt mondta parkoló autók közt keletkezett kárra nem fizet a biztosító, és próbált rávenni, hogy ismerjem el a felelősségemet. Én nem ismertem el, mire ő azt mondta majd akkor megyünk a bíróságra, mert szerinte ajtó csere lesz a kocsiján. Próbáltam a helyszínen megegyezni vele, de ő elutasító volt. Napokban kaptam egy levelet a biztosítómtól, hogy 78 eft-ot kifizettek neki! Kérdezném Öntől, ha én nem ismertem el a felelősségem,a biztosító nem kért tőlem sem elismerő nyilatkozatot, sem újabb kárbejelentőt, de még okozói szemle sem volt, jogosan fizettek-e ki neki 78 eft-ot, az amúgy kb. 30 ezres kárára? Köszönöm segítségét!

Üdv: Gabriella

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosítótársaság által küldött levélre hivatkozással, tájékoztatom Önt, hogy a bekövetkezett balesetért a felelősség Önt terheli, mert gondatlanul járt el a jármű parkolásakor, annak rögzítésével kapcsolatosan, ezért következett be a káresemény. A kárszámra történő hivatkozással levélben, kéréssel fordulhat a biztosítójához és kérheti a kárrendezési dokumentumokba, kárfelvételi jegyzőkönyvbe való betekintési jogát, amely alapján a biztosító a vétlen fél részére az értesítő levélben szerepelő kártérítési összeget kifizette.

Tisztelettel: Horváth László www.pba.hu

Motorkerékpár kárrendezés

2014. február 18., 16:25 Módosítva: 2014.02.18 16:25
1

Tisztelt Biztosításdoktor,

Nemrég vétlen szereplője voltam egy közúti balesetnek, a károkozó fél egy fordulás közben nekem ütközött. Szerencsére személyi sérülés nem történt de a motorkerékpárban jelentős anyagi kár keletkezett. Azt halottam hogy nem szívesen fizetnek ilyen esetben a biztosítók mert gyanús körülmény hogy a vezető nem sérült meg. Én pont emiatt rendőri intézkedést kértem, a helyszínen az okozót megbírságolták a kanyarodási szabályok be nem tartása miatt, a baleseti bejelentőt kitöltöttük de egyéb intézkedés a rendőrök részéről nem történt. Ha jól tudom egy belső rendőrségi irat van az intézkedésről. Érdeklődnék tisztelettel hogy milyen ügymenetre számíthatok.

Köszönettel Kerekes Károly

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a leírtakra, az illetékes biztosítótársaságnál gondolom a kárbejelentés már megtörtént.Amennyiben az okozó gépjármű üzembentartója elismerte a felelősségét az okozott kárért, valamint rendelkezésre áll a rendőrségi helyszínelés és rendőrségi határozat, ezen esetben a biztosító a rendelkezésére bocsátott és általa még írásban bekért dokumentumok alapján rendezni fogja a káreseményt.Kérem a részletes információért forduljon az illetékes biztosítótársaság kárügyintézőjéhez, aki tájékoztatni fogja a további lépéseket illetően.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Baleset felelősségbiztosítás nélkül

2014. február 17., 14:59 Módosítva: 2014.02.17 15:00
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

A tegnapi napon másodállásomban vezettem egy KIA kisteherautót, sajnos a Hungária körúton történt egy koccanásos balesetünk. A KIA nem az enyém sőt még a főnököm át sem íratta (csak az adásvételi van meg amit állítólag át kell íratni 15 napon belül) tehát a régi tulaj nevén futott a felmondott biztosítás. (Az ő nevére töltöttük ki a betétlapot is) Én voltam a hibás, de kiderült hogy az autón nincs érvényes biztosítás, mert közben azt a Posta biztosító felmondta. (Ez is egy kérdésem hogy a biztosító milyen okokból mondhatja fel a biztosítást?) Másik kérdésem, hogy ilyenkor ki fizeti meg az okozott kárt, mert ugyan én a sofőr voltam az okozó de nem tudtam hogy nincs biztosítás az autón. Kitől lehet ilyenkor behajtani a kár összegét? Ráadásul feketén dolgoztam a másodállásban nem is voltam bejelentve. Ja és kölcsönadási szerződést akar velem íratni utólag! Mintha nem melóba mentünk volna hanem kölcsön kértem volna tőle az autót, pedig együtt mentünk dolgozni! Eléggé kusza számomra az ügy:(

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel Henrik.

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést a tulajdonjog átruházási / adás-vételi / szerződésen szereplő dátumtól kell megkötni, a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzésre kerülő új üzembentartónak. A régi biztosítás ezen időponttól hatályát veszti, a fent leírt indokok alapján. Azt nem tudom, hogy az említett biztosító miért mondta fel a szerződést, de véleményem szerint nem felmondásról, hanem érdekmúlással történő törlésről van szó mivel a biztosító a rendelkezésére bocsátott adás-vételi szerződés alapján törölte a régi üzembentartó nevéről a szerződést. Az okozott kárért a felelősség a gépjármű új üzembentartóját terheli, tehát az okozott kárt a vétlen fél számára a MABISZ kifizeti, majd értesítést küld a kifizetett kártérítési összegről és kéri annak visszafizetését a gépjármű biztosítatlanságára történő hivatkozással. Ön mint a gépjárművet vezető személy csak ha szabálysértési eljárás indult Ön ellen a közlekedési hatóság által, ezen határozat alapján vonható felelősségre.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nekem jött a villamos

2014. február 14., 11:30 Módosítva: 2014.02.14 11:30
3

Tisztelt Szakértő!

Tegnap elkövettem egy szabálysértést azzal, hogy megelőztem egy villamost olyan helyen ahol nem lehetett volna, ezt követően haladtunk tovább pár 100 métert ugy hogy a villamos bejött mögém pár méterre, folyamatosan villogott a távolsági fényszóróval, majd egy közlekedési lámpa elött lelassitottam és a villamos belémjött szinte fékezés nélkül. A kiérkező rendőrök megállapitották h az ütközés elött szabálysártést követtem el, ezért én vagyok a felelős a balesetért.

Szeretném kikérni a véleményét, válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján valóban a pályához kötött jármű elsőbbséget élvez a részére kijelölt útvonalon, amit csak a indokolt esetben és a KRESZ szabályok betartásával / pl: áthaladás a pályán útkereszteződésben stb./ lehet igénybe venni. A szabálysértési eljárás /bírság kiszabása jogos Önnek, de a villamosvezetőnek kötelessége lett volna megállni, amikor észlelte az Ön fékezését, ezért az ütközésért a felelősség őt terheli. Kérem forduljon a villamost üzemeltető társasághoz / BKV/ kártérítési igényével és kérje tájékoztatásukat az illetékes biztosítójuk megnevezésében, ahol az igényét bejelentheti.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Lejárt a jogsim, mire számíthatok?

2014. február 12., 10:23 Módosítva: 2014.02.12 10:23
1

Tisztelt cím.

Sajnos figyelmetlenségem miatt balesetet okztam egy egyenrangú útkereszteződésben. Jobbról jövőnek nem adtam meg az elsőbbséget,aki az autóm oldalába ütközött. Sajnos a baleseti bejelentő kitöltésekor vettem észre hogy lejárt a kategóriám érvényessége. Mivel én mindvégig abban a hitben voltam hogy a jogsi lejárta az az elején lévő dátum. Ami 2017. Viszont nem tudtam hogy hátul is kell nézni és a kategóriám már több mint egy éve lejárt. 2 nap múlva megcsináltam az orvosit, ami rendben volt.  A kötelező elvileg rendben. Mire számithatok a biztositó felől?

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a vezetői engedélye a baleset okozását követő 2 nappal változatlan feltételekkel megújításra került, tehát egészségügyi állapotában nem állt be időközben olyan változás, amely a balesettel okozati összefüggésbe hozható, és a károsult részére nyújtandó kártérítést befolyásolná. Kérem az új jogosítványának másolatát bocsássa a rendezésben illetékes biztosítója rendelkezésére, amely a kárrendezési okiratok közé csatolásra kerülhet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Elgurult az autó, kötözködik a biztosító

2014. február 10., 11:43 Módosítva: 2014.02.10 11:43

Tisztelt Szakértő!

Egy szerencsétlen káresemény (az autót beindítottam, és kiszálltam, hogy visszamenjek a táskámért, de a kéziféket valószínűleg nem húztam be rendesen, mert az udvarból kigurulva a szembeni kerítésben állt meg, ugyebár nem ült benne vezető) történt az autónkkal, melyet azonnal bejelentettünk a biztosító felé.

A kárszakértő négy nap múlva ki is jött és kitöltötte a kárbejelentés nyomtatványait. Mivel én nem voltam akkor otthon, így a férjem adatait vette fel (ő a biztosítóval szerződött fél) és az ő iratait másolta le. Mivel a férjem jogosítványa lejárt (az orvosi alkalmasságija), így pár nap múlva azt a választ kaptuk, hogy emiatt nem fizetik ki a kárigényünket.

Én telefonon érdeklődtem ezzel kapcsolatban és elmondtam, hogy a gépjárművet én akartam vezetni, de erre érdemi választ nem kaptam, majd két nap múlva jött az e-mail a férjemnek, hogy "küldjön másolatot a jogosítványáról, ami érvényes volt a káresemény időpontjában, mert ennek hiányában nem tudunk kártérítési összeget fizetni".

Kérdésem, hogy kötelesek-e az én nyilatkozatomat és másolt irataimat elfogadni ebben az esetben.

A választ előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosítótársaság kárbejelentésében valószínűleg az szerepel, hogy a gépjárművet a férje vezette, gondolom ő így nyilatkozott a kárbejelentő kitöltésekor, ezért a kárszakértő az ő adatait vette fel a szemlekor. Amennyiben lejárt jogosítványa a férjének változatlan feltételekkel megújításra kerül akkor ennek másolatát bocsássa a kárrendezésben illetékes biztosító rendelkezésére, mert a bekövetkezett balesettel nem hozható okozati összefüggésbe a lejárt jogosítvány, mivel gondatlanság okozta a gépjármű sérülését.

Természetesen az Ön által leírt módosítási igényt - lévén Ön vezette elmondása szerint a gépjárművet - is lehetősége van nyilatkozat formájában a biztosító rendelkezésére bocsátani, amennyiben erre tanú is van akkor az ő elérhetőségét is bocsássa a biztosító rendelkezésére nyilatkoztatás céljából.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Jogos-e a biztosító kérése?

2014. február 7., 13:16 Módosítva: 2014.02.07 13:17

Tisztelt Biztosításdoktor!

Múlt év decemberében történt egy balesetem.

A másik autós a baleseti bejelentőn elismerte a vétkességét. A kárfelmérő a javítási árajánlatot is megedta. A pénzem viszont azóta sem kaptam meg, mivel a biztosító levélben is kéri a vétkesség elismerését a másik autó tulajdonosától. Ez - ha nem válaszol a 3. levélre sem a címzett- automatikusan elismertnek tekinthető, viszont 3 hónapba telik a levelezés. Addig az autóm nem tudom megjavíttatni ill. a javítási költség is emelkedhet ennyi idő alatt.

Szóban kértem, hogy minél előbb küldje vissza az elismerő nyilatkozatot, de ez mind a mai napig nem történt meg. Kérdésem, hogy jogosan kéri-e a biztosító a vétkesség elismerését?

Mi történik, ha ezen idő alatt a javítás ára megnő és a kárfelméréskori ajánlati ár ezt nem fedezi?

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján tájékoztatom, hogy a biztosítótársaság a baleseti bejelentőn tett felelősségvállalási nyilatkozat megerősítését kérheti a károkozó gépjármű forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartójától és a gépjármű vezetőjétől egyaránt a kárrendezésben illetékes biztosítótársaságnál rendszeresített kárbejelentő formanyomtatványon. Ezen közlési kötelezettségre vonatkozó felhívásnak - a biztosító kérésére - a károkozó haladéktalanul köteles eleget tenni, ezáltal segítve a kárrendezési eljárás mielőbbi lezárását. Mint az ütközésben sérült gépjármű tulajdonosának, Önnek lehetősége van a baleset napjától a kártérítési összeg kifizetésének napjáig késedelmi kamat igényt bejelenteni írásban, a rendezésben illetékes biztosítótársaság részére.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Összezavartam a biztosítót

2014. február 5., 10:22 Módosítva: 2014.02.05 10:22
1

Üdvözlöm!

Tavaly november 25-én megkötöttem a kgfb-met a Biztositok.hu oldalon. November 7-én a Genertel felmondta a biztosítást január 1-től. Az új kötés szintén a Genrtelre esett. December 10-én már megkaptam a biztositási kötvényt meg a jövö évi díjat is . Ez 30 000 ft. A probléma, hogy január 9-én küldtek egy e-mailt melyben a 30 000 ft 62 000 ft-ra módosult! Felhívtam öket és tjékoztattak, hogy ök felmondták velem a kgfb november 7-én és ezért ők pótdijat számolnak fel mert hát mégiscsak újból náluk kötöttem (ezt ök igy dijazzák?) Ez igy korrekt??

Köszönöm válaszát !

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján Ön több egymásnak ellentmondó tájékoztatást kapott a 2014-es évre választott biztosítótársaságtól. Mivel a biztosításkötési kalkuláció előttem nem ismert, ezért kérem forduljon a fent említett társasághoz, akik a szerződés megkötésében közreműködtek és kérje segítségüket a biztosítótársasággal történő egyeztetéshez. Panaszlevelét természetesen tértivevényes ajánlott levélben is a biztosító rendelkezésére kell bocsátani, kérve részletes magyarázatukat az Ön részére küldött dokumentumok tekintetében.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Kilépett a gyalogos

2014. február 3., 10:49 Módosítva: 2014.02.03 10:49
1

Tisztelt Biztosításdoktor,

Szombaton az esti órákban egy kereszteződés balra forduló sávjában álltam, egy másik előttem lévő személyautóval együtt. A piros jelzés zöldre váltott. Elindultunk, az előttem lévő autó bekanyarodott, én mentem utána. Közvetlenül a befordulás után, az előttem haladó hirtelen vészfékezni kényszerült, mert a szemközti sávban a pirosnál várakozó autók közül kiszaladt az útra egy gyalogos. (Egyrészt a gyalogosnak piros jelzés volt, másrészt a zebra után kb. 5m-re lépett le az útra...).

Hála Istennek a gyalogos megúszta, bár centiken múlt (konkrétan ugrania kellet az autó elől...). Én is vészfékeztem, de sajnos nem sikerült megállni, hátulról az előttem haladó autóba ütköztem. A gyalogos rövid habozás után, beszállt a rá várakozó autóba, majd elhajtottak. A várakozó autó mellesleg tiltó jelzés ellenére, a lehető legrosszabb helyen állt, vészvillogó vagy index vagy bármi nélkül. A rendszámot sajnos nem sikerült felírni.

Kiszálltunk, kitöltöttük a betétlapot, elismertem a felelősségem, hiszen én mentem bele én nem tartottam követési távolságot. Céges autót vezettem. Üzembentartónál a céget jelöltem meg, A járművezetőhöz a saját adataimat adtam meg.

Kérdéseim:

- Helyesen döntöttem a felelősségem elismerésekor?

- Ha a gyalogos és a szabálytalanul parkoló, majd elhajtó autó ott maradt volna és rendőrt hívtunk volna, kié lett volna a felelősség?

- Így, hogy elhajtott és nem hívtunk rendőrt van -e mód arra, hogy a felelősség osztódjon?

- Van saját nevemen is autó. Mivel az autót én vezettem, engem is terhel felelősség? A privát autóm B/M besorolása is változik ettől?

Azért kérdezem ezt, mert emlékszem, hogy a biztosító váltós kalkulátorok elsők közötti kérdése mindig az, hogy "okozott e kárt az elmúlt 1 évben?" Azaz, a kérdés: ha idén biztosítót váltok-vagy számolok..., a fenti kérdésre igennel, vagy nemmel kell felelnem?

Köszönöm előre is válaszait. P.

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a baleset bekövetkezéséért a felelősség Önt terheli, mert a követési távolság be nem tartása miatt következett be a káresemény. A KRESZ is kimondja,hogy a sebességet úgy kell megválasztani, hogy bármilyen hirtelen, váratlan fellépő körülmény esetén is biztonságosan meg tudjunk állni. A gyalogossal szemben a közúti közlekedés veszélyeztetése miatt, közlekedési szabálysértési eljárást indíthatott volna az illetékes hatóság / rendőrség/, bizonyítottság esetén, ugyanez vonatkozik a szabálytalanul parkoló gépjárműre is.A céges gépjárművel okozott kár, nem hozható összefüggésbe az Ön saját gépjárművére vonatkozó kötelező felelősségbiztosítási szerződés bonusz besorolásával, mert a tarfáló program által feltett kérdés arra a gépjárművel történő károkozásra vonatkozik amely az Ön tulajdonában van,tehát a kérdésre nemmel kell felelnie biztosítóváltás esetén.

Üdvözlettel:Horváth László www.pba.hu

Védi-e a veteránt a kgfb?

2014. január 29., 13:46 Módosítva: 2014.01.29 13:46
2

Tisztelt Biztosításdoktor!

Nyolc év munkájával restauráltam egy régi prémium kategóriás autót. Nemsokára veterán vizsgára viszem és ha minden jól megy megkapja az "OT" rendszámot. Nagyon féltem az autót és a rémálmaim közé tartozik, hogy egyszer egy nap valaki belém jön és porrá töri. A kérdésem az lenne, hogy a biztosításra vonatkozó törvények alapján az eredeti állapotra történő visszaállítás magában foglalja-e azt, hogy olyan állapotra kell hozni az autót, hogy veterán vizsgaképes legyen megint.

Ez az én esetemben azt jelenti, hogy egy 30 éves autó esetén milliós javítási költség is felléphet.

Tisztelt Érdeklődő!

A hatályos törvényi szabályozás értelmében - mint már több írásomban említettem - a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján térített károk esetében a térítés mindig káridőponti értéken, a gépjármű balesetet megelőző állapotának visszaállítását szolgálja. Az Ön által említett kategóriájú OT minősítéssel rendelkező gépjárművek esetében a minősítés alapjául szolgáló dokumentációt, felújítási bizonylatokat az illetékes biztosítótársaság kárszakértőjének rendelkezésére kell bocsátani, mert ezek segítségül szolgálnak az egyedi érték meghatározáshoz, amely alapján a kárrendezési eljárás mindkét fél számára megnyugtatóan rendezésre kerülhet. Célszerű jelen esetben a felújítás különböző szakaszairól felújítási fotódokumentációt készíteni és azt digitálisan arhiválni, szintén a későbbiekre tekintettel.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nem volt betétlap, ilyenkor mi van?

2014. január 24., 10:54 Módosítva: 2014.01.24 10:54
1

Tisztelt Biztosításdoktor,

Tegnap a délutáni órákban egy piros lámpánál megálltam, és ezután jöttem rá, hogy sávot kellene váltanom. Bele néztem a tükörbe, majd jobbra, és mikor tolattam, már mögöttem volt egy másik autó, akivel koccantunk, úgy saccolom, hogy 1- 1,5 m távolságból. Egyik autón sem keletkezett látható sérülés, repedés, vagy törés, erről fénykép készült. Félreálltunk, és a másik autó sofőrje arra hivatkozott, hogy szerinte a futómű felfüggesztése sérülhetett, mert bizonytalannak érezte az autót, mikor félreállt. Rendőrt nem hívtunk, betétlapot vagy kárbejelentőt nem töltöttünk ki, telefonszám csere megvolt, és abban maradtunk, hogy a mai napon keresni fog, ha érzi a hibát.

Mi a további teendő ilyenkor? Az Úr délelőtt felkeresett, és elmondta, hogy szervizbe vitte az autót átvizsgálásra, és hogy reggel észrevette, hogy a lökhárító lepattant egy kicsit a helyéről, amit tegnap nem vettünk részre. Mit tegyek, ha, amikor találkozunk kitölteni a betétlapot, olyan hibát ír rá, ami nem látható, vagy az autó még szervizben van és így én nem tudom azt megnézni, hogy valós-e, és lehet, hogy nem is az ütközés okozta? Okozhat-e egyáltalán egy ilyen koccanás sérülést a futóműben? Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Zs.

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a baleseti bejelentőt töltsék ki az ütközésnek megfelelően és jelöljék be a gépkocsikban keletkezett sérüléseket. Mivel az Ön gépjárművében nem keletkezett sérülés ezért valószínűleg a másik gépjármű futóművét sem érhette komolyabb károsodás.A szakértői szemlén - a károsult gépjárművön - a bejelentés után, az illetékes biztosító kárszakértője vizsgálni fogja a bejelentett sérülések káridőpontban történő bekövetkezésének lehetőségét is.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Kölcsönadás szerződés nélkül

2014. január 21., 14:37 Módosítva: 2014.01.21 14:37
6

Kedves biztosítás doki!

Egyszerű kérdésem lenne.

Ha egy ismerősömnek kölcsönadom az autómat kölcsönödási szerződés vagy bármilyen ezt igazoló papír nélkül és részese lesz egy balesetnek (akár vétkes, akár vétlen) az autó kötelező biztosítása fedezi a károkat, vagy a kölcsönadott autó tulajdonosát terheli minden költség?

Van-e különbség abból a szempontból, hogy Magyarországon vagy külföldön (EU vagy EU-n kívül) történik az eset?

Üdvözlettel: Sanyi

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelében leírtakra amennyiben a gépjárművét - amelynek gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését Ön mint a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett üzembentartója kötötte - kölcsönadja, ezen esetben károkozáskor a károsult gépjárművében keletkezett kár térítése az Ön gfb. szerződése alapján történik, azon felelősségvállalásra vonatkozó nyilatkozat alapján, amelyet a biztosítótársaság írásban fog kérni Öntől. A biztosító által teljesített kifizetés következtében az Ön szerződésének bonusz besorolása változni fog a kifizetést követő biztosítási évfordulótól hátrányosan,mert visszasorolásra kerül. /pl: B/10-->B/8 / A magyaroszágon és külföldön okozott károk esetében is a fent leírtak szerint jár el a biztosítótársaság amelynél Ön szerződéssel rendelkezik. Amennyiben károsultként lesz a gépjármű baleset részese az okozó fél gfb. szerződése alapján a kártérítési összeget a részes fél biztosítója Önnek vagy meghatalmazottjának / helyreállítást végző szerviz/ teljesíti.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Belém jöttek, mégis fizetek

2014. január 20., 11:15 Módosítva: 2014.01.20 11:15
2

Tisztelt Biztosításdoktor!

Múlt héten belém szaladt egy autó, miközben én álltam az úton balra indexelve. Hátsó ajtóm, lökhárítóm bánta. Betétlapot kitöltöttük, felelősségét elismerte. Ma reggel a KÖBE kárszakértője közölte, hogy mivel elmúlt az autó 6 éves, ezért leszámolja belőle az avulást és mivel a hátsó ajtó már javítva volt, ezért csak az 50 %-át fizeti ki a biztosító. Ez azt jelenti, hogy nekem 110 ezer Ft-ot kell kicsengetnem azért, mert valaki összetörte az autómat. Véleményem szerint azért fizeti az autós társadalom a kötelező biztosítást, hogy ha másnak kárt okoz, akkor ne az elszenvedő félnek kelljen fizetnie. Én még egyik biztosítótól sem hallottam, hogy vigyázzak, mert ha kárt okozok, akkor a másik félnek is fizetnie kell. Ha tudok róla, akkor eldönthetem, hogy autóba ülök és vállalom a kockázatát, hogy ha belém jönnek, akkor fizetnem kell, vagy eladom az autót. Lehet valamit tenni vagy térdre imához?

Válaszát előre is köszönöm! Hajni

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján történő kárrendezéskor a hatályos törvényi szabályozás értelmében a biztosítónak a káridőponti és nem pótlási értéken kell megtérítenie a helyreállítás költségét. Mivel az Ön gépjárművének hátsó ajtaja már korábbi előzménysérülés miatt javításra került, ezért gyári új alkatrésszel történő pótlásának teljes költségét a biztosítótársaság a fent említettek értelmében nem vállalhatja magára. Önnek lehetősége van a gépjárművet után gyártott vagy bontott alkatrésszel helyreállítatni, mert így az előzménysérülésből és az avultatásból eredő árkülönbség nagymértékben csökkenthető ill. megszüntethető. Javaslom kérjen a gépjármű helyreállítására vonatkozó - említett alkatrészek felhasználásával készített - árajánlatot gépjárműjavítással foglalkozó szerviztől, és ennek ismeretében tud dönteni a további lépéseket illetően.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Javítás vagy totálkár?

2014. január 16., 10:52 Módosítva: 2014.01.16 10:52
1

Az autómat összetörték, egy '95-ös Lada Samaráról van szó. Összetört a sárvédő, ajtó, fényszóró, index, elment a futómű, kerék. A javításra felajánlott a Posta biztosító 80 000 forintot, vagy totál kár esetén 135 000-et. Ebből a pénzből nem lehet az autót rendbe hozni, friss műszakis, vonóhorgos, patent kis autó volt. Azt mondta a kárszakértő, hogy inkább tegye fel licitre, és nyugodjunk bele a totálkárba, de azt már nem árulja el, hogy hová teszi fel, melyik honlapra. Én szeretném megtartani az autót, hiszen nem állt szándékomban újat venni, meg nincs is pénzem egy újabb átírásra. Mi van ha valaki sokat ajánl az autóért?

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság kárszakértője,a balesetben sérült gépjármű kárrendezésére az alábbi két alternatívát tudja felkínálni. A hatályos törvényi szabályozás értelmében a gépjármű új alkatrészekkel történő helyreállítása gazdagodást eredményezne, mivel meghaladná a gépjármű káridőponti értékét amelyre nincs lehetőség. A gazdasági totálkár - amely esetén a gépjármű helyreállítás után újra forgalomba helyezhető - alapján történő rendezés esetén a káridőponti érték meghatározásakor a biztosító figyelembe veszi a piaci adatokat, valamint a gépjármű saját egyedi paramétereit is,/ pl: futott km.,tulajdonosok száma, gépjármű esztétikai és műszaki állapota,műszaki vizsga érvényessége,esetleges előzménysérülések stb./és a rendelkezésre álló eurotax program alapján határozza meg ezt az értéket. A kárrendezés ebben az esetben az alábbi módon történhet.

A kártérítési összeg a sérült gépjármű értékéből - amely az Ön tulajdona marad - valamint a biztosító által fizetett kártérítési összegből áll. A kapott kártérítési összegből Ön a gépjárművet helyreállítathatja, vagy a maradványérték / sérült gépjármű értéke/ értékesítésével együtt másik gépjárművet vásárolhat magának. A biztosító által közölt sérült gépjárműre vonatkozó értéket a biztosító részére gépjárműkereskedelemmel foglalkozó vállalkozók adják, akik igény esetén a szükséges dokumentumok / forgalmi engedély, tulajdonjog átruházási szerződés/ átadása és kitöltése után a fent említett összeget az Ön rendelkezésére bocsátják és gondoskodnak a jármű elszállításáról.

A sérült gépjárművet Önnek lehetősége van szabad piaci körülmények között is értékesíteni.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Kigyulladt a szomszéd autó

2014. január 13., 15:31 Módosítva: 2014.01.13 17:07
7

Tisztelt Biztosításdoktor,

Külföldön (Lengyelországban) egy parkolóban hagytam az autómat fél órára. Mire visszaértem, a vele szemben parkoló autó kigyulladt (elektromos hiba miatt) és porig égett. Így járt még másik két autó is mellette. Az én autómnak csak az első lökhárítója olvadt meg. Tűzoltók és rendőrség kijöttek, de az eredetileg a tüzet okozó autó tulaja nem került elő, így a baleseti bejelentőt sem sikerült senkivel kitöltetni. Erre a rendőrök sem voltak hajlandóak. Ők később adtak egy pecsétes papírt, amire (lengyelül) felírták a tűzeset körülményeit + a tüzet okozó autó típusát és rendszámát (a tulaj egyéb adatait nem).

Kérdésem: van e esélyem valami módon a kártalanításra? Mivel az autóban kb 100e ft-os kár keletkezett, nem hiszem, hogy megérné ügyvédhez fordulni.

Válaszát előre is köszönöm: József

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a gépjármű amely az Ön gépkocsijában kárt okozott elektromos hiba miatt gyulladt ki, a leírásból nem derül ki,de gondolom külföldi gépjárműről van szó, ezért az országban hatályos gfb. törvényi rendelkezés alapján van lehetőség a kártérítés igénybevételére, amennyiben az elektromos hiba miatt bekövetkezett kigyulladás következtében bekövetkezett idegen gépjármű károsodására a vonatkozó biztosítási fedezet kiterjed. A káresemény bejelentésére a külföldi biztosító magyarországi levelezőpartnerénél van lehetősége, ezen illetékes biztosítótársaságról információt saját gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését kezelő biztosítójától kérhet. Amennyiben rendelkezik casco biztosítási szerződéssel előzetesen ezen módozat terhére kérheti a káresemény rendezését, természetesen a szerződésben vállalt önrész mértékén felüli kifizetés lehetséges.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Vétlen voltam, mit tegyek?

2014. január 9., 13:47 Módosítva: 2014.01.09 13:47
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

A nyár végén baleset résztvevője voltam. Előttem két autó összement és az egyik autó visszapillantó tükre az én szélvédőmre csapódott, ami ezáltal egy pontban betört. A helyszínre rendőrt hívtunk, mivel az egyik fél sem ismerte el a balesetet. A határozat most született meg és a két sofőrt 50-50%-ban hibásnak ítélték meg.(Az egyik vétkes német nemzetiségű!) A saját biztosítommal felvettem a kapcsolatot, akik nem tudtak ebben segíteni.

A kérdésem az lenne, mi a tehendő ilyenkor?

Válaszát köszönöm!

Üdvözlettel, Enikő

Tisztelt Érdeklődő!

A PTK - ban is megfogalmazott egyetemleges felelősség értelmében - melyről már többször is írtam - a baleset bekövetkezésében vétlen harmadik fél a felelősség kérdésének tisztázásáig bármelyik balesetben résztvevő gépjármű felelősségbiztosítójától kérheti a keletkezett kára megtérítését, lévén az ő gépjárműve nem hozható összefüggésbe a bekövetkezett balesettel, csak jelen esetben az úton közlekedő autóként érte a sérülés, amelynek bekövetkezéséért semmilyen felelősség Önt nem terheli.

Amikor a rendelkezésre álló dokumentumok, rendőrségi helyszínelés alapján a károkozó személyének - aki a baleset bekövetkezéséért felelős - tisztázása megtörténik a biztosítótársaságok egymás között rendezik a kifizetett kártérítési összeg átutalását. Az egyszerűbb és könnyebben kivitelezhető kárfelvétel és kártérítési összeg kifizetése végett, kérem forduljon a magyar fél gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését kezelő biztosítótársasághoz.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Baleset biztositás nélkül

2014. január 8., 14:58 Módosítva: 2014.01.08 14:59
4

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az alábbi esetben kérném a segítségét. 1 hete a házunk előtt parkoló autó rágurult a keritésünkre, amit ki is tört, illetve a bent álló autónak is nekiment.

Erről csináltunk is fényképeket.

A hölgy aki vezette az autót, éppen bent volt a ház melett levő boltban, amikor az eset történt -legalábbis Ő ezt állítja-, és nem ismeri el a felelősségét, mivel arra hivatkozik, hogy a kisgyerek aki a kocsiban volt lehetséges, hogy kioldotta a kéziféket és emiatt történthetett a baleset.

A kocsinak nem volt kötelező biztositása.

Kihívtuk a rendőrséget, akik megírták a papirokat, illetve a feljelentést. Mit lehet ilyen esetben tenni, hogy megtéritsék a kárt?

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelében leírtakra ezúton tájékoztatom Önt, hogy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján a káresemény leírt módon való bekövetkezése rendezhető, mert ugyan veszélyes üzemen kívüli károkozásról van szó, azonban a gépjárművezető felelőssége megállapítható, mert a gépkocsi rögzítéséről nem gondoskodott megfelelően. A sérülések rögzítése végett - mivel az okozó jármű a baleset időpontjában nem rendelkezett gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződéssel - kérem forduljon a saját gfb. szerződését kezelő biztosítótársasághoz akik szívességi kárfelvételként rögzítik a sérüléseket és továbbítják a a teljes káranyagot a MABISZ részére illetékességből, akik a káresemény rendezésében jelen esetben illetékesek.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A biztosító nem fogadja el a bónuszigazolást

2014. január 6., 11:14 Módosítva: 2014.01.06 11:15
2

Tisztelt Biztosításdoktor!

2012-ben eladtam a gépkocsimat akkor, B7-es bónusz osztályba tartoztam.Akkor nem vettem másik autót. Az akkori biztosító elküldte nekem postán a kártörténeti és bónusz igazolásomat. Ezek szerint nem okoztam kárt és a B07 osztályba tartozom. Idén nyáron vásároltam egy autót, melyre szerettem volna átvinni a 2012-es bónuszomat. Igazolásként beadtam a régi biztosítótól kapott igazolást. A mostani biztosító ezt nem fogadja el tőlem, azzal az indokkal, hogy a régi biztosító nem töltötte fel a bónusz rendszerbe az én kármentességemet és bónusz fokozatomat. A pecsételt igazolás nekik nem elég erre a célra!

Mit csináljak, hogy érvényesíttetni tudjam a régi megszerzett kedvezményemet?

Köszönettel, Tamás

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosítótársaságtól kapott írásos kártörténeti igazolás alapján jelezze régi biztosítójának az új választott biztosítótársaság által kérteket és kérje a biztosítót adatainak kárnyilvántartó rendszerbe történő feltöltésére, ellenőrzésére mert az új biztosító csak ezen rendszerben szerepelő, lekérdezett balesetmentességi adatok alapján tudja az új szerződésen jogosan megszerzett kedvezményét beállítani.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Lejárt jogosítvánnyal okoztam balesetet

2014. január 2., 17:08 Módosítva: 2014.01.02 17:08
9

Jeges úton jobbra kanyarodtam, de közben az én sávomban, nagy sebességgel került ki egy parkoló járművet az ellenfelem. Én félig bekanyarodva megálltam, de Ő megcsúszott, engem érintve, egy parkoló járműnek ütközött. A kár 833 ezer az Ő kocsiján, az enyémen karcolás.

A rendőrség engem hozott ki hibásnak, a jobbkéz szabály meg nem adása miatt. Fellebbezésem hatására "csak" pénzbüntetést kaptam, sajnos nem vittem bíróság elé az ügyet, lustaságból inkább fizettem. A jogosítványom még öt évig érvényes volt, viszont az orvosi alkalmassági lejárt két nappal a baleset előtt. A baleset utáni legelső rendelésen, azaz három nappal később megkaptam a hosszabbítást öt évre.

A biztosító mindenféle mérlegelés, vizsgálat nélkül rajtam követeli a teljes kárösszeget. Jogosan? Milyen alapon kezel azonos szinten egy valóban jogosítvány nélkül, vagy alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett károkozóval? 28 éves jogosítványom van, nagyon gusztustalannak tartom az eljárásukat.

A rendelet, amire hivatkoznak meglehetősen spongyán fogalmaz, jogosítvánnyal nem rendelkező vezetőt említ. Nekem volt jogosítványom, ráadásul az intézkedő rendőr helyszíni bírság nélkül, vissza engedett a forgalomba. Természetesen a KGFB rendben volt.

Várom válaszát:  F Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtak teljesen jogosak hiszen, mint írta a baleset időpontjában ugyan nem rendelkezett érvényes vezetői engedéllyel, de 3 nap múltán mint írta orvosi alkalmassági vizsgálat alapján jogosítványa megújításra került, azaz közrehatás a balesettel kapcsolatosan nem állapítható meg, mivel nem megromlott egészségi állapota idézte elő az ütközést.

A baleset leírt módon való bekövetkezése esetén a felelősség kérdése vitatott lehet a nagysebességű kikerülés és az álló gépjárműnek ütközés következtében.

Kérem a fent említettek értelmében megújított jogosítványának másolatát bocsássa a biztosító rendelkezésére és kérje állásfoglalásuk felülvizsgálatát levélben kárszámra történő hivatkozással.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu